Kultura

Alnag
22.5.2008 18:00
Diskuse k překladu základních příruček čtvrté edice D&D.

Důležité odkazy
  • Překladový klíč 4e: http://www.d20.cz/klic/161/
  • Monster List - překladový klíč nestvůr MM1/MV
  • Úplný překladový klíč pro všechny edice. Klíčujte nové termíny do 4e jen když se liší nebo v předchozích edicích chybí.
  • Přehled toho, co je přeloženo s odkazy a kdo se k čemu upsal, prosím překládejte věci, které ještě nikdo nedělá a hlavně o tom dejte vědět, aby dva lidé nedělali totéž!!!
Díky za to, že se tomu věnujete...

Používáte překlad D&D 4E?

Jedné otázce můžete přidělit max. 1 bodů.
Celkem můžete přidělit max. 3 bodů.
Používám překlad PHBkladné body55
Používám překlad DMGkladné body26
Chci překlad MMkladné body59
Nepoužívám překladykladné body9
9.3.2012 20:12 - ShadoWWW
Pro Česko je podle mě zásadní, aby se tu našla hra, která bude vlajkovou lodí. Tím nemyslím hru, kterou bude hrát každý. Ale hru, která bude mít dostatečnou podporu - tím myslím, že na ni budou vycházet nové články, budou se pořádat akce typu D&D Day apod. Hlavně hru, která zaujme nové hráče a udrží je u RPG.

Může to být D&D, ale může to být třeba i ten Pathfinder, kdyby se podařil jeho překlad. Pokud bude oficiální, tím líp. Pořádala by se otevřená hraní apod.
9.3.2012 20:36 - Barbar
Asi takhle, proč se vlastně ptám?

děláme dlouho na privldech HF, ale poslední dobou už nás to přestává bavit a přemýšlíme že přejdeme na DnD. Problém nastává že nejsme moc dobří Angličtináři (už máme taky svůj věk :) ) a narazil jsem na tenhle překlad. A trochu se bojím že jakmile by vyšli další edice tak 4 ky skončí jako 3.5 o kterých se všude básní chvála. proto se ptám protože pokud by jeli i po vydání pětek dále tak řeknu družinkám nic kluci nemá to smysl je na čase hrát a né jen pořad testovat. Sice to pro mě jako PH bude znamenat překopat celí svět který už teď má přes sto stránek ale co už.
9.3.2012 20:43 - Alnag
PHB a většina DMG přeložené jsou a to na hraní stačí. U potvor to o překladu až tolik není a pokud, týká se jen DMa. Takže to je čistě o vůli ne?
9.3.2012 20:53 - Luker
Pokiaľ ide o ohlasy tak mne a aj družine dosť pomohol preklad PHB. Najprv sme začali hrať DrD ale po pár mesiacoch to už nebolo ono, predsa DrD má svoje chyby, a tak som ja ako PJ pred necelým rokom prišiel s nápadom prejsť na DnD. V momente keď sa dozvedeli že to celé je iba v angličtine tak ma chceli ukameňovať a tak som našiel d20.cz odtiaľ sme si začali tlačiť PHB ale ja ako DM som musel čítať anglický DMG a MM čo bol dosť problém v tom nájsť "spoločnú reč". A takto hráme doteraz, oni s českým PHB a ja s anglickými MM a DMG. A teraz len všetci čakajú kým sa dokončí preklad DMG a MM lebo oni si chcú tiež skúsiť DM-stvo ale absencia AJ je priepasť za ktorú sa nedá len tak preskočiť. Čiže šup, šup, prekladať :D minimálne 6 ľudí by bolo v opojení šťastia keby so to dokončilo :D
9.3.2012 20:54 - ShadoWWW
Ač to zní podivně, tak každá edice je nejlepší na konci cyklu (tedy těsně před vydáním nové). Pokud vám bude 4e vyhovovat, není důvod přecházet na novou edici. Tedy určitě ne hned. A překlad páté edice (iterace) hned tak nebude.
9.3.2012 21:59 - Barbar
ShadoWWW - my bychom klidně zakotvili na 4 ce na pořád, jde nám spíše o to jestli ji máte chuť dopřekládat úplně celou s ostatníma dodatkami nebo jak vejde pětku ten překlad dát k ledu a vrhnout se na pětku :) Hf jedeme asi už 5 tým rokem předtím klasika Drdo s vylepšeným systémem. Problém HF je ten že začali jít směrem který se mě ani ostatním nelíbí a ač jsme na to hodně urgovali a do HF vrazili neskutečně mnoho času, tak bohužel není nám dopřáno sluchu. Navíc pořad aby si kluci měnili deníky a přepočítávali postavy po každé revize už zašlo trochu daleko (revize cca co dva měsíce). Takže po těch letech chceme si v klidu hrát a už se nestarat o vývoje atd. pro mě bude nejhorší konvertovat svět který kluci jedou na DnD to se obávám asi jen tak nedám vzhledem k tomu kolik ras se tu vyskytuje :)
9.3.2012 22:29 - Assassin
Těch ras bych se nebál, také jsem konvertoval dost rozsáhlej setting do podoby hratelné v DnD4e a nebylo to tak zlé. Pokud je váš svět podobnej Tolkienovu, co se týče ras, tak DnD to má dost podobně.
Základ jsou lidé, elfové, půlelfové, trpaslíci, půlčíci, oproti Tolkienovi navíc tieflingové(lidé poznamenáni ďábly) a drakorození(malí humanoidní draci).
Ten zbytek je v různých volitelných rozšířeních a jsou to buď obvyklí nepřátelé postav, rasy z různých oficiálních světů DnD a rasy z různých podivných sfér existence.
9.3.2012 22:35 - ShadoWWW
Kolik je celkově 4E příruček (včetně dobrodružství)? 40? Tak nějak (odhadem). Ty všechny asi nikdo nikdy nepřeloží... Ale to není podstatné. RPG není Magic nebo Pokemon. Nemusíš je mít všechny. A podobně s rasami. V D&D jsou všechny klasické fantasy rasy (snad kromě kudůka a místo Krolla je tam půlork).

Ale nemusíš ve svém světě používat všechny rasy z pravidel. Některé jsou i docela stupidní (Sharmindi ví, o kom mluvím). Pokud chce nějaký hráč hrát za drakorozeného, asi bys mu měl vyhovět, ale jinak ve tvém světě nemusí být rasy zastoupeny rovnoměrně a zástupci některých ras mohou být zcela výjimeční. Např. jedno tažení Chrise Perkinse se odehrávalo ve světě, kde neexistovali tieflingové. Respektive existovali, ale tito jedinci se běžně nerodili, ale vyvolávali se z devíti pekel zvláštním rituálem. Námět jednoho dobrodružství byl, že družinového tieflinga vyvolal jejich úhlavní nepřítel.

Některé rasy, které vám nebudou vyhovovat, můžete zcela vyloučit.
10.3.2012 01:32 - Vojtěch
Ono se uvidí, jestli bude 5i stát za to, podle toho pak i počet fanoušků... hlavně bude snad core méně rozsáhlá, kdyby ji chtěl nekdo přeložit.
10.3.2012 08:26 - Slávek
ShadoWWW - hmmmm rozhodně nechci mít 40 dodatků, jde nám spíše o ty hlavní směry než o to co si písalek z nudy vymyslel :-)

All- Co se týká Ras Hrdinů fantasy

jsou tam :

Barbaři
Nomádi
Lide
Gnomové
Lesní Elf
Vznešený Elf - (magie)
Mořský Elf
Gnom
Trapslík takže podstat standart

Nevím na co bych mohl dát Darga -(něco jako Kroll) a Kenta (podobný lidem vzhledově a velice silný na magii)

Omlouvám se jestli píši do nesprávného téma:-)

Jinak jestli mě někdo bude tahat Skyrim a chtít hrát za Drakozrozeného tak ho vystřelím katapultem . co chci říci hráči mají už své postavy a maji je dlouho. Jde spíše o ten konvert postav:)
10.3.2012 09:01 - Vojtěch
Barbar, nomád, člověk - všechno asi člověk
Gnóm - vyskytuje se v Monster Manuálu 1, nebo jako rasa v Player's Handbook 2
Lesní Elf - Elf
Vznešený Elf - Eladrin
Mořský Elf - to dýchá pod vodou? Možná Water Genasi z Forgotten Realm
Trplaslík - standard
?Darg? - Půlorkové jsou docela divocí, kulturně blízo Krollovi, ale jinak možná taky Goliath z Player's Handbook 2
?Kent? - člověk s bonusem v inteligenci/charismě, jestli něco nadpřirozenějšího, tak třeba bohy požehnaní Devové z Plaer's Handbook 2?

Rasy v 4E zase takovou roli v síle na magii, nebo na boj nehrály, nanejvíš měly přístup na nějaké rasové featy, ale to by se dalo přeurčit z pozice vypravěče myslím.
10.3.2012 09:08 - Slávek
Mořský Elf je defakto elf akorát má bonusy na mořeplavbu, umí plavat od základu a má bonusy na věci s obratností. Popřípadě na Vodnáře ( hraničář směr voda)

Orcy tam taky mám jako rasu toho Darga by to chtělo něco velkého, blbého silného-:)

Kent je prostě humanoid který vzdáleně je podobný člověku , ale má ostřejší rysy. Má velký dar k magii protože tahle rasa patřila k prastarým.
10.3.2012 09:12 - Jarik
Darg - doporucuji Goliase
Kentu - nebal bych se pouzit rasu Githzerai (akorat by vypadali jako lide a ne jako jesteri) :D
10.3.2012 09:14 - Slávek
moc děkuji jinak všem za nápady a pomoc. V DnD jsme tak trochu nováčci a omlouvám se Alnagovy a ostatním že tu vedu Off téma diskuzi.

Jinak si dělám pečlivé poznámky , kluci mezi tím dostali pokyn aby si stáhli Váš překlad a začali se učit :-D ( za překlad moc děkujeme je to skvělá práce )
10.3.2012 09:16 - Vojtěch
Goliath je pak jasná volba. Vysloveně blbé rasy tam nejsou, ale hráč si může dávat nízké vlastnosti, tak ví kam. Mořský elf pak může zůstat elfem, jen se bude strašně tvářit, že nerozumí lesu, ale moři.
10.3.2012 09:19 - Slávek
Jarik - Toho Goliase bych našel v které edici nebo téma ?
A ten Githzerai ? Sorrý že se ptám tak blbě ale sennou jak ze slepím .
10.3.2012 09:21 - Slávek
Vojtěch - to je dobrý nápad uděláme cestu nejmenšího odporu.

Ještě mám dotaz na náboženství je tam něco jako bohyně měsíce která bojuje proti nemrtvím? nebo Popřípadě něco jak Ulrik bůh ledu a hor nebo Bůh hrdinství ? ...

Ještě jedne dotaz...kde je Bestiář tady na stránkách pro DnD4e? nemohu ho najít :( A někdo psla že je aspoň částečně přeložen.
10.3.2012 09:30 - Vojtěch
Snažíme se tu myslím všichni dohodit hlavně 4E věci, když chceš hrát v téhle edici :)

Goliath - Player's Handbook 2
Githizerai - Player's Handbook 3

Náboženství prakticky nehraje roli až na nějaký ten feat, ale ten se prostě dá přejmenovat. Proti nemrvým by určitě šla Raven Queen, Pro hrdiny je tu Kord, pro měsíc Sehaine a přírodu obecně asi Melora, ale na hory a hrdinství mají trpaslíci Moradina.

Možná by vám spíš vyhovovala božstva z Forgotten Realms - Kelemvor na mrtvobijce, měsíc opět Sehaine pro elfy, nebo Selune (ale ta jde hlavně po vlkodlacích spíš než po mrtvých, ale domácí konverze...). Hody a přírodu ovládá Sylvanus, Moradin je tu taky. Na led je tu zlá Auril...

Jinými slovy božstev jsou kvanta a spíš je lepší si ulovit tématicky odpovídající vlastnosti pro už zaběhnutá božstva, jestli nechceš zbytečně překopávat to, co vás bavilo do teď.
10.3.2012 09:51 - Slávek
Ještě dotaz, celkově jestli chápu DnD 4e mají 3 Player hand booky , jaký je mezi nimi rozdíl?
10.3.2012 12:14 - Geralt
Player's Handbook 1 obsahuje základní pravidla - jádro pro hraní 4e. Ty následující dva PHB pak přidávají hráčům na výběr další rasy, povolání, featy, magické předměty atp.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.095418930053711 secREMOTE_IP: 18.117.153.38