Kultura

sirien
18.9.2016 19:34
Knihy fantastiky
srsly, jak sme tu bez takovýhle diskuse mohli celý ty roky vůbec žít?
2.4.2026 00:54 - LokiB
Není tomu tak, to, že není Paul v rámci celé ságy Duna kladnou postavou, je autentické od Herberta. Autorovi bychom to věřit měli.
Že poměrně jasně popisuje, proč, je také fakt.

Nemusíme s tím souhlasit, jistě, můžeme si říc, že fremenský jihád (cestování po galaxii, na které mám monopol, na každé planetě dát na výběr "konverze nebo smrt" ... to ty miliardy mrtvých naskakují relativně rychle ... i když nevidíme "jak") byl fajn věc pro dobro lidstva ... ovšem autor sám s tím nesouhlasí.
Paul jakožto vůdce bych schopen stanout v čele ... ale byl to typický jezdec na tygrovi, ze kterého nedokázal slézt. Na Duně to nevadilo, ovšem vypustit tygra do celé galaxie ... a dál zůstat ve vleku událostí (tedy už ne hybatelem, ale spíše tím, kdo čeká na to, až se najde dostatečně zajímavé spiknutí, kterému by stálo za to podlehnout) a schizofrenní dilema "už mě to tu nebaví" vs "ale děti, děti chci ochránit".

Jestli je přeceňovaná (nebýt posledních filmů, tak celá sága v dnešní době už moc známá není - v čem tedy to přeceňování spočívá?) je věc názoru, klidně si to může někdo myslet.
2.4.2026 19:51 - sirien
Loki: to je hodně tendenční popis Paulova života :D Vráceno zpátky na zem:

Paul je prostě produkt domluvených sňatků, jako skoro každej šlechtic - jen s bonusem navíc, co mu dává nějaký extra potenciál (namísto degenerované brady). Fail neni, je jen o generaci předčasnej, což z něj dělá hop-trop; což znamená že to že se stane čím se stane není jen given, ale je to i jeho zásluha/úspěch který nebyl samozřejmý. Celý život je připravovaný na svojí roli - well, je to šlechtic a dědic absolutistické vlády, takže...

Ta část s pozabíjenim rodiny samozřejmě sucks a jo to je tragický no. Ale na ty fanatiky si stěžovat nemusí, to byla jeho vlastní volba - Jessica mu nabízela že to zabalej do exilu, ale Paulovi se chtělo do pouště, takže...

Golden path v původních knížkách neni, ale to že Paul vidí budoucnost lidstva ve stagnaci a postupném zániku a že hledá cestu dopředu která by lidstvo z tohodle vyvedla bylo už ve Spasiteli.

Jinak nevim, Paul asi nebyl nějak hroznej císař (...problém je že já mám fakt problém ten jyhad spolknout, protože prostě nedává ani fň smysl) - ale fakt je že paradoxně, kdyby ten trůn shrábnul Feyd Rautha, tak na tom Impérium asi bylo líp. Světsky vzato, samozřejmě, Feyd neměl možnost psionickejch vizí k navigaci lidstva do zářivé budoucnosti.
2.4.2026 20:56 - sirien
Firefly: Legacy (Deluxe edition)
(Ano, dal sem za to něčí pravou ruku, levý oko a obě ledviny)

Sbírka původních Firefly komiksů od (plus mínus) původních tvůrců, které v zásadě pokračují v příběhu tam, kde seriál skončil. Jednotlivé díly na sebe úplně nenavazují - některé byly původně vydané jako stand-alone jednodílné, některé byly kratší série jednoho příběhu.

Je tu značnej bias, protože bylo prostě hrozně fajn vrátit se zpátky k těm postavám a celému tomu vesmíru. I tak ale musim přiznat, že se tu objevuje pár komiksových tropes, kterým úplně nefandím a které jsou občas v protikladu k původnímu seriálu (zejm. mě iritovalo vracení hned několika vedlejších postav, které byly v seriálu zabité, občas dost explicitně, jen aby tu měly jeden další příběh - a byly zabité znovu; ale i pár dalších drobnějších tropes... protivníci se občas objevují v na můj vkus zbytečných počtech atp.). A u těch původních komiksů co byly zjevně nezfilmované scénáře nebo koncepty scénářů je občas cítit, že ten převod neni perfektní a místy sem si musel domýšlet co mělo být mezi panely nebo doplňovat (herecký) projev postav který tu místy chyběl.

První čtyři se odehrávají někde mezi seriálem a filmem:
- Those left behind je heist story, ale hlavně ukazuje proč Inara a pastor Book opustili Serenity (a na začátku filmu nejsou na palubě ale někde mimo)
- Better days je dřív se odehrávající story o tom jak se posádka projednou dostane k penězům a udělaj si menší dovolenou - takovej "lehčí" díl

Další dva jsou krátké (jednodílné) "štěky", nejspíš původně ne moc rozvinuté koncepty epizod.
- The other half je o jobu co se zas zvrhnul
- Downtime je o uvíznutí na planetě kde se River vykreslí jako ještě víc psycho než už byla předtim.

Pak následuje Shepherd's tale a... tady to začne bejt fakt zajímavý, protože tohle je první věc co je od začátku psaná jako komiks (a je to cítit - v dobrym) a ukazuje to minulost pastora Booka - kdo byl, co udělal a jak se dostal tam kde je na začátku Firefly. Je to trochu jiná story, než sem čekal - ale rozhodně mě nezklamala.

Float out je post-Serenity rozloučení s Washem. Spíš sentimentálka než příběh.

It's never easy je krátkej post-Serenity job kde vlastně poprvé vidíme jak se postavy dostaly přes události filmu a jak vlastně fungujou dál.

...a pak se dostáváme k vlastnímu komiksovému příběhu co otevírá další dějové linky. Pokud vím (?) tak byly vytvořené až pozdějc přímo pro komiks (Zack Whedonem - Jossovym bratrem), ale kdyby původní seriál pokračoval, tak by mi vlastně nijak nevadilo, kdyby pokračoval tímhle směrem.

Leaves on the Wind ukazuje následky událostí Serenity ve Firefly vesmíru, zejm. dopad na Alianci a odboj. Main story je o tom že gang co se po Serenity skrejvá tak moc jak to de je nucenej vystrčit hlavu protože nutně potřebuje nějakou pomoc - což se samozřejmě zvrhne, takže musej utíkat, zachraňovat se, iteragovat se skupinama co je chtěj zatáhnout do širšího dění atp. Na scéně se nám ukazují nějaké další River-like psycherky.

Warrior and the Wind je menší filler pohádkově vyprávějící o Washovi a Zoe.

No power in the 'verse je o ... vlastně všem předchozim. O staronovém odboji, o té partě psycherek, o minulosti některých postav atp.

Celkově to nepřekonalo mé očekávání. Ale vcelku je to naplnilo. Což neni málo, protože sem je měl docela vysoko.

Vyplňuje to hodně prázdnejch míst která po seriálu a filmu zůstala. Odpovídá to na nějaké nejpalčivější otázky a doplňuje backstories (vč. třeba toho proč Inara opustila ten původní chrám atp.) Ukazuje to nějakou (alternativní? variantní?) budoucnost do které se seriál mohl vydat. A i když možná nic z toho neohromilo nějakým epickým WOW, tak zároveň nic z toho nezklamalo.

EDIT: btw. je známé, že i když komiksy respektují to co seriál stihnul ukázat, některé věci v komiksu se odklání od původních Jossových záměrů se seriálem. Např. Inařina minulost a vysvětlení jejího odchodu z chrámu jsou v komiksech jiné než v seriálu být měly - a pokud víte co mělo s Inarou v seriálu být, tak komiksy to tiše přechází na úkor jiné story. /EDIT

Tzn. těch lidí ze kterejch sem rituálně odsekal a vyřezal různé kousky abych tohle dostal do knihovny rozhodně nelituju. Pokud máte okolo někoho koho můžete nebo byste chtěli postrádat, klidně ho rituálně zařízněte a zkuste se dostat k vlastní kopii.
3.4.2026 17:10 - LokiB
sirien: může být, že ti Paul nepřijde těžce poškozený a po většinu času pouze ve vleku událostí a tlaku na "vyvolenného". Šťastný není v podstatě nikdy ... rozhodně ne po tom, co se stal imperátorem. To také o něčem svědčí.

Že jim nevěříš Jyhád ... ok, na to nejde nic říc, chápu. Já ho beru jako daný a nebudu spekulovat na téma, že to autor posral, mně to tak nepřišlo :)

sirien píše:
Golden path v původních knížkách neni, ale to že Paul vidí budoucnost lidstva ve stagnaci a postupném zániku a že hledá cestu dopředu která by lidstvo z tohodle vyvedla bylo už ve Spasiteli.

Co myslíš tím "v původních knihách"? Jakože tam je, od Herberta, ale až u Léta II. Pro mě jsou to stále původní knihy původního autora :)
3.4.2026 22:46 - sirien
Já se pročet jen ke Spasiteli. Plánuju to někdy dočíst, ale upřímně, Spasitel pro mě pokračování Duny přeřadil z čtivé fun literatury na "těžkou" literaturu (moje osobní kategorie pro politické dystopie, archaicky psané klasiky, HC filosofii kde mám po dvaceti minutách zavařenej mozek a další knížky které když jich čtu moc v řadě tak moje tempo čtení začne razantně klesat, takže sem je musel začít prokládat trochu "lehčíma" titulama - ve smyslu čtivějšíma) a tam mám už tak slušnej backlog, takže se k tomu hned tak nedostanu.

Jako Paul rozhodně neni fun týpek co by dopad nějak suprově, můžeš ho asi označit za tragického, pokud chceš - potkal sem i tragičtější postavy, ale asi ok. Celkově mi ale přijde že se kolem něj Herbert poněkud motá a to co by o něm chtěl sdělit popř. co tvrdí že s ním sděluje není vždycky úplně to, co v těch knížkách skutečně sděluje. Jestli to je řemeslná nedokonalost nebo retconové pozérství mě asi nějak moc netrápí. Což zas nechci říct že je kolem něj špatně všechno, spousta těch motivů je okolo něj zachycená dobře (třeba celá ta linka částečné precognition a snahy kličkovat do budoucnosti skrz to co vidí - a nevidí - je udělaná velice dobře).
4.4.2026 12:56 - LokiB
Však jsem to tu také při každém dílu psal, právě v tomto vlákně, že je to dost "těžké na čtení", cokoli po té první knížce. Už druhá není moc zábavná a další nejsou lepší.
Nedostal jsem se za Božského imperátora Duny ... zatím :)

Že to není psáno čtivým stylem, že je tam třeba řemeslná nedokonalost, to bych nerozporoval.
5.4.2026 18:05 - Dukolm
Mě přejde že kupu věcí okolo Paula ve výsledku odkryje až Leto ve svých úvahách na co neměl a na co neměl odvahu. Takže Děti duny a Božský imperátor.

Dál jsme se nedostal na čtení mám strašně málo času a jako audiokniha to ještě není.
5.4.2026 19:33 - Archimedesfort1
Předevčírem jsem dočetl povídku Kudy kráčí sfinga (autor: Sidha Apollyon) z knihy Legendy: Prokleté knihovny (ed. Michael Bronec). Napětí mezi sexuchtivými upíry a slušnými elfy nebylo špatné, ale mnohem víc se mi líbily samotné popisy elfí knihovny a interakce s ní, především pak její vnitřní svět. Bylo to finální popostrčení k tomu, abych začal psát článek Knihovny v RPG.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.05629301071167 secREMOTE_IP: 18.97.14.82