Demon the Fallen - Vznik Padlých

První z článků o andělích v RPG, které se budou objevovat na více projektech d20 v kostce.
Napsal Dalcor
Je lepší vládnout v pekle, než sloužiti v nebi.
John Milton, Ztracený ráj
Anděly lidstvo odnepaměti obdivovalo. Zářící bytosti, které jsou ochránci lidstva a Stvoření od prvních krůčků v Edenu. Čistá stvoření, jejichž část se však nakonec Bohu postavila a vydala se jinou cestou. Ta, vedená nositelem mnoha jmen, Velkým nepřítelem Samaelem Světlonošem, Luciferem Jitřenkou, Princem lží Satanem, sestoupila do Pekla po Válce na nebesích, následována Lilith, první Adamovou manželkou. Stali se z nich ďáblové a démoni pro strašení omezených a nevzdělaných.
Fascinováni jsme oběma stranami, světlem i temnotou. Básně i próza se andělům i démonům věnovaly po staletí. Pro některé byl Samael, Satan či Belial hrdinou, pro někoho zatraceným. Díky množství nejasností a výkladů pocházejících jak z Bible, tak dalších židovských či kabalistických textů, badatelé stále zkoumají andělský fenomén. A tento fenomén se samozřejmě nemohl vyhnout ani RPG hrám.
Přiznávám se, že princip padlých andělů a andělů vůbec jsem si velice oblíbil, inspirován právě Ztraceným rájem Johna Miltona, filmem Proroctví, ale i studiem pro jedno kdysi chystané herní prostředí, od jehož tvorby jsem opustil.
Zatím jsem prozkoumal dvě asi nejlepší, či lépe, nejznámější hry – Engel a Demon: the Fallen. Nejsem tak erudovaný v Bibli, tudíž se mohu samozřejmě v detailech plést. Většina biblických textů je mým vlastním překladem, tak buďte, prosím, nad věcí. Povídat si budeme o herním prostředí, přístupu k tvorbě postavy, jak na hraní takových her a až nakonec si povíme o systémech těchto her.
I velká byla bitva na nebesích. Michael a jeho andělé bojovali s drakem a drak a jeho andělé jim jejich úděl vraceli. Ovšem drak nebyl tak silný a ztratil své místo na nebesích.
Kniha Zjevení 12: 7-8
Demon the Fallen, část I. počátek Padlých
Svět byl stvořen za šest dní. Ale člověk tak nějak zapomněl, že to nebyl Bůh, kdo ho vytvořil, ale podle Jeho (vlastně Jejího) přání ho tvořili andělé. Jeho první stvoření. Andělé pak vytvořili i Otce a Matku všech – Adama a Evu. Bůh jim uložil dva úkoly – Milovat Adama a Evu a všechny jejich potomky a nikdy se jim nezjevit. Jak ale můžete vydržet bolest z toho, že ti, které milujete, jsou drženi v nevědomosti, nevinnosti a totální ignoraci vůči všemu, co Zahrady stvoření nabízejí?
Když Ahrimal, kterému byla dána možnost nahlížet do budoucnosti, spatřil temnotu, která zachvátí Eden, celá řada andělů začala otevřeně diskutovat o druhém božím přikázání. Andělé už nemohli snášet nevědomost lidstva uvalenou Všemohoucím. Jaké bylo jejich překvapení, když se k nim přidal archanděl Lucifer Seraf z Prvního domů, Princ andělů a Hlas toho, kdo jest Nejvyšší. S ním v čele se část andělů rozhodla odhalit lidstvu a vyjevit jim nádheru stvoření a života. Archanděl Michael se jim v tom pokusil zamezit. V první bitvě však Lucifer zvítězil. Ovšem Bůh nikdy nebyl ten typ, který by odpouštěl. Lidstvo i nebeské zástupy byly rozděleny a andělé, následující Světlonoše, byli vyhnáni s lidmi na Zemi. Svět byl plný krásy a stvoření, neboť andělé byli ti, kdož tvoří a ti, kdož ovládají. Byli učitelé lidstva, které nadále milovali a žili s ním. Ač rozděleni do kast, stále se jednalo o dělení dobrovolné a vůdci spíše vedli své podřízené, než aby jim rozkazovali. To se ale změnilo. Kain přinesl světu jen hrůzy a utrpení, které do té doby neznal. Jmenují se Závist, Vražda, Nenávist a Lež. Kain zabil svého bratra a temnota obklopila celé stvoření. Andělé vyhnaní z ráje pozvedli zbraně proti nebeským zástupům i lidem, kteří zůstali věrni Bohu. Bitvy byly nerozhodné, nakonec však nebeské armády po tisíciletí bojů vyhrály. Místo toho, aby Bůh potrestal anděly, potrestal lidstvo – udělal je smrtelným a omezeným a padlé anděly vyhnal do šeré prázdnoty Pekla. Avšak Lucifer mezi nimi nebyl. Jak pohanské kulty a vzdělanost mezi lidmi opět nabývala vrchu, dokázali lidé povolávat démony mezi sebe. Řada démonů byla povolána na Zemi a nakonec byly brány pekla otevřeny dokořán a padlí andělé, námi lidmi zvaní démoni či ďáblové, opět kráčeli stvořením. Jaké bylo však jejich překvapení, když neviděli žádné z nebeských zástupů, jak vykonávají svoji práci a pomáhají lidstvu. A ani přítomnost Všemohoucího není znát.
A tehdy démoni seznali další zajímavou věc. Lidská duše je někdy oslabena, či si v sobě vytvoří prázdnotu. A do této prázdnoty může padlý anděl vklouznout a převzít kontrolu nad tělem svého hostitele. Ať je to sebevrah, blázen, autista či alkoholik, okultista nebo jen oběť autonehody, ti všichni mohou být budoucím hostitelem. Setkání s lidskou myslí je pro démona zajímavou zkušeností a své principy a nenávist často konfrontuje právě s původními myšlenkami hostitele, jehož duše je zničena či vyhnána do Maelstromu obklopující Stvoření. A tehdy seznali andělé poslední ránu, poslední pokoření a zradu. Zradil je Bůh, když místo nich potrestal Lid, který měli milovat. Když jim nedal ty možnosti, které měli lidé, když jim dal nesplnitelné úkoly. Možná je zradil i Světlonoš. Lucifer nikdy nebyl vržen do Propasti a jeho pobyt je neznámý. A konečně je zradilo lidstvo. Lidstvo, které andělé učili, pro které se obětovali a kvůli kterému se postavili moci Všemohoucího. Lidstvo na ně zapomnělo! Nebo si z nich udělaly příběhy pro strašení omezených. Ďábly a démony. Někteří je chtějí zničit, jiní chtějí lidstvo použít, jiní chtějí vést válku proti nebesům. Jsou ale i tací, kteří hledají vykoupení nebo vidí prázdnotu, ve které se lidstvo nachází. Nebo se rozpomněli na službu, kterou po tisíciletí lidstvu dělali. A tito padlí andělé, limitovaní novým smrtelným tělem, jsou touto motivací hnáni kupředu.
Příště si povíme o Padlých v našem světě.
Ano tento text se zde objevil už jednou, uvádějící jeden z RPG čajíčků. Pokouším se tomu dát ucelený vzhled.
obrázek © Todd Lockwood
Napsal Dalcor 27.05.2007
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.17601418495178 secREMOTE_IP: 3.230.128.106