Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
8.4.2012 14:30 - Me-dea
No u toho článku tak nějak chybí z čeho ten autor čerpal. Ale jak jsem dohledala, bylo to tak ve starých edicích - 2E a dříve. Pokud se ti to líbí, klidně to použiij.
8.4.2012 14:38 - Slávek
líbilo, Dorwove jsou dle mého asi nejmocnější rasa, co vím jednou jen vzešli na povrch a to jedno město...a na hoře měli vážně velký problém. Pokud by vyšlí všechna města tak si myslím že svět bude zavírat .-)
8.4.2012 14:45 - Me-dea
Ono to ale nebude ani tak "mocí" jako spíš blitzkrieg přepadem a vyhlazením. Si přestav, že máš město s nějakou tou stovkou strážních a několika tisíci obyvateli, které ze stok napadne několik stovek +/- disciplinovaných drowů s přesným plánem útoku. Myslím si, že právě možnost nečekaného útoku kdekoliv kde je podtemno je jejich nejlepší zbraní. Stejně jako skaveni z Warhammeru.
8.4.2012 14:49 - Slávek
Dávám ti za pravdu - Ostatní rasy kde se jejich mistři věnují desetiletí jednomu oboru. Dole se seprůměrný drow věnuje jak šermu a bojovým uměním, tak alespoń jedné z magií a navíc často dalším otázkám smrti. A ve všech musí být sakra dobrý, protože když není, tak ho dřív nebo později obětují nebo padne v boji s jiným Domem. Oni žijí v prostředí, kde nebýt nejlepší znamená být mrtvý (ve smyslu drowové vs. ostatní) a kolem jsou démoni a podobní, takže být nejlepší není zase tak snadné. Takže oni když vyjdou, tak jsou to bez výjimky excelentní šermíři a výborní mágové. Plus oni jsou zvyklý v boji skutečně používat oboje a navzájem to podporovat, ať už na úrovni jednotlivce, nebo celé armády. A kdokoliv z nich je jiný, ten akorát umí něco navíc, je mnohem lepší, nebo je nedej marthé výše postavená žena a tedy smrtelně nebezpečná kněžka.


Prostě téhle rase by mohli jedině tak zavařit trpaslíci a to ještě možná :)
8.4.2012 14:54 - Slávek
Jinak, Skaven o proti Drowu má jednu těžkou nevýhodu....a to je morálka:-) Ale jinak příklad dobrý.
8.4.2012 19:27 - Vojtěch
Popravdě řečeno původní drowové mají několik nemalých problémů a Slunce k nim tedy moc nepatří. Drowové jsou neustále v zápase o moc a to tak, že více jak dva šlechtické domy se do boje dostanou jen v případě likvidace absolutního kacířství proti Lloth nebo napadení celého sídliště něčím hodně mocným (zpravidla armáda Duergarů, nebo tak něco). V tomto chování je udržuje jejich pantheon s Lloth v čele, protože je pak může lépe ovládat a taky jí to baví (mimo jiné má ve sféře vlivu podlost, ničení a chaos tedy pokud její věřící dělají něco jiného, nebo nedej bože něco opačného ji tím vlastně připravují o moc). Samy šlechtické domy se jaksi nedokážou vyrovnat s tím, že by někdo náhle k síle, či jednotě přišel a snaží se tomu vší silou bránit, pokud by na tom samozřejmě stejnou měrou neprofitovali. Tohle prakticky vylučuje nějaké větší světovládné choutky. Dalším problémem je, kolik moci jim Llolth dává. Drowové získali spoustu svých vlastností díky jejímu požehnání, takže pokud by zmizela, nastane neskutečné pandenomium a k tomu jak by se to doneslo elfkým bohům, tak by jim asi dary zrušili a znovu jim připoměli, že pod zemí jsou za trest (a tentokrát bez ochrany té zavržené pavoučí potvory). Oni ji musí líbat její odulé pavoučí pozadí, protože jinak jsou to jen prokletí elfové v smrtícím prostředí a ona je musí štvát proti sobě, jinak její moc jde do háje. Začarovaný kruh :)
8.4.2012 21:35 - Naoki
mooooooc pěkný :3
8.4.2012 21:49 - hadrian
Myslím že jako neRPG povolání by asi nejvíc u Drowů profitovali psychoterapeuti. Souhlasím s Naoki,Vojtěchu super a to je skoro už článek, resp. byl by z toho pěknej článek.
8.4.2012 22:10 - Slávek
Vojtěch - To nezpochybňuji :-) Celá tahle debata vznikal s videa DnD kdy Loth chce ovládnout svět, což jaksi je více méně blbost kvůli 1) jejímu přesvědčení za 2) její podstatě intrik. Nevím jestli DnD chystá přepsat Drowy pokud jo tak by to bylo docela zajímavé. Osobně si myslím že Drowy dle toho jak jsem to pochopil krom její bohyně snad nemůže nic sjednotit a ta nemá moc důvod to dělat. Pokud by se ale to stalo tak bude slušný finální masakr.

nejsem si jist ale když povstalo jedno město tak ostatní rasy trošilinku měli problém ( a bohové moc netuším jestli se do toho vložili nebo ne) ... a museli se sjednocovat ? Důvod je asi opravdu v tom že o proti jiným rasám Drowove prochází více méně peklem kdy bojují na jedné straně s podzemní nádherou a na druhé straně mezi sebou.
9.4.2012 00:47 - Almi
Slávek a ostatní: Nerad ruším zajímavou debatu o tvém světě, ale bylo by možno se s ní přesunout do zvláštní diskuze? Tohle byla (a snad ještě je) diskuze určená obecně DnD 4e, včetně novinek atp. a nyní se v tom začínám nejen já docela hodně ztrácet... :(

..nebo je to s požehnáním moderátora?
9.4.2012 09:28 - Naoki
tak jsme tu nedávno měli post o drowech podle kanonu, což se mě osobně hodně líbilo, jestli se to tu bude takto dále objevovat tak já jsem pro zůstat v tom topicu :D
9.4.2012 09:39 - Slávek
Almi - Celou dobu se bavíme už jen o Drowech a o videi které vydali Wizards...o mém světě se tu už nebavím protože jsem na to založil vlastní téma..


http://www.youtube.com/watch?v=f-7vw_pT9tM teda pokud nepředpokládáš že jsem to video udělal já:)

Pro ostatní : Jak Vlastně vznikla ta kletba Drowu ? Tohle mě trošinku už uteklo.
9.4.2012 09:51 - Vojtěch
Hele, já na Drowy udělám článek a můžeme se pak přesunout tím směrem.
9.4.2012 12:09 - Slávek
ok:-)
10.4.2012 10:23 - Me-dea
Ráda bych se zeptala. Vím, že tu někteří lidé pořádají D&D encounters a D&D lair assaults, tedy že dostáváte od Wizardů poštou ty dobrodružství. Na to musíte mít nějakou prodejnu, kde to pořádate, že? A nebo se to dá nějak i pro soukromé skupiny? Asi ne, že?
10.4.2012 11:10 - Almi
Me-dea: Oficiálně to musí jít před ani ne tak prodejnu, jako spíš hernu. Ale v českých podmínkách to zmutovalo do podoby, že co si kdo domluví, to má (přičemž vždy je to pod hlavičkou někoho někde). Třeba v praze se jako fatální problém ukázalo, že žádná herna není schopná mít otevřeno pozdě do večera..

..ale k jádru dotazu - pokud si najdeš hernu (nebo se mi ozvi, zjistím ti, kde je nějaká v okolí vedená u Blacfire), dá se to pod ně schovat. Ale v jádru jde jen o reportování zpět wizardům a to odadministruje (hrozný slovo) kdokoli, kdo umí trochu anglicky a přežije jejich šílenej systém (takže ideálně osoba znalá organizace magicových turnajů). Pak se dá hrát i v rámci soukromý skupiny.

Jinak, často mi nějaké Encounters věci zůstanou a nemám potřebu si je syslit ve více kusech, takže je rád poskytnu dál. Většinou stojí za to. Odkud jsi? Když tak se ozvi na PM nebo rovnou přijď na DnD Day v neděli 15. dubna..

Lair Assaulty mi nezůstávají, o ty je vždy rvačka, protože mají vždy naprosto luxusní mapu, většinou ručně kreslenou nebo třeba jiným tilesový podklad (Forge titan třeba žhnoucí rudou), na kvalitním papíře, takže nechápu, že je nevydávaj i zvlášť. Lidi by za to byly ochotný rádi...
10.4.2012 11:51 - wlkeR
Fakt je, že jediné co člověk potřebuje k pořádání D&DE je obchod / člověk s živnosťákem. Namlátíš ho do systému, nafasuješ pár DCI přihlášek, sebe nahlásíš jako organizátora, a pak jen stáhneš Wizards Event Reporter, včas přihlásíš další sezónu a včas jí odreportuješ. Vlastně je to šílená byrokracie, ale hej, ten matroš za to stojí.

Assault je na tom hůř, tam potřebíš hernu vyšší úrovně a vážně se vyplatí lípnout k nějakýmu Magicovýmu klubu.
11.4.2012 12:42 - ShadoWWW
Dnes vyšel dost dobrý článek o pastech.
11.4.2012 22:28 - Almi
ShadoWWW: Pecka!! A to zítra hrajeme..infiltraci do záporákova doupěte! Muhaha.. :D
25.4.2012 23:24 - Smud
Almi (a asi i ostatni): Jak jsem slibil, zde je odkaz na wizardi stranky, kde je videt planovane DnD akce a podminky jejich prihlaseni. Po prokliknuti je videt i kdy by se co melo konat. Treba se tyhle informace hodi.

http://www.wizards.com/WPN/Events/Scheduling.aspx?category=dungeonsdragons

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12621879577637 secREMOTE_IP: 18.117.196.184