Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
27.7.2012 17:39 - ShadoWWW
Taky si myslím, že do toho Paizo nepůjde. Nástupcem 4E bude imho 13th Age.
27.7.2012 17:54 - Vojtěch
Nástupcem 4E bude docela určitě 5i s nějakým modulem. 13th Age sice má některé struktury z 4E, ale zdá se, že je mnohem víc zaměřené na abstraktněji pojatou hru a méně taktické boje. Tedy něco jako to, co 4E předváděla v skill challenge. Mě se tedy líbí, ale není to myslím to, co 4E zcela nahradí.

EDIT: Tedy daleko víc improvizované akce a powers jako fakt masakr věci. Taky je tam jen 10 lvlů a útok je docela drsná záležitost.
27.7.2012 20:59 - Almi
Vojtěch: Nenávidím Tě! tohle fakt chci! :))) Nedá se to koupit i v papírové verzi? :)

wlker: jojo, už jsem Tě nasdílel na Stříbrný podnos. zatím je tam pár věcí, spíš, abych si to vyzkoušel v praxi.

ALL: pokud nemáte referal link na instalaci dropboxu, tak link je zde.

Pokud ho použijete, nasdílím Stříbrný podnos na mail/účet, který uvidím u sebe. Pokud už dropbox máte, a chcete přístup na podnos, napište mi mail do PM a já vás nasdílím.
27.7.2012 22:08 - wlkeR
Vojtěch, Almi: Díky za motivaci shánět nějakýho ubožáka, kterýmu obsadím wifinu. Násilím, bude-li třeba :D
27.7.2012 23:23 - Vojtěch
Ještě ne. První escalation verze pravidel (úprava po prvním playtestu) je ke stažení tady (poslední post).
28.7.2012 00:47 - Almi
Vojtěch: Tak mně nešlo ani tak o 13th age, jako o papírovou verzi těch dobrodružství z paiza, co jsi linkoval..ale na ten 13th age se kouknu rád taky! Děkuji
28.7.2012 05:09 - Vojtěch
Tohle není od Paiza, ale EN Publishing. Jestli je to stejně dobré, lepší, nebo horší nemám zdání. Jediné, co o tom vím je, ze je to AP pro 4E (a taky že další svou AP už EN dělá pro Pathfinder...).
31.7.2012 10:52 - Almi
Tak, na Dropboxu jsem zkušebně nahodil Encounters, pár Lair Assaultů a DnD Day dobrodružství.

Nyní budu v průběhu času uploadovat Dungeon a Dragon. Nahodím je jak ve formě jednotlivých čísel, tak i jednotlivě jako pdf soubory, protože jsem zjistil, že se mi v tom lépe vyhledává a orientuje. Zvlášť asi v názvu zdůrazním, zda se jedná o dobrodružství + pro jaký level je určeno. Taky vypíchnu jednotlivá Charakter Themata, protože je dosti těch, co nemají přístup k Builderu a docela si je oblíbili.

Dál nahodím zvlášť map packy, art packy a je otázkou, zda i jednotlivé příručky (to až podle místa a zájmu).

Pokud máte zvláštní požadavky a přání, není problém.
31.7.2012 11:12 - ShadoWWW
Almi: Z příruček bych tam dal Core 1-3 + AV1, AV2 a Mordenkainen's Magnificent Emporium.
31.7.2012 12:10 - Almi
ShadoWWW: Jasně, rozumím, souhlas. Prostě klasický základ :)

Ještě musím pořešit, zda když jsem Stříbrný podnos zřídil já, a narvu do něj cca. 8 GB dat, tak zda se k tomu dostane i uživatel s normálním dropbox účtem. Ale hádám, že jo. Máte někdo takovou zkušenost?
31.7.2012 12:56 - Merlin
Normální dropúčet mi to myslím hlásilo 3GB, ale podle mě mám přístup k těm 8 co máš ty
3.8.2012 09:36 - Almi
Tak, Stříbrný podnos se pozvolna plní, podle toho, jak mám čas to vše editovat a uploadovat..z posledních pár dní jsou to komplet Character Themata, která vyšla v Dragonech. Je jich kupodivu docela hodně.

Nové produkty Wizardů:

jak už tu někde zmiňoval ShadoWWW, rytíř k nám dovezl i prvoediční, vázané manuály. Věc ideální pro sběratele, vypadají nádherně...ale já teď budu psát o nových mapách :)

Před nějakou dobou vyšli Dungeon Tiles - Cathedral of Chaos.

Jsou to klasické tilesy, s tím, že jsou zaměřené na cokoli "šikmé". takže už uděláte šikmé stěny, špičaté rohy, diagonální chodby atp. Prostě - poslední, co tu ještě chybělo. Vše kvalitní, i špičky by měli nějakou dobu vydržet. Pak lze nalézt tily rozpraskaných dlaždic a nejrůznější lávová jezírka, bazénky se řeřavými uhlíky atp. a to ať už v podobě dílků 2x4 nebo i trojúhelníkovém tvaru.
Poslední zajímavou novinkou jsou tilesy s balkonovým zábradlím. Takže není problém mít v místnosti dvě patra oddělená schodištěm..super věc, jak dát zlodějovi a akrobatům vůbec nový rozměr. Ukryjte střelce na horní patro, přidejte pasti..a rázem bude váš encouter mnohem zajímavější!

Dále obsahují kolečka s nejrůznějšími efekty - od zdí kamenných, zelených, různých symbolů šipek, nástrah až po přízračné postavy a oka. Prostě vše, co se hodí hráčům i DMovi ke znázornění pastí, podvných vírů, teleportovacích polí, ledové stěny etc. Super věc, už jsem několikrát úspěšně použil!

Díky kurzu dolaru a hlavně clům stojí 299,- Kč, ale vyplatí se. Ti, co rádi šikmé plochy, resp. chtějí mít jistotu že postaví vždy vše, hodí se mít 2x.

Další tilesy, co se objevili v posledních dnech, jsou Dungeon Tiles - The Urban Underdark.

Oficiální text v rytíři k nim říká: Jako již tradičně Wizards vydávají další doplněk pro Vaše dobrodružství - 6 vylamovacích archů oboustranných dílků map pro Vaše dobrodružství. Tentokráte s tématem trpasličích ruin, zatopených částí měst a podobně temných lokací.

Tak, aby bylo jasno, zatopené části měst a podobně byste fakt hledali marně. Tilesy však nejsou špatné, obsahují povedený mix jeskynních a klasických (dlaždicových) tilesů. hezky je spojují. Dodávají nejrůznější zdi (i o minimální šířce), střílny, díry v podlaze, výklenky z prozkoumání, průchody. Zkrátka vše, co potřebujete pro pořádnou výpravu do Underdarku. Ostatně - mapy v posledních Encounters věnovaných drowům pracují právě s dílky z tohoto setu.

Tož shrnuto - pokud se rádi touláte se svou družinou podzemím, vyplatí se mít. Stačí tak 1x.

Na konec jsem si nechal opravdovou perlu - nový D&D 4th Edition - Map Pack - Vaults of the Underdark.

Jedná se o 3 archy oboustranné mapy. Vše věnované podzemí. V textu na zadní straně se líše, že nové mapy jsou jen 2 - jeskyně muchomůrek a ruiny trpasličí pevnosti v podzemí. Přiznám se, že jsem koupil spíš proto, že cena 149,- Kč se mi zdála fajn. Jak příjemně jsem byl překvapen!

Ačkoli jsem si myslel, že znám téměř všechny mapy, znal jsem stěží dvě. A ty co jsem znal (trpasličí hláska u mostu v podzemí - asi znáte, byla v nějakém starteru figurek) se dá krásně spojit s ruinami trpasličí pevnosti a pokračováním podzemní řeky.
Totéž jeskyně mochomurek se dá spojit s druhou mapou. V obou případech tam vznikne super mapa, kde se vyřádíte totálně. Vše nádherně ručně kreslené, nic složeného z tilesů! Naprosto famozní, za 149,- Kč jednoznačně záležitost, kterou doporučuji i těm, kteří tilesy většinou nekupují, ale občas něco zahrají. Věřte, nejsou to vyhozené peníze.
3.8.2012 10:07 - Merlin
Zatroleně :) tos nemohl napsat, než jsem si objednal? :) Urban Underdark v podobě dvou kusů už by mělo dnes dorazit a map set jsem nějak neobjednal :) no nic :)přibalím příště.
Jinak mám část tilesů ještě v originál balení, u některých mi stačily zatím vybalit jen jedny...takže až nebudou k dostání tak je budu za obrovský prachy prodávat :)
9.8.2012 08:54 - wlkeR
Robert Schwalb vzal rýč a šel na 4E... http://www.robertjschwalb.com/2012/08/experimenting-with-4e/
Mam to přeložit?
9.8.2012 09:19 - alef0
Prelož. Ono je to zaujímavý postup v duchu "znížme všetky tie bonusy a DCčka, ktoré narastajú donekonečna." Táto technika sa v D&D objavuje pomerne pravidelne (d20 Warheart?), ale tu sú argumenty, že prečo to spraviť.
9.8.2012 10:09 - Alnag
WlkeR: Pokud to nepřeložíš ty, tak já ano. Přijde mi to zajímavé. Alef má pravdu v tom, že je to častá úvaha a trochu to koresponduje s tím, co dělají v DnD Next. Nevertheless pro fandy 4E to může být fajn inspirace.
9.8.2012 21:35 - wlkeR
No, mně zakázali brát na Šumavu počítač, takže nejdřív to budu stíhat za tejden.
19.8.2012 01:15 - Kormorán
chtěl bych se zeptat na zteč. jestli to dobře chápu tak před ztečí můžu normálně použít drobnou i pohybovou akci a nakonec to zakončit ztečí, ale použít prvně zteč a pak jinou akci už nejde ?
a nebo když použiju zteč, tak v daném tahu nemůžu nic jiného dělat ?
19.8.2012 11:00 - Shako
Kormorán píše:
chtěl bych se zeptat na zteč. jestli to dobře chápu tak před ztečí můžu normálně použít drobnou i pohybovou akci a nakonec to zakončit ztečí, ale použít prvně zteč a pak jinou akci už nejde ?

Presne tak.
Nejsem si ted jist, jak je to pri pouziti akcniho bodu - zda lze mit dalsi akci i po zteci.
19.8.2012 11:26 - hadrian
Myslím, že po akčním bodu lze dělat další věci - přece jen specifické přebíjí vždy obecnější - takže obecně nelze po zteči nic konat, ale specificky po spálení akčního bodu lze.
EDIT: navíc po zteči lze konat akce - ale jenom volné a spálení akčního bodu je volná akce.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12563490867615 secREMOTE_IP: 3.17.154.171