Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
6.1.2012 16:27 - Alnag
Ano. Nebýt jedné vraždy a sebevraždy, taky mohla 4e vypadat trochu jinak... (a nebo nebýt faktu, že Atari drželo práva na PC D&D hry...). No ale to je alternativní historie...
6.1.2012 20:56 - ShadoWWW
Mě překvapuje, že Hasbro přijalo hypotézu, že D&D 4E bude vydělávat $50M ročně. To byla pohádka už na začátku.

Na konci životního cyklu 3.5E upadaly zisky a Hasbro chtělo D&D úplně zrušit. Neboť jak bylo mnohokrát řečeno, Hasbro nězajímá nic, co má menší zisk než než $50M ročně. Nejvíc se vydělá na core příručkách. Pak obrat klesá. Nejde ale pořád dokola vydávat nové edice. Proto lidé z WotC představili top managmentu Hasbra DDI.

DDI měl být online nástroj, "nutnost" pro hard core D&D hráče. Něco, s čím se bude hrát mnohem lépe než bez něj. Navíc měl podporovat virtuální herní stůl. Nahozený naviják pro budoucí MMORPG. (Nezapomínejte, že se psal rok 2006 a Blizzard měl takové zisky, že by v pohodě utáhl menší sociální stát.) Celé to mělo fungovat na bázi předplatitelů. Počítalo se, že celosvětově hraje D&D miliony hráčů a bude stačit 300 tisíc předplatitelů, aby společně s prodanými papírovými pravidly to dalo oněch $50 milionů ročně. Bude ale potřeba vydat novou, čtvrtou edici, která bude mechanicky mnohem lépe postavená pro základ enginu počítačové hry. Jo, a taky žádná OGL licence!

Všichni víme, jak to dopadlo. Drahý vývoj DDI dodnes nepřinesl slibovaný virtuální stůl, počet předplatitelů se odhaduje na 65 tisíc (v době největší popularity kolem 80 tisíc). Přišla ekonomická krize a prodej papírových pravidel šel do kopru. Navíc velká ediční válka a úspěch Pathfinderu. Skončilo to vyházením mnoha lidí z WotC.

Já říkám: dobře, že to tak dopadlo. Radši budu hrát TTRPG, na počítači si radši zahraji WoW, případně něco přes léty prověřený Fantasy Grounds. Navíc by Hasbro akorát utopilo hromadu peněz ve vývoji MMORPG a všichni víme, kolik nadějnějších MMORPG zkončilo fiaskem. Ale zase díky za DDI. Bez peněz z Hasbra by něco podobného nikdy nevzniklo.

A co dál? Vypadá to, že po fiasku s Essentials vyjde v následujících letech méně D&D produktů. Taky to nevypadá, že by vyšlo 5E dřív než v roce 2014. Spíš to vypadá, že se budou přece jen soustředit víc na DDI a hlavně vývoj virtuálního stolu, aby byl pro 5E odladěn. <spekulace> Je možné, že pro 5E vyjdou papírově jen základní příručky a zbytek bude jen v elektronické podobě na DDI.</spekulace>

No, každopádně stále toho z 4E zbývá více než dost, co by šlo přeložit do češtiny. :-)
7.1.2012 01:11 - Vojtěch
Já jse na druhou stranu rádtomu, že je i s celým obchodním modelem poslali hráči do kopru. Tenhle způsob hraní se mi totiž nelíbí.
7.1.2012 01:12 - ShadoWWW
Vtipný. V listopadu nevyšly slibovaná errata kvůli poruše na serveru. Slíbili, že je spojí s velkými prosincovými erraty. Na konci prosince napsali, že prosincová errata vyjdou nejpozději 6.1.2012. A před chvilkou napsali, že kvůli nemoci editora se to opět odkládá. Errata by měla vyjít snad někdy během ledna.
11.1.2012 21:11 - ShadoWWW
Vyšla rozsáhlá errata.
12.1.2012 08:29 - Almi
Tak copak nám změnili? :) Zůstal název 4E, nebo ho přejmenovali na 5E? :)
24.1.2012 14:24 - ROBOcop
Krasny seznam. Tomu rikal odladena a poradne beta testovana hra :-). Vsichni stahnout PDFka, vytisknout a jednotlive pasaze pekne lepit do knizek :-D.
24.1.2012 14:26 - Merlin
všichni koupit nové knížky..asi tak jednou měsíčně...:)
29.1.2012 17:19 - noir
Tohle zní taky zase zajímavě: "In August we're revisiting the drow city of Menzoberranzan. The twist with this is a different framework for a campaign. Focus is on the possibility of PvP conflic (think how Drow work against each other in the Underdark)."
29.1.2012 17:29 - ShadoWWW
Proto je to v Česku v poho. Stáhneš a vytiskneš si překlad a založíš ho do takového toho spínacího šanonu, a když vyjdou errata, tak si vytiskneš a vyměníš jen ty změněné stránky a jsi v poho.
31.1.2012 14:44 - ShadoWWW
Mrzí mě, že na jednom z těch víkendových seminářů zaznělo, že Wizardi už neplánují žádnou další podporu legendárního stupně (epic tier) v 4E. Tedy žádnou DMG3 ani MM zaměřený na epic tier.
31.1.2012 14:55 - noir
Je, to beru jako krapet zradu. A chybu. Už jen proto, že 5i bude zjevně mířená spíš na nižší tiery. Takhle si mohli dál poměrně levně držet vazbu na ty, kdo mají rádi epické rozměry hry - aspoň dokud nevydají něco specializovaného...
31.1.2012 14:59 - sirien
noir píše:
Takhle si mohli dál poměrně levně držet vazbu na ty, kdo mají rádi epické rozměry hry

Otázka, kolik lidí ten epic skutečně vůbec hrálo
31.1.2012 15:00 - Blaine
A jelikoz ja se se svoji partou do epickeho tieru dostanu, na konci pristiho sezeni budou pravdepodobne psotupovat na 15. lvl, tak bych docela ocenil vetsi podoporu epickeho tieru. Abych pravdu rekl, tolikrat jsem s ruznymi partami zacinal na nizkych tierech, ze vlastne poprve mam ve skutecnosti sanci vyzkosuet si nejakou vysokou uroven v DnD a docela bych ocekaval vic, nez co zatim vydali.

//Edit: ja bych chtel a hodlam to udelat, jak jiz pisu Siriene, ale jak dlouho se nam to povede? To uvidim podle toho, jak to bude fungovat. Stejne to driv jak nekdy za pul roku nebo spis pozdeji nezjistim.
31.1.2012 15:10 - noir
sirien: Jsem na tom podobně jako Blaine. Zřejmě je to málo lidí na to, aby se na tom dalo rejžovat. Já to chápal spíš jako snaha o udržení hráčů. Jsem si jistý, že Paizo a další konkurence bedlivě hlídá veškeré kroky Wizardů - jak se uvolní nějaká ta nika, hned do ní někdo vklouzne. Wizardi by se měli sakra snažit, aby jim do ní nikdo nevlezl, než vydají pravidla.
31.1.2012 15:14 - Vojtěch
Do Epic tieru 4E by Paizo a další OGL vydavatelství určitě nešlo - museli by se vzdát OGL kvůli GSL a tím pádem by se prakticky zabili.

Blaine: jdete na 15. lvl a postupujete do epic tier? Vy dáte 5 lvlů za sezení? :-O
31.1.2012 15:16 - noir
Vojtěch: To, že je postava na 15. levlu, znamená třeba to, že už používá EPIC výbavu a může se setkávat s EPIC monstry.
31.1.2012 15:21 - sirien
Blaine píše:
pravdepodobne psotupovat na 15. lvl

Můj omyl, ingorujte mě. Zaměnil jsem si terminologii a reagoval jsem v domněnce, že epic tier = 21+ level
31.1.2012 17:34 - Almi
Tak já bych byl samozřejmě taky rád, kdybych měl Epickou podporu pro své kampaně, které v jednom případě už přímo klepou na dveře epicu (postavy mají 20. level).

Líbilo by se mi DMG3 s podporou třeba uvažovaného Planescape či jiného dostatečně epic prostředí či města. Takhle to u mne v reálu spěje k tomu, že ho nahrazuji trochu Sigilem, případně nejrůznějšími dread doménami v Shadowfellu či jiných světech. Ale je to škoda.

Co se potvor týče, tak těch je na epicu docela odpovídajícně, vzhledem k tomu, že se do téhle části hry dostane jen zlomek hrajících družin. Takže šance na "opakovatelnost" je stejně malá jako na nižších úrovních.

Na druhou stranu, nemálo těchto potvor je ještě z neerratovaných MM a je to docela znát (nejmarkantnější je to u draků - jsou v každém MM a docela se vyvinuli do současné velmi cool podoby).
31.1.2012 18:17 - sirien
Sakra, tak sem to chápal dobře! Epic je 21+ a Blaine s noirem mě tu (určitě úmyslně) pletou!

V tom případě ale moje napůl rétorická otázka pořád platí: zajímalo by mě, kdo to vůbec nějak hrál, že by k tomu tu podporu potřeboval. Popravdě kromě srazového pokusu rozsekat draka s postavami na nějakém nechutném levelu je Almi teď a tady snad první o kom slyšim že se dostal aspoň na hranu, na druhou stranu jsem už několikrát slyšel věci typu "no, my to hrajeme tak do tý devítky, desítky / čtyrnáctky, patnáctky, ono to pak začne být hrozně přeboostěné"

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12058091163635 secREMOTE_IP: 18.221.13.173