Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
23.3.2012 09:07 - Slávek
hmm chápu .

Nejlepší řešení vidím následovné :
Napsat si pasivní a hlásit co kdo vidí a dovolit každému jednou aktivně prohledat a pokud hodí blblě sorry. Pokud se změní situace tak jim povolím znova.

Super děkuji dělám si poznámky. Jinak Vojto ja to četl a právě proto jsem napsal že mě to moc nesedí jako vždy říci co je tam schované... to je proti prostě mém myšlení :)


Edit - už konečně mě to došlo :)
23.3.2012 09:21 - noir
Slávek: Problém je v tom, že ti pak nebudou fungovat dobrodružství. Postavy ve 4e jsou vymyšlené tak, aby fungovaly s jistým bohatstvím. Pokud jim ho omezíš, nebo jim snížíš šanci ho nacházet, dostanou se do spirály smrti.

Tedy: bude pro ně složitější vyhrát v soubojích, čímž zase dostanou méně pokladů. Tím pádem se jim budou hůř hledat poklady, čímž se jim zase zhorší bojové schopnosti...
23.3.2012 09:24 - Vojtěch
Tak co je schované může být schované tak, aby to mělo podle toho obtížnost. Kdo hledá najde a kdo nehledá, může se všimnout. Tulák s vytrénovaným vnímáním si všimne že na polici vyčuhuje roh svitku, ale zbytek družinky už jaksi nemusí. Tulák ho pak může nenápadně zabavit, nebo k němu vyběhnout aniž by řekl, že hledá něco skrytého a tak si nevšimne, že ta police má zpuchřelé nohy (vyšší obtížnost) a jak se pověsí na ragál tak to na něj celé spadne (nejlépe s alchymistickým ohněm, který se rozbije při pádu). I takhle se dá použít mechanika pasti :)
23.3.2012 09:25 - noir
A dnes ještě moje oblíbené téma - jak Wizardi přehánějí potvory. Teď vydali (http://wizards.com/dnd/downloads/dragon/409/dnd_dra_409_Eye_on_Dark_Sun.pdf) zabijáka jménem Black blade of Raam - upozorňuju, že je pro Dark Sun, takže by měl být krutý. Ale on je megakrutý! Je to lvl. 14 potvora a jeden z jeho útoků dává zranění "Hit: 6d6 + 13 damage, plus 7d8 extra damage if the target
has none of its allies adjacent to it." Když padne kritika, tak to máme pěkných 105 životů jedním útokem! To je myslím první 4e potvora, která one shotuje kohokoliv, ne?
23.3.2012 09:28 - Slávek
noir - No o tom jsme přemýšlel taky vzhledem k tomu že jim omezím přísun expů tak budou postupovat pomaleji mnohem. Tím pádem budou mít více času si vydělat penízky za jiné úkoly. Samozřejmě se budu minimálně řídit tím doporučením co se týká magických věcí čili 4 věci jim dat pro pěti členou družinku. Zbytek díky tomu že budou postupovat pomalu si mohou dokoupit.
23.3.2012 09:55 - wlkeR
Tak ještě je tu možnost inherent bonusů. Moje banda je co se magických předmětů dost podvyživená, páč si nepíšou wishlisty a mě nebaví procházet ty kila a kila magickýho bordelu a dávat ho do hry (kde navíc postavy maj dost problémů se vyznat ve vlastních powersech.)

Co se smyslů týče, mam v družině postavu co si na to vzala Skill Focus. A ostatní se jí snažej dohnat, takže já už hody neřešim, prostě necham postavy skoro všecko najít, tuplem když řeknou, že to/něco hledaj.

Btw, mam následující metodu generování pokladu: hráči něco hledají, tak jim řeknu, že našli poklad. Oni se ptaj co, já řeknu že nevim co našli, ať mi to řeknou sami. Většinou je to zlato, tak si potom hodim na relevantní tabulce a je vymalováno. Ale už našli funny věci typu krabice léčivých lektvarů nebo izolepu (použitou nedávno k mumifikaci mrtvého zloděje.) Není to úplně superoptimalizační, ale je u toho zábava.
23.3.2012 10:06 - Gurney
Slávek: My jsme taky nikdy nehráli na pasivní, až když hráči začali aktivně prohledávat, hodili si a našli to co odpovídalo nejvyššímu výsledku co dosáhli. Skryté potvory a tak jsme řešili tím, že si potvora (DM), hodil její Stealth (Skrývání) a porovnal to s Perception (vnímání) postavy, která ho má nejvyšší 10.

K tý pasti:
ŽT jsou Životy
TZ je Třída zbroje
(oboje to v českém překladu je)

7 vs. TZ = hod na útok s bonusem 7 proti Třídě zbroje

noir píše:
Slávek: Problém je v tom, že ti pak nebudou fungovat dobrodružství. Postavy ve 4e jsou vymyšlené tak, aby fungovaly s jistým bohatstvím. Pokud jim ho omezíš, nebo jim snížíš šanci ho nacházet, dostanou se do spirály smrti.

Neřekl bych, že je to až tak dramatický.
23.3.2012 10:10 - Slávek
Gurney - dík právě tahle pat mě mate že nemá nikde základní UT ale jen +7 do UT tak jsem si nebyl jistý...
23.3.2012 13:09 - Alnag
Slávek +7 je základní útok. Znamená to 1k20 + 7 (tzn. číslo z rozsahu 8-27), které se porovná s TZ hráče (to je statická hodnota na jeho deníku). Všechny útoky se hází pomocí 1k20 + bonus, pro zjednodušení se tedy píše jen onen bonus.
23.3.2012 13:25 - Slávek
Alnag děkuji, tole jsem věděl jen mě mátlo že je to jen +7 čili to vypadalo spíše jako bonus než prim útok :) Ale začal jsme se koukat na překladoví klíč a hromady věcí už mě docvaklo :)

Prostě mě ty pasti přišli že nemají základní utok ale jen bonus k něčemu..v tomhle případě je to k hodu na utok :)
23.3.2012 14:06 - Slávek
Kde se dá koupit ta hrací plocha ( čtverečková) ? Nepotřebujem figurky a další věci ale tu plochu smivatelnou ta by se nám hodila:)
23.3.2012 14:21 - Vojtěch
V Rytíři by mohli mít pevné čtverečky, jinak by se ti mohlo hodit třeba tohle. v Příručce pro vypravěče taky někde byly kopírovatelné čtverečky.

Taky nějaké tisknutelné čtverečky, ale asi nebudou fromátované na A4...
23.3.2012 14:31 - Quentin
Slávek: Jmenuje se to reversible megamat nebo tak nějak a maj to v černym rytíři na florenci. Maluje se na to vypratelnýma dětskýma fixama od libovolného výrobce.
23.3.2012 14:39 - Apophis
Zajímavým pokusem pro rychlou tvorbu dungeonů, nejen pro DnD 4e, jsou geomorfy:
http://rpgcharacters.wordpress.com/maps/geomorph-mapping-project/

Mimojiné jsou na té odkazované stránce i další zajímavé mapky. Třeba i žádaného čtvercového půdorysu.
23.3.2012 15:02 - ShadoWWW
jj, ten reversible megamat je poměrně drahý (749,- Kč). Ale jestli bydlíš někde kolem Brna, tak si to buď objednej online přímo domů, nebo si to nech nachystat na brněnskou pobočku k vyzvednutí.

Ono je to poměrně velká investice a pokud budete hrát teprvé poprvé, tak bych zkusil zahrát pár prvních her spíš na papíře (s vytištěnými čtverci) a do megamatu bych šel poté, co vás to chytne.

BTW Máš už nachystané statistiky nestvůr, které dáš postavám do střetnutí na vašem prvním sezení?
23.3.2012 16:39 - Slávek
Ano použil jsem partu goblinu na první urovni ( válečníky dle monstr book) a pár human povalečů. ve městě nicm oc velkýho. Goblini jsou 4 proti pěti čelné družince. Co se týká povalečů tak těch je pět :)

čili 5x Human Bandit Level 2 Skirmisher Medium natural humanoid ( jen přemýšlím nad změnou zbraní není nějaký generátor?? že bych místo mace tam dal sword..)

4x Goblin Warrior Level 1 Skirmisher
Small natural humanoid a pak se uvidí ...jak říkám teď mají bojů za sebou až až a vrací se do města kde mají dost městksých ukolu...tam spíše budu využívat ty human.. :)
23.3.2012 17:03 - Jarik
Slavek:
Jak ti tu jiz radilo nekolik zkusenejsich lidi.
Proste to tzv. prefluffuj - cili Popisne predelej.
Zda ma nepritel v ruce mec nebo sekeru neni jiste tak dulezite jako PROC bojuje.
Neboli chci rici... Tak v popisu rekni, ze maji mece, ale jinak vychazej ze statistik, ktere jsou u nestvur popsane.

Leckdy se da vzit nestvura zcela jina.

Zkus uvazovat v jinych invencich, nez je zmena zbrane.
Postav treba proti druzince pouze 2 gobliny, kteri jsou vzdy hladovi a hlavne, jsou prokleti.
Jakmile umrou, tak se promeni ve zmet cervu, na kterych jsou ostny.
Postavy tak vlastne budou bojovat proti 4 nepratelum, jen v ruznem poradi.
Budou to mit mirne snazsi, ale to prece nevadi, hlavne, ze se to bude libit a otevre to moznosti k dalsimu zkoumani.
Pravidlove receno:
2x Goblin Warrior
2x Rat Swarm - pipisovane jako cervi s ostny :)
23.3.2012 17:21 - Blaine
V poslednim sezenim jsem napriklad byl prekvapen hraci, kteri zahrali "drama kartu" Prepare to Die! (prijde nejaky oponent, ktery okamzite utoci). Dokonce primo jeden z nich chtel hlavni nemesis sveho kolegy v prubehu heroic tieru (hraci jsou na Paragonu) pana Grolfa. Pan Grolf byl zabit po uzasne bitve, ktera trvala skoro cely jeden level, probihala po nekolika urovnich jeho velke skryse a koncila useknutim Grolfovi hlavy. A ted se vratil. A chtel se pomstit.
Byl jsem dokonale prekvapen. Nemel jsem nic pripraveneho a hlavne jsem planoval normalni, tri a pul hodinovou session.
Tak jsem rychle nasel Solo Bruta priblizne odpovidajiciho levelu. Jednu Hydru. Pridal jsem mu nejake schopnosti, zmensil pocet zivotu a hral jsem ji jako pana Grolfa. Ignoroval jsem marky druheho defendera, busil jsem do jeho cile.
Trochu pohybu, trochu naimprovizovanych efektu terenu. A diky tomu, ze nas druhy defender hodil Reaper's challenge nebo co, tak ani nedaval pan Grolf takove damage.

Proste nejde az tak o to, jaky mas nadpis u monstra, ktere zrovna pouzivas, spis jde o statistky a o to, do jakeho obalu souboj zabalis.
Takze nejlepsi je projit si prvni tri levely monster, nejaka si vybrat, mit je po ruce a mit nejake napady, jak je zkombit dohromady. A pak muzes hrat humany jako gobliny, vlky jako sovy atd.

Dalsi priklad: Upir s ledovymi schopnostmi. Vzal jsem Blizzard Dragona a hral ho jako upira, koukal jsem do vedlejsi tabulky, kde jsem mel upira a obcas jsem zahral schopnost upira.

Ale Jarikova rada je vyborna s tim Rat Swarmem.
23.3.2012 17:50 - Slávek
Jarik - Jde o dvě věci. První asi je Dmg a utok když maj meč budou mít jiné staty.
co se týká těch červu...brrr to jsme ani nevěděl že DnD má problém je že nejsme dobrý na EN ( na IT jo ale ne na tohle) a prostě neznám bestiáře...jsou celé v En tak jdu dle intuice... A bestiáře se přeloží tady až příští rok což se nedivím je to fakt tuna...


Co se táká dobrodružství klííd .) Věřte nebo ne Ph nebo DM užj edu sedmím rokem, mám svět Fantasy založený do podrobna na reálným světe mixlím Arcanem a Sapkovským a zatím každý říkal že až na ten pravopis je to pefektní ( i Hrdinove fantasy s toho začali čerpat). Já dokažu udělat dobrodružství, zápletky detekívky politiku prostě cokoliv..ale velice je problém pro mě nový systém na který si zvikám. Jen převod světa jsme tak v polovině. A bestář a možnosti tady jsou opravdu neuvěřitelné (lituji že neumím anglicky :( )
23.3.2012 17:55 - Vojtěch
Dlužno podotknout, že v 4E nejsou pravidla pro postavy a příšery stejná. Působené zranění, životy a tak dále se řídí tabulkami, nikoli tím, co mají v ruce nebo na sobě. Je to prostě potvora dané úrovně, která působí takové a takové zranění. Je jedno jakou na ni pak plácneš texturu. Použij potvoru, která funguje tak, jak potřebuješ a klidně na ní navlékni převlek medvěda. Je záhodno zachovávat nějakou tu rasovou konzistenci, ale nikomu myslím vadit nebude, když budou goblini jiného kmene třeba prskat oheň.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11934685707092 secREMOTE_IP: 18.223.106.232