Seriálový roleplaying

Obsah článku:
Před začátkem seriálové hry je potřeba se jednou až dvakrát sejít a dohodnout, jakou podobu vlastně bude seriál mít. Nejprve je potřeba si říct, jaký seriál budete hrát - slovy hráče RPG - dohodnout setting, žánr atd.
Můžete hrát v prostředí některého z již existujících seriálů (StarGate, StarTrek, 24 hodin, Buffy&Angel, Deadwood (western), Řím...), v prostředí některého z komerčních settingů (World of Darkness (odkud se inspirovalo několik seriálů, např. Supernatural), světy DnD...), můžete hrát z prostředí nějaké knihy nebo si vytvořit prostředí zcela vlastní.
Stejně tak nutné je určit si téma seriálu a náplň jeho dílů. Např. téma StarGate je "objevili jsme mimozemskou technologii která nám umožňuje cestovat po galaxii, ve které se ale nachází vyspělí nepřátelé, proti kterým je nutno bojovat" a náplní dílů StarGate pak jsou jednotlivé cesty skrze Bránu. Tématem Buffy je "Vyvolená dívka a její přátelé bojující proti upírům a démonům a problémy, které jim to přináší v osobním životě", náplní dílů pak jsou jednotlivé střety se zlem. (v článku o struktuře TV seriálu nadpisy Seriálová bible, Recept, Téma a tón)
Další co je nutné si určit je jak dlouhé jendotlivá "natáčení" a v nich vznikající díly budou. Např. hodina a půl na přípravu scénáře, čtyři a půl hodiny na díl, hodina na postprodukci (dohromady sedm hodin, s rezervou a pauzami to je osm hodin na hru). Můžete se dohodnout na tom že si nápady na scénář budete vytvářet dopředu, případně že každý díl bude mít na starosti primárně jeden hráč který dodá hlavní námět, čímž tvorbu scénáře zkrátíte... nečekejte že hned napoprvé nastavíte časový rozpočet ideálně, nejspíš vám bude chvíli trvat, než dostruktury SRP hraní proniknete natolik abyste s časem pracovali skutečně efektivně a byli schopni se na scénáři dohodnout rychle, odehrávat jen tematicky zajímavé a svižné scény atd., nenechte se ale odradit - s každým pokusem vám to půjde lépe a lépe.
Když si určíte tyto dvě základní věci, je načase vytvořit si hlavní postavy seriálu, pokud jste tak zatím neučinili, dát jim nějaké zajímavé pozadí, které bude možno odhalovat, vymyslet pro ně nějaký vstup do seriálu a hlavně je zapojit do dějové linie a rozdělit jim úlohy, protože v seriálu nemá co dělat postava, která jej nijak nerozvíjí (takové postavy obvykle ke konci série umřou a jsou na začátku další nahrazeni někým zajímavějším - viz StarGate Atlantis - poručík Ford byl odstřelen, obratem byl nahrazen Rononem, okopírovaným z Andromedy podle Tyra...)
Poslední co je nutno určit je, jak dlouhý váš seriál bude (tj. kolik dílů na sérii, neboli kolik session chcete odehrát) a zda bude mít nějaký pilotní díl. Doporučuji dát první "sérii" kratší a navázat nějakou delší až když si ověříte, že jste schopni se scházet a že vás hra tak jak jste si ji navrhli opravdu baví.
Pak přichází na řadu ta zábavnější část, a to určení různých zajímavostí. Například:
Jak velký rozpočet na kostýmy, efekty atd. máte k dispozici?
Jaký je rating vašeho seriálu? Před desátou, po desáté? V USA v kině by to bylo od 12ti, 15ti nebo od 18ti?
Kolik "to be continued" na sérii si dovolíte dát?
Kolik různých klišé si na diváky dovolíte (např. zmrtvýchvstání hlavního záporáka, zastavení bomby v poslední vteřině atd.)
atd.
< příprava seriálové hry >
od začátku to co zbývá
Napsal sirien 18.07.2008
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14836311340332 secREMOTE_IP: 18.222.125.171