Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
18.8.2013 21:46 - Max
Yashamaru píše:
Chvilku jsem druzinu trapil bez vody a naseho wizarda napadlo, ze by vykouzlil Ledový povrch a led si nalamal do plechacku a ohral Kejklemi.


Pokud nechceš aby ti efekty kouzel kolidovali s hrou, dá se vždycky použít: Magie pracuje na pryncipu fluida - nedotknutelná látka která navenek projeví fyzikální vlastnosti. Jakmile skončí dodávání zdroje magie, fluidum se rozplyne (naláme si led, ale po pár minutách už v pechovce nemá nic). Navíc to co se tam manifestuje může být nestravitelné, takže může udržovat kouzlo, vypít hektolitr vody a stejně se nezavodní.



Pokud by šlo jen o tu vodu, dalo by se využít že magie tvoří dokonale čistou vodu. V reálném světe "destilovanou vodu". Požití destilované má za efekt: Nesprávné rozdělování vody v organizmu a pokles hladiny elektrolytů může mít až za následek funkční poruchy důležitých orgánů. Prvními příznaky jsou slabost, únava, bolest hlavy, poruchy srdečního rytmu či svalové křeče.
18.8.2013 21:47 - Alnag
Max píše:
Magie pracuje na pryncipu fluida - nedotknutelná látka která navenek projeví fyzikální vlastnosti.


To by pak nefungovaly kouzla typu "Create food and water". Byť ty jsou zrovna ve 4e rituálem.
18.8.2013 22:00 - Max
Create food and water ... nemusí jít o vytváření, ale o přemístění. Využiju magii k přenosu vody z nějakého jiného místa, svéry, existence ... nevim jestli existuje sféra jídla, ale myslim že se nedá přímo dokázat že ne. :)
19.8.2013 08:45 - Merlin
Max píše:
Create food and water ... nemusí jít o vytváření, ale o přemístění. Využiju magii k přenosu vody z nějakého jiného místa, svéry, existence ... nevim jestli existuje sféra jídla, ale myslim že se nedá přímo dokázat že ne. :)

rozhodně ale existuje Křemíkové nebe!
19.8.2013 11:14 - Beltar
Já bych zas tak benevolentní nebyl. Pokud chtějí v boji kopat do nohy a dávat slow ať si na to vezmou poweru, která to umí a popisují to tak. A pokud opravdu dělají nestandartní akce tak ať si je pěkně zaplatí akcema a pořádně, protože to nejsou pohyby, které mají zautomatizované výcvikem.
19.8.2013 11:26 - Almi
Beltar: Asi tak, pravda je, že 4e v součansé podobě už má powery a featy snad na všechno. Takže lze vytvořit (či dofluffovat) naprosto všechno. Takže - pokud to fakt cvhtějí, není problém si takhle postavu vytvořit :)

ad. vytváření vody atd. - obecně se držím ve svých hrách přístupu daného 4e - silné věci jsou vyhrazeny rituálům.

Pokud chtějí použít svoje encounter či daily power či utility v nějakém SC, tak je za to odměňuji snížením náročnost, či automatickým úspěchem atd. Protože je to taky "něco za něco".
19.8.2013 14:10 - Merlin
Tak ozvláštnění boje a nové věci...proč ne, ale v tomhle jsem dost kruťák, abych podal prst a nenažranec mi rval ruku :).
19.8.2013 15:17 - Element_Lead
No minulou hru jsem to vsechno resil +- tak, ze jsem vybral zakladni vlastnost na kterou to asi je hod + 1/2 urovne a nechal je hodit d20.

DCcka jsem daval vetsinou 10 kdyz mi to prislo easy jako treba prevratit stul nebo 15 stredni, kdyz se snazili prevratit police s lektvary na nejake vytrzniky.

A vzdycky jsem popsal co se stane kdyz se mu to povede a co se stane kdyz se to nepovede. A hrac se pak rozhodl jestli do toho pujde nebo ne.

Jedinej problem je, ze hraci maji tendence mi tyhle akce oznamovat a ptat se na ne az po tom co normalne zautoci :) Musim si je jeste trosku vychovat, aby se nebali to delat misto utoku s nesnazili se to tlacit bokem.

Co se tyce tech kouzel, tak nakonec jsem se jich proste zeptat emailem jak to s tou magii vidi. + Navrhnul jsem ze pokud trvaji na tomhle "exploitu" tak bych rovnou zaradil do kejkli kouzlo teleportuj neblizsi vodu k magovi. Podle me lepsi aby to delal mag dustojne a se stylem nez aby naprazdno palil bojova kouzla a pak tam litali s polni lopatkou lamali led nez zmizi.
19.8.2013 16:13 - Max
Merlin píše:
rozhodně ale existuje Křemíkové nebe!

No jasně ... kam by jinak přišly všechny kalkulačky!?

Yashamaru píše:
a pak tam litali s polni lopatkou lamali led nez zmizi.

No tak jestli to bylo takhle tak si alespoň užili kus srandy :) ... a až budou potřebovat opéct špekáčky, Hořící ruce! :)
3.9.2013 17:16 - Element_Lead
Nemam zadne zkusenosti co se tyce "odrotovani" dnd edice. Chapu to dobre, ze pokud to vypada, ze zustaneme hrat 4e, tak bych si mel jeste rychle dokoupit knihy nez vse uplne zmizi z regalu? Uz ted jsem marne koukal v ceskych eshopech po Dark Sun Campaign guide. Bude to akorad cim dal horsi ze?
3.9.2013 18:41 - Alnag
Yashamaru: V ČR asi ano, ale firmy jako Noble Knight to dle mého spíš jistí. Navíc příruček, které "opravdu" potřebuješ není zase tolik.
3.9.2013 22:45 - Almi
Yashamaru: Jak říká Alnag..reálně se nedá sehnat momentálně pouze Players Guide to Eberron. Zbytek ještě je. Staré tilesy se dají částečně nahradit tilesama co vyšly v krabicích.

Reálně potřebuješ jen několik "must have" přiruček. Zbytek ti stačí v pdf, hodí se mít (zejména pokud plánujete hrát delší kampaň) v družině zaplacený account na wizardy, čistě kvůli character builderu (jeden stačí pro všechny bohatě - vyzkoušeno) nebo si pořídit offline z netu.

Jinak, jako DM nejčastěji sahám reálně po Monster Vaultu, Monsters of Nentir Vale (ty bys měl mít určitě - krásné mapy a super příručka, vyplatí se), Monster Manual 3 (neb je "updatovaný" na nové hodnoty). Pak případně nějaký campaign setting, který budete chtít hrát (Eberron či je moc pěkný Neverwinter - pro low level kamapaň 1-10 level je ideální).
Nu, a pokud ti zbývají ještě penízky, tak cokoli, co je v akci, nebo se ti bude hodit - třeba takový Open Grave byla moc pěkná příručka ;)

A hodně srandy se dá užít i s Despair deckem, jen si nepamatuji evil příručku, kde vyšel. Ale v tašce ho tahám pravidelně, užijí se často. Spolu s Kartami zranění :)
3.9.2013 23:00 - Alnag
Za mne je 4e must have PHB1, PHB2, DMG1, DMG2, nějakou verzi MM (nejspíš jak píše almi MV, MVofNV, MM3) a s tím vystačíš 90% času. Dokonce bys možná nepotřeboval ani půlku ze jmenovaného, ale to mi skoro přijde, že patří k dobrému tónu mít.
4.9.2013 20:54 - Element_Lead
No phb, mm, dmg mam, to je jasny, kupoval jsem je hned jak vysly. Ted jsem si chtel udelat necim radost, tak jsem koupil Rules Compendium, zaujal me hlavne "cestovni" format a alespon trochu aktualizovana verze pravidel. A k tomu jsem koupil Halls of Undermountain, protoze jsem nikdy nekoupil nic podobneho, tak jsem zvedavej kolik toho zvladnu vytezit zabavy a inspirace.

Ten Monster Vault vypada paradne, countery i aktualizovane staty + vic fluffu. Ale vzhledem k tomu jak zvracene u me vypada vyroba monster mi prislo lepsi sahnout po tech pravidlech. V podstate si vsechny priserky vyrabim sam.
6.9.2013 13:29 - Almi
Yashamaru - Tak to spíš, než MV kup ten Nentir Vale. Už proto, že je tam dokonalej fluff a dost mosnter, která jsou na hraní docela zvrácená :)

JInak, ano, Halls of Undermountain si beru do ruky docela často, pokud dělám cokoli s dungeonem. Jsou tam vychytaný nápady na místnosti a scény, které jsou stand alone. V jádru je to zajímavá knížka.
10.9.2013 08:24 - Element_Lead
MV se uz neda sehnat a kdyz sem se informoval u majitele shopu, tak uz ani nebude. (Z UK apod jsem zatim nikdy nic nebral, tam snad bude).

Hral nekdo Reavers of Harkenwold? Jsou na to na netu same pozitivni reviews. Jen mi to trochu pripomina Red Hand of Doom. Obojim se ted procitam, abych to splacl dohromady, vyhodil z tama trash a nechal zdrave jadro.
10.9.2013 09:19 - Shako
Sehnat se da kdeco - je je potreba obepsat vice tech shopu. Nedavno jsem takhle koupil jedny tilesy, ktere uz nikde ofiko nebyli. Nakonec mi na dotaz hned 2 obchody rekly, ze je muzou pro me objednat a dovest.
10.9.2013 10:56 - Element_Lead
Tady na rpg funguje jeste neco jinyho nez cernyrytir a fantasyshop?
10.9.2013 11:11 - Shako
V Cernem rytiri mi moc ochotni neprisli, ale zkus napsat na Fantasy shop, zda to jeste nekde nemuzou objednat.

Jinak mensi sortiment RPG maji jeste deskovkove eshopy - ale tam je to obvykle jen FFG a Altar. Ale videl jsem tam uz treba i Mouse guard.

Konkretne treba tilesy jsem shanel pres nejaky eshop, co normalne vede knizky. A ikdyz mi ta pani volala, tak tvrdila, ze mam objednanou literaturu DnD tiles. :-D

EDIT: Cerny rytir pise na dotaz, tak to bych urcite zkusil.

EDIT2: Koukam, ze treba tady maji ruzne rpg veci - hlavne DnD a Pathfinder, ale nasel jsem i Call of Cthulhu, Exalted, GURPS, D20... a jako bonus figurku cerneho draka (Gargantuan Black Dragon).
10.9.2013 12:00 - Element_Lead
Ten posledni shop jsou jen prostrednici na dovazeni z anglie tusim, maji taky silene ceny. Uz jsem u nich neco kupoval z normalni beletrie, protoze nektery knizky se tezko schani v originale v ceskych obchodech, vetsinou je vsechno prelozeny. Taky ta dodaci doba je fascinujici :)

Cerny Rytir je takova klasika, u nich jsem uz utratil penez jen za magicky. Ja osobne proti nim nic nemam, hodne dlouho to tady tahli sami, ale spis se snazim podporovat i jiny, mensi nebo zacinajici obchudky nebo knihkupectvi.

Jako porad ta situace neni idealni, ze jo. Prave ze zrovna to, ze uz to nebude mi psali z toho fantasyshopu. Jeste jsem jim tam neco psal, uvidime. Kazdopadne:

tato příručka je již bohužel vyprodaná a u distribuce nedostupná. V prodeji již nebude. Děkujeme za pochopení.

Na me nepusobi nadejne.

Ono, ja si nestezuju nebo tak, ze bych nutne potreboval reseni. V dnesni dobe, kdyz je clovek jeden klik od cehokoli to clovek nema potrebu zas tak hrotit, ale proste mam zvyk, ze kdyz se mi neco hodne libilo, tak si to kupuju, protoze chci videt vic podobnych produktu. I kdyz bych si to spravne nemel predem precist a posoudit. Kazdopadne rad tyhle veci kupuju z ceskych obchodu, protoze kdyz si to budou vsichni objednavat v UK nebo US, tak to asi moc nepomaha. Me by se libilo, kdyby byly proste herni shopy v kazdym vecim meste jako to je jinde, tak se tomu snazim pomahat aspon tak, ze kupuju u nas pokud to jde.

Je mi jasny, ze mi nekdo hned vysvetli proc je to zbytecny a ze to je k nicemu tenhle pristup a ze to nic nezmeni, ale neni to potreba :)

Kazdopadne pekny, jde videt, ze kdyz nekdo moc chce, tak si to sezene.

Dodnes si pamatuju kdyz jsem si jako malinkej lulinek koupil tehda jeste casopis ikarii nebo jestli to byla legenda, jeden z tech dvou. A sel jsem v Jeseniku (byvale okresni mesto) do meho oblibeneho fantasy knihkupectvi a zeptal se prodavacek jestli nemaji DnD 3e a ukazal jsem jim reklamu v casaku a na ni obrazek corebooku. Nemeli :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11711001396179 secREMOTE_IP: 18.218.254.122