Hrdinka týdne - Týna

Byl o hlavu vyšší, svalnatý a ozbrojený, na první pohled drsný. Vážně se mi líbil. Nahodila jsem loknu a zavlnila bokem, aby si mě všiml. Povedlo se; jeho žhavý pohled propalující tenkou látku šatů mi dělal dobře. Se sebejistým úsměvem jsem se k němu přiblížila, obratně se vyhýbajíc opilým štamgastům. "Dneska máš svůj šťastný den, fešáku!" Ten významný úsměv už jsem párkrát viděla, takže když ke mě vztáhnul svoje tlapy, bylo mi jasný, že je nejvyšší čas ho trochu zchladit. Rychlým pohybem a zábleskem myšlenky jsem si naplnila dlaně ohněm. Ucukl a na muchlování rázem zapomněl. Aby si to špatně nevysvětlil, hned jsem pokračovala: "Slyšela jsem, že hledáš schopného čaroděje? Právě jsi jednoho našel."
Napsal Rytíř
Na řadě je další cizí postava, která může zabydlet váš svět a ozvláštnit vaše dobrodružství. Nabízím vám podobnou a přece zcela jinou variantu na hrdinu něžného pohlaví, než minulý týden Alnag.
Týna je malá žena, vlastně spíš ještě dívka. Oplývá nezpochybnitelnou, trochu divokou krásou. Snad za to může ta bujná hříva nezkrotných černých vlasů, snad vášnivá gesta, jimiž podtrhuje svou mluvu, možná rudou barvou zvýrazněná ústa. S oblibou nosí lehké šaty křiklavých barev, s cizokrajnými doplňky. Nahé paže jí zdobí řada zlatých náramků, malé štíhlé prsty spousta prstýnků, zlatých i stříbrných. Ani velké kruhy zlatých náušnic nechybí. Své šperky nosí neustále a tak přirozeně, že k ní opravdu patří. Drží se velmi zpříma, snad aby byla co nejvyšší; pro oko muže tak ovšem jen zdůrazňuje své plné poprsí a štíhlé boky. Ne že by jí to vadilo, být centrem pozornosti... naopak, přesně po tom touží.
Týna
Vyrůstala v přístavní čtvrti, napůl na ulici jako jedna z mnoha dcer chudého řemeslníka. Už jako malá si nenechala nic líbit, byla nejdivočejší z jeho dětí. Když v sobě v pubertě objevila zdroj podivné, magické síly, měla už za sebou několik zkušeností z krádeží i známostí s chlapci a muži. A samozřejmě žebrotou. Neměla to jednoduché, ale díky svému daru magie, kterého si cení nade vše a vždy se s ním chlubí, zvládla dospět bez vážných šrámů na těle i na duši. Je to v jádru milá dívka, která ovšem dobře ví, že když se o sebe nepostará sama, nikdo jiný to neudělá. Má ráda muže a oni mají rádi ji; přitahují jí drsní bojovníci, obávaní svými nepřáteli i kumpány. S nimi se cítí v bezpečí před ostatními a je se snaží oslnit svou magickou mocí. Nebezpečí se nebojí, miluje změnu a také cestování, poznávání nových věcí, krajů, zvyků.. a mužů.

Profese

Přestože se už jako mladá naučila velmi dobře ohánět dýkou a je schopna ji použít se smrtící přesností, ona sama se považuje za čarodějku a tak se i prezentuje. Vyrůstala v oblasti, kde magie je vzácná a vzhledem ke svému původu a chudobě nemohla ani pomyslet na to, že by se nějak vzdělávala v oboru magických věd. Vše co umí se naučila sama, bolestnou metodou pokusů a omylů. Také proto si toho tolik váží a používá kouzla bez zábran, kdykoli je k tomu příležitost. Nevyučila se žádnému řemeslu a žádné neprovozuje. Spoléhá na svůj šarm, díky němuž se přidává k pirátům, lupičům nebo žoldnéřům, kde si díky své magii a osobnosti vždy vydobude postavení a dobrý příjem.
Libovolnou sumu však obvykle v krátké době utratí za šperky, nové šaty a rozpustilé večírky, štěstí nemá ani na partnery a známé, kteří ji už několikrát okradli. Je to ale pomstychtivá potvora, takže takové případy tam, kde ji znají, patří minulosti. Lásku a přízeň oplácí štědrostí v penězích i citech, je opravdu bouřlivá a vášnivá. Její půvab a vřelost vynikají v hospodách a krčmách, na živé ulici nebo na palubě velké lodi, prostě všude tam, kde nevadí poněkud hrubší slovník, který je jí vlastní. Mezi urozenými, decentními lidmi se cítí nejistá a působí nečekaně zakřiknutě; vyhýbá se jim jak jen to jde.
Sympatie mezi drsnými členy podsvětí si často získává i svým talentem na léčení - tady se asi nejvíc a nejupřímněji projevuje její v jádru milá povaha, neboť nedokáže nečinně přihlížet, jak někdo trpí a ona přitom ví, jak mu pomoci. Po boji tudíž ošetřuje i ty členy bandy, které nemá v lásce. Pokud jsou sympatičtí, neváhá ošetřit ani své nepřátele. Zejména když jsou to muži... :)

Ve hře

Týna je vždy členem nějaké bandy nebo kumpanie. Chodí obvykle s jejím vůdcem nebo přinejhorším s nějakým významným členem bandy; nespokojí se s žádným průměrným tupým vojákem. Její partner musí mít jiskru a šmrnc, byť netrvá na vybraném chování. Vždy shání další peníze a bohatství, skoro stejně ji ovšem láká výprava do neznáma nebo dobrodružství s příchutí jistého nebezpečí. Vždy se snaží ze všeho vytřískat i něco pro sebe a jakmile dojde na jednání s muži, většinou se jí to daří.
Týna byla vytvořena jako postava doplňující hlavního padoucha dobrodružství. Její kouzla jsou přes všechno její vychloubání spíše jen podpůrná a příliš slabá, než aby se díky nim mohla stát hlavní odpůrkyní stejně silných postav. Ona sama si takovou věc uvědomí vždy velmi rychle, zná meze svých schopností; své současné kumpány sice podpoří, ale nikdy pro ně nebude riskovat vlastní krk. Jedinou výjimkou může být její přítel, vůdce; záleží na DM, jaký bude. Pokud je na ní milý a má ji rád, Týna pro něj bude ochotna riskovat mnohé. Protože není přímo zlá a ví jak na lidi, má v případě porážky dobrou šanci využít své znalosti k tomu, aby se vemluvila silnějším nepřátelům do přízně nebo se přinejmenším nenechala hodit do stejného pytle s ostatními kumpány.

Taktika v boji

Týna se za každou cenu snaží vyhnout fyzickému střetu. Jejím nejoblíbenějším kouzlem je blesk; bude se snažit ho použít jak nejlépe to jen půjde. Nejsilnější kouzlo, které ovládá, si schovává na situace, kdy jí jde o život. Nejčastěji ho používá na bývalé milence, když jí šli po krku poté, co je opustila... nebo co jí zradili. Pak je překvapí oslabením, nemilosrdně je zbaví síly a zlomené, poražené opustí. S oblibou používá také primitivní kouzlo mlha, na rozdělení nepřátel, na krytí svého ústupu nebo na zamaskování přepadu svých kumpánů. Je vynalézavá, neumí mnoho kouzel, ale používá je co nejšířeji a nejčastěji.
I když se k ní někdo dostane tváří v tvář, Týna na něj zbraň netasí. Udělá to jen v případě, že má možnost použít svůj zákeřný útok. Prolévat krev se jí však opravdu hnusí, takže se zpravidla po prvním zdařilém zásahu snaží z boje vycouvat, nebo uprchnout ještě před ním.

Vybavení

Když je na cestách, Týně stačí překvapivě málo zavazadel. Bere si s sebou jen praktické oděvy, krásné zbytečnosti si kupuje tak ráda, že to bez nesnází absolvuje na každém místě, kam dorazí. Nebaví jí strojit se a líčit tam, kde to nikdo neocení. Na druhou stranu do společnosti, i když je to jen zaplivaná hospoda, za žádnou cenu nepřijde špinavá a nevyfintěná.
Z hlediska magického vybavení je na tom Týna velmi špatně. Pohybuje se v prostředí, kde rozhodně magické vybavení není běžné. A při akcích, které podniká, má také jen pramalou šanci na nějaké narazit. Ona sama na ně díky tomu není zvyklá a nijak zvlášť po nich netouží; také proto, že dobře ví, že život je jedna velká houpačka a co máš dnes, zítra už může být nepřítele. Takže proč si pořizovat velmi nákladné (dokonce i v porovnání s jejími šperky) vybavení? Vždyť si dosud vždy poradila i bez něho.

Herní statistiky

Týna, lidská žena,Tul 4/Čar 8; N 11; středně velký humanoid; VT 4k6+8k4+6; 40 ž.; Inic. +6; rychlost 30 stop; TZ 12 (dotyk 12, zaskočená 12); útok +8/+3 nablízko (1k4, dýka); Zvl. schopnost zákeřný útok +2k6, nacházení pastí, cit na pasti +1, únik, záhadný úhyb, pomocník; Přes. ChN; Výdrž +5, Ref +8, Vůle +11; Sil 11, Obr 14, Odl 10, Int 15, Mdr 13, Cha 16.
Dovednosti: Čarozpyt +6(4), Diplomacie +17(10), Léčení +8(15/2), Naslouchání +6(5), Oceňování +7(5), Odhalení úmyslu +9(8), Padělání +6(4), Prohledávání +12(10), Předstírání +20(15), Skrývání +6(4), Soustředění +15(15), Tichý pohyb +6(4), Všímání +13(12), Získání informací +14(11), Znalost (mystika) +7(5)
Odbornosti: Zlepšená iniciativa, Uhýbání, Sesílání v boji, Vynech materiál, Velká výdrž, Tiché kouzlo.
Předměty: mistrovská dýka, šperky, běžné vybavení dívky dle úvahy...
Kouzla (8/5/3/2/1):0. úroveň - dotyk únavy, najdi jed, najdi magii, oprava, přečti magii, slyšiny, světlo, triky, 1. úroveň - alarm, břichomluvectví, mlha, paprsek slabosti, tichý obraz, 2. úroveň - hypnotický vzor, zaklep, zaměř objekt, 3. úroveň - blesk, zpomal, 4. úroveň - oslabení

Alternativy

Vzhledem k naprosté absenci magického vybavení má Týna o 1 menší nebezpečnost, než vyplývá z její úrovně postavy. Pokud se vám to nehodí nebo nelíbí, můžete jí samozřejmě nějakou tou věcičkou vybavit; přednost bude dávat věcem se zajímavými, neotřelými schopnostmi, předměty zaměřené na boj nebo zvyšování vlastností jí neimponují. Možné jsou ještě předměty na její ochranu.
Napsal Rytíř 30.06.2006
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14737010002136 secREMOTE_IP: 3.95.233.107