Omlouvám se, že to tu oživím. Dal jsem si tu práci a prošel jsem tady těch 40 stran nadbytečného smetí. Na nějaké věci budu reagovat konkrétně jiné možná spíš abstraktně tak, že nebude poznat o co je jedná, což by ale nemělo vadit.
Co já vidím (teď) na Končině jako velký problém je momentální absence jakékoli aplikace či technické pomůcky, které byli avizovány a též dány jako jeden z nosných pilířů, na kterých chtěli stavět. Je to dost smutné, že z jsme z toho neviděli nic, protože si myslím, že by to mohlo něco nového ukázat (vzhledem k tomu, že tu prakticky nikdo nenašel na Končině nic inovativního). Proč tomu tak je, je mi záhadou, neboť ze zdrojů (viz níže) vím, že se na hře stále pracuje.
To odráží také jednu výtku na složitost pravidel. Samy o sobě nepřinášejí novodobé mechanismy a tudíž je to "opovržení hodné". Otázkou však je, jestli když máme k dispozici výpočetní techniku, právě ji nevyužít na ono mechanické, nudné, zpracování informací pro tu důležitou informaci, která ovlivňuje náš příběh.
Nyní se zeptám, jako naprostý laik co nezná žádné nové RPG, co je tedy "dnešní trend" a které klíčové mechaniky tyto hry mají, že jsou z nich RPG "nové generace". Nechci vám ty slova cpát do huby, ale co dělá Fate, DnD5e, CPH, WoD a další lepšími hrami, než jsou ty staré?
Dále je tu trochu kontroverzní otázka. Kritizovali jste články na Končině ohledně teorie hraní, že jsou k ničemu. Ano, nic převratného nepřinášejí, zdejší články jsou kvalitně (a kvantitativně) lepší. Řekněmež, že by se autoři Končiny na vás obrátili s radou o pomoc v této záležitosti. Co by jste udělali? Tedy, byli by jste ochotní jim své články poskytnout, aby je zveřejnili ve svých materiálech pod Vašimi jmény, případná mzda by byla nutností či ne a možná tak trochu obecně váš pohled na tuto (nemožnou) eventualitu?
Teď už jen zmíním konkrétní zkazky na pravidla. Co já si myslím o nosnosti, je to pro mě příjemné překvapení a hezký funkční systém pro správu zdrojů postavy. Vzhledem k tomu že postapo je jeden z přívlastků Končiny (a přesto tomu tak není) myslím že to v těchto pravidlech má místo a smysl, i když tu další mechaniky k tomu chybí.
A ničení zbraní : Z vlastní zkušenosti opravdu nechápu zdejší výtky, ale ano, nikdo to tu nehrajete, takže toho nejste znalý. Je sice pravda, že při 1 se zbraň ničí, ale zároveň je také v pravidlech, že když použijete k aktivní dovednosti energii (tedy spálíte zdroj za číselnou výhodu) nenastává při hodu 1 fatální neúspěch, ale jen neúspěch. A hod na útok pod to spadá, máme dovednost zacházení/útok se zbraní. Ve výsledku dojde ke zničení zbraně spíš díky nějakým finesám, speciálním útokům nepřátel.
A teď na závěr tohoto moc dlouhého psaní : Já s kamarády Končinu hrajeme. Nemyslíme si o tom, že to je nejlepší systém ale ani nejhorší. Já sám mám zkušenosti (a ostatní většinou také) například s DnD (3e, 4e), Fate, PI a DrD. Dále jsem pak četl či jemně okusil WoD, DrD+, DrD II, the Riddle of Steel, Burning Empire a třeba GURPS.
Též jsme částečně v kontaktu s tvůrci a tudíž mají od nás zpětnou vazbu a mi od nich částečně také. A ačkoli nemůžu filtrovat materiály co máme, vidím kam se to posouvá (a úplně mě to není pochuti). Případné dotazy položte a já je zkusím vyjevit na pravou míru. Tak to by bylo.