Setkání

Obsah článku:
Tak a teď to, co jste nejspíš chtěli hlavně číst: Co může postavy spojovat?
Zaměřme se na slovo spojovat, protože je klíčové. Postavy budou spojovány, pokud dojde k nějakému dění, které spojí cesty jich všech. Jinými slovy, musí nastat událost, která všechny postavy potká nějakým shodným způsobem. Událost řešit nebudeme (alespoň ne přímo v tomto článku), ale podívejme se na onen shodný způsob, kterým je tato událost propojí:

Náhoda v prostoru a čase

Velmi oblíbený námět - Událost se odehraje v místě a okamžiku, ve kterém se nacházejí všechny postavy, nebo alespoň jejich většina, a budou jí ovlivněny a donuceny na ní reagovat. Mezi znalci je oblíbený takzvaný "Alnagův bang" spočívající ve větě: "Dva chlápci vešli do místnosti, vytáhli samopaly a začali střílet."
Sem patří i takové ty méně nápadné typu: "Protože plujete tam a tam, nasedli jste na tu samou loď..." Jak vidno, tato událost nemusí být nutně platná okamžitě, ale může zapůsobit i zpětně.

Shoda v celkových/částečných zájmech

Znáte to... všichni chtějí přece zničit Chaos dřív, než pohltí právě JEJICH kraj.
Nebo ještě lépe: všichni chtějí nalézt unesenou princeznu. Pravda, jeden potřebuje kadeře jejích vlasů, aby své milované dokázal, že ji miluje, druhý chce její hlavu, protože mu za to zaplatil vévoda, třetí ji chce unést, protože mu za to zaplatil vikomt, čtvrtý ji chce unést, protože se navzájem milují, ale je jen prostý kejklíř, pátý ji chce slavně dovést zpět ke králi, protože chce být pasován rytířem... ale nejdřív se k ní musí každý z nich dostat.

Známost z minulosti

Aneb - společný background. Naprosto nejlepší možnost, postavy se už znají a jsou schopny spolupracovat, nic se neřeší.

Prostě známost

Tohle znamená, že mají všichni společného přítele, který od nich chce pomoc, nebo naopak společného nepřítele, který si chce naopak pomoct od nich. Nejlépe ode všech najednou, když už se do toho dal, že.

Setkání Těch Pravých

VY jste VYVOLENÍ k tomu, abyste zničili tupé obyvatele Vily!!! Nebo k čemukoliv jinému. Podstatné je, že jste byli buď okolnostmi řízenými z vrchu svoláni na Jedno místo, nebo vám na čele plane Jeho/Její/Onoho symbol, který je buď vidět na míle, nebo ho pozná každý Její/Jeho/Onoho kněz a řekne vám, o co jde (přiloží mapku, průvodní dokumenty, pár rad, atd.).

Shoda v antropomorfickém principu

...což je vznešený název pro: Hej, vy tam, ty, ty, ty a ty. Mám pro vás kšeft.
Q: Proč zrovna my? Protože jsme to právě my? A: Protože kdyby neukázal na nás, nekladeš mi tak hloupou otázku. A stojí tu místo toho někdo jinej - metagame od GM k hráčům: prostě hrajete PRÁVĚ ty týpky, které potkalo PRÁVĚ tohle, bez ohledu na to, co jsou zač, jenom jste to až doteď nevěděli.
Řekněme si popravdě, s tímhle se moc daleko od oné příslovečné hospody v bouři asi nedostanem, nicméně je to super argument pro obhajobu jakýchkoliv "náhod" pro seznamování vzniklých. ;)

Ti, co zbyli

...z vojenské jednotky, karavany, vesnice, města, havárie vesmírné lodi...

Pane! ANO PANE!

Bylo jim rozkázáno šéfem/velitelem... nebo byli prostě najmuti, ať už kvůli své reputaci, nebo protože odpověděli na inzerát...

Jsou věci mezi nebem a zemí...

Občas se prostě dějí zvláštní, mystické věci. Všem se zdál stejný sen, který něco ukazoval/někam vedl. Všichni najednou ucítili hrozné nutkání jít, tak šli... a jen kvůli tomu se vyhnuli morové epidemii/pádu meteoritu. Všichni měli vizi nebo zjevení... jsou prostě věci mezi Nebem a Zemí a není to jen atmosféra. V Jersonových hrách spojuje postavy vždy to, že dokáží vidět mimozemšťany, kteří se před ostatními dokáží skrýt.
Události samotné, které budou těmito způsoby nahozeny na postavy, se již tak dobře zobecnit nedají, protože to příliš závisí na konkrétní hře a settingu... tento článek vám asi neřekl nic převratně nového, ale to ani neměl, záměrem bylo pomoci vám si trochu utřídit myšlenky, a doufám, že toho jsem alespoň částečně dosáhl.
Napsal sirien 01.11.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13943791389465 secREMOTE_IP: 3.134.118.95