Jerson píše:
Loki, když se řekne "osvětlená drezína", co si představíš? že se na drezínu svítí, nebo že svítí světla na drezíně?
Při čtení povídky jsem si představil drezínu, na kterou svítí Ježek.
Píše:
Třísky ze zasaženého terče bych bral. Ale kámen? Při střelbě do skály bych se bál odražené střely, ale ne úlomku kamene. Nehledě na to, že tam není žádný čas na reakci.
Přijde mi, že tady se (narozdíl od jiných oborů lidské činnosti), dostáváš na půdu, které nerozumíš. Resp. si ji představuješ pro nedostatek praxe po svém, leč chybně.
Při střelbě třeba do vápencové skály bych se létajícíh odštěpků přeci jen obával. A s tím, že tam není čas na reakci, nemáš zdaleko pravdu. Ten úlomek nepoletí rychlostí střely, ale desítek metrů za sekundu. To je pro člověka, který nestojí jen pár metrů od zdi, dost času na to, aby "nějak zareagoval". Lidské reakce jsou pozoruhodně rychlé. A ty podvědomé, kdy mozek na základě nervového podnětu zareaguje, aniž by vědomí dokázalo v tu chvíli už vůbec informace zpracovat, jsou opravdu rychlé. Viz třeba jak rychle automaticky přivřeš/zavřeš oči, když se do nich něco blíží, aniž bys na to musel pomyslet.
Píše:
A pokud sis tu povídku přečetl, tak tam není ani slovo o tom, že by v jeskyni byla tma, nebo že by se s převrácením lokomotivy světlo nějak měnilo.
A-ha.
Píše:
U zvuků se moje výhrady týkaly "kvýlení tětivy"
No, týkalu se toho, že se ti nezdá, že by to bylo možné. Mně ta výtka připadá ... nadnesená.
Píše:
Jinak hlavní myšlenka mi přijde zcela nesmyslná
A tak. Já v některých ohledech sdílím tvůj příklon k realističnosti, ale zrovna u nějaké povídky, abych se vozil potom, že je přeci blbost, aby zrovna tihle hrdinové, dělali tuhle věc a nikdo jiný ... to se prostě snažíš sestřelit obvyklé klišé naprosté většiny her na hrdiny, kdy danou věc dělají právě ti, kdo ji dělají, protože ta hra je právě o nich.
Ano, střetli jsme se nad irskou cikánkou z cirkusu ve službách FBI ... máš prostě jiné nároky na tento druh zábavy než já (a troufám si říc, že než naprostá většina cílového publika :))
přijde mi, že ty to čteš, jako kdyby to byl Pacifik v Plamenech od Hubáčka, a irituje tě, že přeci ti dobře zakopaní Japonci by minimálně první tři vlny útočníků rozsekali na maděru a ne že by hned ta první, bez letecké podpory a dělostřelby, dokázala prorazit ...
Jenže tohle není dokument, to je fikce ... taková, která ma vytvořit představu, atmosféru. Aby si potenciální hráč řekl "aha, takové dobrodružství bych také mohl při hře zažít, to by mě možná bavilo".
A přitom zcela respektuji to, že tebe by teda nebavilo, protože ti nedává smysl.