Sou hrozný, co, gamesáci :)
Já sem poslal celkem obsáhlé zamyšlení nad tím, co BOJ znamená pro mě, ale koukám, že zůstal asi někde mezi kešení a proxynou u nás v práci.. chjo! :(
No, tak bylo to nějak takle:
to Jersonovo zamyšlení, co se vybaví jako první, když někdo řekne BOJ, se mi líbí. Dumal jsem nad tím, jak to je u mě - je to o prsa, ale nakonec asi přece jenom vítězí představa klasické "středověké" bitvy, pořádné skrumáže, kde se drtí plechy, třeskají meče, skřípají zuby, zem je nasáklá krví, všude plno sténání a křiku, v dálce řičí zraněný kůň...
pokud by se řeklo SOUBOJ, pak asi je jako první na místě představa nějakého bohatýra (ale pořád je to jen člověk) čelícího nějaké velké bestii, monstru, které ho převyšuje velikostí, silou, mocí.. a přece se ho bojí :)
Představa mladé nezkušené dívčiny, která musí bojovat, mě pravda nijak zvlášť nebere. Čelit přesile v elitní skupince, to je něco jiného - ale rozhodně v tom případě musí být skupinka náležitě vyzbrojena :) Není třeba hightech hraček nebo magických artefaktů. Je to prostě zbraň, která s hrdiny tvoří jedno tělo, nemusí přemýšlet jak mávnout, mířit, pálit.. to vše se děje automaticky.
Jerson píše:
Nevím jak dobře to jde v DnD, když se určití protivníci počítají jako oponenti postav, které jsou na své úrovni vybaveny i nějakou magickou zbraní, ale myslím že hráči hrají mnohými způsoby a někdo z nich tento přístup /má jen "základní" zbraň/ také používá. Nebo jinak - použil ho někdo z vás?
Při hře na Ardě jsem to používal vlastně standardně. Magie je tam relativně výjimečná, zvlášť v rukou skřetů a pobudů v divočině. Takže se stalo pravidlem, že jsem používal relativně dost silné nepřátele, kteří ale zaostávali v magickém vybavení.. Nebyl s tím problém, ono se to opravdu docela dobře pokrývá, ta síla skrze schopnosti a vybavení, když nepoužíváte spešl nestvůry. A mělo to jednu veeelikou výhodu - po případné porážce nepřátel nezůstalo postavám za nehty žádné super vybavení ;)
O to drsnější pak bylo, když se nepřátelům podařilo uzmout postavám jejich vlastní zbraně a použít je proti nim (nebo je třeba i jen donutit k boji bez nich). To pak bylo skřípění zubů a nářek, jak to bolí! Ale ty boje za to rozhodně stály, vybavuji si střípečky z nich dodnes.