Padouch týdne - pan Tiong

"Pane, chytili jsme tohoto bezectného dělníka, jak krade mouku z Tvých zásob!"
"Pane! Milost! Mám šest dětí a ctěný pan Fu-kuang, který nás zaměstnává, nám už měsíc nedal..."
"Ticho. Za krádež zboží mandarina je trest smrti. Po obědě roztopte kotel, vařit ho začneme před západem slunce.
Řekněte mé paní, že budeme večeřet venku."
Napsal Rytíř
Pan Tiong je krutý a nebezpečný muž. Není příliš chytrý ani nijak extrémně prozíravý, ale oplývá bezcitnou, přízemní lstivostí, díky níž zatím dokázal přežít smrtící intriky císařského dvora a vydobýt si své místo na slunci. Je to odvážný mistr bojovník, který hluboce ctí tradice a zákony své země. Je to ovšem ale také muž, kterého vzrušuje zabíjet a ubližovat jiným lidem, muž který nezná slitování a který pohrdá každým, kdo projeví milosrdenství, jež pokládá za zbabělost. Zároveň je to nečekaně sečtělý znalec poezie, kterou i sám skládá. Jeho verše jsou umné, ale plné skryté zloby, nenávisti a bolesti; dobrým postavám se hnusí, aniž by leckdy dokázaly přesně říci proč.
Přestože není nijak velký, jeho podsaditá, neladná postava se dá jen těžko přehlédnout. Snad za to může jeho těžký krok, možná nevzhledná tvář s příliš hustým obočím a drsnými rysy, možná chtivý pohled černočerných očí. Každým svým gestem dává najevo, že on je Pán, který nesnese žádnou, ani tu sebemenší neposlušnost a vyžaduje naprostou oddanost. Své velitele a poradce platí natolik dobře, aby mu byli věrní, ale nikomu nevěří. Dokonce ani svým třem synům, přestože to jsou snad jediní lidé, které má opravdu rád.
Pan Tiong má tři ženy a dvě konkubíny, ale navštěvuje je jen zřídka. Víc než žena ho totiž vzrušuje pohled na krev a hlavně bolest někoho jiného. A pouze poté, co vidí někoho umírat (nejlépe čepelí jeho meče, dobrá je však i poprava, zvlášť pokud je spojena s krutým mučením), dostane na ženu opravdovou chuť. Umění boje je jedno z mála, které ho opravdu zaujalo a které neúnavně procvičuje. A přestože již není nejmladší, nikdo v jeho okolí nepochybuje o jeho mistrovství a naprosté převaze v souboji jeden na jednoho nad kýmkoli. Kromě umění boje má ovšem ještě jednu zálibu - právě v okamžicích, kdy prožívá s někým jiným jeho utrpení, napadají pana Tionga ty (podle jeho názoru) nejskvělejší verše. Obvykle proto přihlíží popravám a mučení s pisátkem a papírem po ruce, aby nepropásl múzu, kdyby ho oslovila.

Profese

Pan Tiong je místodržící nevelkého okresu, který se nachází v zapadlé, chudé části Nebeské říše. Díky svým známostem a původu má tento post celkem jistý; na místo místodržícího tohoto okresu není žádný velký nával. Jediným nebezpečím jsou pro něj v současné době potíže s Půlnočním mstitelem. Jeho záškodnické akce a vliv na obyvatele okresu už narostly do rozměrů, kdy se začínají projevovat na (i za normálních okolností nevalné) produkci provincie. Aby prokázal svou hodnotu, pan Tiong musí co nejdříve chytit tohoto zločince a exemplárně ho popravit. Je totiž více než jisté, že o jeho řádění se již císařský dvůr doslechl a nyní bedlivě sleduje, zda jím pověřený úředník koná svou povinnost.
Jako místodržící je zároveň vrchní velitel i nejvyšší soudce. Musí se držet zákonů říše, ale jejich výklad je samozřejmě na něm. Má rozsáhlé pravomoci i povinnosti, které ovšem dodržuje jen do té míry, do jaké jsou po něm vyžadovány - myslí vždy na svůj prospěch, nikoli na blaho císaře a celé říše.

Ve hře

Přestože poslušnost obyvatel místodržícímu je vyžadována zákonem i tradicí a lid v říši je s tímto stavem věcí zcela srozuměn a nijak neinklinuje k rebelii, bezcitnost a krutost pana Tionga, s jakou vyžaduje dodržovat zákon a s jakou vyžaduje uznávat jeho svrchovanost, způsobily, že se najde mnoho těch, kdo ho nenávidí tak, že je už pomalu odhodláno riskovat vlastní život, jen aby se zbavili jeho útlaku. Tito lidé se rekrutují zejména z obyvatel okresního města, kteří trpí nejvíc. Naděje těchto lidí se povětšinou upínají k Půlnočnímu mstiteli, který je, jak se jim zdá, odpovědí na jejich zoufalé prosby bohům o pomoc.
Vyslýchání a mučení lidí, které pan Tiong podezírá ze spolupráce se Mstitelem, mu zatím vyneslo jen novou vlnu nenávisti a skrytého odporu. Informaci nezískal žádnou. Přitom řada obyvatel města se snaží na vlastní pěst zjistit, kdo Mstitel vlastně je... jen proto, aby mu nabídli konkrétnější pomoc a podporu. Zatím to zdá se neví nikdo. A tak napětí stoupá a pod zdánlivě klidným, každodenním životem to vře jako v onom příslovečném kotli, který pan Tiong tak rád používá při popravách zločinců.
Tiong si toho začíná být vědom, ale je natolik arogantní, že ho ani nepadne možnost vzpoury všech obyvatel proti němu. A tak hodlá buřiče zkrotit ještě přísnějším nakládáním a na záchranu své tváře jako místodržícího vypsat nové daně, aby odvedl do císařské pokladny náležitě vysoký obnos.

Taktika v boji

Tiong je mazaný protivník. Bezohledně využívá každou slabinu soupeře a bez váhání použije jakýkoliv trik, aby ho vyvedl z rovnováhy a zabil. Každý souboj končí stětím hlavy svého soupeře. Smrt v boji považuje za jedinou možnou pro opravdového muže, takže neustoupí z žádného souboje jeden na jednoho, zbabělost opravdu nesnáší. Pokud se však dostane do rozsáhlejší bitvy nebo nefér boje s přesilou, je možné, že z něj ustoupí, když se pro něj nebude vyvíjet dobře - zvlášť pokud bude mít na zřeteli pomstu na tom, kdo se mu postavil.
Jako stratég pan Tiong příliš nevyniká, ale je si toho vědom a poslechne v případě potřeby rozhodnutí rady svých velitelů a rádců. V čem naopak vyniká je taktika, čili pohyb konkrétních vojáků na bojišti.

Vybavení

Jako místodržící má pan Tiong takřka vše, co si zamane. Jeho nejcennějším majetkem je rodinný meč Dešťový oblak, tvořící s menším rituálním mečem poměrně proslulý poklad. Jeho jediným dalším opravdu cenným majetkem je páska se znaky odvahy a čistoty duše před bojem; tu si uvazuje kolem čela před každým soubojem jeden na jednoho. Vzal ji rodině Simonokeho, když ji zradou zničil...
Přes svou funkci a pozici není pan Tiong tak bohatý, jak by mohl a měl být. Díky své pověsti také jen obtížně získává opravdu cenné (rozuměj magické) zboží; proto ho má v porovnání s jinými, stejně silnými postavami vždy málo.

Herní statistiky

Pan Tiong, lidský muž, Boj 9/Mnch 8; N 17; středně velký humanoid; VT 9k10+8k8+78; 158 ž.; Inic. +5; rychlost 50 stop; TZ 20 (dotyk 20, zaskočen 15); út. bonus +15, útok mečem bastard obouruč +24/+19/+14 (1k10+12), útok úderem beze zbraně +19/+14/+9 (1k10+4); Zvl. schopnost úder beze zbraně, mocná lavina úderů, pevná mysl, čchi úder (magie), čistota těla, celistvost těla, zlepšený únik, pomalý pád 40 stop; Přes. ZZ; Výdrž +16, Ref +14, Vůle +13; Sil 18, Obr 15(21), Odl 18, Int 11, Mdr 12(18), Cha 9.
Dovednosti: Akrobacie +15(10), Plavání +11(7), Profese (básník) +9(8), Skákání +16(10), Šplhání +9(5), Všímání +13(12), Vyslýchání +13(14), Znalosti (šlechta) +5(5).
Odbornosti: Uhýbání, Drtivý útok, Pohyblivost, Vůdcovství, Zlepšená kritika mečem bastardem, Zlepšené lámání; mnicha: Ochromující úder, Odrážení střel, Zlepšené podražení; bojovníka: Zaměření na zbraň (meč bastard), Rychlé tasení, Specializace na zbraň (meč bastard), Bleskový útok, Zlepšený zápas; rasová: Roztínání.
Předměty: meč bastard +4, mocně roztínající; pásek Čistého bojovníka: +6 Obratnost a +6 Moudrost.
Bojové statistiky pana Tionga již obsahují bonusy za pásku Čistého bojovníka.

Alternativy

Pan Tiong je dělaný do páru s hrdinou Simonokem. Oba jsou stavění pro orientální dobrodružství a svět. Pokud je vám takovýto svět cizí, stačí pana Tionga zbavit jeho dvou manželek a konkubíny postavit do neoficiální role.. :) Co se ve více středověkém světě může lišit je ctění tradic a věrnost sloužících i vojáků. Také své sadistické choutky bude pan Tiong ukájet méně okatě a veřejně.
Napsal Rytíř 14.07.2006
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 0 příspěvky.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.15274405479431 secREMOTE_IP: 34.237.245.80