Takže... nějaké ty sci-fi knížky, které mě opravdu bavilo číst.
1)
Brandon Sanderson - Skyward série
Zbytky lidstva přežívají na planetě Detritus, kde musí odrážet útoky tajemných nepřátel, kterým říkají Krellové.
S pár výjimkami jsou knihy vyprávěny z pohledu hlavní hrdinky Spensy, která se chce stát pilotkou a pobít co nejvíc Krellů.
Je tu velký důraz na postavy, ale telenovely se bát nemusíte, stíhačkových bojů a akce si užijete také dostatek.
Ve druhém díle se ke Spensiným úkolům přidá špionáž, když se podívá do života jiných vesmírných druhů.
Novely Sunreach a ReDawn jsou vyprávěné z pohledu jiných postav, ale říct jakých by byl velký spoiler. Já tak nějak nevím, co k tomu napsat, abych nevyspoilovala děj. Včera jsem dočetla ReDawn, jsem z toho unešená a moc se těším na třetí díl.
Skyward (česky vyšlo jako Vzhůru k obloze)
Starsight (česky vyšlo jako Výhled na hvězdy)
Sunreach (novela; zatím jen ebook; česky nevyšlo)
ReDawn (novela; zatím jen ebook; česky nevyšlo)
Cytonic (vyjde na konci listopadu)
Evershore (novela; vyjde v lednu)
2)
Brandon Sanderson - Reckoners série (Zúčtovatelé)
Co by se stalo, kdyby Superman byl zlý? A nebyl sám?
Řadí se to sice mezi sci-fi, ale mně to spíš připadá jako superhrdinský žánr. Někteří lidé v sobě objevili nadpřirozené schopnosti, ale zároveň se z nich stali hajzlové, kteří teď terorizují ostatní lidi. A z těch ostatních lidí se najde skupinka, která proti těmto superpadouchům bojuje.
Steelheart (česky vyšlo jako Ocelové srdce)
Firefight (česky vyšlo jako Ohniboj)
Calamity (česky vyšlo jako Kalamita)
3)
Jan Kotouč - série Centrální Impérium
Vzdálená budoucnost, kdy lidstvo obývá spoustu planet a všechny spojuje císařská rodina, která jim formálně vládne. To se ale nelíbí některým skupinám, obzvláště těm, které prohrály nějakou dávnou válku.
Z dost velké části to zapadá do military sci-fi - spousta vesmírných lodí, bitev, zdrhání před nepřáteli, pronásledování nepřátel... ale časem se objeví i politika a nechybí ani humor. Ten humor působí velmi přirozeně a já se u toho fakt bavila, ale pro některé lidi toho může být příliš.
Co velmi oceňuju je, že na všech stranách konfliktu je alespoň někdo schopný, kdo dokáže dávat smysluplné rozkazy a odhadovat situaci tak, aby pro čtenáře nebyl za úplného idiota.
Hranice impéria
Císař v exilu
Obránci civilizace
Odkaz Protektorů
4)
Jan Kotouč - série České země
Je to sice spíš alternativní historie než sci-fi, ale pokud vás tenhle žánr zajímá, tak bych alespoň první díl doporučila přečíst předtím, než začnete Centrální Impérium.
Kdysi v historii se objevila tajemná "bouře", která "vysekala" krajinu dost brutálním způsobem, v důsledku čehož má České království moře a je námořní velmocí. Hlavní postavy jsou buď námořníci, piloti nebo špehové a řeší se hlavně bitvy a sem tam nějaká politika. Stejně jako u Centrálního Impéria, alespoň jeden schopný generál existuje na všech stranách konfliktu.
Nad Českými zeměmi slunce nezapadá
Ofenziva Českých zemí
V tajné službě Koruny české
Spojenci Českých zemí
5)
Dennis E. Taylor - série Bobiverzum
Když na první stránce hlavní hrdina Bob uzavře smlouvu se společností, která ho má po smrti zmrazit, aby ho mohli znovu oživit, až vyvinou potřebné technologie, je vám jasné, že nepřežije první kapitolu. A když se probudí, je jeho vědomí uzavřené v počítači a je majetkem náboženských fanatiků, kteří tu teď vládnou. A kteří ho chtějí vytrénovat, aby pro ně našel obyvatelné planety.
We Are Legion (česky vyšlo jako My jsme legie)
For We Are Many (česky vyšlo jako Protože je nás mnoho)
All These Worlds (česky vyšlo jako Všechny tyto světy)