Uvěřitelnost a logika v RPG (podle Jersona)

Debata na téma realističnosti v RPG, sem budu psát své poznámky a výhrady k různým prvkům, na které narazím.

Kdo nemá rád pohled na RPG - zejména fantasy RPG - přes optiku logiky, smysluplnosti, realističnosti a podobných přístupů, ať to tady ani nečte.
Napsal: Jerson
24.7.2019 08:54 - Ugy
Jerson píše:
Ještě jsem přemýšlel, jak to dělají s gravitací na asteroidech, na kterých lidé normálně chodí, ale přitom jejich gravitace není dost velká na takové působení (nehledě na to, že jsou kolonie zavrtané dovnitř a tak na ně i tam malá gravitace asteroidu působí všemi směry.

Je to tam vysvětleno tak, že ten asteroid roztočili a působí tam odstředivá (dostředivá?) síla a všichni tam chodí jakoby hlavou dolů nohama ven. Co se reálnosti tohodle týče mám pocit, že si někdo dal práci a spočítal a roztoččit ten asteroid by trvalo fakt věčnost.

Ohledně rychlosti lodí. Jsou celkem bezproblému v tom světě se pohybovat s konstatním zrychlením 1g polovinu cesty a druhou polovinu brzdit. Tady je nějakej výpočet z redditu, kterej na první pohled sedí, ale přiznám se že do detailu jsem to nekontroloval.
Píše:
Physicist here. I will try to keep things simple (for your sake as much as mine), so we will ignore gravitational effects (they are pretty minor so we're not making big mistakes), orbital positions changing while you're travelling (you can predict where a body will be in most cases anyway, at least for Asteroids and planets), and other effects I might be forgetting right now.

So let's just say that we want to go from Earth to Mars, and we will assume that we can get there in a straight line with the total distance being somewhere around 80 million kilometres (right now).

So we will be accelerating at 1g for the first 40 million km, and then turn around and break. Our starting velocity will be 0 m/s in the reference frame of Earth, and we will assume Mars has a very similar orbital velocity (too lazy to look it up right now). Since the two legs of travel are identical for the purposes of calculating travel time, it is enough to know how long it takes to travel 40 million km at 1g acceleration.

When you travel at a constant acceleration a, the distance x travelled in time t is given by x = 1/2*a*t². Solving for t yields t = sqrt(2x/a). Now we just fill in x = 40,000,000,000 m and x = 10m/s², and we get a travel time of close to 90,000 seconds or roughly 25 hours. Double that since we have to decelerate too (remember we only calculated the first half of the trip), and there you go, if you were to go in a straight line from Earth to Mars right now, accelerating at 1g, it would take just over two days.


EDIT: Kdyby si někdo chtěl počítat jak dlouho by to trvalo pod konstantním zrychlením a následným bržděním na různá místa tak tady je na to kalkulačka
http://nathangeffen.webfactional.com/spacetravel/spacetravel.php
24.7.2019 09:25 - sirien
Asteroidy viz Ugy. Je na nich 0.3g tuším. V knihách je i popsané jak "gravitace" směrem ke středu asteroidu klesá a jaký vliv má Coriolisova síla. V seriálu nevím jestli to řekli explicitně nebo ne, ale je to tam místy ukázané, třeba když tam nalévá pití do skleničky atp. Problém je že i když by to s Epstine drive roztočit zvládli (i když by to i tak byl epický výkon), tak ty asteroidy by to nevydržely a ta rotace by je rozervala.

Ad rychlost - kdysi sem to zjišťoval pro jednu hru a když máš možnost konstantního dlouhodobého tahu, tak cestování Sluneční soustavou rozhodně není v letech - popravdě se velmi rychle začneš pohybovat ve zlomcích "c" s jedno-ciferným jmenovatelem a je vcelku jedno jestli máš tah 1g nebo 1/2g. V Expense přitom některé lety trvají i přes měsíc (pozice těles nejsou ideální).

Ad zbraň - viděl sem šílenější designy i v realitě, navíc jiné zbraně v Expanse sou o dost umírněnější. Podobně podprsenky - zdá se mi že úplně nedoceňuješ všechny možné důvody k jejich nošení, zejména u žen s menšími prsy.
24.7.2019 09:29 - Jerson
Ugy píše:
Je to tam vysvětleno tak, že ten asteroid roztočili a působí tam odstředivá (dostředivá?) síla a všichni tam chodí jakoby hlavou dolů nohama ven.

Aha, to ve filmu při záběrech na přilétávající lodě vidět není, ale jako vysvětlení to není špatné. Jen by ty asteroidy musely rotovat fakt rychle. I když si vzpomínám na jeden záběr, kdy si ten detektiv nalévá pití, které z flašky do skleničky teče fakt silně ovlivněné Coriolisovou silou. Takže i když by to trvalo dlouho, a lodě by mohly přisávat jen přesně v ose rotace, tak jako vysvětlení celkem dobré.

Zrychlení lodí během pohybu určitě nebude 1g, protože to by žádný z obyvatel Pásu, Marsu nebo jiných stanic nezvládl (když na Zemi můžou používat mučení pozemskou gravitací). Viděl bych to na zrychlení asi 0.3g, tedy o něco méně než na Marsu, při kterém by mohli fungovat všichni, s pravidelným cvičením možná i Měsíčňané, i když ti budou zvyklí jen na polovinu téhle hodnoty.

Každopádně když jsem to hodil do té kalkulačky, vychází mi nejkratší cesta ze Země na oběžnou dráhu Jupiteru 16 dní, skutečná délka letu by byla v řádu několika málo měsíců, což už není takový rozdíl od cestovní rychlosti ukázané v seriálu. Takže otázka by byla spíše na nějaké palivo s vysokou hustotou energie, což je prostě otázka technologie.
Takže na Jersonskóre můžu přidat ještě alespoň půl bodu.
24.7.2019 09:54 - Corny
Jerson: Docela podstatný element Expanse univerza je, že vzhledem k efektivitě Epstein drive mohou zrychlovat a následně brzdit v průběhu celého letu (samozřejmě půl napůl). Tj. to je asi nejdřív vhodné si uvědomit, než se začneme pouštět do diskuzí o době cestování (přičemž belteři a obyvatelé Marsu to mají asi složitější než pozemšťani s velikostí zrychlení, které snesou.

Zbraně: Soudobý namoděný glock (byť to teda na předchozím obrázku glock vlastně není) - myslím že dostatečně ilustrační.

Není příliš neuvěřitelné, že minimálně některé nástavby budou v budoucnu zcela standardní, srovnáme-li si například klasickou M16 z vietnamu a zbraně používané nyní třeba v Iráku, kde už se běžně vyskytují optiky, lasery, baterky, atd.
Co se zbraně na obrázku týče, vidím minimálně laser na míření.
Náboje...nejsem si moc jist, jak by měl vypadat nějaký posun od nám známého typu munice. Na druhou stranu nikde v seriálu se kdovíjak nerozebírá, čím střílí, z jakého to je materiálu, apod.
24.7.2019 10:32 - Jerson
Detaily o pohonu lodí jsem neznal, přišlo mi, že se na nich během letu v části případů pohybují v magnetických botách. Beru tuhle námitku zpět.

A pokud jde o zbraně, tak nelze srovnávat kousky pro terčovou střelbu se zbraněmi pro sebeobranu nošené pod oblečením. Existují různé šílené zbraně, ale ty nikdo nenosí u sebe během služby. Stejně tak nemůžeš porovnávat vojenské a policejní zbraně, nehledě na to, že by obvykle šlo o srovnání pušky a pistole, každá plní jinou funkci a hlavně se jinak připravuje ke střelbě.
Laserového zaměřování jsem si zatím v Expanse nevšiml a i když je ve filmech efektní, tak ve skutečnosti se moc nepoužívá, obzvlášť v přestřelkách s více lidmi - zaprvé stačí jen trocha prachu nebo kouře, aby byl potenciální střelec okamžitě prozrazen. Zaměřovací bod není vidět na každém povrchu a za každého osvětlení, a pokud máš na své straně několik střelců s laserovými značkovači, tak velmi snadno ztratíš přehled, která je ta tvoje. Navíc jím můžeš oslnit spolubojovníky nebo i sám sebe.

Náboje jsou v seriálu vidět celkem dobře při přebíjení revolveru, mají jakýsi svítící okraj. Pokud si chceš přečíst, jaké "moderní" náboje existují dnes (přesněji jaké existují už od 70. let), doporučuju začít třeba tímto článkem. Moderní beznábojnicové střelivo existovalo už před mým narozením a má proti klasickým nábojům řadu zásadních výhod, v prvé řadě rozměry, hmotnost a konstrukční jednoduchost zbraně (žádné pomalé vytahování a vyhazování nábojnic, při kterém může dojít k zaseknutí zbraně), takže je pro vesmírný boj naprosto ideální. Ostatně se dnes nepoužívá hlavně proto, že přezbrojení německá armády na konci 80. let zařízl konec studené války a že standardizace výzbroje v NATO by byla moc drahá. A protože s tím nepřišli Američané.
24.7.2019 10:55 - LokiB
Jerson: hodnotit design zbraně od zeleného stolu je trochu zvláštní. Kdybys ji držel v ruce, zkusil s ní dělat to, co si myslíš, že se s ní dělá ... pak bych to chápal.
Prodloužená hlaveň se používá i v současné době, například u některých zbraní, když na to chceš montovat tlumič. Jestli někdy i z jiných důvodů, například prodloužení hlavně pro zvýšení přesnosti .... no, nechám na zájemcích.

U bezpnábojnicového střeliva je třeba zmiňovat i některé nemalé nevýhody, aby to nevypadalo, že je to jasná volba, kdyby to nebylo drahé na přezbrojení.

Design pistole mi přijde povedený, v nějakých Shadowrun filmech by byl bezva, v "realistické budoucnosti" mě to nikterak neuráží, ale tak víme, jak je obtížné predikovat, co se ujme a co ne. Zásadní nedostatky to nemá.
24.7.2019 11:08 - sirien
Jerson píše:
Zrychlení lodí během pohybu určitě nebude 1g, protože to by žádný z obyvatel Pásu, Marsu nebo jiných stanic nezvládl

Tak zrovna Mars na to svoje lidi přímo cvičí a připravuje. Explicitně je řečené, že Martian marines cvičej v dlouhodobé 1g a popravdě by nedávalo moc smysl, aby zbytek námořnictva neměl ten dril stejnej.

A beltery vzal čert :D (Gravitační mučení nicméně funguje z titulu dlouhodobého působení - obecně belteři nějakou dobu snesou i high-g - ostatně té honičky za Erosem se účastnila i Naomi).

Obecně "standardní" zrychlení kterým se v tom světě lítá je 0.3g - tuším, že to je zároveň kvůli belterům tak protože to je "ekonomická" rychlost pro většinu lodí okolo (nevím jestli jen co do paliva nebo i co do věcí jako opotřebení, poměr užitného a palivového nákladního prostoru atd.) Jak rychle "běžně" létají vojenské lodě řečeno nebylo a Rocinante je "hero ship" a lítá tak rychle, jak hrdinové potřebují. Fakticky její největší limitací je nejspíš přítomnost Naomi.

Jinak k tématu:

Let's Do the Science: The Epstein Drive (na konci spočítal i nějaké doletové časy)
(nicméně je potřeba pamatovat, že když byli autoři tázáni "what Epstein drive runs on", odpověď byla "efficiency. It runs on efficiency.")

Epstein drive je otevřeně přiznanej SF element Expanse. V nějakém jiném videu sem viděl nějaké vědce / inženýry rozebírat jeho hypotetickou zkonstruovatelnost a závěrem bylo, že byť to silně balancuje na hraně přijatelného, tak to je teoreticky představitelné, ale vyžadovalo by to hned několik technologií, které v současnosti nejsou (a bez ohledu na svou obecnou realističnost v jakkoliv dohledné budoucnosti ani nebudou) k dispozici.

Jerson píše:
Takže i když by to trvalo dlouho, a lodě by mohly přisávat jen přesně v ose rotace, tak jako vysvětlení celkem dobré.

Tak zrovna roztočení Ceresu na 0.3g odstředivé síly je minimálně v knížkách brané jako dost legendary záležitost která byla jak totálně epic tak průlomová co do dobývání Pásu.

A lodě můžou přistávat i mimo osu, jen je ten manévr složitější a zahrnuje dost směrových trysek a následné uchycení. Ale vzhledem k tomu že to celé stejně převezme navigační počítač stanice a autopilot lodě, tak Ti to může bejt vcelku jedno.


Ohledně zbraní - teď sem si vygooglil "AR-15 versions" a jako... sorry, ale Expanse je v designu zbraní ve skutečnosti myslim ještě dost příčetná.


EDIT:

Jerson píše:
přišlo mi, že se na nich během letu v části případů pohybují v magnetických botách.

magboots sou určené pro a) 0g a b) pro zajištění během high-g manévrů (resp. manévrů obecně)
24.7.2019 11:19 - Jerson
Loki, musíš si sednout do auta se spoilerem pted předními koly 5 cm nás zemí a projet se a ním, nebo dokážeš na první pohled říct, že to bude pro přejezdu vysokých retardérů dřít a že si budeš muset dávat pozor na parkování u obrubníku?
Nevýhody beznábojnicového střeliva klidně rozepiš, nejlépe s ohledem na vesmírný boj.
24.7.2019 11:26 - sirien
Fakt nejsem expert, ale co vim tak beznábojnicové střelivo je:
- citlivější (teplota, vlhkost, nárazy...)
- má tendenci zbraň přehřívat (teplo neodejde s vyhozenou nábojnicí)

Oba problémy jsou pro vesmír velmi relevantní
24.7.2019 11:49 - Corny
Dramatický procento zbraní používaných v show Jsou vojenské zbraně. Třeba celá posádka Rosi čerpá logicky ze zbrojírny na téhle původně vojenské korvetě. Nadto jsou to zbraně rozhodně nepoužívané v kontextu pouhé sebeobrany, nejde o situace, kdy by všechno bylo úplně pohodový, ale jen tak pro jistotu má někdo pod tričkem pistoli. Spíše naopak a v takovém prostředí je zcela smysluplné používat spíše nadupanější arzenál, než něco nenápadného.

I v reálu navíc plno nadšenců do zbraní nosí namoděné zbraně na svou sebeobranu a to ty v seriálu jsou ještě krajně rozumné. Ostatně plno lidí zbraň bere "módní doplněk" a tak o něj přiměřeně pečuje.

A opět, při srovnání s vývojem zbraní v reálném světě (srovnejme Samopal vz. 58 a CZ bren) je zcela přirozené, že se zbraně stávají sofistikovanějšími a propracovanějšími, tj. není nic divného na tom, že i relativně běžná zbraň má některé doplňky.
24.7.2019 12:13 - Jerson
K marťanům - můžou být trénovaní na fungování při silnější gravitaci, otázka je, jak dlouho při ní vydrží. Reálně je to podobné, jako když bys fungoval a cvičil na Zemi, a pak jsi jel na misi, na které budeš místo 80 kg vážit 220 kg. To se dá unést, reálně existují lidé (běžného vzrůstu), kteří váží i víc a dokážou fungovat, ale rozhodně to není nic snadného. I když ty jejich bojové obleky jim v tom můžou pomoct, tak na lodi je nemají. Nicméně, to je asi detail, už jsem napsal, že v rychlosti cestování nadále nevidím zásadní problém.

sirien píše:
A lodě můžou přistávat i mimo osu, jen je ten manévr složitější a zahrnuje dost směrových trysek a následné uchycení.

Pokud mám rotující válec (s rotací jednou za několik minut nebo desítek minut), tak loď přistávající v ose tohoto válce musí rotovat stejnou rychlostí, což se dá. Ale loď přistávající mimo osu válce by se musela otáčet mimo svou osu, při vzdálenosti od osy větší než poloměr lodi by tato osa rotace musela být mimo loď samotnou a toho lze docílit jedině neustálou korekcí dráhy, bez ohledu na to, kdo manévr řídí. Tedy pár metrů od osy stanice by to šlo, ale na větší vzdálenost si to neumím představit.

Tvar pistolí tedy nechám plavat, protože argumentovat u vzhledu skrytě nošené pistole pro osobní obranu vzhledem vojenské útočné pušky je podobné jako argumentovat tvarem náklaďáku při diskusi o tvarech závodního auta. Jedině že byste vymysleli, k čemu všechny ty části vystupující z rámu slouží.

Beznábojnicové střelivo může být z pevného hydrfóbního materiálu necitlivého na teplotu i náraz. Dnešní plastické výbušniny takové jsou.
Přehřívání je relevantní námitka.
24.7.2019 12:26 - LokiB
Jerson píše:
Loki, musíš si sednout do auta se spoilerem pted předními koly 5 cm nás zemí a projet se a ním, nebo dokážeš na první pohled říct, že to bude pro přejezdu vysokých retardérů dřít a že si budeš muset dávat pozor na parkování u obrubníku?


Jo, tohle říc dovedu. Ale myslím si, že ne každý to pro pistoli takhle přesně dovede :) Tedy, že se mýlíš. Můžu se mýlit já, to je fakt.

Ad střelivo ... viz sirien.
24.7.2019 12:27 - Corny
Já si třeba za sebe myslím, že ten trénink mají spíš jen opravdu mariňáci, aby mohli adekvátně bojovat na zemi (v případě války) nebo na palubě pozemských lodí. U většiny běžné posádky by mi to asi přišlo jako docela nadbytečné, pokud jsou 99% času normálně na lodi. Navíc mám pocit, že i show to framovala, jako že to je jeden z důvodů, proč jsou ti mariňáci hodně nebezpeční, což trochu naznačuje, že to není součástí běžného výcviku.
Pokud by to ale bylo nutné, tak jsou ty lodě vybavené sedaly s tou "kapalinou", díky které může posádka dočasně přečkat i docela dramatické zrychlení, ale to asi nepoužívají pořád.

Jinak ještě dodám, že skutečně nejde tak snadno na první pohled říci, jestli mi zbraň při užívání bude nebo nebude někde překážet, jako u auta se spoilerem. Každému sedí něco jiného, drží to trochu po svém, záleží jak to nosí,... pokud ten frame je jakžtak normální (samozřejmě obrovská optika bude skoro vždy zavazet), tak to je hrozně subjektivní, alespoň pro mě to tak bývá.
24.7.2019 12:38 - Corny
Jerson Jinak ty sám jsi jako ilustrační obrázek poukázal na pistoli, která určitě není zbraní určenou pro skryté nošení a osobní obranu, ale zbraní vojenskou (MMC- Martian Marine Corp).
24.7.2019 12:39 - sirien
Výcvik Marťanů je určený pro dlouhodobý pobyt. V seriálu to je řečené/ukázané třeba při té diplomatické misi na Zemi.

Průběžná korekce rotace a směru je dneska zadání pro kalkulačku v mobilu pomalu (dobře - rozhodně by to zvládla dedikovaná appka). Lodě v Expanse přitom mají dost výkoné manévrovací trysky a rozhodně netrpí nutností šetřit každý gram paliva.

Beznábojnicová munice taková může být v teorii, jenže v praxi co sem tak pochopil z toho co sem o ní čet si ty požadavky mnohdy protiřečí a dost blbě se to kombinuje, zvlášť pokud nechceš snížit efektivitu. Ale budiž, to bych asi klidně vzal že se v budoucnu nějak vyřešilo. Ten problém s přehříváním nicméně ani v Expanse moc nevyřešíš, to je docela přímočará termodynamika a Expanse tyhle věci docela dost ctí.
24.7.2019 12:52 - sirien
Corny píše:
U většiny běžné posádky by mi to asi přišlo jako docela nadbytečné

well... jako ve skutečnosti výdrž posádky je limitující faktor rychlosti a manévrovacích schopností lodi, což jsou obojí docela klíčové faktory. U těch menších lodí obojí, u Donnegeru atp. to manévrování asi můžeš oželet, ale význam té rychlosti stále zůstává.

A obecně bych řekl (?? možná se pletu a někdo mě opravte) že na čim vyšší g je posádka zvyklá běžně, tím vyšší g snese krátkodobě - tzn. posádka zvyklá na 1g standardu bude schopná ustát krátkodobé divočejší manévrování nebo krátko až střednědobé stíhací / únikové zrychlení.


Nicméně uznávám point s tím že "přivyklost na 1g standardu" je u marťanských mariňáků vyzdvihovaná, takže úplně běžné to asi nebude.


Corny píše:
Pokud by to ale bylo nutné, tak jsou ty lodě vybavené sedaly s tou "kapalinou"

Někde se řešilo co je ta kapalina zač (resp. co by měla reálně dělat aby fungovala) a je to (musí to bejt) docela hustej koktejl: mělo by to zpevňovat cévní stěny (aby se zabránilo vnitřnímu krvácení a zejména mrtvicím) a roztahovat je to (aby to chránilo oběh), mělo by to posilovat svalstvo (zejména kvůli dýchání), zlepšovat okysličování, podporovat následnou regeneraci a x dalších věcí. Všechno to je nějak představitelné (i když ze současného pohledu instantní výbuch hlavy pro libovolného lékaře či farmakologa), ale především pro měkké tkáně - proti lámání kostí nebo drcení chrupavek to nemá jak a čim pomoct.

A opět viz výše - na čim vyšší standard si zvyklej, tim efektivnější podobná šťáva bude. Pokud přirozeně bez problémů snášim max. 0.3g a Ty bez problémů dáváš 1.1g, tak je poměrně zjevné, že Tobě ten koktejl umožní víc, než mě. Byť ten vztah třeba nebude lineární a ten výsledný rozdíl bude menší než ten původní (např. já se dostanu na 1.6 a Ty na 1.9 - například, vim, že v seriálu to lítá dost vejš), tak je asi zjevné, že tam nějaký pořád bude.
24.7.2019 13:12 - Corny
sirien píše:
Lodě v Expanse přitom mají dost výkoné manévrovací trysky a rozhodně netrpí nutností šetřit každý gram paliva.


Ostatně v ukázce z nové série Rosinante přistává na povrch planety pouze za pomoci RCS, takže ty manévrovací trysky mají asi šťávu.

Jinak máš samozřejmě pravdu, že by bylo lepší podrobit všechny posádky lodí intenzivnímu tréninku pod zvýšenou gravitací. Nejsem si ale jist, jestli to má v show nad rámec mariňáků nějakou větší oporu. Případně jestli je možný, aby si Marťani v téhle fázi zvykly na dlouhodobé vystavení zemské gravitaci, když i Bobbie na Zemi z toho není úplně nadšená.
24.7.2019 13:19 - captain66
Corny: Afaik Bobbie nemela na zemi problemy s gravitaci, ale s obzorem (a obecne volnym prostorem) a obrovskou hromadou lidi vsude.
24.7.2019 13:19 - sirien
Corny píše:
Ostatně v ukázce z nové série Rosinante přistává na povrch planety pouze za pomoci RCS, takže ty manévrovací trysky mají asi šťávu.

Jo, na to sem koukal, to bylo jakože hodně hustý.

Já zatim čet jen první tři knížky takže netušim jestli je tohle převzatý z předlohy nebo to je zpracování v show který se liší, ale rozhodně to udělalo dojem. A vcelku to odpovídá těm různým hypotézám o tom jak by vlastně měl fungovat ten slavnej Epstein drive - pokud to fakt funguje tim způsobem (plus mínus, v zásadě, tak nějak), že výkonejma laserama střílíš palivo tak, aby došlo k fůzní reakci přímo za lodí a následně obracíš směr exploze pryč přes nějaké EM pole nebo polarizaci nebo co, tak to nezní moc jako něco, co bys toužil praktikovat uvnitř atmosféry (popř. jako něco co by mohlo fungovat v nízkých energiích potřebných pro přistávací manévrování).
24.7.2019 13:23 - sirien
Corny píše:
aby si Marťani v téhle fázi zvykly na dlouhodobé vystavení zemské gravitaci, když i Bobbie na Zemi z toho není úplně nadšená.

Bobbie neměla problém s gravitací, ale s agorafobií. Konkrétně s pobytem mimo uzavřenou strukturu bez skafandru, protože všechen její výcvik a zkušenosti jí na instinktivní úrovni říkaly, že takto otevřené prostředí je bez ochraného obleku instantně smrtící. Už se nepamatuju jak přesně to překonává v knížkách, v seriálu je ukázané jak jí s tím pomáhá ten drogový dealer co jí ukáže kudy se dostat k moři - kde následně už sedí a ten výhled na horizont si užívá. Plus v knížkách jsou větší časové prodlevy. Bobbie po svém útěku od Marťanů zůstane normálně na Zemi přiřazená k Avasaralině kanceláři a nedělá jí to žádné zvláštní problémy.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11316299438477 secREMOTE_IP: 44.206.248.122