Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
27.9.2011 12:12 - Vojtěch
ShadoWWW: Pokud to není rovnou dungeon crawl ;)
27.9.2011 14:10 - wlkeR
ShadoWWW: Díky.)

Ono vůbec teď dostat do tlap novej Dungeon nebo Dragon je pro Outsidery takovej menší zázrak :(
27.9.2011 14:55 - Alnag
Čtěte mezi řádky :))

WotC web píše:
Besides writing the L&L column, what endeavors will Monte Cook be involved in? Is he full time staff or a consultant?

Monte occupies a role very similar to Rob Schwalb, in that he is a staff designer who works remotely. The commute from Milwaukee to Seattle is a bit tough to handle on a daily basis. We’re conferencing with him several times a week via phone and Google Plus, and he’s visiting the Wizards offices frequently. I’m afraid I can’t go into much detail about the specific projects Monte is working on for us, simply because the products are still a ways out. That said: Monte is working on D&D, he’s doing design work as well as consulting, and we’re delighted to have him on board.


WotC M.C. o sobě píše:
My job is primarily to explore options. It's the "research" part of "Research & Development." The goal I've been given is to make D&D the best game it can possibly be.
27.9.2011 20:55 - ShadoWWW
Přijde mi, že Monte Cook ve svém článku objevuje Ameriku. Respektive něco, co už v 4E dávno funguje - respektive asi zatím nepochytil, že v 4E už existuje něco jako "pasivní Vnímání".
27.9.2011 21:06 - Alnag
ShadoWWW: Ano. Vypadá to jako když objevil Ameriku a to cestou přes Austrálii. Nejenže to není nic nového, ale navíc to v jeho pojetí vypadá složitěji než teď. :)
27.9.2011 21:16 - Almi
Kýblohlav školní: Dragony i Dungeony jsou na podnose, ne? :)
28.9.2011 08:54 - wlkeR
Almi: jenže když mě nejdřív podnos nezobrazoval soubory na ňom uložený a tej jede rovnou zkrátka:
http://rapidshare.com/users/CNIM5J píše:
404 Not Found

:(

Pasivní Vnímání sice existuje, ale pokud vím, nějaká errata zakázala jím hledat tajné věci.
Tenhle systém je maličko jiný, on je z velké části pasivní - aspoň co se hodů koskou týče. Vezměte si současný stav, když by banda chtěla najít tajné dveře:
1) Prohledají každý čtverec.
2) Půjdou chodbou a budou doufat, že je objeví pasivně (pokud DM nečet ty stejný pravidla jako já, kde je to zakázáno).
Pokud nějak popíšou svojí snahu, možná mají nárok na +2 bonus?
Jistě, DM může dovolit, aby si banda hodila jednou třeba na nějakou pasáž. A pak se třeba stane, že místo namaxovaného zloděje najde dveře nějakej lucker s hodem 20 (častý, častý zdroj konfliktů v mojí bandě! Byste ani nevěřili)

Nový systém nastaví obtížnost na 6 úrovních (vč. Impossible) a neustále porovnává ranky (což je, bych řek, snazší než DCčka, zejména když se tyto zrovna teď zvyšují po úrovních). Pokud hráči mají nějakého supervnímavého zloděje, prostě projdou a spolehnou se na pasivní pozorování. Pokud ho nemají, nebo myslej že dveře jsou ještě líp zamaskovaný, můžou hledat aktivně, ale zas se ve většině případů nehází, prostě se pozmění ranky a znova srovnaj.

Teď ta myšlenka nebyla úplně hotová, ale mně se z gruntu líbí víc než můj původní přístup, takže jí tímto adoptuji, trochu jí ještě pohřeju v inkubátoru a potom vypustím na hráče. Snad se jim bude líbit :)
28.9.2011 09:31 - ShadoWWW
Kýblohlav školní píše:
Pasivní Vnímání sice existuje, ale pokud vím, nějaká errata zakázala jím hledat tajné věci.


Nevybavuji si, ze bych to nekde cetl. Mas nejaky odkaz?
28.9.2011 09:35 - Almi
Kýblohlav: teď jsem na to koukal, všechno tam je..jen ta banda idiotů zase něco předělala a je to všechno nepřístupné.. :(((((

Podívám se na to, až přijedu, štvou mne.

S tím hledáním tajných věcí pasivně se i já připojuji - kde to, prosím Tě, je?
28.9.2011 13:43 - wlkeR
No, projel jsem Rules Compendium a vskutku to tam není; kde jsem to mohl jenom nabrat... Vlastně jsem dokonce našel skoro-kontradikci: když družina něco důkladně prohledává, je to jako kdyby si brala 20 (Rules Compendium, str. 174).

Pořád se ale ne a nemůžu zbavit dojmu, že jsem někde četl přímo: pasivní vnímání nelze použít na tajné dveře. Ne tajné objekty či cokoli jiného, jen a pouze dveře. A taky jsem si skoro jistý, že to byla kniha*. Ale KTERÁ.

*a pokud to nebyla kniha, mohl to být sen. Jestli je pravda tohle, tak se omlouvám všem které jsem vyvedl z míry a jdu si sehnat psychologa.
28.9.2011 13:47 - Alnag
Kýblohlav píše:
Ale KTERÁ.


AD&D 1e? :))
28.9.2011 15:50 - wlkeR
Alnag píše:
AD&D 1e? :))

Hele TU jsem teda nečet. A řešila se tam fakt Passive Perception. Ale třeba sem jasnovidec a bude to v 5E PHBčku. Schválně. Dle doomsayerů už je to beztak za dveřma ;)

EDIT: Prolezl jsem errata a kus internetu a vážně nemam ponětí, kde jsem ten kus informace přečet, takže ho prostě ignorujte. A já si asi zase jednou sednu ke krbu s Rules Compendiem a přečtu si ho POŘÁDNĚ.
29.9.2011 16:00 - Quentin
Víte někdo o nějakých 4e blogerech?
29.9.2011 16:09 - Alnag
QuentinW: Tak jasně, těch je plná WotC komunita, ne?

Taky můžeš zkusit ENWorld.

Ani jedny nějak pravidelně nečtu, ale pokud narazíš na něco zajímavého, určitě se poděl. Pak jsou Critical Hits (klasika) a Dungeon Master. A víc toho neznám. :/
29.9.2011 16:16 - Alnag
Ještě dodatek, možná není od věci mrknout se na nominované v ENnies v kategorii blogy (vynechávám ty ne-4e a ty co už jsem zmínil):

At-Will
Sarah Darkmagic
NewbieDM
30.9.2011 11:40 - Quentin
Dík!
30.9.2011 11:52 - Quentin
http://www.cernyrytir.cz/index.php3?akce=71
Nedávno jsem koupil ten Megamat úplně dole. Můžu jedině doporučit! Je to hezké, omyvatelné, velké a ve srovnání s tilesama i levné. Dobře investovanejch osm kil. Stačí si koupit v papírnictví vypratelné dětské fixy(25kc) a máte vystaráno.

A mluvim o tom, páč mi to připoměl tenhle článek. Zkusim v neděli ;-)
http://newbiedm.com/2011/07/15/the-easiest-combat-map-youll-never-make/
30.9.2011 12:34 - Quentin
30.9.2011 20:51 - Night of Triumphator
Uvažoval jsem o tom, ale to video dělá z DnD poměrně debilní hru* :-).


*jen podle toho jak je sestříhané a pod. Ze samotných pravidel jsem nadšený a už se těším až si to s bandou zahrajeme.

S výběrem map (podložek, jaksetomukurvaříka...) to zatím vidím na věci od Paizo. Nebo máte někdo nějaké lepší zkušenosti? A třeba i něco levnějšího?
30.9.2011 20:53 - Alnag
Quentin: Tenhle nebo velmi podobný battlemat jsem viděl už před mnoha lety (Dalcorovi a spol. ho přivezl jeden hráč z USA). Potvrzuji, že je to dobrá věc, ale když já mám raději ty pomalované battlematy od Paiza.

EDIT: Night of Triumphator - s Paizo podložkami mám dobré zkušenosti, Almi by asi přísahl spíš na klasické Tiles od Wizardů (trochu jiný koncept plnící stejnou základní funkci). Pro začátek si ale vystačíš prakticky s čímkoliv na co narýsuješ čtverečky.


Z jiného soudku - docela zajímavá recenze na Mordenkainen’s Magnificent Emporium. Pro Quentina zároveň tip na další ne asi explicitně blog, ale nějakou zajímavou RPG stránku: This is My Game.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12140417098999 secREMOTE_IP: 3.144.12.205