Nestačí vám přesvědčení? Použijte barevný koláč!

Tento článek pojednává o tom, jak je možné využít barvy ze hry Magic: the Gathering při tvorbě postavy v D&D a podobných hrách.
Napsal shari
Odkaz na původní video, díky kterému tento článek vznikl a ze kterého pochází velká část textu: „Why you should use the MTG COLOR PIE instead of the DnD Alignment Chart“ na kanálu Dice Try
 
Všichni, kdo jste hráli D&D, určitě znáte onu devítidílnou tabulku přesvědčení, která ve dvou osách a třech stupních popisuje morální směřování vašich postav. Je postava spíše dobrá, nebo zlá? Tíhne spíše k řádu/zákonu, nebo k chaosu? Nebo je něco mezi tím?
 
Po spoustu let tahle tabulka pomáhala hráčům velmi zjednodušeně popsat jejich postavy. A i když své použití najde i dnes, její oblíbenost mezi hráči klesá – tento odhad opírám převážně (ale nejen) o to, že z D&D 5. edice vypustili téměř všechna pravidla, která s přesvědčením souvisela.
 
A co tedy dělat, pokud byste chtěli svou postavu nějak definovat, ale tabulka přesvědčení vám nestačí? Můžete použít barevný koláč z karetní sběratelské hry Magic: the Gathering! Jak jednoduché a elegantní řešení... ale co to vůbec znamená?
 
O této hře vám stačí vědět, tedy alespoň pro potřeby tohoto článku, že hráči hrají karty jako kouzla, která sesílají pomocí many, a ta se může vyskytovat v pěti barvách. Jednotlivá kouzla se dají seslat pouze za manu jedné či více konkrétních barev*, což není jen kosmetická záležitost, ale k barvám patří i určité efekty. Pokud například chcete hrát balíček jen s modrými kartami, vaše strategie bude vypadat úplně jinak, než u zeleného balíčku.
 
* ano, artefakty existují, ale o těch tento článek není :) 
 
Jak to ale souvisí s vytvářením postav do D&D?
 
Každá barva má svou vlastní flavor, vlastní téma nebo esenci, podle které můžete určit vnitřní motivace vašich postav. Asi nejjednodušší bude ty jednotlivé barvy popsat.
 
Jako první tu máme bílou. Je to barva řádu, struktury, obětavosti, společnosti a disciplíny. Postava definovaná bílou barvou může být někdo, kdo jedná v zájmu společnosti, ve které žije, někdo, kdo se postaví za slabší, nebo na druhé straně to může být někdo, kdo podle a autoritářsky využívá zákonů, a to nejen ve svůj prospěch, ale i za účelem „vyššího dobra”, ať už to pro něj znamená cokoliv.
 
 
Modrá je barva chladné efektivity, vypočítavosti a oddanosti ke zdokonalování sebe sama. Modrá může být postava, která studuje magii, ale nejen ji, aby se v ní zlepšila a rozšířila si obzory. Stinná stránka může být, že takovým postavám může chybět společenské cítění, které je vlastní bílé, a můžou ve své honbě za vědomostmi či dokonalostí zapomenout brát ohledy na ostatní.
 
 
Další na řadě je černá, barva ambicí, bezohledné vynalézavosti a vlastního zájmu. Postava definovaná černou může být motivována sama sebou a chce od života získat co nejvíc. Má tendence dělat sobečtější rozhodnutí a nenechá si nic diktovat od zbytečností, jako je například společenská morálka. Nemusí to být nutně padouch, spíše někdo, kdo si uvědomuje, že žije v krutém světě, ve kterém, když se o sebe nepostará sám, nikdo jiný to za něj neudělá.
 
 
Pak tu máme červenou. To je barva upřímných emocí a akce, barva spontánnosti a zápalu. Postava definovaná červenou může být někdo, kdo jedná dřív, než myslí (pokud vůbec). Takové postavě můžete věřit, protože své srdce má na dlani, ale spolehnout se na ni může být trochu problém, protože následky svých činů domýšlí až tehdy, když jí vybuchnou do obličeje.
 
 
A nakonec je tu zelená. Barva harmonie, tradice a osudu, barva těch, kdo vidí širší souvislosti a své místo mezi nimi. Zelená postava může být někdo, kdo chce žít jednoduchý život v souladu s okolním světem a jeho obyvateli. Ví, kdo je, a jedná podle toho. To může způsobovat, že se ve velkých městech cítí nepatřičně, ale v divočině nebo na venkově, kde jsou věci jednoduché, je jako doma.
 
Tyto popisy jsou velmi povrchní a jednoduché, ale měly by vám dát alespoň základní přehled. Pokud by vás teorie barevného koláče zajímala trochu víc, a pokud umíte dostatečně anglicky, Dice Try má videa s detailnějšími rozbory nejen jednotlivých barev, ale i kombinací dvou či tří barev. A kdybyste chtěli spíš text, tak MtG wiki je tu pro vás.
 
Teď, když máte tak trochu představu o tom, co jsou jednotlivé barvy zač, můžete je začít zapracovat do hry. Ale jak vlastně?
 
Máte dvě základní možnosti. U té první máte již postavu vytvořenou, máte její historii a povahu. Pak podle toho, co převládá, zvolíte barvy, o kterých si myslíte, že odpovídají. Doporučuji maximálně tři, víc už dělá bordel. (A když kouknete na Ravnicu, tak dvě taky stačí úplně v pohodě.) Zvolené barvy si pak zapište na kartu postavy k přesvědčení a použijte je při hře jako inspiraci, když se nebudete moct rozhodnout, jak by vaše postava měla zareagovat.
 
Druhá možnost je, že si nejprve určíte barvy a podle nich vymodelujete postavu. Ve skupině se dohodněte, kolik barev chcete používat, a hoďte tolika k6. Podle toho, co padne, přiřaďte barvu – můžete začít od bílé, po směru hodinových ručiček, a při šestce házíte znovu. Při tomhle postupu máte šanci na opravdu dynamickou družinu a můžete si vytvořit i postavu, která by vás za normálních okolností ani nenapadla.
 
A pokud byste chtěli využít barevný koláč více mechanicky, můžete jím třeba nahradit školy kouzel, roztřídit podle nich kouzla a... přeji vám hodně štěstí při pokusech to vyvážit. :) 
Napsal shari 03.08.2022
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 6 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12406206130981 secREMOTE_IP: 3.144.42.196