Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
9.7.2010 13:35 - Almi
noir, shadoWWW: Aha, takže de facto znovu vydávají 4e, ale jinak? Zajímavé...
9.7.2010 13:55 - ShadoWWW
Jde o to, že povolání v Essentials (dále PzE) by se klidně mohly jmenovat jinak. S těmi z Core (dále PzC) mají společného jen něco. A to nejen povolání, ale i rasy se budou jmenovat stejně, ale budou mechanicky trochu jiné.

Kompatibilita bude v tom, že PzE budou moct mít schopnosti od PzC, ale naopak to asi nepůjde. PzE se budou od PzC lišit asi jo povolání z PHB1 a PHB3 (z hlediska mechanik).
9.7.2010 14:11 - noir
Ona je to vlastně edice 4,5. Princip bude stejný, mechaniky stejné, jen povolání budou rozrůzněnější a s jasnějšími rolemi.

ShadoWWW: Já si myslím, že většina "nových" powers půjde použít i pro stará povolání. Zdá se mi to jako velmi dobrá marketingová strategie - tak na 4,5 edici nalákají i hráče klasické 4e. Může to fungovat bez problémů.
10.7.2010 15:29 - Alnag
Noir píše:
Ona je to vlastně edice 4,5.


Dneska jsem koukal na ENWorld a co nevidím... nadpis Essentials: More like 3.9e than 4.5e (link inside). Přesně to jsem si říkal, když jsem psal, že je to trochu RETRO. Tohle není krok vpřed, ale krůček vzad... IMO.
10.7.2010 23:27 - ShadoWWW
Nenazýval bych to 4.5E Jde o to, že když vyšly DnD 3.5E, tak Core knihy 3E byly k ničemu, hráč si musel koupit Core příručky znovu. To se teď neděje.*

Essentials řada je jen nějakých 8 knih, které se dotknou hlavní Core řady jen okrajově. Vždyť kdo z nás hrál už za všechny rasy nebo povolání doteď vydané? Kdo hrál za všechny buildy byť jen jednoho povolání (včetně těch v Power knihách)? Matériálů pro 4E už teď bylo vydáno tolik, že bysme si s nimi vystačili do konce života. A to mají vyjít ještě další moduly hlavní vývojové linie, včetně Core 4 knih. Současní hráči 4E si tedy plně vystačí bez Essentials.

Essentials jsou zaměřeny na nové hráče. A popravdě, pro 7mi až 10ti leté dítě bych raději koupil Essentials řadu z několika důvodů:
1) Díky "solo adventure" si může hned na začátku udělat představu, jak se hraje takové hrdinské fantasy a jestli mu vyhovuje. Když se rozhodne, že se mu tento typ RPG (nebo RPG jako takové) nelíbí, nemusím utrácet za další moduly. Např. na RPG F jsem dal přeloženou ukázku ze Solo adventure a byli tam tací, kteří to hned odsoudili, že je to moc heroické a akční.

2)Navíc moduly Essentials budou levnějí než Core moduly, a přesto vnich budou i takové blbinky, jako Tilesy, žetony nebo sada kostek. (BTW Neříkal Altar, že přikládání kostek k pravidlům se nevyplatí???) Noví hráči si tak mohou vyzkoušet DnD se vším všudy.

3) Pokud se malému klukovi hra zalíbí, může si pořídit i ostatní moduly Essentials, může mít kompletní řadu (všech je myslím 8), a přesto nevydá majlant za další a další moduly jako v Core řadě. (Kolik už bylo vydáno modulů - 30? A kolik jich ještě vyjde?) Rozpočet mladších hráčů je velmi omezený. Dnes si třeba hráč koupil jen Core příručky a měl pocit, že je to jen část pravidel, ne kompletní hra.

Hráči starších edicí si mohou Essentials zamilovat a vrátit se k hraní DnD. Nejen proto, že vypadá jako starý Red Box, ale protože je designově bližší předchozím edicím, což by mohli mnozí ocenit. (Např. hráči Castles & Crusades nebo Pathfindera).

Také by si Essentials mohli koupit hráči, kteří mají rezervovaný postoj ke hře, kde musí mít několik desítek knih pravidel, aby byla jejich hra "kompletní".

Zkrátka si myslím, že Essentials mají velký potenciál přilákat nové hráče.

Essentials si ale také nejspíš koupí stávající hráči, kteří rádi zkouší stále něco nového. Essentials mají mít pozměněné mechaniky, a přesto mají být kompatibilní se současnou 4E.

------
* Co vidím ale jako větší problém a klidně bych se ho nebál nazvat DnD 4.5E, jsou ty už víc jak sto stránková errata, která se navíc mění každé dva měsíce. Dva měsíce je minimum času, za kterou hráč dostane pravidla hry "do krve". A sotva se je jakž takž naučí, už mu je zase změní. To hře víc ubližuje než přidává. První půl rok až rok jsem to ještě bral, ale teď už to nechápu. Vždyť dětské nemoci má 4E za sebou. Tak to končí tím, že někdo errata zavrhne úplně, někdo si vezme jen něco a někdo zavrhne kupování knih a jede jen podle DDI (Compendia, CB a AT). A to hře hodně ubližuje. Každá skupina pak vlastně hraje jiné DnD, každý hraje podle jiných pravidel. Lepší by IMHO bylo vydávat errata jen jednou za půl roku nebo rok.
11.7.2010 00:17 - Alnag
ShadoWWW: Tak jako, že nezopakují stejnou chybu jako s 3.0/3.5e je asi jasné. To byl docela solidní průšvih, kdy se pokusili hráčům prodat stejnou věc dvakrát. Jako třeba skoro stejná povolání, skoro stejná pravidla a tak... (ještě, že v Essentials jsou úplně jiná povolání a vůbec se tam znovu neopakují pravidla, že?)

No, ale sarkasmus stranou...

ShadoWWW píše:
1) Díky "solo adventure" si může hned na začátku udělat představu, jak se hraje takové hrdinské fantasy a jestli mu vyhovuje. Když se rozhodne, že se mu tento typ RPG (nebo RPG jako takové) nelíbí, nemusím utrácet za další moduly.


Není lepší si zahrát s nějakou skupinou. Když jsem se naposledy díval, tak na první session si taky nemusíš kupovat komplet pravidla... ba ani kostky.

ShadoWWW píše:
Např. na RPG F jsem dal přeloženou ukázku ze Solo adventure a byli tam tací, kteří to hned odsoudili, že je to moc heroické a akční.


Nechám stranou to, že RPGf neproslulo svou náklonností k čemukoliv D&D. Není to právě spíš zavádějící? D&D se dá hrát i neakčně... ale to z nějaké prefabrikované ukázky poznáš hůř než ze skutečné hry.

ShadoWWW píše:
Navíc moduly Essentials budou levnějí než Core moduly, a přesto vnich budou i takové blbinky, jako Tilesy, žetony nebo sada kostek. (...) Noví hráči si tak mohou vyzkoušet DnD se vším všudy.


Jasně, jeden za 20 dolarů. Ale pak zjistíš, že potřebuješ ještě tohle a tamto... se začne šplhat nahoru. Ve finále zjistíš, že povolání má jen deset úrovní a pro pokračování si musíš koupit PHBko. :))

ShadoWWW píše:
3) Pokud se malému klukovi hra zalíbí, může si pořídit i ostatní moduly Essentials (...) a přesto nevydá majlant za další a další moduly jako v Core řadě.


Nesdílím tvůj optimismus, že Essentials mu budou stačit. Myslím, že budou záměrně udělané tak, aby musel přejít.

ShadoWWW píše:
Dnes si třeba hráč koupil jen Core příručky a měl pocit, že je to jen část pravidel, ne kompletní hra.


??? A co ti chybělo? (Nebo to byl ten divný pocit, že na regálu vedle základních příruček bylo ještě dalších dvacet. Pocit, že musím mít všechno?)

ShadoWWW píše:
* Co vidím ale jako větší problém a klidně bych se ho nebál nazvat DnD 4.5E, jsou ty už víc jak sto stránková errata, která se navíc mění každé dva měsíce. (...) Lepší by IMHO bylo vydávat errata jen jednou za půl roku nebo rok.


Nejlepší by bylo udělat hru tak dobře, aby žádná errata nepotřebovala. Ale ten vtip je přece v tom, že oni potřebují konstantní příliv peněz a na to je nejlepší DDI. A jak lidi donutit, aby si platili DDI, než jim neustále měnit pravidla, takže se to na papíře už téměř nedá uhlídat.
14.7.2010 13:30 - Merlin
Tak zkouším rozjet novou kampaň (jakožto můj poslední pokus :))..- alternativní středověkou Evropu, kam se dostaly postavy s posláním přes Sigil. Tož uvidíme jak se to ujme...pokud neuspěju..dávám valem čtvrté edici i díemování :)
14.7.2010 13:44 - Gurney
Merlin: Tak dej 4e košem, když ti nesedí, ale netřeba hned zahazovat DoomMasterovské žezlo, existujou i jiný rpgčka :)
14.7.2010 14:15 - Merlin
Gurney: úúúnava a vyhoření :) jinak hráčům se 4e líbí a baví je se v tom nimrat. Minule jsme si otevřeně promluvili o tom, že se nějak nemůžu chytit a návrh, abych si zahrál chvíli jako hráč mě upřímně vyděsil...vážně nechci tvořit postavu ve čtvrté edici :).
Takže uvidíme jak se podaří popasovat s tímhle. Zápisy radši dávat nebudu...místní historické jádro by se mohlo vyvrátit co jsem to udělal se starou zlatou Francií, Španělskem či Svatou říší :)
14.7.2010 14:23 - noir
Hehe, tohle mě pobavilo: takhle vypadá stránka DnD 4e po updatech:
14.7.2010 14:24 - Alnag
Merlin píše:
... návrh, abych si zahrál chvíli jako hráč mě upřímně vyděsil...


V tom případě by sis měl zahrát jaho hráč nejspíše asi horor. :)
14.7.2010 14:28 - Merlin
Noir: ještě ty mě děs :)
Alnag: ani nevím lesli bych to eště uměl :).
Ona Matriarcha v Římě bude muset zatím stačit :)
14.7.2010 14:37 - Gurney
Merlin píše:
Ona Matriarcha v Římě bude muset zatím stačit :)

To je náhodou kchúl nápad
14.7.2010 14:38 - Alnag
Noir píše:
Hehe, tohle mě pobavilo: takhle vypadá stránka DnD 4e po updatech:


Tak dokud se nepřekrývají alespoň ve třech vrstvách, tak nejsem spokojený... :)
14.7.2010 14:39 - Lotrando
Já se zrovna teď rochám v Dresden Files RPG.
14.7.2010 14:41 - Alnag
Lotrando: A to už vyšlo? Já měl pocit, že to slibovali tak nějak tři roky dozadu, pak to pořád slibovali a pak mne to přestalo bavit sledovat... :)
14.7.2010 14:43 - Merlin
Gurney píše:
To je náhodou kchúl nápad
No...pravda, dělám s historií podivné věci :) ale neboj, templáři, saracéni i Svatá říše římská s bohyní Ariou :)..a hordy Mongolů -goblinů a orků..budou :P
14.7.2010 14:54 - Lotrando
Alnag: jj, dvě knížky. Já si na to vzpomněl, když jsem v knihkupectví objevil Bláznivý měsíc, juknu a je to tam :)
14.7.2010 14:55 - Gurney
Merlin píše:
hordy Mongolů -goblinů a orků..

Zvážil bych radu pro hraní 4e ve sword&sorcery světech, kde se obvykle neprohání žádné fantasy rasy, a to sice použít staty goblinů nebo těch orků ale "fluffově" je nechat normálními lidmi. Samozřejmě záleží na to jak moc "fantasy naladěné" máš hráče a jestli by jim to vyhovovalo, třeba mě je mít různé lidské národy a plemena ala Hyborea mnohem bližší než klasická, na stereotypech postavená sbírka fantasy ras.
14.7.2010 15:00 - noir
Já už to (Dresden Files) dokonce viděl někde se válet na webu

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1023850440979 secREMOTE_IP: 3.138.204.208