Alnagův bloček: Jak nenapsat RPG propadák?

Vytvořit novou verzi Dračího doupěte není jako vytvořit nějaké další divné RPGčko, kterých je všude spousta. Dračí doupě je hra, která je základní, určující, fundamentální hrou českého RPG trhu. A takovou má dobrou šanci i zůstat, pokud si její tvůrci uchovají odstup a rozum mezi ušima. Tady je pár bodů, které mne na to téma napadly. Myslím, že kdokoliv, kdo aspiruje na to takovou hru vytvořit, si z nich může vzít poučení.

1. Poznejte svoje klienty

Herní designér hodný toho označení by měl v první řadě vědět, pro koho svůj produkt vytváří. Jsou situace, kdy můžete nebrat ohledy na to, co si zákazníci myslí a co chtějí, ale tohle není jedna z nich. Pokud nějaký nezávislý designér ve volném čase vytvoří RPGčko, protože se mu chce a pak jej prodá pár svým přátelům, je to fajn. Ale to není obchodní model, který by byl myslitelný pro hru jakou je Dračí doupě.
V případě, že děláte hru, která má zasáhnout masy (ano, ČR je malá, ale to znamená, že okrajové choutky jsou ještě okrajovější), musíte se pokusit zjistit, co je pro takové masy přitažlivé. A to jim dát. První krok je vytyčit si, kdo tvoří cílovou skupinu. „Např. noví hráči ve věku 10-15 let.“ Nelze se s tím ale spokojit a začít prostě psát s tím, že „víme nejlépe, co by chtěli.“
Vezmu-li na pomoc reálný příklad, tak v době morálního i ekonomického přežití AD&D 2e si designéři Wizards of the Coast také nesedli na zadek s tím, že upečou produkt od oka. Nikoliv. Udělali obrovský, možná už neopakovatelný průzkum cílové populace, aby zjistili, co chce a co potřebuje. A to jí dali. Nemůže být sporu o tom, že třetí edice D&D byla jedním z největších obchodních úspěchů na poli RPG. Ne proto, že by byla extrémně inovativní, ale proto, že dala hráčům to, co chtěli ve hře dostat. Ať už bude psát Dračí doupě 2.0 kdokoliv, měl by v první řadě dát stranou svoje ego, touhu napsat si hru hlavně pro sebe a přemýšlet s orientací na trh. Vycházet z faktů, nikoliv z mýtických představ a zbožných přání, že všichni jsou stejní jako on.

2. Nejlepší možný odhad

Vím, co si myslíte. Altar není Wizards of the Coast. Nemá peníze na to, aby prováděl marketingové výzkumy, natož sledoval hráče, jak hrají, přes jednosměrné zrcadlo a rozsáhle to vyhodnocoval. Naštěstí i v této situaci se lze opřít o „nejlepší možný odhad“. Tento odhad pochopitelně vychází z toho, že Altar není dobročinná organizace, ale firma, která chce oslovit co největší část trhu. Pokud je to jinak, pokud cílem je splnit „vlhký sen“ nějakého rádoby designéra, tak potom je lepší tohle vůbec nečíst a jednoduše si hodit kostkou na to, do koho investovat peníze. S reálným rizikem, že i přes ustavenou značku a tendenci mnoha lidí si koupit prostě cokoliv projekt nebude zrovna dvakrát výdělečný.
Nicméně pro vytvoření RPG, které osloví širší publikum, lze z dosavadních poznatků vydedukovat přinejmenším několik následujících pravidel (je jich víc, ale nebudu Vám přece prozrazovat všechno :o)):
  • Hra by měla mít stoupající složitost
  • Hra by měla mít doplňky
  • Hra by měla pracovat se strategickým myšlením (resp. managementem zdrojů)

3. Stoupající složitost

Hráči se chtějí stále učit něco nového. Hra, která je plně ovládnutá, zcela pochopená, nudí. Zároveň ale musí být v počátcích dostatečně jednoduchá, aby se dala osvojit během pár minut a s pomocí kamaráda začít hrát v podstatě během chvíle. Je řada konkrétních způsobů, jak na to. To, v čem se shoduje, je, že základní mechanika je prostá, jednoduchá a maximálně uplatnitelná. K ní existují výjimky, doplňky nebo nadstavby, kterých s pokračující hrou postupně přibývá nebo se (jako ve 4. edici D&D) proměňují, tak, aby hra nikdy nestagnovala. Není nic nudnějšího, než když děláte totéž stále dokola.

4. Koloběh přírůstků

Vývoj hry, která si dělá ambice na ovládnutí trhu, by měl rovnou počítat s tím, že ji budete stále přiživovat novými doplňky. Myslet si, že vydáte pravidla a tím je to hotové, je nejen naprosto nepraktické pro vydavatele (jakmile trh pravidly nasytí, tak buď může vydat revizi, nebo se jít klouzat), ale také to neprospívá hře samotné. Opakovaně se ukazuje, že hry, které mají doplňky, jsou úspěšnější. Na regálech jsou víc vidět, vytvářejí dojem větší pestrosti, možnosti volby, atd. Pokud se podíváte např. na 4. edici D&D, kde schopnosti postav připomínají nákupní seznam, můžete se buď pošklebovat, nebo ocenit marketingovou dokonalost a naprostou svůdnost herních doplňků. Nevím, kdo to vymyslel, ale genialita obchodnického ducha zde dosáhla zřejmě vrcholu.

5. Management zdrojů

Hodně menších RPG se orientuje na hru v duchu „teď a tady“. Někdy do té míry, že nevyžadují vůbec žádnou nebo minimální přípravu ze strany hráčů. Překvapivě, existuje poměrně velká skupina hráčů, kterou baví se s postavami pižlat. Hráči chtějí plánovat, chtějí přemýšlet kam dál. Součástí „strategické části“ hry je dlouhodobé rozvažování o tom, které zdroje využít teď a které nechat na později, zda střádat na něco velkého nebo vyplácat zdroje po kouscích. Snaha udělat hru jednoduchou často jako první odkrojí tu část, která se zabývá managementem zdrojů. Je to jako ukrojit si 50% spokojených zákazníků. Protože, smiřte se s tím, některé lidi to baví.

6. Cesta nejmenšího odporu

Nejsnazší způsob, jak vyprodukovat úspěšné RPG pro český trh, je nejspíš na nějaké koupit licenci a nebo (což asi vyjde levněji) jej naklonovat (ať už legálně, třeba pomocí OGL, nebo díky skutečnosti, že herní mechaniky nelze chránit autorským zákonem ani patentem; lze chránit doslovné znění, ale vzhledem k tomu, že jde o jiný jazyk, to v zásadě nepředstavuje velký problém). Podíváte-li se na tabulku prodejů RPG, můžete usoudit, která RPG by byla nejlepšími kandidáty na koupi licence nebo "inspiraci":
  • D&D (licence na D&D asi bude drahá, ale existuje vylepšený klon D&D 3.5e – Pathfinder, který by mohl být podstatně lacinější)
  • World of Darkness (není v podstatě důvod, proč by se základní mechaniky nedaly překlopit do fantasy verze)
  • Shadowrun (platí totéž co výše, navíc si je s WoD stále podobnější)
  • Star Wars Saga Edition (tady existuje dokonce fanouškovská snaha vytvořit fantasy variantu, takže stačí jen vzít a použít)
  • GURPS
  • Warhammer
  • Rifts
  • Spycraft
Přinejmenším inspirace v těchto systémech dává dobrou představu o tom, co je populární a co se prodává. Je dobré zvážit fakt, že anglofonní trh nemusí být totožný s tím naším. Na druhou stranu v době globální kultury, která u nás panuje, nelze příliš předpokládat jeho výraznou odlišnost. Dnešní mládež hraje stejné počítačové hry, sleduje stejné filmy a seriály, poslouchá stejnou hudbu a má stejné idoly na téhle i opačné straně Atlantiku. Je velká pravděpodobnost, že co se líbí tam, se bude (v nějaké obměně) líbit i tady.
Nesejde příliš na tom, že upravíte reálie Dungeons & Dragons pro evropské poměry. Nesejde na tom, že vyměníte dvacetistěnnou kostku za 3k6. Nesejde na tom, zda bude mít atribut a jeho opravu nebo jen opravu. Nezáleží na tom, jestli bude systém čistě dovednostní nebo bude mít povolání a úrovně. Možná si myslíte, že ano, ale to je fatální omyl. Je to sice zábavné se o tom hádat, ale to je asi tak všechno, co je na tom zajímavé. Výše uvedené hry a celá historie RPG opakovaně dokazuje, že tytéž efekty (taktické a strategické elementy, vzrůstající složitost, management zdrojů, akcentace představivosti, možnost mezihráčského soupeření a mnohé další) lze dosáhnout mnoha různými (často protikladnými) způsoby. O způsoby však jde až v poslední řadě. Důležité je mít dobře promyšlený designérský záměr.
Pokud toto moje zamyšlení pomůže komukoliv, aby takový záměr vytvořil a prosadil, budu jen rád.
Napsal: Alnag
13.2.2009 13:58 - Argonantus
Bouchi:

Jak tak koukám, nezveřejňovat team bylo velmi moudré rozhodnutí....
13.2.2009 13:59 - Lotrando
Aljen: jaký je očekávaný náklad Střepů? Jedna věc je zájem o zajímavý počin, ten jsem projevil například i já, a druhá věc je masová hra. Ačkoliv očekávám Střepy s napětí, mám taktéž pochybnosti o jejich masovém úspěchu. Tak jaký je vlastně ten náklad?
13.2.2009 14:09 - Bouchi
Sirien: <recnicka otazka>Nejsi nahodou pribuzny s clovekem, ktery na Lopuchu diskutuje pod nickem Noir?</recnicka otazka>
13.2.2009 14:09 - sirien
Aljen: No, vzhledem k tomu že SS budou pod Altaří distribucí tak bych to s tim indie jakožto independent publisher zas tak moc nehrotil.
Na druhou stranu indie jakožto koncept idlišného designu, což má asi ShadoWWW namysli, jsou docela dost.

A pokud vím (a to nemusí být dost, uznávám), tak jsou SS navržené distribučně tak aby se zaplatily, nikoliv aby nějak vydělaly, cílem bylo že Qual a Erric chtěli vlastní RPGčko. To není zrovna něco co bych nazval "komerční úspěch".
Dokud nemám návratnost investice, a to včetně stráveného času v přepočtu na mzdu kterou si za svou práci účtuji jako standardní, alespoň nějakých 10, 15%, tak to je na tomhle poli investice dost pochybná. O úspěšné bych začal mluvit tak kolem 33% návratnosti - odhadem.

Vsadím se že Qualův a zvlášť Erricův čas nad SS strávený je poměrně drahý.
SS nemají být a nebudou komerčně úspěšné - je to něco do čeho Qual a Erric vrazili svojí investici, aby sami sobě udělali radost v podobě vlastního RPGčka. Pokud to zaplatí přímé cash náklady, pak to je úspěch samo o sobě, ale nikoliv komerčně, promiň.
13.2.2009 14:11 - ShadoWWW
@Aljen: Já se na Střepy snů samozřejmě těším hodně, jak už jsem psal na RPG F. Ale tady jde o DrD 2. A jak jistě víš, nejsem hlavní cílová skupina pro DrD 2. Pokud by Střepy snů měly nahradit DrD, tak by to bylo špatné rozhodnutí. Ale Střepy mají úplně jiný cíl i cílovou skupinu.

Jinými slovy - indie je fajn (a jsem rád, že existuje), ale pokud má nějaká hra nahradit stávající DrD (a má být určeno pro začínající hráče RPG ve věku 10-15 let), pak to musí být hra s mainstreamovými prvky, ne indie.
13.2.2009 14:11 - sirien
Bouchi: Zajímavé, ten nick mi něco říká. Nejspíš o něm někdo něco říkal. Až doteď ne ve vztahu ke mě.
Každopádně dost těžko - na celym netu vystupuju jako Sirien, s jedinou výjimkou kde používám občanské jméno.
Navíc jsem na technické rozhraní Lopuchu poněkud alergickej, jak jsem už zmiňoval jinde, takže tam nechodim +- vůbec.
13.2.2009 14:17 - ShadoWWW
Kdyby mi bylo 10 let a někdo by mi dal na výběr: DrD nebo Střepy, bral bych DrD. Dnes ve svých letech bych bral radši Střepy.
Kdyby mi dal někdo na výber: DND 4E CZ, Střepy nebo DrD, vzal bych DND 4E CZ (a zvlášť, kdyby mi bylo 10 a znal bych z RPG tak maximálně WoWko nebo NWN 2).
13.2.2009 14:29 - Aljen
Predpokladam ze viac ako 500ks :)
Cize 500 vs 2000 je rozdiel medzi indie pocinom a masovkou?
Rozdiel medzi indie mechanikami/myslienkami a klasickym wargame pristupom (hry orientovanej na takticky boj) mainstream razenia?
13.2.2009 14:36 - Aljen
@Sirien
Altar je len distributor Crepov. Nie vydavatel. Nijak neovplyvnuje obsah. cize je to ciste indie :)
----
a bolo by zaujimave zistit vekove rozlozenie hracov DnD4e. Hlavne ludi novych v RPG. Je niekde taka statistika?
13.2.2009 14:43 - skew
Pokud bych se ještě na chvilku vrátil k CZ/nonCZ bitvě, tak Argonantus má asi pravdu. Když přijde člověk do obchodu a uvidí tam tu hru, zalíbí se mu, tak si ji koupí, ať je česká nebo ne.

Jenom když by si mohl volit, byl by obvykle raději, aby byla česká, a nebo by mu to bylo jedno.

A ohledně andotomva tvrzení, že "vlastně nálepka "české" vůbec nemusí znamenat české" - o tohle lidem vůbec nejde, imho.

Když se vrátili vítězové z Nagana, myslím že lidem bylo úplně jedno, jestli borci hráli s japonskejma hokejkama, italskýma helmama, britskýma suspenzorama, nebo že čtyři hráči ve skutečnosti pocházejí z Německa a jen mají české občanství, nebo že 90% týmu má kořeny v cizině. Pro lidi prostě vyhráli Češi.

Taky nikdo nebude zjišťovat, že dva z autorů pravidel jsou Ukrajinci, tiskárna je rakouská a inkoust je z Číny.

Uhh, jasně, srovnávat národní sport a RPG možná není úplně ideální, jenže lidi nejsou vlastenci z nějakých racionálních důvodů, ne ?
Ten princip imho funguje stejně - buď vyhráli lidi, kterým fandím, nebo ne ~ buď je to české RPG, nebo ne.
13.2.2009 14:50 - Jerson
U piva bych to chápal, ale v oblasti fantasy a RPG někoho zajímá, dokud daná věc je? Buď je to česky, nebo není, tečka. Někdo si koupí jen to co je česky, protože anglicky neumí tak dobře, jiný si koupí hru v angličtině. Jiné jazyky nemá smysl řešit.
13.2.2009 14:52 - andtom
Panebože, dej ať neprodají 500 ks, ale 10.000 ks.

Panebože, věnuj jim a té rodině her zcela a exluzivně označení RPG. A dej tomu druhu her, co zmíněnou "značku" uvedly v život a daly ji zvuk, označení wargames.

Ať už je konečně klid.
13.2.2009 15:24 - sirien
Píše:
Argonantus má asi pravdu. Když přijde člověk do obchodu a uvidí tam tu hru, zalíbí se mu, tak si ji koupí, ať je česká nebo ne.

Hm. Jenže když neumí dost dobře anglicky, tak se mu může líbit maximálně tak podle obrázků...

Píše:
Ať už je konečně klid.

heh. Kdybny prodali 10 000 kusů střepů, tak by
a) Erric pořádně zchudnul (nic proti, Erricu, ale 10 000 se prostě neprodá, sorry)
b) bys rozhodně neměl klid, protože to by TEPRV začal ten správnej bordel:SS se prodalo 10 000 indies rulez mainstream sux!; jsou SS mainstreamové RPG?; Proč mám ve Střepech za tohle +1 když za tamto mám +2 (upřímně bych Errica litoval); SS maj hnusnej monopol a brainwashingem utlačujou tradiční RPGčka; ... ;...
13.2.2009 15:36 - Colombo
co jsou ty Střepiny o kterých tady mluvíte? Je někde ochutnávka?
13.2.2009 15:58 - Joe
13.2.2009 16:13 - Aljen
Colombo Záložka píše:
co jsou ty Střepiny o kterých tady mluvíte? Je někde ochutnávka?

Mission Accomplished :P

Osobne mi je uplne jedno co je mainstream a co indie (v poslednych mesiacoch som najcastejsie hral DnD4e :))) ... az momentalne ho zatlacili do uzadia Houses of the Bloodied), ale nedalo mi nestuchnut si bakulou do osieho hniezda, ked tu tak vehementne zastavate nazorL: DnD4e alebo komercny neuspech :D
---
nevidim proste problem ak bude v DrD2 aj nejaka "indie" mechanika (Alnag by iste kazdu "indie" mechaniku ci myslienku nasiel kdesi v prachom zapadnutych inkarnaciach oDnD a pod deduskov), - trebars aspon nejake pribehove pravomoci hracov, fate pointy atd atd
Klasika je sice klasika, ale vzdy sa da vylepsit :)
Dokonca aj DnD4e
13.2.2009 16:21 - sirien
Aljen píše:
Mission Accomplished :P

Jestli chceš vydávat tolik energie na každýho kdo si to bude chtít zkusit (z nichž si to jen část koupí), tak to je pěkně neefektivní marketing, mezi náma :D
13.2.2009 16:24 - Colombo
hmm, zajímavé, ale proč se mi zdá, že sem o těchle mechanikách uz slyšel? Mám pocit, že jsem něco četl u Jersona a něco u Alnaga...

btw. kolik to stojí/bude stát? Jak pěkná bude vazba? Doufám, že to bude pěkně vypracované! Přeci jen, RPG si můžu stáhnout z netu, ale když už bych si něco kupoval, tak chci aby to pěkně vypadalo a vydrželo.
13.2.2009 16:29 - sirien
hh-h.
13.2.2009 16:39 - noir
bouchi: ne, já sem chodím pod vlastním nickem...

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Alnag

Alek Lačev

Věk: 33 let
Bydliště: Praha
Ukončil aktivní hráčskou kariéru v roce 2014.

Hry, které jsem hrál: 13th Age, Advanced Dungeons & Dragons 2e; Čas pro hrdiny; D20 Modern; Dračí doupě 1.2 a 1.5; Dračí doupě plus; Dungeons & Dragons 3e; Dungeons & Dragons 3.5e; Dungeons &...více
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10337996482849 secREMOTE_IP: 18.119.133.228