Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
12.6.2014 23:40 - Nerhinn
Prosím o pomoc s výkladem.



Proti komu všemu se to dá použít? "Legal for the attack" = když je v popisu "enemy", můžu já ho nechat to použít proti jeho spojencům? Dá se to použít proti tomu původnímu, kdo se netrefil?
12.6.2014 23:43 - Alnag
Nerhinn: Podle mne můžeš prakticky proti komunukoliv. Jedině, kdyby to bylo z nějakého důvodu necílovatelné daným útokem, tak by to nešlo. Představuji si to například tak, že pokud je to melee attack a útočník nemá range, a ty si vybereš jiný cíl, který je 2 čtverec od prvního cíle, ale on na něj nedosáhne, tak to není legální cíl pro tu danou power. Prostě musíš naplnit podmínky té power. (Jestli je cílování sebe sama obvykle legální si ovšem úplně jistý nejsem.)
13.6.2014 07:46 - Me-dea
Pokud nepřítel, který útočil na tebe nebo tvého spojence, kterého máš v dohledu, mine, útok se přesměruje na jiný cíl do 2 čtverců od původního cíle (což jsi ty nebo spojenec) a vyhodnotí se znovu. Útok navíc, pokud zasáhne, způsobí +2d10 dmg. Nový cíl musí být platným cílem tohoto útoku, tedy musíš pro něj ověřit věci jako dosah a pod.

Podle mě nemůžeš útočit sám na sebe, tedy nejsi platným cílem svého útoku. Ale nevím, jestli je to někde v pravidlech natvrdo napsané.
13.6.2014 07:57 - Nerhinn
Alnag: Díky.
Me-dea: Mno... proč by někdo někdy používal tuhle poweru, kdyby to tak bylo? Krom toho v popisu přímo stojí "enemies are victims of friendly fire".

Tohle je zajímavé téma. Melee 1 se nás netýká, odpověď č.2 nicméně zmiňuje, že Rules Compendium říká, že tvůj dosah je 0-ono číslo, což zahrnuje i tvé pole. Další lidi pak zmiňují dvě powery, kde někoho ovládneš a vyloženě v popisu stojí, že nesmíš použít jeho útok proti němu samému, což naznačuje, že normálně to jde... co vy na to?
13.6.2014 10:14 - hadrian
Můj názor je, že tam se píše "creature you choose within 2 squares" - "creature" je kdokoliv - enemák, přítel, dle výběru hráče používajícího tuhle schopnost. A tedy i ten, kdo tuhle reakci vyprovokoval (tím že minul).

Takže Nerhinn má pravdu, když píše
Nerhinn píše:
odpověď č.2 nicméně zmiňuje, že Rules Compendium říká, že tvůj dosah je 0-ono číslo, což zahrnuje i tvé pole. Další lidi pak zmiňují dvě powery, kde někoho ovládneš a vyloženě v popisu stojí, že nesmíš použít jeho útok proti němu samému, což naznačuje, že normálně to jde


Mimochodem vlastní meč může být velmi nebezpečný a můžeš se s ním seknout do vlastní nohy, takže v tom nevidím ani po stránce realističnosti nějaký problém.
13.6.2014 10:30 - Shako
Nerhinn píše:
friendly fire


FF je střelba do vlastních lidi, ne do sebe a s ohněm to taky nemá nic společného. Power podle mého říka, že se ti povedlo někoho přechytračit a on to místo do tebe napálil do vlastních řad.
Edit: Tedy nejenže minul tebe, ale ještě to napálil do někoho z vlastních lidí...

Takže se přikláním k Alnagovi výkladu + nemožnost útočit na sebe.
13.6.2014 10:46 - Vojtěch
Mno, pokud jsi legální cíl pro vlastní powery...
13.6.2014 10:56 - noir
Já si to fikčně představit dokážu: prostě ho trefí šípem tak efektně, že enemy se trefí do vlastní nohy. Je to epická powera, mě by to nevadilo... Když si to hráč popíše :)
13.6.2014 11:21 - Shako
noir píše:
: prostě ho trefí šípem tak efektně, že enemy se trefí do vlastní nohy.


V range powers to nedává smysl, protože je to reakce na nezasažení dané postavy. Těžko si i na epiku představit, že šíp/šipka/vhrací zbraň proletěla kolem a pak se vrátila ke střelci a trefila ho do nohy. :-D

Což zahrnuje i ta podmínka, že nový cíl má být do pole od toho původního, nikoliv od střelce.

U melee utoku si to dovedu představit... i když přijde mi to dost absurdní, právě kvuli epickému levelu. Dovedu si to představit jako nějakou zlodějsou fintu, kdy nepřitele oblafneš a místo tebe promáchne a ještě trefí vlastního spolubojovníka... To mi přijde elegatní trik. Ale trefit sám sebe je totální neschopnost nevhodná epiku a nebo komická vsuvka do neseriozní hry...
13.6.2014 13:42 - hadrian
Takže téměř všichni víceméně souhlasí s použitím, jen některým vadí, pokud původní spouštěcí minutí bylo "na dálku"?

Já bych to neviděl tak černě. Prostě nepřítel vystřelil, minul, ale díky mému taktickému velení (rozkazy, zastrašování, taktice, cokoliv) minul do svého spolubojovníka, a nebo si to úlekem vpálil do vlastní nohy.
Tím je vysvětleno to minutí - je to kostrbaté, ale ne zas tolik. Vždyť je to epická schopnost, jak píše Noir. (a chápu, že popisem z reakce dělám spíš přerušení - to ale nemění funkčnost schopnosti)
13.6.2014 19:26 - Nerhinn
Shako píše:
FF je střelba do vlastních lidi, ne do sebe a s ohněm to taky nemá nic společného.

Jé díky, doteď jsem si myslela, že si člověk vyvolá přátelský plamínek a má z něj familiára. Jako v Child of Light.

Mimochodem, odpovídala jsem Me-dee na její výklad.

Shako píše:
V range powers to nedává smysl, protože je to reakce na nezasažení dané postavy. Těžko si i na epiku představit, že šíp/šipka/vhrací zbraň proletěla kolem a pak se vrátila ke střelci a trefila ho do nohy. :-D

Já si dovedu představit, že poté, co nepřítel minul, vojvoda se smíchem ohne v pase a zvolá: "Znovu a lépe!" Nepřítel se tak třese vztekem a ponížením, že mu povolí prsty a střelí se šípem do malíčku. Achillova malíčku...

Shako píše:
Ale trefit sám sebe je totální neschopnost nevhodná epiku a nebo komická vsuvka do neseriozní hry...

Jen ze zvědavosti, kolik jsi hrál v 4E seriózních her a kolik těch normálních?
13.6.2014 20:16 - Vojtěch
Mno, trefit sám sebe... asi jako Geralt namlátil šlechtici jeho vlastním mečem?
14.6.2014 16:41 - Almi
Nerhinn: No, vypadá to, že Ti nezbyde, než se zeptat na enworldu, třeba budou vědět tam.
14.6.2014 18:40 - hadrian
Já bych spíš zkusil wizardí stránky. Stejně se dozví, že "play as written" to pravidlově může nechat enemáka napálit do něj samotnýho. Takovéhle powery se tam probíraly dost často.
14.6.2014 18:56 - Alnag
Nerhinn, hadrian a spol.: Ještě jsem to důkladněji prostudoval, a je fakt, že pravidla 4E jsou exception based, takže v zásadě co není zakázáno je povoleno. A napálit to do sebe není explicitně zakázáno. Když se podíváte na powers, tak je tam většinou napsáno Target: one creature/target (není napsáno, zda ally, self, enemy), takže se lze cílovat vlastní power. Na druhou stranu bych řekl, že ilegal to bude v situaci, kdy by jako target bylo napsáno enemy. Takovou power asi nelze sám sebe trefit.
14.6.2014 19:02 - Nerhinn
Alnag: No jo, ale jak by pak s tou powerou mohl trefit kohokoliv ze svých vlastních řad?
14.6.2014 19:07 - Alnag
Nerhinn: No v té menšině případů, kdy je v nepřátelské power napsáno, že tím musí cílovat enemy (nejsem si jistý, že to tam vůbec nějaká power má napsáno, ale řekněme, že ano), by to asi nebylo moc použitelné (jedině v nějaké bizarní stragické situaci, kdy bys ho chtěla donutit útočit na nějakého svého spojence). Ale to slovo "legal" znamená právě toto. U nestvůr ale v 90% není specifikováno, jaký má ten cíl být, nebo je tam napsáno creature, tudíž to bude povětšinou jedno.

EDIT: Teď jsem třeba v Monster Vaultu našel melee attack na (one prone creature). Což taky bude znamenat, že když žádný z nepřátelských řad nebude povalený, nebudeš mít legální cíl. Se stane.
14.6.2014 19:31 - Nerhinn
Alnag: Ah, nevěděla jsem, že potvory to mají jinak. Díky :)
14.6.2014 19:40 - hadrian
ta schopnost bude fungovat celkem snadno i se slovem enemy - "enemy" je jakýkoliv protivník CP, takže "enemy" pustí do "svých přátel" - protože to jsou nepřátelé uživatele schopnosti.
14.6.2014 19:42 - Alnag
hadrian: To bych si dovolil nesouhlasit.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12488102912903 secREMOTE_IP: 18.118.144.69