Kultura

sirien
16.12.2007 21:46
Filmy fantastiky
fantasy, sci-fi, hororové filmy - ty kvalitní, ať si zvedneme náladu zničenou ve vedlejší diskusi :)

ok, tady je seznam jmenovaných... nechci ho číslovat, protože myslím že kvalitní díla si nezaslouží nějaké degradování stupňováním. Aby nevznikaly hádky tak uvádím v pořadí tak, jak tu byly jmenovány
  • Šestý smysl (kultovní horor, kdo neviděl do konce, nic nechápe)
  • Pátý element (roztomilý lehce pojatý humorný sci-fi film)
  • X-men I a II (výborná zpracování komixu, s vykreslením hrdinů)
  • Excalibur (film který ukázal legendu jak má být)
  • LOTR (netřeba snad dodávat víc)
  • Batman (kultovní zfilmování kultovního komixu)
  • Hvězdný prach (Gaiman - pohádka)
  • Conan (výborné zpracování sword&sorcery archetypálního hrdiny)
  • Dvanáct opic
  • Pitch Black
  • Star Wars (ovlivnily budoucnost a ukázaly jak vypadá space opera)
  • Star trek (u někož i jako odpůrce musím uznat hodnotu)
  • Piráti z Karibiku (kteří hrdě obnovili kouzlo pirátských příběhů)
  • Willow
  • Beowulf
  • Johny mnemonic (ukázka světa Shadowrunu jak od autorů)
  • Nekonečný příběh (protože prostě Falco :) )
  • Souboj titánů (kdo neví proč, tak neviděl a měl by napravit)
  • Indiana Jones (za to že od doby IJ mají lidé rádi archeology)
  • Dračí srdce (protože všichni máme rádi pohádky, a tahle má stylovýho draka :) )
  • Duna (aby se lidé mohli navěky hádat o žánru)
  • Blade runner (za otevření tematiky transhumanspace)
  • Kruh (já ho neviděl, ale jiní se u něj prý fakt báli :) )
  • Galaxy Quest (božská parodie na Star trek a všechny SF fany)
  • Návrat do budoucnosti (jediné filmy o cestování v čase které berou v potaz paradox)
  • Matrix I (jaká SMŮLA že NIKDO NIKDY nenatočil nějaké to pokračování...)
  • Jáson a Argonauti (za nejspíš první smrtelně rychlé kostlivé válečníky)
  • Terminátor (protože tahle postapokalyptycká sci-fi prostě JE)
  • Alien (horor který žánru přinesl spoustu nových prvků a geniálních myšlenek)
  • Predátor (kultovní akční duel mezi jedním MZáckým lovcem a Arniem)
  • Total recall (akční sci-fi klasika)
  • Sin City (Některé umění má prostě fakt styl)
  • Drakula (můžete se pohádat kterej z nich :) )
  • Faunův labyrint (neviděl sem, ale všichni až na Jersona pějí chválu)
  • Minority report
  • Hvězdná pěchota (o tom jak vypadá militantní svět)
  • Immortal
  • Iron man
  • Mad Max
  • Serenity/Firefly (opravdu skoukněte nejdřív Firefly, ten film sám o sobě sice je dobrej, ale neni na konci seriálu pronic zanic. Podorbnosti zde)
  • Jestřábí žena
  • Hvězdná brána
  • 13. Warior (čs: Vikingové)
  • Highlander I a III
  • Equilibrium za gun-katu a styl
  • Ghost in the Shell Protože kreslené nebo ne, kult je kult
29.11.2024 14:54 - Crushir
Jednička se mě líbila tak sem si na Startovači koupil jeden den jako komparz. Můžu říct, že lidi z komparzu byly občas lepší a profesonálnější než herci. Za mě nejlepší Simča Zmrzlá a Roman Zach. Fakt vynikající herci. Zbytek děsná bída. Sára Korbelová mě tam srala neskutečně neprofesionálním přístupem.(Sem ani nevěděl, že je herečka a myslel jsem si, že je z komparzu).
Výsledek dvojky mě dost zklamal. Moc vtipů a klišé to zabíjí.
29.11.2024 15:53 - LokiB
Crushir: zajímavé :)
Tak ono navíc role Sáry Korbelová byla napsaná opravdu dementně i co se filmu týče ... jakože bez pointy, jen frustrující opruz. Mělo to generovat nějaké napětí mezi princem a princeznou, ale ve skutečnosti to působilo jen jako otravná kráva, kterou nikdo nemůže brát vážně. A to i když se pak snažili jí dát v boji nějaké "užitečné" okamžiky.

Každopádně to vypadalo, že tam chyběl někdo, kdo by danou "bojovou scénku" s aktéry třeba celé dopoledne trénoval a opakoval, vysvětloval, co od nich chce a opravoval je.

Necro: no, já si to nějak vysvětlil umím, přesto se nezbavím WTF dojmu, když je tam "připoutaná" mezi random sloupama v místnosti, co vypadá jak sklepní konírna, nebo sklípek starýho pivovaru.
29.11.2024 15:54 - LokiB
Aaaa ... teď jsem zjistil, když jsem koukal na její profil na CSFD, že jí chtějí dát větší roli i v připravovaném pokračování:
Princ zakletý v čase

EDIT: a to ještě plánují spin-off o Murien
https://www.csfd.cz/film/1449404-princezna-zakleta-v-case-murien/hraji/

A dokonce Korbelovou obsadili i tady:
https://www.csfd.cz/film/1550076-zrozeni-alchymistky/zajimavosti/
4.12.2024 23:52 - Log 1=0
Válka Rohirů
Po ne až tak dlouhé době koinofilm ze Středozemě. Těch už jsme měli šest, ale ve skutečnosti jsou to dva trojfilmy, takže těch srovnávacích bodů zas tolik nemáme. Pán prstenů je nedostižný ideál, Hobit zase poměrně nízká laťka, takže vlastně nic moc neříká, že tenhle film zapadl mezi ně. Ale je to tak, se slušnou rezervou na obě strany.

Pojďme na to jinak. Hlavní hrdinka je žena. Divoká a nespoutaná. Vzpurná princezna, kterou všicni chtěji provdat, ale ona se vdávat nechce. Dobře, odbuďme si to rovnou, ať se k tomu pak nemusíme vracet. Pokud se někdo touto skutečností cítí emaskulinizován, tak je skutečně zbytečné, aby se emaskulinizoval tímto filmem, břitva k tomu bude mnohem vhodnější. Ale tady jme snad v té normálnější části dnešního internetu, takže předpokládám, že nikdo takový tady není a můžeme si říct skutečný důvod, proč je to zatraceně velký problém: Je to hrozné klišé. A bohužel se klišé neomezují jen na hlavní hrdinku, ale příběh je jich plný. Vlastně po pár scénách víte nejen, jak to skončí, ale i zhruba jakým způsobem se to bude ubírat. A víte to správně. Tohle představuje největší problém toho filmu. To ostatní, co sem budu psát, jsou stylistické volby. Někomu nesednou a totálně mu to ten film potopí, ale někomu jinému to naopak sedne a naopak mu to zážitek pozvedne z té klišovité základny.

Dobře, jak je to tedy zpracováno. Je to opravdu takové Pán prstenů anime. Spousta momentů tam jede na čistém patosu a rule of cool, a rozpadne se, pokud nad nimi budete moc přemýšlet, nebo dokonce mohou působit i nechtěně komicky. Ale taky dokážou působit skutečně cool a epicky. Za mnou se nějaký člověk smál celou dobu (není tam žádný záměrný humor), já ho měl chuť praštit, protože jsem si naopak většinu těch momentů docela užíval. Takže asi fakt subjektivní. A nikdy to nepřekročí hranici ježdění na chobotu. jen je tam takových momentů víc. Ale zas u animáku se víc snese.

Postavy. Je jich tu ve skutečnosti dost, nemají v součtu moc prostoru, a smrskávají se na jednoduché archetypy. Ale tohle je epos, ne tragédie, hamletovských hlubin netřeba, a byly propracované dost na to, abych chápal jejich motivace a emocionální momenty dostatečně fungovaly. S tím souvisí i to, že se často chovají dost iracionálně. Ale je to iracionalita, která vychází z nich, ne z průhledných potřeb čtenáře, vždycky vidíte, jaká už dříve zavedená charakterová vada vedla danou postavu k jejímu špatnému rozhodnutí.

Easter eggy. Pokud budeme za easter egg brát prakticky všechny důsledky toho, že tohle je Středozem, a jsou tam středozemní věci, je jich tam hromada, ale jsou většinou příjemně nenápadné. Pokud ne, tak jich tu je jen pár, ale jsou otravné a do očí bijící, navíc a zbytečné. Bylo by lépe bez nich, ale zas je jich tam fakt jen pár, tak se dají přežít.

Animace. Anime postavičky se pohybují na vemi propracovaném pozadí (záběry na krajinu jsou fakt cool). Působí to zvláštně, ale zvyknete si. Napsal bych neurazí, nenadchne, ale spíš je to přesně naopak, občas urazí a občas nadchne a zprůměruje se to.

Hudba. Normálně si jí nevšímám, tady jsem ji zaznamenal. Snaží se být jako Pán prstenů ale prostě to očividně není ono. Ale když přestanete srovnávat, tak se docela hodí a podtrhuje scény.

Voiceover. Snad možná pár vět na začátku dost zbytečný, bez něj (krom úplného začátku) by bylo bez něj lépe. Ale má určitou "tradici" a není ho tu otravně moc.

To bude asi tak všechno. Za sebe dávám opatrný palec nahoru, ale chápu, že se to spoustě lidí líbit nebude, není to film pro každého. Ale filmů pro každého je stejně zbytečně moc.
30.3.2025 21:18 - LokiB
Pasáž / The Electric State (2025)

Aneb roboti jako utlačovaná menšina a přátelství je více než peníze.

Hlavní hvězdy:
Millie Bobby Brown ... ovšem kdo by v tom hledal 11, tak asi bude zklamaný, holka celkem dospěla a i když se snaží tvůrci o mix "je to ona, ale jinak", tak v této věčně utrápené roli mě moc nepřesvědčila (v Holmesové byla naopak celkem dobrá)

Chris Pratt ... je mi ho trochu líto. Fakt už zase vykrádat své předchozí role, v totálně ne-uvěřitelné postavě, kde není moc co hrát, snad jen čekání na kadeřníka ... a jako některé repliky pronáší jako někdo, který sice ty peníze moc potřebuje, ale má problém se do té role položit.

Stanley Tucci: ale jo, změna typu postavy mu nezaškodila

Takže roboti se vzbouřili, byli poraženi, jsou v rezervaci ... a shodnou okolností je tam i někdo/něco jiného, nebo možná ne, kdo ví, takže se tam musíme podívat a pak vybojovat boj za rovnoprávnost.

Moje staré oči musí ocenit, že animace a modely robotů jsou fakt špičkové. Vlastně už to dneska máme skoro za samozřejmost, mě to ještě furt dokáže udělat radost a vyvolat vzpomínky na 4 hodinové renderování obrázku v 3D Studio Max 3 rep. 4 ještě v minulém tisíciletí.

Jinak ... vlastně nevím, jestli se to může líbit dnešním dětem (třeba to zjistí Jerson a dá vědět). Začátek je trochu zmatený, pak je to chvíli o ničem, pak se bojuje a závěr je variace na závěr Minority Reportu, ovšem máme rok 2025.

Ono to třeba na papíře vypadá jako dobrý nápad, ale v reálu se to nějak nepovedlo.
Ta závěrečná bitva je fakt utrpení.
10.5.2025 22:54 - Log 1=0
MCU S5 E6: Thunderbolts*
Jo, asi bych to měl dát spíše do seriálů, ale viděl jsem to v kině, tak to dám sem.

Ano, pořád platí, že se na seriály moc nedívám, a tomuhle se přes doporučení vyhýbám kvůli dlouhým epizodám, ale tahle epizoda měla být podle recenzí po dlouhé době fakt dobrá a relativně stand alone, a já fakt dlouho nebyl v kině, tak jsem si řekl, že to zkusím.

A je tomu skutečně tak? Nejprve k tomu stand-alone: Je dobré vědět, o čem byly Black Widow a Falkon a Winter Soldier. Ale ve smyslu znát shrnutí děje na tři řádky, ne vidět to. A asi je nutné vědět, kdo jsou Black Widow II, Red Guardien, USAgent a Winter Soldier. Ale opět na úrovni "znám jejich medailonek z Fan webu" ne na úrovni "musím vidět všechno, kde se objevili". Tedy, myslím, že kdybych ty věci viděl, tak by na mě spoustu míst působilo víc, než působoilo, ale nutné to není ani k pochopení děje ani k tomu, abyste si film užili. Valentina ani nevím v čem byla, a moc představená není, ale mě jako drzému DCčkáři stačilo vědět, že to je "marvelovská Amanda Waller" jak zaznělo v jedné recenzi a to mi k pochopení té postavy bohatě stačilo.

Te´d k tomu důležitějšímu: Je to dobré? No, je. To rozhodně je. Tady je blbé, že to nemůžu srovnávat se staršími epizodami. Ale docela se mi to líbilo.

Je tam akce. Je jí tam docela hodně, ale není to příběh o tom kdo dá komu po držce. Akce je spíše procesní záležitost. Je to superhrdinská akce, ale na poměry žánru je dost přízemní a vlastně realistická (NA POMĚRY ŽÁNRU!!! pro obvyklé podezřelé, takže pořád přepálená a nerealistická). Přišla mi i docela dobře udělaná, ale já nejsem žádný choreograf.

Je tu humor. Přišlo mi ho tu i docela dost, ale nikdy na místě, kam se nehodil, nebo na sílu (možná krom potitulkovek). A vyplýval ze situací. Takže rozhodně fajn věc v akčním filmu.

Emoce. Je jich tu hodně, popravdě se to spoustě postav vrtá v hlavě poměrně hodně. A dělá se to hodně přímočaře, slyšíme vnitřní monology, vidíme flashbacky, postavy přímočaře mluví ve svých pocitech v dialozích. Jemné náznaky a čtení mezi řádky rozhodně nečekejte. Ale to vůbec nevadí, protože ten monolog je ve skutečnosti jenom jeden, který funguje v souhře s děním na plátně, flashbacky ve skutečnosti nejsou tak úplně flashbacky, a u dialogů dává vlastně smysl, proč postavy říkají , to co říkají, zrovna v tuhle chvíli, těmhle lidem, není to jen pro potřeby diváka. A tohle je superhrdinský film, ne komorníí artové drama, takže tohle pojetí sedí.

Takže, abych to shrnul, viděl jsem tam všechny věci, co si lidi na starších dílech MCU chválili, a nic z toho, na co nadávají u těch nových. Což samozřejmě můžu mít jiné vnímání, ale za mě dobré. Je to popcornovka, ale je to povedená popcornovka. A nic víc jsem vlastně nečekal. Takže spokojenost.

P. S. Ta hvězdička je součást názvu, a má důvod, proč tam je. Ale to nebudu vysvětlovat, protože je to spoiler, takže kdyžtak soukromě.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15727591514587 secREMOTE_IP: 18.97.9.174