Po The Name of the Wind jsem si dal i druhou knihu série The Kingkiller Chronicle od Patricka Rothfusse - The Wise Man's Fear.
Jako Rothfuss umí psát. Má to potenciál a parametry nejlepších fantasy děl - má skvělé postavy, skvělé dialogy, popisy, stavbu kapitol i celé knihy. Má to překvapivé zvraty, ale ne nějak násilné ... prostě se děj mění způsobem, na který nejsem z majority knih zvyklý. A je to osvěžující. Má to vývoj, ne nějak překotný, postupný, někdy až trochu moc pomalý.
Místy u toho narážím na to, že v některých pasážích mě tolik nebere téma (v tomto druhém díle pak velká část děje v Ademre - jakoby-čínská kulturní, bojová, filozofická superiorita mi přijde umělá a nesympatická).
Hlavní hrdina je opravdový hrdina ... ale není to neohrožený, nezničitelný, absolutně správňácký hrdina. Chybuje, někdy se mýlí, občas se chová tak, že by při čtení člověk měl chuť na něj zařvat "vole, tohle nedělej" nebo "no tak, nevidíš, že tahle za to nestojí? přestaň se na ni fixovat!" :) Což také není něco, s čím bych se setkával v majoritě fantasy knih.
Pomalejší tempo a jen malé množství vysloveně akčních scén, to z toho asi dělá knížku, která není pro každého. Mně sedla.
Bohužel se nezdá, že by Ruthfuss v dohledné době napsal třetí díl :(