[Osobnosti] Tvůrci D&D

Gary Gygax, Dave Arneson, Monte Cook, Johnathan Tweet, Skip Williams a Andy Collins...
Napsal Alnag
Obsah článku:

E. Gary Gygax: otec RPG

Ernest Gary Gygax se narodil 27. července 1938 jako syn švýcarského přistěhovalce a americké matky. Od roku 1987 ženat s Gail Carpenterovou a je otcem šesti dětí a sedmi vnoučat.

Gygax Už od mládí se věnoval různým hrám a někdy v těch dobách se zrodily i základy toho, co bude v budoucnu považováno za LARP (de facto RPG naživo). V 50. letech se Gygax dal na hraní válečných her s figurkami, aby v roce 1966 stál u zrodu Mezinárodní federace hráčů válečných her (IFW). O rok později pak zakládá i první Gen Con (setkání hráčů různých her, které se koná každoročně dodnes a je největším a nejdéle probíhajícím setkáním hráčů vůbec). Na Gen Conu se také poprvé setkává s Brianem Blumem a Davem Arnesonem.

Spolu s Donem Kayem (přítelem z dětství) a dalšími zakládá společnost válečných figurek pod názvem Lake Geneva Tactical Studies Association (LGTSA), která se schází v Gygaxově sklepě.

V roce 1971 píše spolu s Jeffem Perrenem Chainmail, figurkovou hru s miniaturami, z níž bude později odvozeno D&D.

V roce 1974 Gygax a Kaye zakládají Tactical Studies Rules (TSR) a vydávají první verzi D&D. Inspiraci pro magický systém si Gygax bere z Jacka Vance (a díky němu máme dodnes onen slotový systém), ale odkazuje se i k dalším významným osobám žánru - Robertu E. Howardovi, L. Sprague de Campovi nebo Fritzi Leiberovi. Když se Gygax při tvorbě systému zabýval úvahami o generování různých rozsahů náhodných čísel, padl mu pohled na katalog školních pomůcek a v nich sadu Platónových těles. Okamžitě věděl, že z nich budou skvělé kostky.

Ručně sešitých tisíc výtisků se vyprodalo během devíti měsíců. Ve stejném roce Gygax najme Tima Kaska, aby mu pomohl s převodem The Strategic Review na fantasy časopis dnes známý jako Dragon Magazine.

Po smrti Dona Kaye na infarkt v roce 1976 prodá jeho vdova svůj podíl v TSR Gygaxovi. Ten pak firmu přetváří v TSR Hobbies, Inc. Krátce nato se však Gygax (který nákupem podílu přecenil své finanční možnosti) ocitne v problémech a je nucen TSR prodat Brianu Blumeovi a Blumovu otci Kevinovi. Koncem roku tak má už jen 30% podíl ve firmě.

Krátce nato, stále pod Gygaxovým vedením, je vydávána (v letech 1977-9) Advanced Dungeons & Dragons, poněkud překvapivě začínající vydáním Monster Manualu a TSR zažívá svoje nejlepší roky.

V roce 1985 Blumovic využijí svého majoritního podílu ve firmě a reorganizují ji. Gygaxova politika nezadlužování se je opuštěna a TSR se začíná utápět v dluzích. Gygaxovi se podaří prosadit vystrnadění Kevina Bluma za jeho špatný management, ale krátce nato Blumovic prodají svůj podíl v TSR člence správní rady Lorraine Williamsové. Gygax, který se domnívá, že Williamsová je neschopna vést herní firmu (zejména pro svůj nenávistný postoj k zákazníkům - hráčům), firmu v roce 1986 opustí. Říká se, že Paní bolesti (ze světa Planescape) má svůj předobraz právě v Lorraine Williamsové, která dovedla TSR až k bankrotu a byla nucena jej prodat Wizards of the Coast.

Po svém odchodu z TSR vytváří Gygax RPG Dangerous Journeys, které přesahuje do více žánrů. V roce 1995 začal pracovat opět na dalším novém RPG, původně zamýšleném pro počítačovou hru, ale později vydaném jako Lejendary Adventure, které někteří považují za jeho doposud nejzdařilejší dílo. Klíčovým prvkem designu byla snaha udržet pravidla tak jednoduchá, jak to jen jde, neboť Gygax měl pocit, že současné hry jsou přespříliš komplexní a odrazují nové hráče.

Až do konce svých dnů byl Gygax v důchodu jen na půl a to i přes několik utrpěných mrtvic a jejich nesprávné léčení v roce 2004. Přesto nadále vytrval jako designér i aktivní přispěvatel komunit Dragonsfoot a EN World, kde odpovídal na dotazy, pokračoval v hraní a dalších aktivitách...

Gary Gygax zemřel 4. března 2008.

Chtěl bych, aby si mne svět pamatoval jako chlápka, který měl opravdu rád hraní her a sdílení zážitků a poznatků z nich s ostatními.

Nejvýznamnější RPG publikace

  • Advanced Dungeons & Dragons - Players Handbook (1978)
  • The Village of Hommlet (1979)
  • World of Greyhawk Fantasy Game Setting (1983)
  • The Temple of Elemental Evil (1985)
  • Dangerous Journeys - Mythus (1992)
  • Lejendary Adventures (1999)
  • Castle & Crushades: Castle Zagyg (1995)
  • Mimo to je autorem i řady deskových her a fantasy románů a spousty dalších věcí.
< E. Gary Gygax: otec RPG >
Dave Arneson: vždycky druhý
Napsal Alnag 05.03.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 8 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1242470741272 secREMOTE_IP: 35.168.113.41