Alnagův bloček: Jak nenapsat RPG propadák?

Vytvořit novou verzi Dračího doupěte není jako vytvořit nějaké další divné RPGčko, kterých je všude spousta. Dračí doupě je hra, která je základní, určující, fundamentální hrou českého RPG trhu. A takovou má dobrou šanci i zůstat, pokud si její tvůrci uchovají odstup a rozum mezi ušima. Tady je pár bodů, které mne na to téma napadly. Myslím, že kdokoliv, kdo aspiruje na to takovou hru vytvořit, si z nich může vzít poučení.

1. Poznejte svoje klienty

Herní designér hodný toho označení by měl v první řadě vědět, pro koho svůj produkt vytváří. Jsou situace, kdy můžete nebrat ohledy na to, co si zákazníci myslí a co chtějí, ale tohle není jedna z nich. Pokud nějaký nezávislý designér ve volném čase vytvoří RPGčko, protože se mu chce a pak jej prodá pár svým přátelům, je to fajn. Ale to není obchodní model, který by byl myslitelný pro hru jakou je Dračí doupě.
V případě, že děláte hru, která má zasáhnout masy (ano, ČR je malá, ale to znamená, že okrajové choutky jsou ještě okrajovější), musíte se pokusit zjistit, co je pro takové masy přitažlivé. A to jim dát. První krok je vytyčit si, kdo tvoří cílovou skupinu. „Např. noví hráči ve věku 10-15 let.“ Nelze se s tím ale spokojit a začít prostě psát s tím, že „víme nejlépe, co by chtěli.“
Vezmu-li na pomoc reálný příklad, tak v době morálního i ekonomického přežití AD&D 2e si designéři Wizards of the Coast také nesedli na zadek s tím, že upečou produkt od oka. Nikoliv. Udělali obrovský, možná už neopakovatelný průzkum cílové populace, aby zjistili, co chce a co potřebuje. A to jí dali. Nemůže být sporu o tom, že třetí edice D&D byla jedním z největších obchodních úspěchů na poli RPG. Ne proto, že by byla extrémně inovativní, ale proto, že dala hráčům to, co chtěli ve hře dostat. Ať už bude psát Dračí doupě 2.0 kdokoliv, měl by v první řadě dát stranou svoje ego, touhu napsat si hru hlavně pro sebe a přemýšlet s orientací na trh. Vycházet z faktů, nikoliv z mýtických představ a zbožných přání, že všichni jsou stejní jako on.

2. Nejlepší možný odhad

Vím, co si myslíte. Altar není Wizards of the Coast. Nemá peníze na to, aby prováděl marketingové výzkumy, natož sledoval hráče, jak hrají, přes jednosměrné zrcadlo a rozsáhle to vyhodnocoval. Naštěstí i v této situaci se lze opřít o „nejlepší možný odhad“. Tento odhad pochopitelně vychází z toho, že Altar není dobročinná organizace, ale firma, která chce oslovit co největší část trhu. Pokud je to jinak, pokud cílem je splnit „vlhký sen“ nějakého rádoby designéra, tak potom je lepší tohle vůbec nečíst a jednoduše si hodit kostkou na to, do koho investovat peníze. S reálným rizikem, že i přes ustavenou značku a tendenci mnoha lidí si koupit prostě cokoliv projekt nebude zrovna dvakrát výdělečný.
Nicméně pro vytvoření RPG, které osloví širší publikum, lze z dosavadních poznatků vydedukovat přinejmenším několik následujících pravidel (je jich víc, ale nebudu Vám přece prozrazovat všechno :o)):
  • Hra by měla mít stoupající složitost
  • Hra by měla mít doplňky
  • Hra by měla pracovat se strategickým myšlením (resp. managementem zdrojů)

3. Stoupající složitost

Hráči se chtějí stále učit něco nového. Hra, která je plně ovládnutá, zcela pochopená, nudí. Zároveň ale musí být v počátcích dostatečně jednoduchá, aby se dala osvojit během pár minut a s pomocí kamaráda začít hrát v podstatě během chvíle. Je řada konkrétních způsobů, jak na to. To, v čem se shoduje, je, že základní mechanika je prostá, jednoduchá a maximálně uplatnitelná. K ní existují výjimky, doplňky nebo nadstavby, kterých s pokračující hrou postupně přibývá nebo se (jako ve 4. edici D&D) proměňují, tak, aby hra nikdy nestagnovala. Není nic nudnějšího, než když děláte totéž stále dokola.

4. Koloběh přírůstků

Vývoj hry, která si dělá ambice na ovládnutí trhu, by měl rovnou počítat s tím, že ji budete stále přiživovat novými doplňky. Myslet si, že vydáte pravidla a tím je to hotové, je nejen naprosto nepraktické pro vydavatele (jakmile trh pravidly nasytí, tak buď může vydat revizi, nebo se jít klouzat), ale také to neprospívá hře samotné. Opakovaně se ukazuje, že hry, které mají doplňky, jsou úspěšnější. Na regálech jsou víc vidět, vytvářejí dojem větší pestrosti, možnosti volby, atd. Pokud se podíváte např. na 4. edici D&D, kde schopnosti postav připomínají nákupní seznam, můžete se buď pošklebovat, nebo ocenit marketingovou dokonalost a naprostou svůdnost herních doplňků. Nevím, kdo to vymyslel, ale genialita obchodnického ducha zde dosáhla zřejmě vrcholu.

5. Management zdrojů

Hodně menších RPG se orientuje na hru v duchu „teď a tady“. Někdy do té míry, že nevyžadují vůbec žádnou nebo minimální přípravu ze strany hráčů. Překvapivě, existuje poměrně velká skupina hráčů, kterou baví se s postavami pižlat. Hráči chtějí plánovat, chtějí přemýšlet kam dál. Součástí „strategické části“ hry je dlouhodobé rozvažování o tom, které zdroje využít teď a které nechat na později, zda střádat na něco velkého nebo vyplácat zdroje po kouscích. Snaha udělat hru jednoduchou často jako první odkrojí tu část, která se zabývá managementem zdrojů. Je to jako ukrojit si 50% spokojených zákazníků. Protože, smiřte se s tím, některé lidi to baví.

6. Cesta nejmenšího odporu

Nejsnazší způsob, jak vyprodukovat úspěšné RPG pro český trh, je nejspíš na nějaké koupit licenci a nebo (což asi vyjde levněji) jej naklonovat (ať už legálně, třeba pomocí OGL, nebo díky skutečnosti, že herní mechaniky nelze chránit autorským zákonem ani patentem; lze chránit doslovné znění, ale vzhledem k tomu, že jde o jiný jazyk, to v zásadě nepředstavuje velký problém). Podíváte-li se na tabulku prodejů RPG, můžete usoudit, která RPG by byla nejlepšími kandidáty na koupi licence nebo "inspiraci":
  • D&D (licence na D&D asi bude drahá, ale existuje vylepšený klon D&D 3.5e – Pathfinder, který by mohl být podstatně lacinější)
  • World of Darkness (není v podstatě důvod, proč by se základní mechaniky nedaly překlopit do fantasy verze)
  • Shadowrun (platí totéž co výše, navíc si je s WoD stále podobnější)
  • Star Wars Saga Edition (tady existuje dokonce fanouškovská snaha vytvořit fantasy variantu, takže stačí jen vzít a použít)
  • GURPS
  • Warhammer
  • Rifts
  • Spycraft
Přinejmenším inspirace v těchto systémech dává dobrou představu o tom, co je populární a co se prodává. Je dobré zvážit fakt, že anglofonní trh nemusí být totožný s tím naším. Na druhou stranu v době globální kultury, která u nás panuje, nelze příliš předpokládat jeho výraznou odlišnost. Dnešní mládež hraje stejné počítačové hry, sleduje stejné filmy a seriály, poslouchá stejnou hudbu a má stejné idoly na téhle i opačné straně Atlantiku. Je velká pravděpodobnost, že co se líbí tam, se bude (v nějaké obměně) líbit i tady.
Nesejde příliš na tom, že upravíte reálie Dungeons & Dragons pro evropské poměry. Nesejde na tom, že vyměníte dvacetistěnnou kostku za 3k6. Nesejde na tom, zda bude mít atribut a jeho opravu nebo jen opravu. Nezáleží na tom, jestli bude systém čistě dovednostní nebo bude mít povolání a úrovně. Možná si myslíte, že ano, ale to je fatální omyl. Je to sice zábavné se o tom hádat, ale to je asi tak všechno, co je na tom zajímavé. Výše uvedené hry a celá historie RPG opakovaně dokazuje, že tytéž efekty (taktické a strategické elementy, vzrůstající složitost, management zdrojů, akcentace představivosti, možnost mezihráčského soupeření a mnohé další) lze dosáhnout mnoha různými (často protikladnými) způsoby. O způsoby však jde až v poslední řadě. Důležité je mít dobře promyšlený designérský záměr.
Pokud toto moje zamyšlení pomůže komukoliv, aby takový záměr vytvořil a prosadil, budu jen rád.
Napsal: Alnag
26.7.2009 13:28 - Bouchi
Alnag: Priznam se, ze ti porad jeste nerozumim.
Stavajici DrD 1.6 (PPZ) je cilene na nove zakazniky. (Tezko nekomu vnutim PPZ 1.6 dvakrat.)
DrD2 bude cilene na nove i stare zakazniky. Ale primarne musi byt cileno na ty nove, protoze ve chvili, kdy ta cast starych, kteri budou ochotni premigrovat, uz premigruje, tak zadni dalsi stari nebudou - a kdo si pak bude kupovat dotisky DrD2? Uz jen dalsi novi, tak jak budou dorustat do veku vhodneho pro zacatek hrani RPG.

Cili ano, budeme se snazit zaujmout i hrace DrD 1.x, ale DrD2 proste musi byt takove, aby oslovilo a pritahlo ty, pro ktere to bude jejich prvni RPG.
26.7.2009 14:24 - Geralt
Peekay: Nic předem nezatracuji, jen vysvětluji, proč je Vallun (a potažmo průměrný zákazník odkázaný na jazykovou a lokální dostupnost produktů) v pozici, že si DrD 2 koupí spíš než já.
26.7.2009 14:49 - sirien
Peekay píše:
cely vyvojovy team je zlozeny z ludi, ktori knihy kupuju cez internet z USA a poznaju dost siroke spektrum toho, co je na trhu k dispozicii. Nasim cielom je urobit taku hru, aby sme ju chceli hrat.

O to se paradoxně nebojim. Spíš mě trochu děsí, že lidé z vývojového týmu mají dost... rozdílné představy o přístupu k designu i hraní, takže sem fakt zvědavej jak se na čem shodnete.

Bouchi píše:
Stavajici DrD 1.6 (PPZ) je cilene na nove zakazniky.

Ne není. Ne víc než záměrem. Prakticky vzato poskytuje nulové intro do toho co to RPG jsou, jak se hrají, jak je připravovat a vést. Porovnej např. s desítkami stran které tomuhle tématu věnoval Erric ve Střepech.
Paradoxně se tak troufnu si říci že experimentální hra jednoho autora která je zcela tematicky specifická tvoří mnohem lepší produkt pro nového zákazníka, než hra která tu je patnáct let a má být dle Tebe jako autora a prodejce zaměřena na nové zákazníky.
26.7.2009 14:56 - Alnag
Bouchi píše:
Alnag: Priznam se, ze ti porad jeste nerozumim.


To je zjevné ostatně i proto, že uvažuješ stále jen o PPZ. Ten trik je v tom, že máš zákazníka. Ten si koupí DrD 1.6 PPZ. Tím se stal tvým starým zákazníkem a ty buď můžeš s tímto faktem dále pracovat - prodáš mu ještě pravidla pro pokročilé, svět, časopis, figurky atd. atd. Nebo se na to vykašlat a jít hledat nového zákazníka, který si koupí PPZ 1.6

Ta samá otázka je i u DrD 2. Můžeš se buď zaměřit na to, aby ti přemigrovali zákazníci, kteří si koupili PPZ 1.6 (a nejspíš i hafo doplňků k tomu) nebo můžeš jít hledat nové zákazníky. Jakkoliv ti to třeba může znít paradoxně tak pokud zrovna RPG odvětví není nějak speciálně vadné by mělo být mnohem snazší prodat DrD 2 hráčům DrD 1.6 než se snažit přitáhnout ty, pro které to bude jejich první RPG.

Bouchi píše:
Ale primarne musi byt cileno na ty nove, protoze ve chvili, kdy ta cast starych, kteri budou ochotni premigrovat, uz premigruje, tak zadni dalsi stari nebudou - a kdo si pak bude kupovat dotisky DrD2?


A to je právě ten rozdíl v pojmosloví i v úvaze. Pokud přemigrují budou pořád staří zákazníci. Ba doknce ještě víc angažovaní. Místo prodávání jim dotisků jim máš prodávat nové produkty...

Použiji absurdní příklad, abych ilustroval myšlenku ještě z jiného úhlu pohledu. Je to taková metafora, tak ji tak berte.

Na zemi žije 10.000 lidí všichni jsou potenciální hráči fantasy RPG. Altar (vydavatelství) přesně netuší, kolik lidí na zemi žije, ale ví, že prodal 9.999 z nich svoje DrD 1.6. Teď se rozhodl, že vydá DrD 2 a že se zaměří na nové zákazníky (protože proč by prodával těm starým, že jo?)... jak myslíš, že to s ním dopadne?
26.7.2009 15:16 - DrD 2 Team
Sirien píše:

O to se paradoxně nebojim. Spíš mě trochu děsí, že lidé z vývojového týmu mají dost... rozdílné představy o přístupu k designu i hraní, takže sem fakt zvědavej jak se na čem shodnete.

Prave z dovodou odstranenia zasadnych nazorovych rozdielov team okolo DrD2 pocas posledneho gameconu restrukturovany.
26.7.2009 15:21 - Bouchi
Alnag: Jen takova poznamka - ti stari zakaznici drive ci pozdeji s hranim skonci. Tudiz je potreba, aby pribyvali i novi hraci. Tudiz je potreba, aby DrD2 dokazalo nove hrace oslovit.
26.7.2009 18:28 - sirien
DrD 2 team je fakt uživatel (/podpis) za všechny prachy... nádhera, fakt. Co si myslet o týmu který ani nemá na to se vyjadřovat jmenovitě.
26.7.2009 19:13 - Sosáček
tukan: na me nekoukej ;) ja uz s nima nemam nic spolecnyho. je to pravdepodobne mytko. ale ted tam maji etcheliony, takze vis odkud vitr fouka ...
26.7.2009 21:00 - Colombo
DrD 1 byl okopírované DnD a drd 2. bude okopírovaný fate?:D
Co bude kopírovat drd 3.?:D
26.7.2009 21:17 - Bouchi
Colombo píše:
drd 2. bude okopírovaný fate?:D
A to jsi zas "vydedukoval" odkud?
26.7.2009 21:22 - Colombo
ftip narážející na

Píše:
ale ted tam maji etcheliony, takze vis odkud vitr fouka ...
26.7.2009 23:23 - sirien
Sosáček píše:
ale ted tam maji etcheliony, takze vis odkud vitr fouka

ách... eh... áhaha, tak TO mý důvěře v kompatibilitu týmu ani ve výsledek FAKT nepřidalo.
Jako když Erric dělal SS, tak sem si byl vcelku jistej že to bude dávat smysl, jen sem nevěděl jestli to bude oslovovat mě, ale tyhle čachry s DrD 2 týmem už sou FAKT moc.
Zaprvé tam je příliš mnoho lidí, zadruhé měnit tým uprostřed procesu je diletantství, zatřetí tvořit nekompatibilní tým z lidí které znám jen z jakéhosi fóra... pro to už název ani nemám.

colombo: lol, bod :D
27.7.2009 02:35 - Bouchi
sirien: Zatimco ty naprosto presne vis, kolik lidi v tymu je (a kdo to je), pri jakem nejvetsim poctu lidi muze ten tym fungovat, kdo je s kym nekompatibilni a jak, a ze jen tym, ktery je od zacatku do konce stejny, muze vyprodukovat kvalitni vysledek.
A ted jeste tu o Snehurce...
27.7.2009 09:03 - Peekay
Bouchi: Siriena si nevsimaj, iba ho stve ze ho nikto nepozval.

Sirien píše:
Zaprvé tam je příliš mnoho lidí, zadruhé měnit tým uprostřed procesu je diletantství, zatřetí tvořit nekompatibilní tým z lidí které znám jen z jakéhosi fóra... pro to už název ani nemám.


1) Suhlas - preto bol team zredukovany zhruba na polovicu.

2) Radsej zmenit team za behu ako mat nekompatibilnych ucastnikov, nemyslis? Taktiez, "v polovici" nie je celkom reprezentativny termin na mieru prace, ktora bola zatial vykonana. Navyse, tvorive jadro teamu ostalo nezmenene.

3) Sposob, akym bol team povodne zostavovany, nechajme bokom. Na vysledku sa to mozno podpise, mozno nepodpise. Uvidime za rok.
27.7.2009 20:10 - sirien
Peekay píše:
Siriena si nevsimaj, iba ho stve ze ho nikto nepozval.

By mě zajímalo, jestli si tuhle kravinu fakt myslíš, nebo jestli jen nemáš co říct popřípadě naprázdno buzeruješ...

Peekay píše:
Radsej zmenit team za behu ako mat nekompatibilnych ucastnikov, nemyslis? Taktiez, "v polovici" nie je celkom reprezentativny termin na mieru prace, ktora bola zatial vykonana. Navyse, tvorive jadro teamu ostalo nezmenene.

Samozřejmě je lepší změnit tým za běhu než to dokončovat s blbym týmem. Jenže to je diletantství, protože to už samo o sobě znamená, že tým byl na začátku zvolen špatně.
("v polovině" bylo myšleno obrazně jako "v průběhu" - vzhledem k tomu že naprosto netuším jak na tom ste to ani jinak myšleno být nemohlo)

Peekay píše:
Suhlas - preto bol team zredukovany zhruba na polovicu.

To znamená že má teď kolik lidí? Pět?

Peekay píše:
Sposob, akym bol team povodne zostavovany, nechajme bokom. Na vysledku sa to mozno podpise, mozno nepodpise. Uvidime za rok.

Hm, a když už si na to reagoval, můžu se zeptat, jak byl tým vybírán podruhé?
27.7.2009 20:46 - sirien
Bouchi píše:
Zatimco ty naprosto presne vis, kolik lidi v tymu je (a kdo to je), pri jakem nejvetsim poctu lidi muze ten tym fungovat, kdo je s kym nekompatibilni a jak, a ze jen tym, ktery je od zacatku do konce stejny, muze vyprodukovat kvalitni vysledek.
A ted jeste tu o Snehurce...

Shodou okolností za sebou mám několik tvůrčích projektů s různými výsledky a úplně náhodou to studuju... takže ano, vím při kolika lidech může tým při dané práci a podmínkách fungovat a jak se vyšší počet lidí na práci podepíše.

Shodou okolností jsem také měl představu o tom, kolik lidí v týmu původně bylo (o dost víc než by být mělo...) A úplně náhodou jsem i věděl, kdo zhruba to je, a protože půlku z nich znám osobně a druhou půlku za roky na netu tak i vím, jaké mají ohledně RPG názory, takže ano, věděl jsem že jsou kapánek nekompatibilní.
A mimochodem, větší změny v tvůrčím týmu jsou pro projekt obvykle značně negativní. DrD+ to dost odneslo, například (tak moc že to na něm bylo vidět i pro lidi, kteří se to nedozvěděli odjinud).

Co se té Sněhurky týče - člověk který dokáže porušit většinu pravidel pro tvorbu a vedení týmu a přitom to neni nějakej Warren Buffet kterej by naprosto přesně věděl proč to dělá a že to zvládne, který vede firmu jejíž produkty není schopný pořádně prodat a na rady z okolí reaguje jen hrozivým výčtem toho proč jsou věci nemožné, který ani v silně fan-friendly odvětví nijak nevyužívá fanovskou základnu kterou má mi tak bude řikat něco o Sněhurce a jiných pohádkách.
28.7.2009 06:51 - Bouchi
sirien píše:
A úplně náhodou jsem i věděl, kdo zhruba to je, a protože půlku z nich znám osobně a druhou půlku za roky na netu tak i vím, jaké mají ohledně RPG názory, takže ano, věděl jsem že jsou kapánek nekompatibilní.
Tak schvalne, vyjmenuj aspon 90 % lidi puvodne do tymu pozvanych.
A co se nekompatibility tyce, jak muzes tvrdit, ze ji Ecthelioni nezlepsi, kdyz AFAIK nevis, kdo v tymu po reorganizaci zustal? (Leda bys zastaval nazor, ze Ecthelioni nejsou kompatibilni s nikym.)

sirien píše:
člověk který dokáže porušit většinu pravidel pro tvorbu a vedení týmu
a) AFAIK nevis, jak ten tym vznikal, a proc se do nej dostali zrovna ti a ti lide, b) mylne predpokladas, ze ten tym vedu. Krom toho mi prijde, ze si pod tou zmenou tymu predstavujes "90 % lidi se vyhazelo a kolem zbylych dvou se ustavil novy tym", coz by byla ovsem predstava znacne mylna.

sirien píše:
který vede firmu jejíž produkty není schopný pořádně prodat
Jiste pripustis, ze sef firmy nemusi delat marketing sam, ale muze to sverit jinym lidem. Takze tahle vytka se tyka jen cca 20 % doby, po kterou Altar vedu. A mohl sis vsimnout, ze jsem ji nikdy neoponoval (nemam ve zvyku vystupovat proti te kritice, ktera je pravdiva).

sirien píše:
a na rady z okolí reaguje jen hrozivým výčtem toho proč jsou věci nemožné
(zvyrazneno mnou) Nikoli. Mozna tak vysvetlenim, proc jsou nektere veci v urcite dobe nemozne (ci krajne obtizne proveditelne).
28.7.2009 09:23 - Colombo
Bouchi, nehroť to, sirienovy posty by se daly shrnout do citoslovce
"rýp"
28.7.2009 09:34 - Lotrando
Tajné složení týmu samozřejmě budí důvěru potenciálních zájemců o koupi produktu. Je to přibalené překvapení, kdo to napsal zjistíte až po rozbalení.

Teď vážně. slibovali jste info po GC a zatím nic, nebo mi něco uniklo?
28.7.2009 09:44 - Peekay
Sirien píše:
By mě zajímalo, jestli si tuhle kravinu fakt myslíš, nebo jestli jen nemáš co říct popřípadě naprázdno buzeruješ...


Ak ta to zaujima, tak:

Ano, osobne vidim v tvojom konani istu motivaciu urazenou hrdostou. Je samozrejme mozne, ze moje vnimanie udalosti je zafarbene osobnou antipatiou - avsak pri pohlade na okolnosti mi pride urazena hrdost z tvojej strany pochopitelna. Moj myslienkovy pochod (a pokus o imerziu do tvojho rozpolozenia a motivacii) predpoklada, ze rolu v tom hrali nasledovne faktory:


  • tvoja obvykla arogancia (ktorou sa casto chvalis, takze si si asi dobre vedomy, ze tuto konkretnu charakterovu vlastnost mas)
  • skutocnost, ze sam seba povazujes za poprednu autoritu na RPG v tychto zemepisnych koncinach (ci pravom alebo nepravom je pre ucely tejto diskusie bezpredmetne)
  • vymena, ktoru si mal s Bouchim v utrobach tejto konkretnej diskusie - zacinajuc tymto tvojim postom a specialne touto Bouchiho odpovedou, kde ti napisal veci, ktore o sebe vacsinou clovek nechce moc pocut
Uz pri tychto troch faktoroch je ista nasupenost pochopitelna.

Za indikaciu, ze mam co povedat by sa asi dal brat odstavec hned pod tym, na ktory si tymto zdubnutim reagoval (popripade beziaca diskusia na RPGF, kde priebezne za vyvojovy team odpovedam na otazky ohladne DrD2), ale predpokladam, ze toto bola z tvojej strany recnicka figura.

Sirien píše:
Shodou okolností za sebou mám několik tvůrčích projektů s různými výsledky a úplně náhodou to studuju...


Bol niektory z tvojich tvorcich projektov tvorbou RPG? Ak ano, bol uspesne zakonecny? Ak ano, s akym vysledkom?

Tvoju akademicku karieru nesledujem nijako zapalisto, ale nie si nahodou prvak? Aspon teda predpokladam, ze ked si bol minuly rok prvak na psychologii, nestudoval si paralelne s tym aj ekonomicku. Ono vo vseobecnosti existuju objektivne dovody, preco sa vysokoskolske vzdelanie povazuje za ukoncene po tretom/piatom/siestom roku studia a nie po prvom. Taktiez existuju objektivne dovody, preco absolventi (teda ludia po niekolkorocnom studiu daneho odboru) nie su povazovani za ekvivalentnych ludom, ktori uz maju nejaku prax v danom odvetvi.

Sirien píše:
můžu se zeptat, jak byl tým vybírán podruhé?


Mozes. Osobne sme sa stretli, pod taktovkou veduceho projektu rozanalyzovali existujuce problemy a nekompatibility v teame a podla toho sa zariadili.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10517597198486 secREMOTE_IP: 18.119.131.72