[mapování] Mystikův mlýn - mapa kouzelníkovy věže se zvratem

Článek ze série o mapování pro hry na hrdiny od Jonathana Robertse.
Článek vložil ShadoWWW | Jonathan Roberts

Chtěl jsem zmapovat kouzelníkovu věž se zvratem – něco, kde by se mohl ukrývat a experimentovat mág s mírným sklonem k steampunku. Co by takový mág potřeboval? Dobré alibi a výkonný zdroj. No, těžkým průmyslem ve středověku byly mlýny – a když melete mouku, máte přebytečný výkon.

Takže – zápletkou mapy byla kouzelníkova věž ve vodním mlýně.

 

Návrh – náčrtek kouzelníkovy věže

Začal jsem s papírovým blokem a kuličkovým perem a vytvořil jsem náčrtek. (Všechny obrázky v článku se dají rozkliknout do většího rozlišení, otevřou se v novém panelu, pozn. překl.)

 


První náčrtek mapy Mystikův mlýn

 

Je těžké odvodit postup, jakým jsem došel k výslednému náčrtku - ale začal jsem se seznamem rysů, které by mapa měla obsahovat:

 

  • Magická místnost s bleskovým strojem
  • Mlýnice
  • Laboratoř a hvězdárna
  • Továrna na automaty (výtvory)
  • Studovna
  • Několik přístupových bodů (aby šel mlýn hrát jako nelineární dobrodružství)
  • Jeskyně a skryté laboratoře
  • Ložnice
  • Kuchyně
  • Ohrazený výběh pro koně
  • Místnost s pokladem

 

Uznávám, že pořadí je trochu namátkové. Můj kouzelník má podivnou hierarchii potřeb.

Každá kouzelníkova věž by měla být trochu neobvyklá a mít několik pater. V tomto případě jsem se rozhodl pro mlýn převislý přes útes s patry nahoru i dolů. Bylo by navíc nedbalé mít vodopád a nemít tajnou jeskyni za ním.

 

Vrhněme se na návrh – náčrtek bokorysu

První věci jako první, miniaturní náčrtek bokorysu.

 


Boční náčrtek kouzelníkovy věže, s naznačenými patry

 

2. patro (přízemí) by mělo být nejvlídnější, spolu s horním patrem věže – neboť jsou obě viditelné pro všechny. Tajemství se uchovávají ve 3. a 4. patře.


Přízemí, co by měl návštěvník vidět?

První část, kterou jsem nakreslil podrobně, bylo přízemí – nejvšednější z oblastí. Má mlýnici a ložnici. Koně koukajícího z ohrazeného výběhu a starý skřípající povoz. Proč by tu mělo být něco, co stojí za pozornost?  
Řeka klidně teče přes útes a vodní kolo vrže, každodenně otáčí mlýnskými kameny.

 


Přízemí – jen umletá mouka a kůň

 

Pod prostým zevnějškem se odehrává pár věcí. Ložnice má mnoho oken. Strom převislý přes útes je přímo naproti oknům a poskytuje cestičku k nahlédnutí, nebo potencionálně i akrobatický přístup do věže. Navíc  
jakmile jste ve větvích stromu, spatříte nižší patra a Mystikův mlýn začne vydávat svá tajemství.

Dalším zajímavým rysem je vír v řece. U jednoho stromu je v řece minispirála. To je přístupový bod – malý vodopád, který je zdrojem sekundárního vodopádu v jeskynní části doupěte mystika. Je na mapě - ale  
hráč, který se dívá na mapu, možná nepozná, že jde o víc než ilustrační okrasu.

 

Kouzelníkova věž

Dále – horní patro věže:

 


Každý mág má vedle svého teleskopu kuchyni, na pozdní noční svačinky zatímco zírá do nekonečna

 

Vršek věže je prostý a vlídný. Teleskop, ohniště, kuchyňské zásoby. Každý návštěvník by řekl, že toto je kouzelnická obdoba garsonky s lednicí na pivo a obrovskou televizí s plochou obrazovkou.

 

Skrytá jeskyně - kde se ukrývají tajemství

Ale pokud sestoupíme hlouběji do 3. patra, objevíme skutečnou povahu tohoto mága.

 


Pod povrchem mystik není tak laskavý

 

První známka toho, že ne vše je tak, jak se zdá, je laboratoř (5). Zde je ze surovin vyroben mechanický automat (výtvor) a oživen pomocí bleskového stroje v (6) poháněného vodou. Generátory blesků pohání svislý motor z  
mlýnských kamenů přímo nad ním.

Ti, kteří dokážou projít bleskovou místností, budou muset překonat zamčené a zapasťované dveře, jež ústí na provazový most, který vede za vodopádem.

Jakmile jsou postavy uvnitř jeskyně, vyjde napovrch skutečný rozsah provozu. Jeskynní komplex má sekundární vodopád (vstupující z řeky nahoře), zásoby a sklady a druhou laboratoř. Zde dochází k pitvání vězňů z cely (12) kvůli životní esenci, kterou je třeba dodat automatu s jeho terminálními potřebami. Dokončený automat žije v (11) – připraven na mystikovo zavolání.

Jeskynní sekce byla navržena, aby měla jasný vstup, ale umožňovala zábavný běžící souboj mezi (8), (10) a (11) – s krytem, těžkým terénem (řekou), zátarasy a příležitostmi k obklíčení. To umožňuje hráčům použít nějakou chytrou léčku, aby otočili šance ve svůj prospěch. Do tohoto patra se dá dostat zhruba 5 způsoby:

 

  • mlýnem, dolů po schodech a přes most
  • dolů ze stromu a podél útesu
  • letecky (jsme přece v D&D)
  • na vodním kole - a pak skokem skrz vodopád
  • skrz vnitřní vodopád z říčního víru


Všechny tyto trasy mají své výhody a nevýhody – ale hráči narazí na všechny hlavní oblasti. Pokud dojdou prve do jeskyně, objeví most a při příchodu do bleskové místnosti už budou o hrůze vědět. Pokud přijdou od mlýna, budou mít tušení, co je čeká.

 

Místnosti s pokladem

Konečně – 4. patro: kořist!

 


Nejnižší patro věžě – kouzelníkova studovna

 

V nejnižším patře je mapa poměrně roztroušená. Nejnižší stupeň okrouhlé věže má vnější schodiště (pamatujete si tento prvek z bokorysu?). To ústí k zamčeným dveřím, a pokud dobrodruzi vrazí dovnitř, najdou masivní sochu, která je evidentně výtvor chránící kouzelníkovy nejvzácnější poklady. PJ může rozhodnout, že tato socha vyrazí ztečí na buřičského dobrodruha a vytlačí ho vstupními dveřmi přes schodiště do prostoru.

Toto je velmi malá místnost a velmi velká socha. Mnozí dobrodruzi bojují s golemy tak, že stojí co nejdál a ničí je útoky na dálku. Pokud neumí létat, bude to tu tuhé. Toto je šeredný, uzavřený boj na blízko s brutální sochou. Budou si muset poklad zasloužit.

Studovna je další meditativní místnost – s uklidňujícím šuměním vodopádu a vrzáním vodního kola. Mohou se sem dostat poklopem v bleskové místnosti, nebo se dostat na vodní kolo, nechat se jím svézt do nejnižšího bodu, vyskočit na okenní římsu a vloupat se oknem. Sice nevím, proč by to někdo dělal, ale hráči jsou hráči a toto poskytuje jasnou možnost pro odvážné dobrodruhy. A, jak každý uznalý hráč ví, tyto zdejší knihovny obsahují skutečné poklady.


Mapy s legendou i bez ní – volné k osobnímu použití

Tak – tady jsou. Zábavný námět a mapa. Zde je finální verze, s legendou a bez legendy:

 


Celá mapa Mystikova mlýna - volné pro osobní použití dle Creative Commons 2.0

 


A verze bez legendy - volné pro osobní použití dle Creative Commons 2.0

 

Mapu jsem nakreslil od začátku do konce pomocí iPad Pro a Apple Pencil, v Procreate. Úplne na konci jsem použil Photoshop k přidání legendy (i já, pozn. překl.) a finální layoutové úpravy.

Původní článek zde.
Článek vložil ShadoWWW | Jonathan Roberts 22.03.2016
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 51 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1324348449707 secREMOTE_IP: 3.236.111.234