MCU S5 E6: Thunderbolts*
Jo, asi bych to měl dát spíše do seriálů, ale viděl jsem to v kině, tak to dám sem.
Ano, pořád platí, že se na seriály moc nedívám, a tomuhle se přes doporučení vyhýbám kvůli dlouhým epizodám, ale tahle epizoda měla být podle recenzí po dlouhé době fakt dobrá a relativně stand alone, a já fakt dlouho nebyl v kině, tak jsem si řekl, že to zkusím.
A je tomu skutečně tak? Nejprve k tomu stand-alone: Je dobré vědět, o čem byly Black Widow a Falkon a Winter Soldier. Ale ve smyslu znát shrnutí děje na tři řádky, ne vidět to. A asi je nutné vědět, kdo jsou Black Widow II, Red Guardien, USAgent a Winter Soldier. Ale opět na úrovni "znám jejich medailonek z Fan webu" ne na úrovni "musím vidět všechno, kde se objevili". Tedy, myslím, že kdybych ty věci viděl, tak by na mě spoustu míst působilo víc, než působoilo, ale nutné to není ani k pochopení děje ani k tomu, abyste si film užili. Valentina ani nevím v čem byla, a moc představená není, ale mě jako drzému DCčkáři stačilo vědět, že to je "marvelovská Amanda Waller" jak zaznělo v jedné recenzi a to mi k pochopení té postavy bohatě stačilo.
Te´d k tomu důležitějšímu: Je to dobré? No, je. To rozhodně je. Tady je blbé, že to nemůžu srovnávat se staršími epizodami. Ale docela se mi to líbilo.
Je tam akce. Je jí tam docela hodně, ale není to příběh o tom kdo dá komu po držce. Akce je spíše procesní záležitost. Je to superhrdinská akce, ale na poměry žánru je dost přízemní a vlastně realistická (NA POMĚRY ŽÁNRU!!! pro obvyklé podezřelé, takže pořád přepálená a nerealistická). Přišla mi i docela dobře udělaná, ale já nejsem žádný choreograf.
Je tu humor. Přišlo mi ho tu i docela dost, ale nikdy na místě, kam se nehodil, nebo na sílu (možná krom potitulkovek). A vyplýval ze situací. Takže rozhodně fajn věc v akčním filmu.
Emoce. Je jich tu hodně, popravdě se to spoustě postav vrtá v hlavě poměrně hodně. A dělá se to hodně přímočaře, slyšíme vnitřní monology, vidíme flashbacky, postavy přímočaře mluví ve svých pocitech v dialozích. Jemné náznaky a čtení mezi řádky rozhodně nečekejte. Ale to vůbec nevadí, protože ten monolog je ve skutečnosti jenom jeden, který funguje v souhře s děním na plátně, flashbacky ve skutečnosti nejsou tak úplně flashbacky, a u dialogů dává vlastně smysl, proč postavy říkají , to co říkají, zrovna v tuhle chvíli, těmhle lidem, není to jen pro potřeby diváka. A tohle je superhrdinský film, ne komorníí artové drama, takže tohle pojetí sedí.
Takže, abych to shrnul, viděl jsem tam všechny věci, co si lidi na starších dílech MCU chválili, a nic z toho, na co nadávají u těch nových. Což samozřejmě můžu mít jiné vnímání, ale za mě dobré. Je to popcornovka, ale je to povedená popcornovka. A nic víc jsem vlastně nečekal. Takže spokojenost.
P. S. Ta hvězdička je součást názvu, a má důvod, proč tam je. Ale to nebudu vysvětlovat, protože je to spoiler, takže kdyžtak soukromě.