Setkání

Sedíte v hospodě u jednoho stolu, protože všude jinde je plno, venku zuří bouře a zrovna si k vám přisedl divný týpek v plášti s kápí, který říká... že to znáte? Že to příliš dobře znají i vaši hráči? Že je tudíž někde chyba? Po přečtení tohoto článku se vám určitě rozjasní :D
Napsal sirien
Obsah článku:
Tak... známe to všichni, udělali jsme to všichni a ti, kteří tvrdí že ne, tak ti to svým hráčům dělají dodnes. Ale pokud čtete tyhle řádky, znamená to jednu ze tří věcí:

a) - překlikli jste se. Doporučuji vrátit se zpět.
b) - jste jen zvědaví. V tom případě se nenechte rušit.
c) - máte už plné zuby klišéoidních setkání a začátků a chtěli byste to tentokrát udělat trochu jinak. V tom případě je tento článek určen právě vám.

Přátelské začátky

Přátelské začátky jsou ty, kdy se postavy dávají dohromady z vlastního hecu nebo z vlastní iniciativy či zájmu - tedy takové, že je nic nenutí spolupracovat, ale ony přesto chtějí. POZOR - to že mají společný problém ještě nemusí nutně znamenat, že mají touhu ho i společně řešit... Pokud se ve vesnici ztrácí děti, tak není důvod, proč by každá postava nemohla pátrat na vlastní pěst - i k tomu může dojít a i oddělené scény mohou vytvářet dobrou session, ale je to větší záběr na GM a nelze to tak držet moc dlouho - ne v tradičním pojetí hry.
Než začneme, měli bychom si ujasnit pár věcí.
RPG jsou společenské hry, zábava se v nich získává ze vzájemné kooperace, nikoliv z nekonečnosti vlastní individuality. Proto je v zájmu všech, aby hra fungovala a abychom ji občas k tomu fungování trochu popostrčili, klidně i nějakým tím malým ústupkem (jako v reklamě na Becherovku - důvod se vždycky najde). Začátek hry a setkání jsou právě takovou situací, kde je potřeba více spolupráce a méně individuality. Spousta hráčů, zvláště, řekněme "nevybitých roleplayerů", se chce se svými postavami ukázat hned na začátku - chtějí, aby hned od chvíle, kdy je ostatní spatří, věděli, že jejich Barbar je fakt silnej, že jejich trpaslík je fakt hamižnej, že jejich elfka je fakt namyšlená a povýšená a jejich kněz je fakt, ale fakt nekompromisně fanatický.
No tak na rovinu - takhle by to nešlo. Za prvé, každá postava, kterou si hráč stvoří, by měla mít potenciál ke spolupráci s ostatními. Pokud ne, vůbec by jí GM neměl dovolit. Za druhé, pokud každý dá průchod svým nejtemnějším stránkám hned na začátku... tak z toho bude spíše chladný rozchod než žhavá spolupráce. Každému hráči, který se o něco podobného bude pokoušet, jasně vysvětlete, že na to, aby dal charakteru své postavy a hlavně jeho temnějším stránkám průchod, bude mít spoustu času později - nakonec, lidé o sobě také neprozrazují všechno na první setkání.
Naopak - i ten nejtemnější záporák musí mít kladnou stránku (jinak by to nebyl Temný záporák, ale blekotající šílenec, a ten někoho ohrozí tak maximálně nožem, což není tak plošné, aby to byl Nejtemnější Záporák). Ať hráči na začátku dají najevo hlavně tyhle vlastnosti - když už pro nic jiného, tak kvůli tomu, aby si ostatní hráči mohli najít něco, čeho se jejich postavy na té druhé postavě chytnou, něco sympatického, pro co jim bude stát za to to s ní aspoň zkusit, nebo pro co bude stát za to překousávat její záporné vlastnosti. A nemusí ani záležet na tom, že těch záporných je víc - je psychologicky známá věc, že první informace zanechává nejsilnější dojem (spolu s poslední a nejkřiklavější). Hamižnej trpaslík může znát spoustu zábavných historek nad pivem, povýšená a namyšlená elfka může umět krásně zpívat nebo vařit nebo... ano, to taky, ale to sem nemyslel... prostě každý má něco kladného, čeho se lze určitě chytit.
Shrnuto - takovýto přátelský začátek je hlavně zodpovědností hráčů, kteří by měli ve vlastním zájmu a v zájmu hry spolupracovat. Při té příležitosti se hodí, aby na sebe postavy udělaly dobrý dojem (a to i v případě, že hrajete evil skupinku).

Ne-zrovna-přátelské začátky

Tohle je opak předchozího - je to situace, kdy se postavy spojují nikoliv z vlastního popudu, ale pod tlakem okolností. Mohou mít společný problém nebo společný cíl (ale pozor, obojí je může při neobratné manipulaci s hrou i rozdělovat a ne jen spojovat), mohou mít společného nepřítele nebo naopak přítele...
Tyto začátky mají určitá specifika:
  • Postavy nemají důvod spolu zůstávat po pominutí spojovacího prvku, proto by měly zafungovat buď hráči, a průběžně si vytvořit vztahy mezi postavami (viz přátelské začátky), nebo by měl zafungovat GM a naházet toho na postavy tolik, že se prostě stmelí pod tlakem - nevím jak vy, ale já bych na někoho, koho sem dvakrát zachránil a kdo čtyřikrát pomohl mě, asi jen tak nezapomněl.
  • Začátek takovéhoto příběhu by měl mít rychlý spád. Představte si film, který měl všechny plakáty a upoutávky naznačující děsnou akci... a on začne půlhodinovou milostnou scénou. Naopak!! Akční film musí začít výbuchem, střelbou a minimálně dvěma drsnejma hláškama! Vzpomeňte si na Swordfish: Operace hacker, který začíná explozí při které vyletí do vzduchu půlka ulice - a to je ta scéna vystřižená na začátek z půlky filmu.
  • Hráči musí mít dost prostoru ve hře, aby se cítili volně. To, že jsou zavření v budově obklopené policií s teroristy, kteří chtějí každého postřílet, takže nemůžou ven a musí se nějak dohodnout na postupu... to ještě hráči obvykle snesou. Ale když je někdo otráví a prohlásí: "Pokud to neuděláte, nedám vám protijed," to je obvykle přiměje vzít protijed v podobě opodál stojící minerálky a omlátit jí GMovi o hlavu.
Při ne-zrovna-přátelských začátcích je zodpovědnost hlavně na GMovi, a je nutné, aby udržel vnějšími okolnostmi právě takovou míru nutnosti spolupráce, aby to hráčům stálo za to (když méně, tak se postavy rozpadnou, a když o moc více, tak se budou hráči cítit zbytečně svázaně).
< Přátelské a ne-až-tak-přátelské začátky >
Typy spojovacích prvků
Napsal sirien 01.11.2007
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1219379901886 secREMOTE_IP: 18.232.188.122