Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
12.8.2009 08:14 - Mirkul
Merlin: omlouvám se, má neznalost, hrál jsem i Neverwinter Nights, ale poněvadž jsou to jenom hry a pravidla jsem pořádně neviděl, tak ten rozdíl příliš nepoznám. Ale samozřejmě jsem taky pro figurky, jen jsem uváděl, že v nejhorším případě by to šlo udělat i bez toho. Ale je to zbytečně vynaložená námaha, pokud chceš použít vše co ti systém poskytuje.

ShadoWWW: no jak tak koukám, tak jsou někdy z únoru a března, tak by třeba už mohly být zahrnuty v knížkách co mám, i když pochybuju, že bych měl takové štěstí, takže si je určitě projdu. Díky
12.8.2009 08:16 - Mirkul
ušijakořidítka™: hráčky bohužel v okolí nejsou, ale byly by potřeba k osvěžení hry :-( čeká mě pouze družina 3 možná 4 maníků a vidím to na sestavu barbar, zloděj a ten zbytek to bude nejspíš nějaké překvapení, ale třeba mě překvapí všichni :-)
12.8.2009 08:19 - Lotrando
Armfisch: zdravim pane, vítej na palubě.

Teda uvést se takovýmhle wall of text, to chce odvahu :), ale je to dobře, aspoň se tu neztratíš.

Debat o DnD je tu víc, ne tahle jedna. Tahle jen soustřeďuje takové ty hlavní názory, někdy i odpůrců, takže může být náročnější ji místy číst. Podle mě si určitě neudělal chybu, když sis tuhle hru koupil. Dál jen pár poznámek k tvému textu.

DnD 4E je hodně jiná, pokud jde o způsob fungování postav i monster. Není ale složitá a umožňuje vytvořit hodně různých kombinací. Něco ale udělat nejde a odtud pak výhrady například kleriků ze třetí edice.

Redukce skillů má svůj důvod a opodstatnění. Zkus mrknout na nebojové výzvy. Hráči skillových systémů, nebo třeba i DrD kde na všechno byl extra skill mohou být zklamaní, ale jen do té chvíle než si uvědomí, jak moc širokozáběrové jsou tyhle nové skilly a co se s nimi dá provádět. Některé věci jsou přímo v jejich popisu, jiné si můžeš snadno dovymyslet. Důležité je, že postava nikdy nezůstane v situaci, kdy by neměla co dělat. Teď trošku přeháním, ale ten smysl je přibližně takovýto.

Multiclass je často kritizovaná záležitost. Je to způsob, jak postavu obohatit. Narozdíl od multiclassu třetí edice není tak silný. Wizardi teď nabízejí ještě jeden způsob jak multiclassovat, jmenuje se Hybrid class, ale je to zatím playtest, taková polofficiální záležitost.

Doporučuji tvé pozornosti program Character Builder. Je k dispozici zdarma na zkoušku a umožňuje vytvářet postavy a tisknout deníky. Verze zdarma je omezená třetí úrovní. Stáhneš ho odsud. Trošku nevýhoda je nutnost instalace .NET, který je pro slabší počítače docela velké sousto.

Battlegrid a figurky jsou super, ale vystačíš si s jakýmikoliv žetovy a čtverečkovaným papírem. Trošku nevýhoda celé 4E je, že figurky a battlegrid jsou nutné, nedá se bez nich moc hrát, narozdíl od DrD nebo třeba i 3E DnD. Zase se pak dají dělat ty pravé taktické orgie.
12.8.2009 08:20 - Nachtrose
Ad figurky: jedna dobra duse z mistnich mi velmi vyhodne nabidla figurky pro hracske postavy. Kdyz jsem druzine daval z nabidky si neco vybrat, tak zazneli i hlasy: A budes kupovat i monstra? Se muzeme vyskladat.
Takze ano, funkci zastoupi v pohode kostky, mince, sklenene tokeny, figurky z clobrda ( valecnik u me dokonce hral s matrioskou ), ale figurky, to je uplne jiny esteticky dojem. Nicmene nepodstatna neni ani financni stranka. Ten, kdo uz leta figurky sbira a koupi jeden-dva boostery mesicne to ma mnohem jednoduzsi, nez ten, kdo naskakuje do rozjeteho vlaku a chce toho hodne najednou. To same plati pro tilesety ( muj pripad ).
12.8.2009 08:23 - Lotrando
Nachtrose: já jsem si to spočítal a ani nebudu říkat, kolik už mám DT peněz. Postavim ale prakticky cokoliv a nové budou až na jaře :)
12.8.2009 08:24 - Nachtrose
Armfisch píše:
no jak tak koukám, tak jsou někdy z únoru a března, tak by třeba už mohly být zahrnuty v knížkách co mám, i když pochybuju, že bych měl takové štěstí, takže si je určitě projdu. Díky


Errata vychazeji vzdy az po vydani knih a zatim nevim o zadnem dotisku, kde by byla implementovana primo v knize.
12.8.2009 08:27 - Sethi
Přiznám se, že si tady bojové encountery bez figurek nebo nějaké substituce nedovedu tak docela představit. Nakonec, powers jsou většinou specifikované nějakým konkrétním dosahem a posunutí tady a támhle hraje významnou roli, nemluvě o flanku, zónách, etc. (Někdo to může mít za svazující a systému to vyčítá, já to beru jako odrazový můstek pro hustodémonsky krutépřísné popisy akcí.)

Ad hráčky, navrhuju vzít několik výstavních figurek, ideální jsou draci, a promenádovat se s nimi po okolí, však se nějaká chytí =)

edit: Jé, vy zase píšete rychle... Než se člověk vyblekotá, tak naskočí dvacet odpovědí a najednou jsem neaktuální. =)
12.8.2009 08:33 - Nachtrose
Lotrando: mi o tom ani nemluv. Ja to ted dohanim tak skoro naraz a uz se to vysplhalo pres 2k. I kdyz samotne tilesy asi jenom 1,5k. Ale jeste budu casem priobjednavat.
12.8.2009 08:34 - Mirkul
Nachtrose: ok zase jsem o něco chytřejší a čeká mě nějaká ta prácička navíc :-)

Lotrando: když už se vyjadřuju, tak většinu sepíšu všechny své myšlenky a nebo mlčím, proto tak dlouhý text :-) Ohledně skillů, budu si je muset ještě pořádně pročíst abych pořádně věděl co všechno s nimi můžu provést, protože bych rád hojně využíval skill chalenge, která mě dosti nadchla, jen to bude chtít občas hodně improvizace (např. při vyjednávání) a vůbec bych rád kdyby se hráči naučili skilly používat. Jinak character builder už sem si stihl sehnat a je pravda, že pokud ho spustím, tak můj starý notebook není zrovna nadšený, ale je to pomůcka k nedocenění. No a figurky či něco podobného se určitě sežene a právě na ty taktické orgie se těším :-)
12.8.2009 08:39 - Mirkul
ušijakořidítka™: mi něco povídej o neaktuálnosti, já tady zároveň prozkoumávám celý server. Ale jinak, asi si příliš věřím ve své představivosti a nebudu to tedy bez figurek a papíru riskovat (i když by mě to lákalo. Obklíčili jste nepřítele, máte výhodu - ten použije nějakou schopnost - najednou tě odhodil o pět sáhů dozadu; no ale s určením počátku zón by byl asi problém, případně kdyby se jich několik překrývalo)

Promenádovat se s takovýma figurkama po našem městě plném mladých lidí ve vytahaných kalhotách, tak se setkám akorát s mnoha divnými pohledy. Ale jo, někdo by se možná našel
12.8.2009 08:53 - Nachtrose
Armfisch: nekomu se prace navic libi, nekomu ne, ale je pravda, ze k 4E se da pridelat zpousta dalsich doplnku, power kartami pocinaje, pres znacky statusu po ja_nevim_co_jeste. Nektere se ujmou, nektere ne, ale valna vetsina z nich redukuje ruzna gumovani a prepisovani v denicich a navic i cool vypada :-)

Jinak co se cool vychytavek pro hru tyce, narazil jsem na:



I kdyz zatim s nicim podobnym zkusenosti nemam.
12.8.2009 08:53 - yokuzava
Kdyz jsme hravali DrD nebo Shadowrun tak to bez figurek slo v klidu, ted bych uz take bez figurek alespon hracskych postav mel trochu problem.
12.8.2009 08:55 - yokuzava
No tyjo, taky nez napisu dva radky jsou tu dva posty navic :) Mince pekne! :)
12.8.2009 09:03 - ShadoWWW
Dokud budou Wizardi prodávat miniatury v náhodných balíčcích a ne jako kusovky, tak u mě D&D Miniatury nemají šanci.
12.8.2009 09:06 - Merlin
Uši: nevím nevím...mám rozhodně hodně výstavní kousky...od draků, přes obry, elementály....po normální smrtelníky. Před posledním počítáním toho bylo přes 1100 figurek. Dle tvé teorie bych ulovil nejmíň třídu zdravotní školy, ale nic :) jen samí chlapi .
12.8.2009 09:23 - Mirkul
Nachtrose: Já tím měl na mysli listování knížkou a hledání vět, které se změnily, vím že je sice uvedené, kde se která nachází, ale přece jenom. To je "práce", kterou moc nemusím. Kartičky se schopnostmi a bojovou mapu s různými značkami statusu na způsob jaký uváděl Blaine rozhodně hodlám udělat ke zpřehlednění hry, to je pro změnu "práce", která mě baví. A určitě bych rád přidal nějaké rituály či schopnosti, ale takhle brzy se do toho rozhodně nehodlám pouštět, protože hru ještě nemám osahanou a raději si projdu co všechno najdu tady.
Ty mince se mi zdají jako už trochu přehnaná zbytečnost. Teda, pokud bych měl dost peněz a nevěděl co s nimi tak proč ne, ale jinak nevidím důvod si to kupovat. Stejně tak nepotřebuju minitaury originální od Wizardů, ale vystačím si s jakoukoliv figurkou co mi přijde pod ruku a když bude ve fantasy stylu, tím líp. Ovšem i mě někdy popadne amok a koupím originální věc za nehorázné peníze :-)

Jinak co sem se tak díval na skill challenge, tak teda smekám před tím, co se některým povede, kdyby se mi povedlo jednu takovou udělat to by bylo něco.
12.8.2009 09:25 - Sethi
Minci chápu jako pomůcku pro hraní scén - náhodou jsem přinesla slovenskou desetikorunu, takovou akorát velkou, zrovna když se nám na scéně objevil Stříbrňák. Proč popisovat, jak s mincí praštím o stůl, když to můžu doopravdy udělat? Na druhou stranu, zrovna pro účely DnD mi představa opravdových mincí jako záznamu jmění přijde směšná - vezměte si, na vyšších levelech, to abyste na každou hru přijeli dodávkou, aby to bylo kam naložit, ne?

Merline, neumíš se prodat. Nebo se prodáváš špatnému publiku. Mě bys od těch figurek nedostal, i za cenu, že bych s vámi byla nucena hrát =)
12.8.2009 09:31 - Sethi
Koukala jsem na ty mince, mám z nich rozporuplné pocity - na jednu stranu jsou některé vážně pěkně udělané. Na stranu druhou mě na nich rozčilují ty číselné hodnoty. Uvědomuju si, že čísla jsou částečným řešením problému "to abych přijel v dodávce," ale přijde mi, že to tu jinak hezkou myšlenku nějak degraduje.
12.8.2009 09:56 - Merlin
Uši: nechal bych tě mazlit s Velkým černým a bílým drakem..jsou úžasní...a k tomu ten červenej...když k tomu přidáš velice zdařile avatary...huge fire elementála...a naprosto úžasného balroga s piet fiendem...
12.8.2009 10:04 - Sethi
Černého a bílého mám na hraní u Alnaga. Ale čím víc draků, tím líp =)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11100792884827 secREMOTE_IP: 18.226.96.61