[McWoD] Wraiths - Přízraky

Obsah článku:

Podsvětí

Podsvětí je rozlehlé místo jehož původ se ztrácí v šeru lidské historie. Bylo vytvořeno Bohem? Nebo bohy? Vzniklo přirozeně v odpověď na lidskou smrt? Je to alternativní vesmír? Nikdo si není jistý, ani přízraky, které zde existují po tisíciletí. Nezdá se, že by to souznělo s jakýmkoliv životem po smrti, zmiňovaným v lidských náboženství (s výjímkou raných židovských věrouk o Šeolu "šedém místě"), takže neníje mnoho přízraků příliš nadšeno, když sem dorazí.
Život po životě není příjemné místo - ale ani nepříjemné. Oblast Podsvětí se zdá být mnohem větší než svět živých (možná je dokonce nekonečná), ale oblasti v ní se zdají být odrazy míst živoucího světa. Jsou tu rozsáhlá města zbudovaná mrtvými, která připomínají města a království, která dávno upadla v prach zapomění. Jsou tu temné řeky a moře z nich všechny nakonec ústí do Řeky mrtvích a směřují k do Moře duší. Půda je suchá a rozpraskaná a vyrůstají z ní jen mrtvé stromy a suché trávy.
Duše mrtvých se v Podsvětí probouzejí na březích Řeky mrtvých. Většina z nich má jen pár vzpomíenk nebo žádné na čas prožitý mezi živými a postupně ztrácí svou identitu. Tito, většina lidstva, se stanou mrtvými bez tváře, také zvanými stíny. V dřívějších dobách, kdy bylo lidí málo našla většina stínů cestu do moře duší nakonec sama, většina z nich se ani neprobrala než byla odnesena proudem. Jak jejich počet narůstá, začínají se stíny shromažďovat do malých nomádskýách tlup, které se potulují Podsvětím, obvykle bez účelu nebo cíle. Několik málo těchto stínů si podrží dost popudu k útokům na přízraky, aby je obrali o jejich Patos, nakrmili se jejich emocemi.
Asi před třemi tisíci lety přišel do této temnoty Cháron, mocný přízrak s velkým šarmem a vizí. Prohlásil, že mu vize byla seslána Osudem samotným, a že mu odhalila, že lidstva ubývá, protože jeho spirituální esence klesá. Aby bojoval s touto entropií, bylo Cháronovi udělena povinnost shromáždit stíny a dovést je do Moře Duší. Tímto způsobem dostanou mrtví bez tváře šanci na nový život, byť v nové formě. Cháron shromáždil pro svou věci řadu nesourodých frakcí a zavedl novou éru osvícení a míru Podsvětí.
V děltě Řeky mrtvých zbudoval Cháron mocné město, postavené z cihel a kamenů tuctů měst, které se ponořily do Podsvětí. To město bylo zváno Stygia a stalo se vládnoucím městem rozlehlého Cháronova impéria, Temného království železa. Když to bylo možné, budoval Chárno s ostatními skupinami přízraků mírumilovné vztahy, ale ti, kdož se protivili přísežné službě Stygie se setkali se vší jeho mocí. Cháron považoval za jehorší hřích, jaký může přízrak spáchat, bránit stínům v pouti k Moři duší, na druhém pak zotročování přízraků, k čemuž se také několik skupin dobralo.
Cháron vybudoval armádu oddaných přízraků, aby šířili jeho ideály napříč Podsvětím, diplomacií, kde oto bylo možné a silou, nešlo-li to jinak. Po čase se Stygijská společnost změnila tím, jak přijímala nové nápady přinášené novou generací přízraků. Cháron zvolil radu sedmi moudrých a mocných přízraků, aby jednali jako jeho rádci a společně vedli impérium spravedlnosti a poctivosti.
Primární funkcí přízračné společnosti bylo (a je) poskytovat si vzájemně zábavu, neboť bez potřeby biologických funkcí přízraky rychle zjistili, že potřebují způsob jak se zabavit, aby se vyhnuli hrozivé možnosti nudy na věčnosti. První cechy, které se vytvořili, aby bavili - Maskéři, Pěvci, Loutkáři a Písečníci. Používali zvláštních sil bezslunečných zemí, aby pobavili své druhy i sebe a mnoho jiných přízraků přišlo s podobnými způsoby jak překonat po eóny. Přízrak, který je nadobro nespokojený se svou existencí se může vždycky odebrat do Moře duší a takové rozhodnutí není nikdy bráno na lehkou váhu.
Mnoho staletí uplynulo tímto způsobem a pokud Podsvětí nebylo nebem po němž lidstvo toužilo, nebylo ani peklem jehož se obávalo. Prodlívali zde jak dobří tak zlí a měli tucty v nichž se věnovali filosofii, světlé i temné. Skrze to vše si Cháron podržel vládu nad impériem, jež existovalo primárně proto, aby nabídlo přízrakům smysl jejich existence a účel mimo tuto existenci samu.
Světové války zaplavily Podsvětí více přízraky než jakýkoliv jiný čas v historii. Mladí muži bojující za svá přesvědčení, ženy a děti čelící svým posledním chvílím s překvapující odvahou či zničujícím strachem, lidé umírající tísíce mil od domova - všechny tyto věci inspirovaly vášeň, která podržela lidských duch po smrti. Konec druhé světové války byl pro společnost přízraků v mnoha ohledech překvapivý - z nichž nemalým překvapením bylo objevení se dvou tařka netknutých japonských měst v Podsvětí. Tyto šokujícím způsobem celé strutkruy byly Cháronovými legiemi pročesány za účelem materiálu a informací.
V následujícím půlstoletí se stíny staly znovu běžnými - možná víc než kdy předtím v historii. Stejně tak velké množství těchto stínů bylo krutých či agresivních, vytvářejíce tak ekvivalent velkého přílivu nebezpečných zvířat do Temných království. Nic však nemohlo Stygii připravit na Vnik. Mrknutím oka bylo Podsvětí roztrženo ve dví, Moře duší šleháno mocnou bouří, Řeka smrti měnící svůj kurz, Stygie rozbita.
V týdny dlouhé bouři, která následovala, usilovaly přízraky o to, nebýt zničeny větry, nadpřirozenými blesky, hordami divokých a mocných stínů a horšími věcmi. Když bouře zeslábla, ležela Stygia v troskách a celé široké pásy Podsvětí zmizely. Miliony duší byly ztraceny, nejen ničemím, ale i cizácké síle, která se nyní podle všeho pohybovala Podsvětím jak se jí zlíbilo. Temné duše byly čapnuty větry nebo jednoduše kontaktovány neviditelnými silama a začaly mizet ve velkém.
Byť sedm Temných vládců přežilo bouři, Cháron nebyl nikde k nalezení. V prvním kroku následujícím po jeho zmizení dali Temní vládci nesmírnou moc a volnost legiím a cechům, aby bojovaly s novou záplavou stínů. Byť ty stále postrádaly paměť, nové stíny vládly krutou lstivostí a ryzí zlovůlí - prosluly jako přeludy. Boj s těmito entitami naplnil životy přízraků po dobrou část následujícího roku.
Konečně před několika měsící narazila expedice hledající přeludy ve vzdálené části impéria na obrovskou průrvu, míle širokou jámu, která zívala a zase natahovala do samu podstatu jejich bytostí. Rozsáhlé vyšetřování tohoto úkazu v kombinaci s výslechem přeludů, které oblast obývali odhalilo něco nemyslitelného: Země byla napadena z jiného vesmíru a síly invazce zahrnovaly duše mrtvých ukradených z Podsvětí.
V zoufalé snaze pomoci živým odrazit invazi a naplněni spravedlivou zlobu na to, že byli napadeni takovýmto způsobem, vydali Temní vládci edikt zmocňující přízraky putovat průrvou (a jí podobnými) zpět do zemí živých a bojovat se služebníky Iconnu. Mnoho přízraků využilo šance pomoci živým z dobré vůle, jiný jednoduše toužili znovu spatřit svět smrtelníků. Když "díram" (kterým vzdělané přízraky říkají Nihily) prošla první vlna, zjistila, že cestují proti proudu Řeky mrtvých. Tato cesta smyla esenci přízraku a několik raných expedic se ztratilo, když se z nich staly pouhé stíny, které se rychle navrátily do moře.
Víc a víc přízraků však podniklo cestu úspěšně, byť na konci seznaly velký úbytek sil a vyčerpání. Jakmile se však začaly první přechody množit, byl další přechod mezi dvěma světy stále snazší. Temní vládci vyhlásili, že Řeka mrtvých si vždy vybere platbu od těch, kteří se plaví jejími vodami - stíny ztrácejí vzpomínky na smrtelný svět, služebníci Iconnu vzpomínky na Podsvětí a přízraky ztrácí vzpomínky zkušeností.
Většina přízraků v zemích živých považuje za svoji ponurou povinnost bojovat proti Iconnu a jejich služebníkům, kdekoliv je to možné. Loví upíry a ničí jejich těla, navracejíce jejich duše zpět do bezslunečných zemí. Bojují se zlými duchy a dávaji jim věčně spočinout. Pomáhají smrelníkům dosáhnout konce s důstojností a rozvahou, odnímajíc je Iconnu (který hledají rozlobené či vyděsšené duše jako své služebníky). A když tak činí, pomáhá jim to vzpomenout, jací byli za života - a někteří dokonce dostanou šanci pokračovat tam, kde za života skončili.
Nešťastným důsledkem rozhodnutí pomoci smrtelnému světu je rychlý odchod duší z Podsvětí. Stygia ztrácí denně velké počty, které by jinak mohly pomoci v boji proti hordám přeludů a lapat bludné stíny. Přesto to Temní vládci považují za vhodnou oběť, zachránit smrtelný svět a životy, které by Iconnu jinak zničili.
Někteří však dumají nad tím, zda důsledky Vniknutí nemhou být horší, než se zprvu zdálo. Moře duší zůstává bouřlivé a vrací se do něj méně duší než dříve. S tolika Přízraky mimo Podsvětí a s tolika přeludy okolo se někteří vzdělanci domnívají, že samotný bank lidských duší může být v ohrožení. Pokud by Iconnu narušili či zničili Moře duší, pak vítězství ve světě smrtelníků může být sporné.

Nihily

Roztroušeny po Podsvětí jsou jámy, díry a průrvy - velké trhliny v zemi, které se objevily během Vniku a od té doby se objevují stále častěji. Přízraky říkají těmto opuštěným prázdným jamám Nihily a jsou Podsvětním odrazem míst Noční můry ve smrtelném světě. Tam, kde se vytvoří permanentní místo Noční můry, vytvoří se krátce na to v Podsvětí Nihil. I dočasná místa Noční můry vytvoří Nihily, ale ty jsou jen krátkodobé a nestabilní.
Na dně každého Nihilu je jezírko s temnou a ledovou vodou z Řeky mrtvých. Ponořením se do této vody se Přízrak může vynořit v ekvivalentím místě Noční můry. Vstupem do místa Noční můry může přízrak najít (byť s jistými obtížemi) oblast spirituální prázdnoty a skokem do prázdnoty se vrátí do Podsvětí. Cestování tímto způsobem však přináší přízraku jisté nebezpečí, takže jen pár se těší tomuto způsobu cestování víc než jednou či dvakrát.
Velmi málo míst se stalo bezpečnými Nihily, místy, kdy je tak silné spojení s Podsvěí, že fungují jako dopravní tepny pro přízraky hledající dcestu. Tyto Nihily bývají však daleko od lidské civilizace, takže jsou málo výhodné pro kohokoliv kromě Zvěstovatelů, kteří jsou schopni rychle překročit dlouhou vzdálenost. Tyto Nihily jsou také často cílem útoků přeludů a dalších služebníků Iconu, kteří se snaží odříznout Přízraky od snadného přístupu do smrtelného světa.
Některé Arcanoi umožňují přízraku vzít sebou pasažery - dokonce i živé, byť ve spirituální formě - a projít Nihilem do Podsvětí. Zvěstovatelé řídí užívání těchto schopností jak jen dokáží, protože skok do zemí mrtvých může být pro smrtelníky děsivý a to i pro ty, chráněné silou Argu.
< Podsvětí >
Relikty
Napsal Alnag 19.12.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11996603012085 secREMOTE_IP: 3.133.160.14