sirien
7.10.2019 20:16
JaD tvorba: Autorská diskuse
Poněkud (i když ne úplně zcela) soukromější diskuse k vývoji JaD

(Tahle diskuse je "viditelná" (v panelu Aktualit) jen členům skupiny - nicméně je nalezitelná a přístupná)

Errata


Noc goblinů
Úsvit objevů
Soumrak v mlhách
Do této diskuze nemůžete odpovídat. Dikuze je uzamčena, nebo určena pouze pro členy skupiny.
31.8.2022 20:23 - sirien
Ohňochvost se Ti nelíbí? :)

(Jakože... ono to v tý němčině nezní zase nijak extra líp mi přijde - teda, ne že bych měl pro němčinu ten samej cit co pro angličtinu, to ani zdaleka, ale...)
31.8.2022 20:47 - shari
Ohnochvost me nenapadl, ale to by se pouzit dalo. :)
1.9.2022 16:19 - Tarfill
sirien píše:
Soumrak v mlhách... well,

tohle je nejspíš na mě. Na začátku jsem do toho chtěl jít, pak jsem čekal na otázky... a teď už nějak není tolik času nebo chuti... sorry... :-/
to ale neznamená, že se kolaborativní snahy úplně vzdávám...
1.9.2022 21:58 - Tarfill
shari píše:
klidně komentujte.

Tak tam ode mě, Shari, pár komentářů máš... ;-)
2.9.2022 00:01 - LokiB
Shari: Klidně bych jméno nemrtvého draka nechal v té německé podobě. Zní mi to pro hru a jeho stylizaci lépe, než překlad do češtiny. Když už máš Reidfen, který vůbec nezní česky, tak to nějak navozuje "cizokrajnost". Chce to mít jednotný styl ... buď mít celý styl hození do "české transkripce", nebo si pohrát s "cizojazyčnými jmény", kde to dává smysl.

Do dokumentu jsem hodil stylizační návrhy na úpravu prvních tří odstavců. Přišly mi moc suché, tak bych je trochu okořenil. Přeci jen, není to referát z dožínek, je to dobrdoružství a už úvod má čtenáře nalákat. A to jsem se držel hodně zpátky, abych zachoval původní tón.
2.9.2022 00:47 - LokiB
Shari: v dobrodružství jsem nenašel, jak mohou postavy samy najít důležitá místa v bažinách: chrám, úkryt paešeárků, vědmu. Je to koncipováno tak, že jim o nich někdo musí vždy říc a sami je nemají šanci najít? nějaké stopy pro jednotlivá místa, indicie?
2.9.2022 07:57 - shari
A to jsem si myslela, ze jsem prepis z vlastnich poznamek zvladla dobre...
Dekuji za poznamky, projdu je a zapracuji.
6.9.2022 13:38 - shari
zdravím... k těm dobrodružstvím potřebuji poradit. Převážně se staty monster.

1)
Jak má vypadat zápis statů u monster?
V JaD pravidlech (PDF, SRD) je Zásah psaný "1k6 + 2 (5)", ale v Google docs k samostatným bestiářům je to "5 (1k6 + 2)". Plus schopnosti jsou v obou případech rozepsané trochu jiným stylem.
Jaký styl mám použít?

2)
Monstra, která jsou k dispozici v JaD pravidlech, jako například Zombie, Šlechtic, mají mít staty i v dobrodružství, nebo jen odkaz na stranu v knize?

3)
Anketa ohledně toho, kam umístit staty a popisy monster v dobrodružství (ve scéně vs na konec) je plus mínus 50/50. Máte někdo nějaký tip na to, kam by bylo nejlepší ty staty a popisy dát?
6.9.2022 13:57 - Log 1=0
1) Určitě ten JaD, já počítám s tím, že ty popisy v gDoc budu ještě přepisovat, hodně jsem kopíroval z DnD, abych měl seznam potvor, na který se může někdo podívat z hlediska výběru a designu, než budu zahlazovat tyhle věci.
6.9.2022 14:07 - Pan Bača
1) já jsem pro zápis Drtivý zásah 5 (1k6 + 2). Pokud není v plánu držet ten ultraosekaný zápis z JaD.

2) odkaz na knihu

3) tady jsem pro umístění na konec.
6.9.2022 14:08 - Pan Bača
ad 1) jaký vlastně má být výsledný vzhled tabulek potvor? jako u JaD, nebo víc jako u 5e?
6.9.2022 14:23 - Log 1=0
Bacha, ta prioritizace hodu nad průměrem není o osekání, ale je to záměr zherního hlediska (PH si má primárně házet, jen v určitých situacích použít průměr).
6.9.2022 14:52 - sirien
1 - Určitě JaD zápis, určitě tak že primární je hod kostkou a průměr je až následně v závorce (tohle byla záměrná změna oproti 5e s nějakými důvody, tak je dobrý jí udržet).

Pan Bača: jakože... osobně se klonim k tomu JaDčkovýmu. Neřikám, že to bude stejně, ale ve skutečnosti mi přijde prostě přehlednější a praktičtější (za předpokladu že se netlačí komprimace a je možné tam ty věci třeba rozentrovat atp. - což by mimo JaD knížku neměl bejt problém).

2 - upřímně, záleží na rozsahu.
- Pokud máš 80% JaD a 20% vlastních, tak to prostě odkaž a doplň ty navíc
- Pokud máš 20% JaD a 80% vlastních, tak tam prostě vypiš všechny
- Pokud to máš 50/50... jako intuitivně bych vypsal všechny, pokud tam není nějaké omezení co do rozsahu.

3 - rozhodně na konec, lidi co píšou že to chtějí mít průběžně netušej co žvaněj, typickej případ kdy si zákazník svym neuvědomnělym požadavkem touží podříznout vlastní hrdlo a jako designer mu v tom musíš zabránit :)
...pokud se Ti chce, tak je teoreticky možný pak do průběhu textu zduplikovat popř. (spíš) tam vložit nějakou zkrácenou verzi zápisu... ale osobně bych se na to spíš vybodnul.
6.9.2022 15:05 - Pan Bača
Log 1=0 píše:
Bacha, ta prioritizace hodu nad průměrem není o osekání, ale je to záměr zherního hlediska

ok, tohle jsem nevěděl. Popřehazuju to teda všude, kde jsem se s tím zatím setkal.
6.9.2022 16:48 - LokiB
POZOR, SPOILERY k sharině dobrodužství!!!


shari: měl jsem pocit, že jsem to někde psal ... ale nemůžu to najít, tak to tu dám. jestli už jsi to četla a smazala, tak pardon.

"Shodou okolností se zrovna v tuto dobu nacházel v bažinách i pašerák Jarne, který tudy pronášel drahokam zvaný „Dračí srdce”."

Za sebe bych tohle zapojil více do příběhu - mám pocit, že hráči moc nemusí dějové souvislosti, kde "shodou okolností někdo něco" ... mají radši, když je to propojené. Nemohl Hodi o Jarnem vědět? Nemohli být nakonec i domluvení? Nebo Jarneho někdo prozradil a Hodi toho využil.

Nebo je to důsledek nějakého dávného proroctví, že se věci takto vyvinou a Ohňochovst bude uvolněn (ano, proroctví je hrozné klišé, vím ... pořád ale lepší než "shoda okolností").

Působí to divně, když si tam chce Hodi udělat základnu, aby s pašeráky obchodoval, ale o Jarnem neví (a Jarne neví o něm? jak by tedy obchodovali?) + že Jarne nese jediný artefakt, který může Ohňochvosta osvobodit ... a zrovna v tu chvíli někdo zruší ochranou auru ... nevěřím shody okolností :)
7.9.2022 12:54 - shari
Loki, hm, uvažovala jsem o tom, ale stále nevidím na "pár lidí bylo v blbý čas na blbém místě, a proto šlo všechno do kytek" nic extra špatného. Obzvlášť, když to má být one-shot, který je i takhle celkem těžké stihnout.

Asi by to, co navrhuješ, šlo dát do sekce "Tipy pro zařazení do delší kampaně", nebo tak něco?
7.9.2022 13:03 - LokiB
Asi to je o osobních preferencích. Ono to není až tak o tom "pár lidí bylo v blbý čas na blbém místě" ... to by nevadilo.
Tady ale nejde o Jarneho, ale o to, že nese "náhodou" velmi specifický artefakt (náhoda to z vyznění je, není nikde zmíněno, proč je zrovna tento artefakt nesen zrovna tudy a zrovna nyní).
A nejde ani o Hodiho, ale že "náhodou" udělá v podstatě jedinou (celkem hloupou) věc "zničí ochranný předmět".
Každé z toho není moc pravděpodobné, ale v dobrodružstvích se to takhle často děje ... tady se však stanou obě dvě ty ne moc pravděpodobné věci a zrovna ještě "shodou okolností" současně.

Jestli ti ten model přijde ok, v pohodě, je to tvoje dobrodružství. Mě to jako hráče irituje a jako GM se tomu snažím proto vyhýbat :) Moje zkušenost je, že jsou z toho hráči pak zklamaní, že se snažili na nějakou souvislost přijít, ale ona to byla "opravdu jen velikánská náhoda".
7.9.2022 22:30 - Tarfill
Shari,
něco na tom Lokiho vysvětlení je.
Když jsem četl historii děje v pozadí, tak jsem nad tím "čirou náhodou a shodou okolností" moc nepřemýšlel, ale je pravda, že kdybych to řešil jako hráč, který se tomu snaží přijít na kloub, tak bych vlastně i skoro chtěl, aby za tím bylo něco víc a prostá shoda okolností by mě po odhalení na konci asi trochu nudila.
Ale ber to jen jako malé doporučení, jsme jen dva a ostatní by to třeba vůbec řešit nepotřebovali...
8.9.2022 15:38 - Pan Bača
souhlasím s Lokim, taky jsem si toho při prvním čtení všiml. Je to až moc velká náhoda, nějakou aspoň jinou možnost by to chtělo.
8.9.2022 17:35 - shari
ok, zkusím něco vymyslet, ale chvíli to potrvá
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.078325033187866 secREMOTE_IP: 3.14.6.194