[nWoD] Merity vybavení

Průběžně narážím na to že při hrách lidé chtějí něco podobného, tak je asi načase si to v klidu sepsat na jednu hromadu :)
Článek vložil sirien | CC Attribution

Úvod

Tento článek obsahuje: a) přepis pár souvisejících meritů z pravidel, b) merity vytvořené pro konkrétní hry a c) merity, které občas hráči chtějí nebo by ve hře chtít mohli. V zásadě můžete se všemi zacházet jako s pravidlovými, protože jsou vytvořené přesně podle šablony takovýchto meritů z pravidel.


Všechny merity jsou volně přístupné, to ale neznamená, že si je může vzít kdokoliv. Omezení jsou poměrně zjevná:


Koncept postavy: Vybavení a jeho úroveň by měly dávat smysl v kontextu postavy samotné. Pro orientaci jsou různé úrovně pojmenované, abyste ihned získali hrubou představu toho, jaká postava ho zhruba může mít (nebo naopak co to o vaší postavě říká, pokud ho máte). Není to nutně podmíněno s dovednostmi, ale pojí se to s nimi - postava s Firearms 4 a Armory 4 je nejspíš nějaký zbraňový expert - možná žoldák, možná nájemný zabiják nebo tak něco. Postava s Firearms 2 a Armory 4 je spíš zapálený šílený fanda a společensky aktivní člen zbraňového klubu/spolku, nebo možná paranoidní magor nebo třeba vlastník obchodu se zbraněmi.


Úrovně meritů souvisí s konceptem postavy. Platí obecná geometrická posloupnost nWoD meritů: * jsou relativně náhodné věci, které může mít kdekdo, i když k věci nemá vztah (occult equipment * může mít např. prostě někdo komu se doma líbí vonné tyčinky a svíčky v kamenných svícnech). ** už je úroveň, kde by postava měla mít nějaký vztah k tématu. Armory ** může mít třeba někdo, kdo se zbraněmi pracuje (armáda, policie, bodyguardi...), ale i někdo, kdo se prostě jen chce cítit doma bezpečně. *** je úroveň, která už ukazuje profesionála v oboru nebo někoho, kdo je v daném směru fakt magor. Medical equipment *** může mít např. doktor s vlastní praxí. Je to úroveň, která jasně popisuje postavu nebo to, čím se aktivně zabývá. **** je silný nadstandard vlastní pouze těm, kteří se v dané věci osobně realizují nebo kteří jsou na takovém vybavení životně závislí v rámci své specializace. Armory **** má někdo, kdo se živí prodejem zbraní nebo někdo, kdo cítí reálnou potřebu mít kdykoliv k dispozici širokou zbrojnici. ***** je úroveň, která přesahuje běžné potřeby specialistů a je vlastní naprostým špičkám v daném směru - lidem kteří nejenže velmi dobře vědí, o co jde, ale investovali značnou část svého (dosavadního) života k tomu, aby vytvořili skutečně impozantní sbírku - ať už to znamená workoholismus při snaze o vydělání peněz pro nákupy a zajištění své nezávislé živnosti (Medical equipment *****) nebo odtržení od reality a propadnutí snaze získat ty nejabsurdnější možné okultní propriety (Occult armory *****).


Samotná hra a pozadí postavy jsou samozřejmě velmi klíčové. Mystic armory je krajně podivná věc u mortálů (Jak o těch zbraních vůbec ví? Jak vědí, že jsou to právě tyto?), nezvyklá u hunterů (Kde se k nim dostali? Proč vůbec, když pro ně snad vyjma Aegis Kai Doru a možná Lucifuge atp. nemají žádné smysluplné využití?), poměrně pochopitelná při hraní okultistů nebo sorcererů a až triviální u mágů. Podobně se mohou věci lišit v rámci jednotlivých her podle skupiny, kterou reprezentujete (různé organizace hunterů se dívají rozdílně na aktivní okultismus, například).


Typy meritů vybavení

Pro tvorbu vašich vlastních meritů se hodí vědět, že ne všechny merity vybavení fungují úplně stejně. V praxi se liší podle záběru a návaznosti.


Specifické vybavení: Tyto merity dávají lepší a lepší věci na každé své další úrovni. Teoreticky vám každá další úroveň dává věci, co vám mohou dát větší bonus nebo širší možnosti, nicméně ne vždy je možné věci z dané úrovně uplatnit. Jejich obecnou vlastností je, že limitují počet věcí na nejvyšší (a rámcově druhé nejvyšší) úrovni, co máte a u nižších úrovní se pak tváří, že takových věcí máte "hodně".


Typický příklad meritu takového meritu nabízejícího vyšší bonusy je Armory (ne vždy ale můžete použít granáty; pokud máte Armory ****, pak u věcí jako pistole - Armory ** - neřešíte, kolik jich valstně máte), typický příklad takového meritu nabízejícího širší možnosti je Surveillence gear (ne vždy má ale cíl telefon, který můžete odpouslouchávat; opět - pokud máte zařízení pro laserové odposlechy a pro hackování telefonů, tak už neřešíme, kolik máte obyčejných bezdrátových štěnic).


Obecné vybavení Tyto merity vystihují širokou škálu nějakého vybavení, které se nepoužívá specificky, ale v kombinacích více věcí. Dávají prostý bonus k hodu, když si je zrovna můžete uplatnit. Každá jejich úroveň má určitý popis a odpovídá nějakému rozsahu věcí - když máte čas dojít si domů, můžete využít její plný rozsah, nicméně jen těžko s sebou budete vozit celou např. okultní knihovnu v autě - v takovém případě můžete použít max. to, co do toho auta narvete). Obvykle jsou omezené na okruhy podobně, jako speicalizace - jeden okruh za každou úroveň meritu (např. odborná témata u Library atp.) Jejich klíčovou vlastností je rozsah - zabírají stále více a více místa, protože nikdy nevíte, co přesně z nich budete potřebovat.


Typickým příkladem obecného vybavení je Library nebo Occult equipment - máte okruhy věcí, k nimž se vztahují a pokud něco takového děláte, získáte bonus, který odpovídá vybavení, které máte poruce. Vysoké úrovně Occult equipment se sice tváří, že by mohlo jít jen o pár věcí, jenže to není jen o těch zmíněných věcech, ale i o všem tom ostatním, co byste mohli k rituálu potřebovat.


Kvalitativní vybavení Některé merity pokrývají vybavení, které není ani tak o tom kolik ho máte, jako spíš jak složité a kvalitní jste dokázali sehnat. Takové vybavení vám pak umožňuje dělat v klidu (bez postihů, možná i s bonusem) složitější a složitější věci nebo vám dává další a další možnosti. Z hlediska prostorové náročnosti a přenosnosti se toto vybavení může chovat oběma způsoby a závisí zejména na jeho charakteru.


Typický příklad vybavení soustředěného na dělání složitějších a složitějších věcí je Medical equipment (a logicky s sebou těžko budete tahat celý operační sál), typický příklad vybavení soustředícího se na další a další možnsoti je Mystic armory (kterou, teoreticky, můžete narvat celou do kufru auta).


Výjimky Samozřejmě, některé merity vybavení mohou fungovat ještě trošičku jinak nebo si "půjčovat vlastnosti" z jiné kategorie. Typickým příkladem je Occult armory, která se chová převážně jako Mystic armory (např. Occult armory ***** sice už zabere víc než jeden kuft auta, ale rozhodně ani zdaleka nereprezentuje celý obchod se zbraněmi), až na to, že co do záběru věcí na něž funguje se chová víc jako obecné vybavení - s tou výhradou, že si neurčujete předem, proti čemu vaše zbraně jsou, ale musíte na jejich vhodné využití přijít během hry. Takové přístupy se hodí k vybavení, které chcete udržet trochu "tajemné" nebo "nejisté" popř. k meritu, který reprezentuje skutečně hodně zvláštní sbírku nástrojů.


Zbraně

Armory

Máte přístup k nějakému typu zbraní a brnění (stylizujte k meritu - zbraňový obchod, dojo se zbraněmi k bojovým uměním, gangsterská sbírka atp.) Zbraně nebo jejich použití vámi není zcela legální. Pro střelné a vojenské zbraně:

  • * - Osobní zbraně: Jedna nebo dvě pistole (+2), pár zásobníků, nože atp.
  • ** - Ozbrojená domácnost: Jedna nebo dvě těžké pistole (+3), pár menších, lovecká puška, dýmovnice, neprůstřelná vesta.
  • *** - Zbraňový nadšenec: Osobní zbraně, pušky, slzné a dýmové granáty, dva nebo tři kousky od útočných pušek, samopalů nebo pumpovacích brokovnic, možná dva granáty
  • **** - Obchod se zbraněmi: Automatické zbraně, pušky atd. Pár vojenských zbraní - odstřelovací puška, pár kusů vojenských výbušnin
  • ***** - Vojenská zbrojnice K široké paletě běžných zbraní máte pár opravdu libových kousků - možná minomet, možná dvě nebo tři rakety země-vzduch atp.

Occult armory

Zbrojnice sestavená pro boj s okultními silami. Merit nereprezentuje ani tak rozsah zbrojnice jako spíš to, že máte věci, co fungují (namísto věcí z pověr a pochybných zdrojů, které nefungují). Nemusí to znamenat, že tomu sami rozumíte a chápete proč něco ano a něco ne - možná máte informovaný zdroj, možná ste zbrojnici nebo poznámky k jejímu sestavení zdědili od někoho, kdo tomu rozuměl. Všimněte si, že merit udává typ zbraní, ale ne jejich účel - co s nimi uděláte a proti čemu je už jen na vás.

  • * - Buffy: Pár dobře vyřezaných dřevěných kolíků, solné náboje do brokovnice, nůž ošetřovaný svěceným olejem.
  • ** - Sam: Náboje do brokovnice se svěcenou solí a sekaným stříbrem, pár stříbrných kulek, stříbrný nůž nebo nůž s okultními symboly rituálně zakalený v krvi, kuše, dvě lahve svěceného oleje, náramek z polodrahokamů s vyrytými runami.
  • *** - Dean: Stříbrné nože a náboje, náhrdelník s vypáleným pentagramem, zbraň z chladného železa.
  • **** - Hellsing: Zásobník fosforových nábojů, velká svíce z bílého vosku protknutá zlatými nitěmi, těžká kuše a za chladna kované vysvěcené šipky, měděná pochodeň
  • ***** - Constantine: Máte jednu legendární zbraň s vlastní historií. Možná kdysi něco zabila, možná má legendární původ, možná ji nosil nějaký mocný lovec, možná ji vytvořil nějaký mág.

Mystic armory

Zbrojnice sestavená pro potřeby těch, kdo si rádi hrají s magií. Nejde přímo o artefakty, ale spíše o zbraně upravené tak, aby byly vstřícné k očarovávání, které mají nějaké příznivé vlastnosti nebo které nasály nějakou tu statickou či stínovou magii kdsi pocestě. Opatrně - pokud by se tyto dostaly do rukou spáčům, mohly by se začít dít dost nepříjemné věci. Oproti ostatním zbraňovým meritům vyšší úrovně příliš nenavyšují kvantitu věcí na nižších úrovních (lineárně namísto exponenciálně) - při kombinování efektů různých úrovní koncentrujete merit na méně silnějších zbraní.

  • * - Athame: Máte dvě nebo tři zbraně (nože, tyče atp.) které jsou upravené aby sloužily jako magické focusy.
  • ** - Rituální zbraně: Máte dvě nebo tři zbraně rituálně upravené k přijetí kouzel určitého charakteru (+2 k očarovávání určitého typu)
  • *** - Pečetní zbraně: Máte jednu nebo dvě zbraně různého typu schopné udržovat kouzla (jejich očarování trvá scénu - nebo o jednu úroveň času déle - aniž byste na to museli obětovat úspěchy)
  • **** - Ohniskové zbraně: Máte jednu nebo dvě zbraně různého typu speciálně upravené k zesílení určitého typu kouzel - pistole, která přenáší kouzlo na ní seslané do každého výstřelu, zbraň na blízko, která dává kouzlu větší razanci nebo jeho efekt přenáší na větší prostor atp.
  • ***** - Magické zbraně: Máte jednu nebo dvě zbraně různého typu, které se staly staticky magickými. Jejich očarování kouzlem určitého charakteru je reflexivní akcí (sleepwalkeři a okultisté jsou schopni zbraň očarovat standardní akcí).

Vybavení spojené s dovednostmi

ACADEMICS / OCCULT / SCIENCE: Library

Zvolte dovednost, k níž se vaše knihovna váže. Za každou tečku meritu si vyberte tematický okruh z dané dovednosti, k němuž vám knihovna dá bonus ve výši své úrovně. (Pokud chcete knihovnu pro víc dovedností, tak se každá počítá jako samostatný merit.)
Merit Library nepopisuje jen to, že knihy máte, ale i to, že jste je už četli/prohlédli a tušíte, ve které knize co hledat, že se vyznáte v autorech a víte, kteří píší o čem a jak smysluplně, jaká kniha navazuje na co atp. Okultní knihy nebývají elektronizované (pokud ano, jde o výraznou menšinu). Knihy k Accademics a zejména Science sice ano, přesto Library zabírá fyzické místo - lidé, kteří sbírají takové množství knih, je mívají doma. Včetně mnoha těch, které elektronicky dostupné nejsou. Okultní knihovny mívají menší rozsah (cca jako Academics/Science knihovny o úroveň níže) - rozsah knihovny je psaný bez uvažování elektronizace - pokud patříte k lidem, kterým stačí elektronická knížka, pak je vaše fyzická sbírka o jednu úroveň meritu menší (a o spoustu flashdisků a mnoho desítek GB cloudových úložišť větší)

  • * - Laik Máte pár desítek knížek a přehled o hlavních autorech.
    U Occult pár desítek knížek z nichž je pár dokonce smysluplných.
  • ** - Akademik Vaše knihovna má stěnu jedné místnosti a četli jste stovky knížek, vyznáte se ve významných autorech.
    U Occult máte možná ke stovce knížek a něco z toho přes desítku smysluplných.
  • *** - Odborník Vaše knihovna je samostatná místnos, máte k tisíci nebo i přes tisíc knížek (podle vašich Resources nových nebo skoupených po antících, školních burzách atp.) Četli jste jich stovky, některé mnohkrát a přečetli jste úryvky z tisíce dalších a máte přehled v důležitějších autorech.
    U Occult máte pár set knížek, z toho pár desítek smysluplných. Několik vašich knih je psaných v jazycích, které neznáte a máte pár, co jsou jediné či poslední existující výtisky.
  • **** - Kapacita oboru Pokud nemáte dům nebo velmi rozsáhlý byt, pak máte většinu knížek v různých bednách a krabicích. Nemá smysl řešit, co všechno jste četli a vyznáte se i v okrajových autorech.
    U Occult vaše knihovna zabírá celou místnost a máte možná přes sto knížek, které jsou o něčem smysluplném; taková knihovna je už dost výjimečná a jeden člověk ji těžko seskládá celou od začátku (leda tak na konci svého života). Máte celé dlouhé police knih v jazycích, které neznáte, několik v jazycích, které ani nedokážete identifikovat a které si autor možná sám vymyslel. Určitě máte jediné/poslední existující vydání pár desítek různých knih, i když ne všechny jsou nějak moc zajímavé.
  • ***** - Norrel Vaše knihovna zabírá celý dům (běžné velikosti). Buď žijete v sídle nebo je máte ve skladišti - nebo sami nemáte moc kde žít. Máte unikátní starověké exmpláře a sběratelské kusy ohromné hodnoty. Není autor z vašich a pomalu ani příbuzných oborů, kterého byste nečetli nebo alespoň nečetli o něm (což neznamená, že si je všechny dokážete vybavit jen tak z hlavy).
    U Occult jsou skuteční mágové, co by dali něčí pravou ruku jen za kus vaší knihovny. Ne, to není přesné. Jsou mágové, co by jen za její část dali něčí hlavu a srdce - klidně ty vaše - a jsou nejen reálně ochotní to udělat, ale budou se o to snažit, pokud se dozvědí, že ji máte. Pokud nejste upír, pak jste tuto knihovnu nemohli sestavit sami - její základ jste zdědili nebo jste k němu přišli jiným - a možná i náhodným! - způsobem, během let jste k němu dost možná přidali nějaké menší knihovny z pozůstalostí či aukcí. Okultní knihovna páté úrovně je u smrtelníků základ kroniky - nebo pozvánka pro velmi zásadní problémy. A nemyslete si, že takovou koncentraci okultních knih lze utajit - mnoho z nich má svou historii, vysledovatelnou cestu toho jak šly z ruky do ruky, z aukce na aukci atp. Mnoho z nich je cílem stovek sběratelů celého světa - a minimálně desítek reálných praktikantů.

CRAFTS: Workshop

Máte dílnu specializovanou na nějaký typ prací (opravy aut, práce se dřevem, elektronika, sklářství atd.) - jeden okruh činností za úroveň meritu (měly by být alespoň rámcově kompatibilní - kombinovat práci se dřevem a elektrodílnu nedává moc smysl, pokud se zrovna neživíte jako bytový řemeslník pro hotely a movitou klientelu)

  • * - Dílna v garáži Máte všechny základní nástroje (klíče, vrtačky atp.), základní materiál (šrouby, matky, hřebíky...) a trochu prostoru.
  • ** - Řemeslná dílna Máte prostor a vybavení malé řemeslné dílny
  • *** - Hackerský workshop Máte pokročilé a složité nástroje včetně věcí jako např. laser pro obrábění nebo řezání kovu, nástroje pro chemickou analýzu atp. a dostatek prostoru.
  • **** - Technologická dílna Máte k dispozici zázemí profesionální technologické dílny s drahými nebo velkými stroji. Máte spoustu nevyužitého prostoru (nejspíš nějakou vysloužilou halu namufaktury nebo malé strojní výroby)
  • ***** - Tony Stark Máte k dispozici nejmodernější nástroje vč. několika, které ještě nejsou běžně užívané. Pravděpodobně máte k dispozici starou tovární halu nebo nějaké velké prázdné skladiště.

INVESTIGATION: Forensic equipment

Vybavení potřebné ke sběru a analýze důkazů. Co všechno s ním najdete záleží především na přízemnosti/filmovosti vaší herní kroniky a na vašich dalších dovednostech (zejm. Medicine a Science) - merit nevystihuje nutně rozsáhlou laboratoř, jako spíš vybavení k nalezení a zajištění stop, které do laboratoře pošlete.

  • * - Amatérský detektiv: Máte nějaké prášky na otisky prstů, UV baterku, lupu, latexové rukavice, foťák a spoustu uzavíratelných igelitových pytlíčků s lihovou fixou a možná nějakou sádru na stopy.
  • ** - Policejní stanice: Máte profesionální vybavení na základní úkony (sprej a fotoaparát s UV lampou na sběr otisků, silikon na obtisky, odběrové vybavení na biologické stopy atp.)
  • *** - Oddělení vražd: Máte dostatek materiálu ke kompletnímu zajištění i rozsáhlého místa (sejmutí otisků odevšaď atp.) a vlastní přístroje pro základní analýzu i bez expertní znalosti v oboru (krevní skupiny, typ munice atp.)
  • **** - NCIS: Máte high-tech vybavení do terénu (laserové snímače a měřiče, přenosný rentgen, UV vizor atp.) Vaše laboratoř není výrazně větší, ale sehnali jste si kontakty nebo business-level smlouvy které vám umožňují nechat si udělat pokročilou analýzu (detailní balistika, 2010+ analýza DNA atp.) za rozumné peníze bez (přílišných) otázek.
  • ***** - CSI: City Jste tak trochu maniak. Sice máte vybavení k tomu najít takřka cokoliv kdekoliv a zjistit z toho prakticky nemožné (občas z fotografií vyčtete i to, co v jejich rozlišení vůbec není), ale vaši kolegové mají dojem, že by šlo vyšetřování výrazně rychleji, kdybyste stopy sledovali místo toho abyste se s nimi v soukromí mazlili.

MEDICINE: Medical equipment

Nižší úrovně tohoto meritu nejsou ani tak o dostupnosti a ceně jako spíš o tom, že jste si dali tu práci si skutečně dané věci sehnat, máte je poruce, hlídáte si expirace atp. Vyšší úrovně jsou pak o tom, že máte k dispozici (legálně nebo ne) nemocniční vybavení mimo nemocnici (a jakoukoliv kontrolu či záznamy).

  • * - Zdravotník: Máte kompletní rozsáhlou zdravotnickou lékárničku (resp. několik, vždy nějakou blízko při ruce)
  • ** - Záchranář: Vaše lékárničky jsou vybavené pro krizové situace (vč. např. adrenalinu nebo sedativ)
  • *** - Sanitka: Máte kompletní lékařské vybavení pro krizové situace (vč. např. defiblirátoru)
  • **** - Ordinace: Máte kompletně vybavenou ordinaci s výběrem většiny standardních léků a nástrojů (vč. věcí potřebných pro drobné chirurgické zákroky nějakého typu)
  • ***** - Stínový chirurg: Máte kompletně vybavený operační sál. Samozřejmě to není fakultka, ale pro rozumně složité operace je více, než dostačující.

OCCULT: Occult equipment

Vybavení potřebné pro okultní rituály a činnosti plus související (alchymistická laboratoř atp.). Samo o sobě není ničím zvláštní (mimo to že je někdy drahé nebo těžko k sehnání), natož magické (věcně, pravidlově; vaše postava může mít jiný názor, samozřejmě). Můžete získat bonus k rituálům v hodnotě úrovně, kterou zrovna máte při ruce.

  • * - New Age fanda: Zásoby svíček, vonných tyčinek, solných kamenů, různých uhlů, sušených bylinek, kamenů a polodrahokamů atp.
  • ** - Wicca věřící: Máte sbírku zvláštních a málo obvyklých složek: rudy mnoha kovů, kameny z mystických míst, sušené byliny sbírané za podivných podmínek, broušené krystaly, vodu z mystických pramenů, květy neobvyklých rostlin atp. Máte základní vybavení pro práci s okultními materiály (křišťálovou nádobu, místo pro vařbu na dřevu a dřevěném uhlí, běžnou destilační aparaturu atp.)
  • *** - Praktikant: Máte pár věcí, které bylo opravdu velmi složité získat. Kámen z hrobu svatého. Písek prosáknutý krví nevinné oběti. Kyvadlo z magnetitu na šňůře z kůže slepého krokodýla. Zub vlka, který zabil člověka. Máte také obstojnou pracovnu a laboratoř (destilační aparatury se speciálními komponenty nebo komponenty ze speciálních materiálů, průsvitné desky z polodrahokamů, zrcadla z drahých kovů atp.)
  • **** - Thaumaturg: Dokázali jste získat pár věcí, které jsou pro laika tak absurdní, že by nevěřil, že jsou vůbec pravé. Květinu z vrcholu hory utrženou za bouřky při úplňkové rovnodennosti. Slzy dívky po prvním sexu. Nádobku vzduchu naposledy vydechnutého umírajícím. Máte vybavení vyžadující značné náklady a preciznost výroby, jako je rituální kruh z kovu vtaveného do kamenné podlahy (podle Resources * měď / *** stříbro / ***** zlato), křišťálové optické čočky pro usměrnění světla atp.
  • ***** - Velmistr: Máte věci dotčené skutečnou magií (ale ne věci přímo magické ani nic u čeho by vědecká analýza ukázala cokoliv zvláštního). Kameny ze zásvětí, krev z rány upíra, vodu z pramene v říši snění, krystal do nějž někdo zachytil třpyt hvězd za dokonale jasné bezměsíčné noci atp. Vaše laboratoř obsahuje nástroje se značnou laickou sběratelskou hodnotou (čočky z dalekohledu Giordana Bruna...) a nástroje extrémně složité na výrobu (destilační aparatura ze skla, které bylo celé vyrobené od základu během jediné noci při zatmění měsíce v úplňku atp.)

SCIENCE: Laboratory

Máte přístup k vybavené laboratoři. Za každou úroveň určete jeden okruh výzkumu, který laboratoř podporuje (lékařství, bio-chemie, materiálové inženýrství, robotika a kybernetika...)

  • * - Sada malý chemik: Máte pár základních nástrojů (mikroskop, zkumavky, centrifugu) a pár základních materiálů (chemikálií, čoček atp.)
  • ** - Školní laboratoř: Máte k dispozici laboratoř odpovídající kvalitní střední škole nebo výjezdnímu vozidlu (dodávce) - dostatek základního vybavení a zásob, základní detektory (Geiger atp.), nejspíš jeden nebo dva specializované přístroje (např. rentgen)
  • *** - Analytická laboratoř: Máte k dispozici všechny standardní přístroje, které jsou cenově alespoň trochu rozumně dostupné a dostatek materiálu pro běžnou práci.
  • **** - Univerzitní laboratoř: Máte k dispozici všechny standardní přístroje včetně těch nejmodernějších a velmi drahých (fMRI atp.) a prakticky nekonečné zásoby materiálu.
    (Pozn.: myšleno laboratoře západních univerzit... pro ČR by bylo nejspíše potřeba názvy třetí a čtvrté úrovně prohodit)
  • ***** - Farmaceutický koncern: Máte v podstatě cokoliv včetně teprve testovaných a přístrojů v konečné fázi vývoje a co nemáte sami (lineární částicové urychlovače atp.), u toho si pro sebe dokážete vyzískat trochu výzkumného času, aniž by se někdo příliš ptal, k čemu ho vlastně chcete.

Ostatní

Surveilance gear

Vybavení pro a proti sledování a odposlechům. Na nižších úrovních jde doslova o vybavení, na vyšších pak i o věci jako přístupy do různých sítí a databází (obvykle ilegální, přes zadní vrátka, ukradené účty, přístupy koupené na darknetu, hacking atp.) Psáno pro cca 2006 a pozdější

  • * - Stalker: Dalekohledy, nenápadné nahrávací mini-kamery, foťák s kvalitním objektivem, nahrávací štěnice.
  • ** - Snooper: Lokační štěnice (krátkodosahová), GPS lokátor (přes telefonní síť), pár bezdrátových štěnic a kamer (běžných), laciné směrové mikrofony, noktovize, nástroje pro cílenou detekci (měřiče napětí, signálu atp.), generátor bílého šumu
  • *** - Detective: GPS lokátor mimo telefoní síť, kvalitní bezdrátové štěnice/kamery, směrové mikrofony, přístroje pro odposlech telefonního signálu (nešifrovaného), termovize, digitální dalekohledy, přístup do standardních databází (dlužníků, přestupků atd.) detektory kamer, lokální rušičky
  • **** - FBI: Laserový odposlech, přístroje pro cílený odposlech a plošnou lokalizaci mobilního signálu (v určitém okruhu), vybavení (přístroje, programy) pro odposlech zapnutého smartphone, přístup do "středně" tajných databází (policejní spisy atp.) štěnice s nezávsilým zdrojem, detektory zdrojů signálu, detektory EM pole
  • ***** - NSA: Přístup do veřejných kamerových sítí, plný přístup do telefonních sítí (odposlechy, plošné lokalizace)

Dispensible cars

Psáno pro Ameriku. (Ano, ten merit sme si kdysi vytvořili velmi účelově)

  • * - Kámoš z vrakáče: Zhruba jednou za čtvrt roku se po zhruba týdnu snahy dostanete ke starému autu, co možná ještě někam zvládne dojet.
  • ** - Spřátelený gang: Zhruba jednou za dva měsíce se po pár dnech snahy dostanete k poměrně legálními (alespoň při rychlé kontrole) a relativně pojízdnému autu náhodného typu
  • *** - Známý dealer: Jednou za měsíc se během jednoho až dvou dnů můžete dostat k poměrně legálnímu funkčnímu autu požadovaného typu (SUV, sedan...) - čím dražší, tím horší stav, přirozeně.
  • **** - Černý trh: Máte přístup přímo k lidem z černého trhu s auty. Do jednoho dne se jednou za týden dostanete k náhodnému nebo jednou za dva týdny ke konkrétnímu autu v dobrém stavu a s vyčištěnou historií. Pokud s ním něco sami neprovedete, jste z obliga (nákup v dobré víře atp.)
  • ***** - Kobra 11: Máte klíče od překupnických garáží nebo ste si možná sami nahromadili nemalou sbírku do zásoby - v řádu hodin se dostanete k autu libovolného typu v dobrém stavu a s vyčištěnou historií (když ho zrušíte, tak opětovné sehnání auta obdobného typu zabere pár dní)

Článek vložil sirien | CC Attribution 23.11.2016
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 23 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11016511917114 secREMOTE_IP: 54.226.25.246