Co je to RPG?

RPG je zkratka z anglického spojení Role-playing Games, což je do češtiny běžně překládáno jako hry na hrdiny, nebo v poslední době i jako hry na životní příběhy. Tak či tak, role-playing je posezení s přáteli a společná tvorba nějakého dobrodružství. Je to posezení u ohně nebo třeba u jídelního stolu a splétání roztodivných příběhů. Role-playing je o tvořivosti a zábavě mezi přáteli.
Napsal Alnag
Ve valné většině her na hrdiny představuje jedna osoba "rozhodčího", na něhož je možno nahlížet jako na jakéhosi "vypravěče" příběhu. Vypravěč, ve spolupráci s ostatními, popíše svět či prostředí příběhu. Ostatní hráči si vytvoří postavy, které budou v tomto světě představovat, a vedou je poté společně příběhem, který zároveň tvoří.
Každý hráč představuje jinou postavu a tyto na sebe vzájemně působí. Role-playing je v jistém smyslu herectví odehrávající se v naší mysli. Představujete si to, co vám vypravěč popisuje. Pak si představíte odezvu vaší postavy na nastalou situaci a popíšete ji vypravěči a ostatním hráčům. Ostatní pak udělají se svými postavami totéž.
Ve většině her, ať už karetních, deskových či hrách v kostky, je jasně dána cesta, jež vede k úspěchu, a stejně tak i cesta k prohře, přičemž cílem hry je vyhrát. Ve hrách na hrdiny neexistuje koncept "výhry" a "prohry". Vaším úkolem coby hráče je pomáhat vytvářet příběh a bavit se. Můžete své postavě stanovit rozličné cíle, ale úspěch vaší postavy nehraje žádnou roli v hodnocení "úspěchu" a "neúspěchu". Stejně jako v životě nejde ani tak o to, jestli nakonec vyhrajete nebo prohrajete (protože umřít musíme všichni), ale jak tuhle hru budete hrát.
Jistě si říkáte, že to všechno zní dobře, ale pořád netušíte, o co vlastně kráčí? Co ty "postavy" jako dělají?
Většinu času se postavy zúčastňují nejrůznějších dobrodružství, dobrodružství toho typu, jaká můžete zhlédnout v akčních filmech nebo o jakých si můžete přečíst v dobrodružných románech. V jedné hře mohou být postavy skupinou tajných agentů, snažících se odvrátit jaderné nebezpečí hrozící zničit svět. V jiné mohou představovat rebely, snažící se svrhnout zlé vesmírné impérium. Můžete být i skupinou válečníků z Evropy jedenáctého století, rytíři krále Artuše, Superman, Batman nebo jakákoliv jiná postava, kterou si vytvoříte, a to v jakémkoliv světě vaší fantasie.

Jak začít hrát?

Stejně jako když chcete hrát kteroukoliv jinou hru. Buď najdete skupinu lidí, kteří již něco takového hrají a přidáte se k nim, a nebo začnete tak říkajíc na vlastní pěst. Doporučuji však první metodu, ačkoliv obě jsou stejně zajímavé. Důležité je se rozhodnout, co vlastně chcete hrát - který druh filmů či her chcete ve svém příběhu uplatnit. Existují hry na motivy díla H. P. Lovecrafta, Star Wars, Star Treku, středozemě J. R. R. Tolkiena a mnoho a mnoho dalších. Existují také poněkud univerzálnější hry, které pokrývají celé žánry - špionážní, detektivní, superhrdinské, fantasy čili meč a magii, space operu, divoký západ, cyberpunk nebo třeba i současný svět či jeho temnou variantu, ve které existuje magie a magičtí tvorové.
Druhým krokem je najít místo, kde se takové hry prodávají. V ČR existuje pár "speciálek", obchodů prodávajících sci-fi, fantasy a RPG hry. Nejsou bohužel moc vidět, musíte hledat velmi pozorně. Také najít skupinu hráčů pro jiné RPG než Dračí doupě může být poněkud obtížné. Rozhodně se ale nevzdávejte, podejte si v obchodě inzerát, pokud je to možné. Nebo zapátrejte na internetu.

Na co si dát při hraní pozor?

Cecil Adams (význačný americký publicista) jednou prohlásil na adresu her na hrdiny: "Ani celoživotní hraní šachů vás na tohle nemůže dostatečně připravit." A měl pravdu. Vaším největším problémem bude osvobodit se z pomyslných okovů, do nichž vás upoutaly hry jako jsou šachy, dáma nebo třeba poker. Ve hrách na hrdiny neexistují žádné "tahy", ani nejste omezeni pouze na určité akce. Volíte pro svou postavu stejně svobodně, jako kdybyste psali knihu. Nemusíte se obávat toho, že by nebylo možno něco učinit. Jediným omezením je situace, v níž se vaše postava nachází.
Je také snadné dostat se s vypravěčem do soupeřivého vztahu. Proč? Protože vy představujete "hrdinu", zatímco Sudí všechny zlosyny, s nimiž se střetnete. Někdy je dobře zastavit a uvědomit si, že se nejedná o soutěž mezi hráči a vypravěčem. Cílem je zábava, nápaditá a společná. Jestliže chcete soupeřivou soutěž, vždycky můžete začít hrát hokej.
Jakmile jednou zjistíte, že hry na hrdiny mají pravidla, hrozí vám nebezpečí upadnutí do tenat "dohlížitele na dodržování pravidel". Tyto hry sice mají pravidla, jež objasňují co se stane, pokud, řekněme, napadne vaši postavu drak, nebo pokud spolu závodí dvě vesmírné lodi. Ale tato pravidla jsou téměř vždy míněna jako vodítka. Popisují, co by se za normálních okolností mělo stát, ne co se stát musí. První z pastí dohlížitele je trvání na dodržování pravidel i v situaci, kdy je zjevný rozpor mezi tím, jak by si hráči (včetně vypravěče) přáli, aby se situace vyvíjela, a mezi tím, co říkají ta která pravidla. Avšak hra a dobrý pocit z ní by měly vždy stát nad pravidly.
V mnoha případech se může stát, že hra nemá pro tu a tu vzácnou či zvláštní situaci pravidla. Druhá past na "dohlížitele" číhá ve víře, že na každou situaci existuje pravidlo. V takovém případě jen zbytečně plýtváte časem a přerušujete plynutí příběhu, když hledáte v příručce pravidel něco, co tam není.
S tím souvisí i uvažování o vypravěči jako o nějakém druhu všemohoucí bytosti ve vztahu ke hře a k rozhodnutí, že herní svět přísluší toliko vypravěči. Jenomže hra je hrou všech hráčů, nejenom vypravěče. Vypravěč je ovšem poslední instancí všech herních sporů a otázek. Není dobré plýtvat časem na hádky s ním, když můžete místo toho hrát!

Slovníček her na životní příběhy

Pokud se rozhodnete hrát s nějakou skupinou hru na hrdiny, pravděpodobně záhy narazíte na podivnou terminologii. Každá společenská skupina má svůj slang a ani hráči nejsou výjimkou. Zde je krátký průvodce nejběžnějším žargonem her na hrdiny:

Kostky

Vsadím se, že si myslíte, že víte, k čemu kostky slouží. No, nikde jinde neuvidíte víc různých druhů kostek než právě mezi hráči her na hrdiny. Nejběžnějším druhem kostky, kterou používá většina lidí (na vrhcáby a hru v kostky), je kostka šestistěnná. To znamená, že má šest stěn. Ale existují i kostky čtyřstěnné, osmistěnné, desetistěnné, dvanáctistěnné a dokonce dvacetistěnné. Fakt. Některé společnosti dokonce vyrábějí i kostky třicetistěnné a stostěnné, ale ty nejsou zdaleka tak běžné. Nemusíte se však bát. Většina her užívá šestistěnné kostky (to jsou ty normální, krychloidní) nebo desetistěnné. Ty ostatní si můžete od někoho půjčit, když jste nováček. Ostatně někteří veteráni to také dělají.
Jak použít kostky? Uslyšíte spoustu podivné terminologie jako "hoď si jedna-ká-šest, hoď si procentovkou" a podobně. Nejlepší, co můžete udělat, když si nevíte rady, je zatvářit se dostatečně zmateně (vypoulit oči, vypláznout jazyk a tak...) a říct něco jako: "Cože? Můžete mi to ukázat?" Hráči (stejně jako kdokoliv jiný) občas zapomínají, že nováčci jejich žargonu ještě zcela nerozumějí. Avšak abyste měli alespoň jakous takous představu, tady je vysvětlení.
"tři-ká-šest" (v psané formě 3k6): znamená, že popadnete tři šestistěnné kostky a hodíte jimi. Ve většině her se pak výsledek hodu sčítá, ne však vždy, někdy je třeba hodit určitou hodnotu nebo vyšší (nižší číslo). Podobně dva-ká-deset (2k10) znamená hoď dvěma desetistěnnými kostkami.
"Procentový hod" (k%), je speciální druh hodu, který je určený převážně ke zmatení lidí, kteří si myslí, že už pochopili předcházející odstavec. Znamená to, že hodíte desetistěnnou kostkou a výsledek si zapamatujete. Ten značí desítky. Pak hodíte znovu, to jsou jednotky. Výsledkem je číslo od jedné do sta. Čili určité procento. Například pokud hodíte a padne vám nejprve 1 a poté pět, je to 15%. Pokud vám padne 0 a 2, jsou to 2%. Pokud vám padne 0 a 0, je to 100%. Neptejte se proč, je to prostě tradice. Nechcete totiž čísla od 0 do 99, ale od 1 do 100.

Pán jeskyně

V české hře na hrdiny prožívaly postavy svá dobrodružství v hradních zříceninách a hlubokých jeskyních. Pro vypravěče příběhu se tak vžilo jméno Pán jeskyně (PJ). Jiné, zahraniční RPG, mají Dungeon Mastery, Game Mastery, Storytellery, Referee atd. Všechno to ale znamená v zásadě to samé. Prostě někoho, kdo celou hru řídí.

Hack and Slash ("rozsekat a rozpárat")

Hack and Slash je způsob hry (obvykle začátečnický), při němž je cílem postav co nejvíce bojovat. Často se postavy střetnou s čímkoliv, co potkají. Tento způsob hry vyžaduje nejméně intelektuální námahy a interakce postav. Přestože nepostrádá jistý půvab :), po nějaké době se většině hráčů omrzí.

Životy

Vaše postava se může během hry střetnout s různými věcmi. Občas se bude muset střetnout s pěstmi, lahvemi s uraženým dnem, střelnými zbraněmi či třeba meči. Když se s něčím takovým střetnete VY, je více než pravděpodobné, že zemřete nebo si alespoň odnesete nějaké vážné zranění. Ne tak vaše postava. Vaše postava je hrdina a správný hrdina neumírá, sotva ho někdo polechtá hrotem dýky mezi žebra. Proto ve většině her přicházíte o životy (což je ostatně dost zavádějící termín a jeho anglický původce hit-points je daleko výstižnější). Těchto životů máte větší množství, a tudíž není čeho se bát. Jsou to jakési ekvivalenty zlomených kostí, infekcí nebo zhmožděnin. V některých hrách se životům může říkat třeba úroveň zranění nebo energetická hladina, stamina, body poškození a podobně, ale v zásadě se stále jedná o totéž. Ztrácíte je, když jste zasaženi, a získáváte, když se léčíte.

Figurky

Některé hry využívají rozkošné maličké figurky, asi 3 cm vysoké, které ukazují polohu postav k sobě navzájem a vůči případným nepřátelům. Podporuje to představivost hráčů (a výdělky firem zabývající se materiály pro RPG).

Cizí postavy

Všechny postavy hrané vámi a vašimi přáteli (vyjma vypravěče) jsou označovány jako Vlastní postavy. Postavy vytvořené vypravěčem, aby se střetávali s vašimi postavami, se nazývají Cizí postavy (příp. Non-Player Characters - NPC). Avšak protože hlavními aktéry dobrodružství jsou vaše Vlastní postavy, Cizí postavy mají úlohu pouze epizodní a podpůrnou.
Napsal Alnag 27.01.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 1 příspěvek.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12671089172363 secREMOTE_IP: 44.197.113.64