Co je to D&D a d20system?

Tento článek je určen úplným začátečníkům, kteří na tyto stránky zavítají poprvé. Jako takový ho proto berte. Obsahuje značnou míru zjednodušení a vynechání některých komplikací.
Napsal Alnag

Co je to vlastně to D&D?

D&D je zkratka slovního spojení Dungeons & Dragons. Jedná se o nejstarší hru, která si vysloužila plnoprávné označení RPG (česky hra na hrdiny či hra na životní příběhy). Původní D&D vzniklo počátkem 70. let. Nikoliv ovšem jen tak z ničeho. Navázalo na tradici válečných her s miniaturami, kde se spolu střetávají dvě (nebo více) armády. Toto první RPG nabídlo místo armád malou skupinku hrdinů, kteří bojují proti různým bestiím a položilo důraz na jednotlivé osobnosti a specifické charakteristiky každého hrdiny.
Původní D&D odstartovalo novou epochu her pro mládež a dospělé, kterým je převážně určeno. Následovaly desítky a stovky her, které se tu více tu méně okatě inspirovaly jeho východisky. Ani samotné D&D však neusnulo na vavřínech. Následovala další, komplikovanější verze známá jako AD&D, kde A značí Advanced. Hra zaznamenává stále větší odstup od bojů k důrazu na herní příběh a osudy hráčských postav. Základní pravidla jsou obohacována dalšími doplňky, jakými jsou nejrůznější fantastické světy a nespočetné nové možnosti rozvoje.
D&D je hra zamýšlená jako epická (hrdinská) fantasy. Inspirace v románech J. R. R. Tolkiena, povídkách R. E. Howarda a mnoha dalších spisovatelů SF&F je nepochybná. Ačkoliv možnosti jsou v podstatě omezené jen vaší fantazií, nejčastěji se v D&D stáváte mocným bojovníkem, chrabrým paladinem, běsnícím barbarem, ovládáte magickou moc v podobě čaroděje či kouzelníka, vykonáváte vůli boží v roli kněze, případně sloužíte samotné matce přírodě jako druid. Můžete se ale také vtělit do prostého tuláka, jedince mnoha schopností nebo se můžete proslavit jako bard. Můžete se probojovávat divočinou jak sveřepý hraničář nebo ovládnout svoje nitro jako orientální mnich.
Tyto základní možnosti skýtá nejnovější D&D 3.5 edice (nyní opět bez onoho A na začátku), které je posledním revidovaným vydáním pravidel. Cílem pravidel je udržet určitou herní rovnováhu a přitom vám ponechat co možná největší svobodu vlastní volby. Je na vás a na vašich přátelích (protože D&D je skupinová hra), jakou cestu si zvolíte. Můžete chránit slabé a bezbranné před zlovůlí mocných. Můžete odhalovat prastará tajemství a zlovolné intriky. Můžete se rozhodnout hromadit bohatství a moc bez ohledu na ostatní. Nebo cokoliv jiného.
D&D je stejně jako ostatní RPG hry věc, která se jen tak neomrzí. Nejste omezeni velikostí hracího pole, protože hracím polem je celý vesmír. Nejste omezeni pravidly, protože ta jsou jen doporučená, ale nikoliv závazná. Nejste omezeni časem, protože hru můžete prakticky kdykoli přerušit a sejít se zase, až bude čas. Hra je o lidech, kteří se rádi schází společně a vypráví hrdinský příběh. Je to nejstarší forma zábavy na světě, provozovaná ještě před tím, než byl do hliněných tabulek vyryt epos o Gilgamešovi. D&D je jenom úhledný balíček, který vás navede na tuto pradávnou cestu a trochu vám ji umete, aby byla přijatelnější pro člověka 21. století.

Co je to d20 system?

Jelikož jste evidentně zabloudili na tuto stránku, možná vám vrtá v hlavě, co znamená ono d20. Je to velmi prosté. D je zkratka pro dice - tedy kostku. Číslo za ní znamená počet stran, které kostka má, v tomto případě tedy dvacet. Jak taková dvacetistěnná kostka vypadá, můžete vidět v našem logu. Ano, dalším specifikem RPG her jsou totiž různostěnné kostky. Zatímco z "člověče, nezlob se" znáte tak maximálně kostku šestistěnnou, už od antiky jsou známy a pro různé odrůdy vrhcábů používány různé pravidelné mnohostěnny.
Každá RPG hra, D&D nevyjímaje, se skládá z několika částí. Kromě herního prostředí je to i systém pravidel. V případě posledních vydání D&D je oním systémem tzv. d20 system, tedy systém opírající základní mechaniky o hod dvacetistěnnou kostkou. Rozlišení d20 system od D&D je důležité, protože to není totéž. Existuje řada dalších her, které používají stejný systém, např Star Wars d20. Na rozdíl od D&D však nemusí jít vůbec o fantasy. Výhoda je zřejmá, jakmile jednou umíte hrát obecnou d20, můžete poměrně rychle a bezbolestně začít hrát třeba ony Hvězdné války. Místo čaroděje jste třeba rytířem Jedi, ale způsoby, jakým určujete svou úspěšnost či naopak neúspěšnost, jsou stále tytéž.
Současný vydavatel D&D, společnost Wizards of the Coast (WotC), však šel ještě dál. Zpřístupnil základní kostru pravidel - onen d20 systém - pod v podstatě volně použitelnou OGL (Open Game Licence) všem dalším zájemcům z řad fanoušků i firem. Ty tak mohou na tento systém vázat své vlastní výtvory.
Tento systém se díky tomu stal opravdovým hitem a tak každý měsíc vychází ve světě desítky nových příruček, nových herních prostředí, nových her. Jejich počet už dávno překročil tisícovku. Ne všechny jsou pochopitelně kvalitní, ale najdete mezi nimi i opravdové klenoty. Tak jako ostatně všude.
Napsal Alnag 11.05.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 9 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13115096092224 secREMOTE_IP: 44.213.99.37