Střípky

Alwaern
22.8.2013 23:48
Battle mapy
Primárně to píši pro Maxe a Yashamaru-a, ale nechtěl jsem zahlcovat thread pro DnD Next, tak jsem z toho raději udělal vlastní diskuzi.

Původní otázka zněla - jak to vypadá, když na hraní, resp. taktické souboje použijeme VTT (= virtual tabletop). Je to v podstatě jenom taková malá exkurze do světa sdíleného hraní po internetu nebo live přes videochat.

Základem sdílení map pro hráče via DM je software, který bude umožňovat sdílet mapy, obrázky, tokeny pro bestie a spoustu dalších věcí. Na trhu a světě jich je celkem dost, dost se liší jeden od druhého a porovnávat je není mým cílem. Pro ukázku byl použit Fantasy Grounds II (který je licencován).

Po založení serveru se musí klient hráčů připojit ke klientu DMa, na kterém jsou uloženy i portréty jednotlivých postav.

DM Selection

To je začátek, teď jsou všichni pohromadě, připraveni k totálnímu zničení nebo-li TPK.
V DM klientovi si otevřu mapku, kterou chci použít (tady použiji klasickou mapku - defenziva mirabarské milice před předním vojem smíšené armády).

Odbočka k mapám - dají se samozřejmě použít různé mapy, nejlépe se osvědčí vlastní rukou dělané, je zde pouze časový problém. Tato mapa není dělaná ručně a chybí jí osvětlení, mlha a pád dalších věcí, které se dodělají v GIMPu nebo Photoshopem.
Smyboly pro potvůrky jsou ve formátu png (pro flexibilitu) a není nutné, aby člověk listoval cca 45000 různými tokeny, které má na PC (stačí ty, které používat bude, umístit do speciální složky, aby byly přístupné hned).

Zde vytvořím pouze mrňavou a nanicovatou skupinku goblinů, s orčí skvadronou jim za zadkem a několik pavouků, jenž zde slouží jako přerostlí pejskové + někde se tam připletl i gobr.
Jakýkoliv vyextrahovaný kus z pdf se dá použít jako token po správném scalingu.

Deployment

Pak je mapka připravená (nutno dodat, že tohle se může udělat kdykoliv předem, stačí mapu s tokeny uložit a pak jen vyvolat kliknutím)

Mapa připravena

A pak už jen sdílení s mrtvo...tedy, hráči, kteří vidí již hotovou věc.Samozřejmě, tokeny se dají normálně přidávat a odebírat, horší je to s alterací terénu, protože real-time to nelze. Co ale lze a velmi dobré, je možnost vytvářet efety (kužele, kruhy, čtvrce, AoE atd dle libovole přímo na mapě), takže pak není problém vidět, kde že to vlastně ten blbej mág zakouzlil Grease (Sádlo) nebo omotávací kouzlo.

Tak, asi nějak takhle to vypadá.

Edit 1: Opraveny obrazy.

Všechny mapky jsou ke stažení zde
15.2.2020 13:47 - York
Mrkew: U tý mapky dungeonu bych trošku zvedl konstrast mezi skálou a vnitřkem dungeonu. Zkusil bych třeba všechno vytečkovaný místo na bílej podklad dát na šedej.

Jeskyně vpravo bych vyplnil něčím jiným než bílou plochou - pokud to má bejt sníh, tak by měl mít nějakou texturu (třeba nějaký stínování), pokud voda nebo skála, tak určitě jinou barvu.

U druhýho obrázku jsou zvlášťní stíny - skutečný stíny nejsou barevný a nemají na sobě vidět detaily. Ve 3d grafice se například stíny renderují tak, že vezmeš masku s obrysy stínu, a celou ji přeplácneš jednolitou průhlednou šedivou (tmavší ve dne na přímém slunečním světle, světlejší za šera).


Přijde mi taky, že první mapa je v jinym stylu grafiky než druhý dvě, chtělo by to sjednotit.
15.2.2020 14:41 - mrkew
York píše:


Díky díky, mít více času tak tyto nedostatky by asi nebyly. Jasně, první a druhá mapa jsou v jiném stylu. Zkoušíme který styl ji bude více sedět a bavit a také dungeon se v tomhle stylu rychleji kreslil pro potřeby hry/streamu. Jinak zajímavé postřehy :)
27.4.2020 00:27 - Dukolm
Zkušenosti s tiskem věcí, vyplatí se investovat do lepšího papíru obzvláště pokud chcete věci laminovat. Až mě překvapilo jaký je rozdíl v barvách i detailu (při stejném nastavení kvality tisku).
27.4.2020 05:21 - ShadoWWW
U inkoustovky asi jo. U laserovky záleží hlavně na kvalitě té tiskárny jako takové a viděl jsem dost velké rozdíly v kvalitě.
27.4.2020 08:27 - Jerson
Jedna poznámka k tisku - vykašlete se na domácí tisk, jedno zda inkoustovkou nebo laserovkou, a zajděte s tím do profi tiskárny. U nás jsou schopni vytisknout Formát A3 barevně, 300g křídový laminovaný papír asi za 40 Kč. Maximální dostupná kvalita za nižší cenu než při domácím tisku, u kterého se na takovou sílu papíru nikdy nedostanete. Kvalitativně výše už jsou jen velkoobjemové tisky, které jsou pro naše účely nepoužitelné.
27.4.2020 08:59 - ShadoWWW
Pokud tam nemají stejnou tiskárnu, jako máš doma. :p)
27.4.2020 10:22 - Jerson
Pokud máš doma tiskárnu, která zvládne 300g papír (které nemají ani v žádném copycentru, ve kterém jsem byl), tak jsi nepochybně za vodou a nemáš co řešit. :-)
28.4.2020 13:19 - Dukolm
Jerson píše:
Jedna poznámka k tisku - vykašlete se na domácí tisk, jedno zda inkoustovkou nebo laserovkou, a zajděte s tím do profi tiskárny. U nás jsou schopni vytisknout Formát A3 barevně, 300g křídový laminovaný papír asi za 40 Kč. Maximální dostupná kvalita za nižší cenu než při domácím tisku, u kterého se na takovou sílu papíru nikdy nedostanete. Kvalitativně výše už jsou jen velkoobjemové tisky, které jsou pro naše účely nepoužitelné.


Souhlasil bych s tebou ve věcech jako je hromada kartiček velká mapa (prostě finální výrobky s jasnou technologickou představou). Ale u věcí kde ještě člověk dodělává nějaký věci jako laminaci z jedné strany (Aby na to šlo čmárat fixou) a podlepení na karton který má třeba 5mm a aby nám to drželo na sobě tak se tam zkoušely magnety a kovové plíšky. Pro představu jsme teď trochu experimentovaly s The Alchemist

Druhý point pro to že některé věci je super dělat doma je to, když potřebuješ udělat další nebo jen jich udělat více, zvládneš to o víkendu doma. Nedejbože opravit někde nějakou chybu.

Dobrou tiskárnu bych si jen kuli tomu nepořizoval, ale pokud už ji máš tak ti nic nebrání v tom ji využít. Přiznávám že jsem poměrně dobře vybaven doma tiskárnou, laminovačkou, dokonce i nějaký serepetičky jako zakulacovačka rohů. Dovedností v tomhle směru mám také kde čerpat, máma je vyučená knihařka a pracuje ve velké tiskárně.

Takže na něco se digitální tisk v pořádné tiskárně (Ale je potřeba hledat mezi "Copycentry" a "DPT studiy" co se tak občas nazývají) je určitě v dnešní době dobrá volba. Ale je taky dobrý přemýšlet co tisknu.
28.4.2020 13:34 - Jerson
Ano, počítám s tím, že když člověk něco tiskne, tak už ví co, má nějak odladěný design a počítá s výrobou komponent, které mu nějaký čas vydrží.
Na operativní výrobu to není.
28.4.2020 13:42 - York
Jerson píše:
vykašlete se na domácí tisk


Proč bych to dělal, když pro moje účely perfektně vyhovuje a nemusím se nikam trmácet?
28.4.2020 13:52 - Jerson
Dukolm psal o tom, že se vyplatí investice do lepšího papíru a tisku, aby výsledný produkt vypadal dobře. Já k tomu jen dodal, že pokud už má člověk takhle investovat, tak se vyplatí udělat to ještě o kus lépe a hlavně levněji.
28.4.2020 14:17 - York
Jerson: Aha, jasně, v tom případě asi jo.
28.4.2020 14:21 - Dukolm
Že levněji s tím bych nesouhlasil. To o čem jsem psal je místo 0,4 Kč za papír dát papír za 2Kč. Cena barev ta je diskutabilní od technologie a výrobce tiskárny, u tankové inkoustové tiskárny, si nemůžu stěžovat tam mě to cca vychází na cca 0,4kč na A4.

Jediný problém je voděodolnost ale to zvládne vyřešit laminovačka když je to problém.


Edit: lepším papírem jsem myslel při zachování cca stejné gramáže, jen papír lepší kvality.
28.4.2020 14:26 - Jerson
No, vycházel jsem z toho, že do běžné tiskárny se víc než 220 papír nedá nacpat, a to je pořád ještě dost měkké.
Btw. Dukolme, s plošným barevným tiskem se dostaneš na 0,4 Kč na A4? Mě takové počty nevycházely ani když jsem počítal s 5% pokrytím.
28.4.2020 16:44 - Dukolm
No ta tiskárna nedá více než 220g/m2 ale to je cena za duplexní tisk který pro mě měl větší cenu.

Brother MFC-T910DW - odkaz a barvy stojí 134,- odkaz

Deklarovaný je že barva vydrží na 5000 stránek. Ale realita je že barvy jsem doplňoval po 2000. Za náhradní barvy jsem dal 600 Kč takže to vychází na 0,3 Kč s tím že čistě černobíle tisknu minimálně. A většinu tisku tvoří celobarevné stránky nebo fotky. Takže hrubý odhad 0,4 byl docela přesný. A řekl bych že víc jak jednu korunu za 100% pokrytí A4.
28.4.2020 18:01 - Chyba
Dukolm píše:
No ta tiskárna nedá více než 220g/m2

Pokud nemáš ruční podavač
18.6.2020 09:30 - Nachtrose
Pokud by mel nekdo zajem o Campaign Cartographer 3, tak je na Humble bundle aktualne dozivotni licente a nejake doplnky za cenu pod 30€. Zhruba jeste na 20 dni.

https://www.humblebundle.com/software/maps-extravaganza-software?hmb_source=humble_home&hmb_medium=product_tile&hmb_campaign=mosaic_section_1_layout_index_1_layout_type_twos_tile_index_2_c_mapsextravaganza_softwarebundle
10.12.2020 21:27 - York
Fixem kreslená isometrická battlemapa.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.0745530128479 secREMOTE_IP: 107.23.85.179