Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
16.2.2012 18:06 - Assassin
V topicu DnD Encounters se domlouvá přímo hraní s konkrétní skupinkou hráčů, proto se zeptám spíše tady. Je možné pro běžného smrtelníka nějak získat materiály k DnD Encounters? Třeba i ty starší? Do Prahy to mám kus, pokud vím, tak nikde jinde se v ČR nic takového nepořádá, a proto bych je chtěl zkusit alespoň v domácím prostředí naší skupinky, popřípadě z nich načerpat pár nápadů. (Nebo zkusit zorganizovat podobnou akci v Brně? Kdysi jsem hrál v prostorách DDM, ale ředitelku zavřeli. Takže nevím kde, Černý rytíř v Brně je pro mne místo neslučitelné s DnD)
23.2.2012 09:51 - wlkeR
Byl by nějaký majitel DDI od té nesmírné dobroty a nahodil někam včerejší článek Faded Power?
23.2.2012 10:23 - ShadoWWW
Třeba najde. :-)
23.2.2012 10:32 - wlkeR
Díky moc :)
29.2.2012 00:06 - ShadoWWW
Přichází hrdinové z Chaosu živlů.
29.2.2012 08:21 - Almi
ShadoWWW: Díky! Já si je včera přinesl natěšeně domů...a byl totálně zklamán. Možná budou mít hráči jiný názor, ale podle mne se jedná o typickou zbytečnou příručku - kdyby vyšla v e-podobě, vůbec nic by se nestalo.

Obsahuje minimum fluffu. Ten zajímavější navíc poslední měsíc vychází na Insideru, takže to evokuje dojem, že původně měla být knížka výrazně tlustší, ale následně to ořezali na minimum a pro zvýšení zisku to rozdělili.

Je to hardback, což u příručky, u které se neočekává častější používání nechápu (srovnej s Monsters of Nentir Vale, které mám v ruce skoro pořád a pevnou vazbu nemají).

U knížky není žádná přidaná hodnota, žádná mapa, prostě nic. Jsem zhýčkaný? Asi ano...ale za tu cenu (v Rytíři 649,- Kč) jsou to vyhozené peníze.

Obrázky jsou z velké části použité už podruhé či potřetí.

Minimální nápady pro DMa. Všechno už tu bylo, jen je to tentokrát pohromadě a na jednom místě. Jediné zajímavé je přehledná tabulka/seznam primordiálů. Ale ta už vyšla jako ukázka. Akorát tak namlsala, protože primordiálům je jinak věnováno minimum prostoru. Kdo čekal nějaké rozsáhlejší povídání o Primordiálech, nebo dokonce (jsem DM) jejich staty, popisy, vychytávky, je zklamán. Ano, je to players option, ale stejně...

..přesně to ilustruje proměnu netu za poslední 2 roky. když vyšla Arcane class, tak OK. Ale dnes, když člověk postavu tvoří online, mi to přijde jako fakt luxus.

Takže pro mne verdikt - koupit z důvodu sběratelského, neb je to jedna z posledních věcí, co vychází pro 4e. Schválně se podívejte někdo do edičního plánu pro letošní rok. Kde jsou ty časy, kdy každý měsíc vycházela 1-3 věci...

Je docela děsivé vidět, že letos nás čeká vlastně jen "Drowí nájezd" v létě, pár tilesů a něco zrecyklovaných starých map :(

Vzniká tak vtipná situace, že to skutečně zajímavé v posledím roce vychází jen prostřednictvím Encounters nebo Lair Assault - zajímavá a různorodá dobrodružství doprovázená leckdy naprosto famózními mapami - A JE TO ZDARMA!

A moje zkušenost ukazuje, že kdyby to vydali komerčně (v ceně cca. 10-12 USD), lidi jim urvou ruce.
29.2.2012 08:35 - Vojtěch
Já do toho asi půjdu kvůli pár classům upraveným do úrovně Essentials (stejně jsem jenom sbíral classy). Je v Book of Vile Darkness něco zajímavého? Zatím se mi ji nechtělo stzahovat.
29.2.2012 09:36 - ShadoWWW
Ano. Je smutné, že kniha, která měla být poslední vlajkovou lodí, vlastně nepřináší tolik nového - tedy hlavně fluffu, kvůli kterému se dřív vyplatilo kupovat knihy.

Přijde mi, že v určité fázi tu knihu měli docela dobře zpracovanou, ale pak utli celou 4E a nastaly dva důsledky:
- Věděli, že kvůli blížící se 5i už tuto knihu moc hráčů kupovat nebude.
- Razantně osekali magazíny Dragon a Dungeon a imho do nich nacpali tento měsíc především to, co mělo být původně v této knize.

Vlastně nastávají dvě paradoxní situace. Jednu popsal Almi a druhá je ta, že malé nakladatelství Paizo teď chrlí příručky rychleji než velcí WotC (zvlášť, když započteme Pathfinder Path) a k tomu ještě mají zisky z prodeje PDF. I když je jasné, že už asi nikdy nenastane raketové tempo začátků 4E, kdy každý měsíc vycházely 1-3 příručky, ale nemuseli tak razantně přepínat do "udržovacího režimu", kdy jedou jen na poplatcích z DDI.

Myslel jsem, že už během března představí nějakou verzi veřejné bety 5i, ale to asi zatím stále ještě nehrozí, protože na začátek dubna je ohlášeno další neveřejné testovací hraní (respektive otevřené hraní jen v rámci Conu).
29.2.2012 09:43 - Vojtěch
Mno, fluff jsem tedy viděl i v době slávy 4E, ale platit se mi za to tedy nechtělo :/

Myslím, že zbytečně se zaměřili na chrlení mechanik a jiného crunch obsahu a fluff byla buď recyklace, nebo jen lehké přeleštění - obecně mi to připadalo celé jaksi minimalistické, až to bylo na škodu věci.
29.2.2012 09:51 - ShadoWWW
Myslel jsem to hlavně tak, že pro předplatitele DDI, kteří si vytváří postavu v Character Builderu, nemají knihy bez fluffu smysl.

Prvotní myšlenka byla, že se udělá mechanicky kvalitní hra a že hráči a DM si doplní (vymyslí) fluff už podle sebe, aby jim vyhovolal. Ve střetu s Paizem a hlavně právě kvůli DDI se ukazuje, že bez kvalitního fluffu to nejde a že právě fluff je to, na co hráči her na hrdiny nejvíc vzpomínají.
29.2.2012 10:38 - Almi
ShadoWWW: Ano, souhlas. Fluff si klidně vymyslím. Ale jako DM (i jako hráč) potřebuju kvalitně zpracované mechaniky.

Občas nějaké malé nakladatelství (Goodman, ale i Paizo) vydají něco pro 4e. Ale z hlediska mechanik je to děsná zpotvořenina. V lepším případě prostě jen vezmou potvoru a přejmenují (*). Jedna z věcí, které jsou na 4e výborné je skvělé zpracování mechanik a převedení fluffu do nich. Často velmi nápaditě, až zákeřně, ale nenarušuje to systém. Spíš hezky obohacuje.

Z toho důvodu si třeba vážím Book of Vile Darkness. Vojtěch se ptal - ano, stojí minimálně za stáhnutí. Jako DM na něm oceňuji, že se kompletně věnuje tomu, co má v názvu a co od něj hráč i DM očekává. Každý si tam najde něco. Já jako DM třeba velmi obdivuji perfektně zvládnuté kletby - ukázkově zvládnutý mix herní mechaniky a fluffu (každá kletba obsahuje návrhy na to, jak se jí zbavit - a často jsem se VELMI bavil).

(*) 4e je postavená na zajímavých encounterech. Nemusí se to každému líbit, ale prostě vymyšlení zajímavé a nápadité scény udělá hodně. Na Encounters třeba nesmírně obdivuji, že mají přesně to co chybělo ofiko WotC dobrodružstvím zpočátku - ačkoli se tam hodně bojuje (resp. každá herní session má souboj), vůbec to neruší, většina jich je velmi nápaditě vymyšlená, takže DMa hra baví a hráči jsou překvapováni a musí vymýšlet řešení složitější než "zabijme je všechny, ono to nějak dopadne". Pokud je k tomu ještě hezká, nebo dokonce ručně kreslená mapa nebo obrázek, jsou blažení všichni.
29.2.2012 10:44 - wlkeR
ShadoWWW: Díkes.

Já už tyhle knihy neberu, páč hned potom, co jsem nastackoval knihovnu Essentialsovejma softcoverama se vrátily hardcovery, navíc pro mně často marginálního obsahu... Jsem rád, že do nich můžu nahlídnout v podobě PDF, ale tím to asi tak hasne.
5.3.2012 16:50 - noir
Dotaz: Jsem v hledání na webu velká lama, takže nevíte někdo, jestli se dá stáhnout film "Mazes and Monsters (http://www.csfd.cz/film/13061-prisery/) - já toho schopný nejsem a takové ty torenty používat neumím. Údajně je to velmi dobrá ukázka hysterie 80. let z Dungeons and Dragons, tak by mě to docela zajímalo..
6.3.2012 10:44 - Me-dea
Tady si to stáhni.
6.3.2012 12:06 - Almi
ALL: Tak mám v packách nové Encounters: Eye of Elemental Evil.

Jaké je? Někteří možná pamatujete ikonická dobrodružství historie DnD, jménem Temple of Elemental Evil a Return to Temple of Elemental Evil (byla snad tuším pro 2e a 3e) a jsou to snad vůbec nejslavnější DnD dobrodružství.

Tak tohle je ochutnávka z toho příběhu...zaměřená na vše kolem elementálních sil. A Aby to bylo ještě lepší - těšte se na trpaslíky a drowy, protože nasledující Encounters, které budou zdá se přímo navazovat, budou o čem jiném než..o Menzoberranzanu, drowech a všem kolem nich (aby ne, když vyjdou v létě tematické příručky).


Nový Lair Assaut: Attack on the Tyrantclaw (nebo tak nějak)..je..totální. Lépe se to nedá vystihnout. První Lair Assaut (co jsme ho hráli) byla taktická řežba. Druhý (pirátský) mi přijde docela pohodový a takový rozverný, přesně ve stylu Kapitána Jacka Sparowa.
Ale tenhle třetí..je prostě peklo. Je to rychlejší, než Forge Titan. Nedá se v něm tolik taktizovat, prostě není čas (odevšad se valí hordy nepřátel) takže to odsýpá mnohem rychleji..a přitom je to šílená řežba. A o čem to je? Družina přijme nabídku dryádího druida a doprovodí ho na Isle of Dread. Ostrov, kde v ruinách vesnice je záhadný a mocný obelisk. Bohužel, ostrov není tak opuštěný, jak se zdá...a tak družinu čeká noční můra v podobě ochrany druida. Princip je tedy velmi snadný - přežij! A hlavně - musí přežít druid!

Velmi vypečené je, že družina dostane do začátku určitý pool bodů, za který si může nakoupit různé obranné věci, včetně balisty, magických turretů, zábran atp.

Glory points jsou jednodušší a snáze dosažitelné.

Mapa je opět ručně kreslená, oboustranná.

Shrnuto - zatím mne nenapadá, jak to udělat, aby družina přežila. Protože to je prostě mlýnek na maso...těším se! :)))

BTW: Co říkáte myšlence uspořádat DnD Day. S tím, že by se na nich hrál i Lair Assault? Lidi by si připravili postavy dopředu, podle toho, co by chtěli hrát a bylo by to.

Na výběr by bylo dobrodružství na poslední ofiko DnD Day (pro postavy na 1. levelu) - ale toho není dost pro všechny. A všechny Lair Assaulty (tj. dvoje pro postavy na 5. úrovni a jeden pro 8. úroveň).

S tím množstvím se dá v pohodě pokrýt 5 a více stolů. A všichni by si měli přijít na své.

Dokonce mám i nějaké staré figurky ze starých DnD Day a hromadu Fortune promokaret..hmm? Konání - vidím to tak někdy na první půlku dubna?
6.3.2012 12:23 - Vojtěch
Já jsem pro. Klidně můžu i DMovat nějaký PFRPG nebo i 4E (ale tam jsem si o dost méně jistý) kdyby se nedostávalo DMů.
6.3.2012 12:32 - noir
Su pro, už dlouho nic nebylo. Je-li potřeba vytvořit nějaké postavy těm nepřipraveným, rád to udělám. To datum vy bylo ideální.
6.3.2012 13:00 - Jarik
Termin prvni pulka dubna???
doufam, ze je vsem jasne, ze tam jsou Velikonoce (6.-9.4. :) )
takze by to asi bylo lepsi 13.-15.4. (a za mne rozhodne nedele. v sobotu jsem ve skole :) )

ale kdyz najdu cas, tak se rad zucastnim :D
6.3.2012 13:10 - wlkeR
Víkend po 13. dubnu by byl super, tou dobou se zrovna budu placatit po Praze. A můžu přivléct dodatečné Tyrantclaw, dobrodružství pro GameDaye bohužel nevedu :(
6.3.2012 13:21 - Vojtěch
Po pravdě řečeno některá game day dobrodružství stále za bačkoru... že by něco vlastního z kostky?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12302803993225 secREMOTE_IP: 3.133.144.197