Jak to vlastně bylo...

Také vás tolikrát trápilo, že Mistr nepopsal, jak vlastně proběhlo zajetí druhého nejmocnějšího čaroděje Středozemě tím úplně nejmocnějším? To přece musel být souboj!
Napsal Rytíř
Gandalf tuto událost na Radě u Elronda vůbec nepopsal, ačkoli jinak vše líčil skoro slovo od slova. A přitom jeho zajetí nemohlo proběhnout jen tak, vždyť v sázce toho bylo tolik...

Máme ovšem štěstí, protože dnes mi sama Elbereth v tichu hvězdné noci potají pošeptala, jak to tenkrát bylo. Dost se u toho smála, poslouchejte proč:


"Jsi hlupák Gandalfe. Zůstaneš tady až do konce, dokud nenajdu způsob, jak tě přesvědčit. Nebo dokud se Jeden prsten nenajde proti tvé vůli a dokud Vládce nebude mít čas zabývat se lehčími záležitostmi: řekněme vymýšlením vhodné odměny za všetečnost a drzost Gandalfa Šedého," smál se sebejistě Saruman. Měl proč, stáli v jeho komnatě, v jeho Věži, v samotném srdci jeho panství, v epicentru jeho Moci. Ale Gandalf měl pro strach uděláno. Již dávno se naučil, že pouze odvážnému štěstí přeje, a když se sám snaží, Valar mu vychází vstříc. Pozvedl tedy bez váhání proti Sarumanovi svou hůl. Léta jí opracovával a vylepšoval, mazlil se s tím starým tvrdým dřevem, vštěpoval mu lásku ke svému majiteli, pevnost a houževnatost v čase nouze. Ten čas přišel.

"To by nemusela být lehčí záležitost," řekl Sarumanovi. Jeho hůl zasvištěla oslepující rychlostí a bez váhání se snesla na bělavou hlavu úctyhodného kolegy čaroděje. S dutým úderem dopadla na jeho lícní kost. Saruman se zapotácel, po tváři mu stekla kapka krve z utržené rány. Pak se otřeseně svezl do křesla za sebou.

"Chacha, to bude monokl!" Smál se pro sebe pomstychtivě Gandalf. "Gríma ho večer nepozná, až mu bude mejt záda." Neztrácel však čas a hotovil se k činu. Saruman je mocný, ani takový úder dubové hole do lebeně ho na dlouho nevyřídí. Gandalf tedy nelenil, do jedné ruky popadl svůj dlouhý šedý šat, do druhé svůj dlouhý šedý vous a vyběhl z komnaty čiperněji, než rohirský kůň. (Hůl musel pustit. S těžkým srdcem, ale svůj úkol už splnila a dlouhá tisíciletí života ve Středozemi Gandalfa dávno poučila, že když jde o život, musí si hledět jen těch skutečně důležitých věcí.)

Jenže zatímco Gandalf pelášil hlavní chodbou do vstupní haly Orthanku, Saruman už se zvedal. Tvář měl po tom zákeřném úderu v jednom ohni, plamen pomsty hořel i v jeho srdci. Ne, tohle si nedá líbit! Je tu přece doma, zná tuhle věž jako své boty. Už v běhu se zamýšlel, kudy může Gandalf prchat. A pak to střihnul do malých dveří, proběhl předsíňkou koupelny, prosmýkl se kolem přístěnku na košťata a po zábradlí sjel točité vedlejší schodiště. "Juchů," zavýskl si cestou, protože věděl, že tomuhle ďábelskému tempu nemůže Gandalf stačit. "Jsem nejlepší!" Zvolal, když ho elegantně zahnutý konec zábradlí katapultoval do vzduchu. Jako mnohobarevný záblesk přelétl celou místnost a plnou silou narazil na protější dveře. Měl jediné štěstí, že mohutná železná závora nebyla zasunutá...

Dveře se rozlétly a v nich stanul poněkud otřesený čaroděj. Rozzlobený, se začínajícím monoklem na líci a rudým naraženým nosem. Pohledem přelétl vstupní halu a sálal z něj takový vztek, že se všechna brnění kolem zdí schoulila strachy do sebe. Pak mu náhle na rtech vykvetl spokojený úsměv. Už to slyšel. Hlavní chodbou se kvapem přibližoval pleskot starých bot toho šizuňka Gandalfa. Na jedné měl žraloka, takže to znělo, jako by běžely tři nohy. Plesk, mlask, plesk. Plesk, mlask, plesk.

Saruman vklouzl za brnění vedle vchodu a zadržel dech. Plesk mlask plesk! Ozvalo se hned za rohem. Pak už šlo všechno ráz na ráz. Saruman strká do brnění nějakého starého númenorského kapitánka, Gandalfovy vytřeštěné oči, pokus o výskok. Žralok na jeho botě se zachytává o ozdobný límec s ostny a Gandalfův let se mění ve strmý pád. Dunivý náraz, Gandalf padá přímo na čelo a setrvačností klouže po naleštěné podlaze ještě pár kroků. Otřeseně zamrká a chce se zvednout. V tom mu na záda dopadne těžká noha. Saruman ho přidupne k zemi a založí si vítězoslavně ruce na prsou: "Zůstaneš tady, Gandalfe." Posupně se zachechtá.

Gandalf unaveně zavřel oči. Snažil se, ale prohrál. Saruman je opravdu lepší.
Napsal Rytíř 01.12.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 13 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14770102500916 secREMOTE_IP: 44.203.219.117