Gnolové - hratelná rasa

Popis a mechaniky staronové hráčské rasy pro hru DnD 5e. Gnolové jsou rasou divokých, hyenám podobných tvorů, hnaných hladem po humanoidním mase.
Napsal Loddfafni

Popis

Přestože jsou poměrně vysocí a svalnatí, jsou gnolové překvapivě štíhlí a rychlí. Mají zelenošedou kůži, porostlou hnědou rozježenou srstí, někdy s tmavšími skvrnami nebo pruhy. Většina gnolů má také hřeben špinavě žluté až červenošedé hřívy, který se táhne až na záda. Samice jsou vzhledem i velikostí k nerozeznání od samců.

 

Lovecké instinkty zůstávají silnou součástí gnolí psychiky. Gnolové jsou přirození predátoři a vychutnávají si vzrušení z lovu. Téměř všichni gnolové dávají přednost divočině před civilizovanými místy, a ti kteří žijí ve městech je obvykle považují jen za jiný druh krajiny.

I když gnolové nejsou nutně zlí, touha po lovu a krvežíznivost jsou nedílnou součástí jejich mysli. Gnoly stvořil démonický Yeenoghu, a dokonce i ti gnolové, kteří se odvrátili od jeho uctívání, se nemohou zcela vymanit z jeho vlivu. Někteří slyší šeptání Yeenoghua ve snech, které na ně volá, ať podlehnou svému hladu po humanoidním mase. Jiní cítí jeho jásání, když se zapojí do boje tváří v tvář. Gnolové nejsou od přírody zlí, ale zlo v nich číhá, bez ohledu na to, jestli ho přijímají, nebo ho potlačují. Ti, kteří podlehnou tomuto nutkání, často drancují osady a obydlí na hranicích divočiny a přepadají karavany.

Mezi nejpodivnější gnolí vlastnosti patří jejich vztah k mrtvým. Gnoly vede tento rys nejčastěji ke sbírání trofejí, které jim připomínají minulá vítězství, předmětů někdy příšerných, stejně často však zcela všedních. Často se však projevuje mnohem nelidštějším pojídání mrtvol nepřátel. Na rozdíl od většiny ras mají totiž gnolové jen málo nebo žádné výčitky ohledně jedení humanoidů. Když gnolové zaútočí na vesnici, nezanechají nejen žádné přeživší, ale ani mrtvoly, ty, které neodvedou jako otroky, sežerou.

 

Navzdory divoké povaze gnolů existují některé aspekty jejich kultury, které nejsou ze své podstaty odpudivé. Gnolové kladou velmi silný důraz například na rodinu a pokrevní pouta respektují možná více než jakýkoliv jiný druh vztahu. Ačkoli gnolové ve smečce mezi sebou běžně bojují o nadvládu, tyto bitvy jsou po jejich vyřešení rychle zapomenuty a ve většině situací jsou příbuzní gnolové věrnými přáteli a spojenci. Tyto pokrevní linie jsou téměř vždy sledovány matrilineárně, přes ženské předky.

Možná nejpřekvapivější je, že když je gnol oddělen od klanu a rodiny, jejich instinktivní potřeba takovéhoto pokrevního pouta je může vést k vytvoření náhradní „smečky“ z těch, se kterými se rozhodnou spřátelit. K těmto spojencům je gnol stejně loajální a věrný, jako kdyby byla jeho pravá smečka.

 

Typická jména

Tento seznam obsahuje příklady gnolích jmen. Pokud hraješ za gnola, můžeš si vybrat jedno z těchto jmen, nebo se zde uvedenými jmény inspirovat a vymyslet si vlastní. Mnoho gnolů nemá jméno, někteří gnolové však mohou přijmout jméno, nebo jej získat od bohů. Nedělají přitom žádný rozdíl mezi ženskými a mužskými jmény. Gnolové, kteří se stýkají s jinými rasami mohou používat také nějakou přezdívku.

Jména:

Argab, Alark, Andak, Atal, Ejet, Ethak, Ebroth, Ignar, Immor, Irtom, Ismog, Idor, Oduk, Orrom, Odakh, Onral, Ulthok, Ustar, Urgurk, Urruth

 

Rasové rysy

Zvýšení hodnot vlastností: Tvoje hodnota Síly se zvýší o 2 a tvoje hodnota Obratnosti se zvýší o 1.

Věk: Gnolové rostou rychleji než lidé a dospívají ve věku 8 let. Dožívají se zhruba 30 let, stárnutí se na nich však projeuje až na konci života, tehdy se však jejich kondice zhoršuje velmi rychle.

Velikost: Gnolové jsou vysocí kolem 190 centimetrů a průměrně váží 140 kilogramů. Tvá třída velikosti je Střední.

Rychlost: Tvá základní rychlost chůze je 6 sáhů (9 metrů).

Vidění ve tmě: Do 12 sáhů vidíš za šera jako ve dne a za tmy jako v šeru. Ve tmě nerozeznáváš barvy, pouze odstíny šedi.

Kousnutí: K útokům beze zbraně můžeš použít své kousnutí. Při zásahu cíl utrpí zásah za 1k4 + tvá oprava Síly Bodů výdrže Bodného zranění.

Běsnění: Když ve svém tahu snížíš Body výdrže tvora na 0 útokem na blízko, můžeš se jako Bonusovou akci pohnout až poloviční rychlostí a zaútočit kousnutím.

Jazyky: Umíš mluvit, číst a psát obecnou řečí a gnolštinou. Gnolština se skládá z kňučení, chichotání, vytí, gest a výrazů tváře, pro složitější myšlenky používá zkomolená démonská slova. Nemá vlastní písmo, pokud je nutné něco zapsat, používají gnolové démonské písmo.

Popis byl vytvořen na základě článku na Eberron Wiki, D&D Wiki, popisu v Bestiáři a Volově průvodci netvory. Velké části popisu jsou pouze upravený překlad článku na Eberron Wiki. Rasové rysy jsou převzaté z Bestiáře. Pro další inspiraci viz Volův průvodce netvory.
Napsal Loddfafni 31.05.2023
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 20 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13059091567993 secREMOTE_IP: 18.207.98.249