Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
22.8.2011 13:37 - Blaine
Sethi: Mam trochu strach to kliknout!
26.8.2011 08:57 - noir
Prókleté předměty! Dvá za cenú jednohó! Kde nekoupí, ten prohloupí!!! http://wizards.com/dnd/Article.aspx?x=dnd/4ex/20110826
26.8.2011 09:16 - Beltar
Má angličtina není moc dobrá, takže se pro jistotu zeptám - je ten záporný efekt přidán k efektu normálnímu, nebo je to předmět jen záporný? Jestli ano, tak pak zase udělali soudruzi z pobřeží pěknou blbost.
26.8.2011 09:34 - Alnag
Á, DnDčko začíná dostávat nějaké oldskool obrátky. :D
26.8.2011 09:41 - noir
Beltar: Ne, jsou to normální užitečné magické předměty - tenhle efekt je jen navíc, když se splní nějaká podmínka. Třeba u toho prvního náhrdelníku se spustí efekt, když dostaneš ongoing.
26.8.2011 14:00 - Almi
Tak v Černým rytíři už lze objednat Neverwinter Campaign Setting...musím se jich zeptat na to Emporio, zda ho budou mít :-)
26.8.2011 17:24 - ShadoWWW
Největší sranda je Map of Unseen Lands.

Zdá se vám povědomá? Ano! Je to "updatovaná" verze stejného předmětu v AV2. A jestli marně bádáte, v čem je updatovaná, tak vězte, že jen v tom, že je nyní "rare". :-D Více zde.

Ameb jak prodat pár oldschool prokletých předmětů a k tomu pár předmětů, co jsme vám už prodali, abyste byli stále nadšení! :-) Nebo ne?
29.8.2011 10:02 - Almi
ShadoWWW: :D
Zatím jediné, co mne na Emporiu zaujalo, byla koncepce, resp. bližší rozpracování zbrojí. Přijde mi zajímavější a použitelnější, než původní zlepšování zbrojí pomocí zvláštních materiálů (jako DM nejsem skrblík na rozdávání pokladů, ale i tak se mi nikdy nepodařilo logicky do hry dát víc jak 1-2 předměty tohodle typu).

Letmý pohled na Neverwinter Campaign Setting:

Nejdřív trochu zklamání, protože to je jediná knížka. Je sice krásně vázaná, ale je jen jedna. A já, namlsán z poslední doby, jsem očekával něco víc než vloženou oboustrannou mapu Neverwinter/ Evernight (to je prosím odraz města v Shadowfellu).

Po bližším zkoumání ale převládá spokojenost, byť použití knížky je spíše úzké. jak prezentují samotní autoři, jedná se o low-level sandbox. A to skutečně. Lidé z jedné diskuze zde na d20.cz by jásali, protože jako takový je skutečně promyšlený.

Navíc je neskutečně temný. I frakce dobra skrývají při bližším zkoumání podezřelé otázky, a tak na hrdiny číhá hromada questů, kdy se může ukázat, že ten, komu pomáhali celou dobu je vlastně pěkný hajzl. Vzhledem k tomu, že většinou jsou v textu rozházené nápady na zápletky s tím, že jen u pár NPC jsou uvedeny hodnoty (nebo odkaz na ně ve stylu - použij human transmutera z MM2 a přidej shapeshift keyword a ještě tuhle vlastnost) = chce to zkušeného DMa.
Což ale není na škodu.

Jako hráč i jako DM si dovedu představit dokonalé tažení v těchle kulisách. Bylo by nezapomenutelné! Ale také - do jisté míry neopakovatelné, protože některé zápletky jsou prostě dané. Ano, nikdy se nestane, že je DM použije všechny. Většina je navíc úmyslně vedena tak, že je to DM kdo určuje, kdo vlastně "pana XY zabil a proč". Atmosféra je tak značně hororová a díky ikonickým frakcím Forgotten Realms (Netherilští, rudí čarodějové z Thay, Drowové, Harfeníci, Abolethové a k tomu Asmodeus) je i atmosférická.

A kupodivu to docela funguje. Každý tu má své zájmy. Často záporná frakce podporuje tu dobrou prostě proto, "že nepřítel mého nepřítele je mým přítelem", leckdo hledá leccos. Jako správný sandbox se navíc dokáže vyrovnat s problémy typu - co když umře tohle či tamto NPC? A co se asi stane dál, kdo vás bude za to milovat a kdo o to víc nenávidět? A kdo asi nastoupí na jeho místo...

A to, Asmodeus chraň, abyste se dostali do shadowfellové podoby Neverwinteru zvané Evernight - město, kde nikdy nesvítí slunce. Město, kde řeka má podobu tekoucí lávy. Město, kde největší trestem pro odsouzeného nemrtvého je...zjistěte si sami - docela mne to pobavilo a nechci spoilovat. A vše logicky navazující na "základní úroveň". Rázeň tak vše akceleruje na vyšší level, hra se mění v survival horror při pobytu ve městě a hororové šílenství mimo město = Despair deck určitě užijete... ;-)

Prostě - intriky, intriky a intriky! :-) Znám typy lidí, co si tohle užijou, sám sebe mezi ně počítám..ale zároveň říkám, že jich bude asi menšina. Což ale neplatí pro vybranou společnost zde na d20.cz a proto - doporučuji s výhradou :D

A málem bych zapomněl - tolik oblíbená témata (původ) postav je zde doveden až na úroveň přímého zadání osobního příběhu postavy. Zajímavé, u low-level hry osvěžující a patřičně motivující. Navíc mnohé z nich se mi zdá, že by mohli dobře fungovat.

A bonusové povolání Bladesinger - hmm..máte-li rádi boj a zároveň se nechcete vzdát magic missile a trochy kouzlení - je tohle to pravé pro vás. Zajímavý koncept wizarda postavený na tom, že máte docela silný melee basic attack, který posilujete a modifikujete několika at-willkama, takže to není pořád totéž. A k tomu wizardí encounter powers, které ale používáte jako daily. Jednoduché, zajímavé, zas něco trochu jiného. Na bližší rozbor si netroufám, to nechám na noirovi a dalších :-)

Pro kleriky pak nové božské domény. Namátkou - Correlon, Selune (tohle mít, když jsem hrál pár let zpět kampaň s Lotrandem v prostředí FR! :-)), Oghma a další. Jako klerik bych si docela dokázal vybrat.

Malá, polosoukromá poznámka na závěr - mám pocit, že v některých nápadech autoři knížky vykrádali Amazing Adventures..zábavné.. ;-)
29.8.2011 12:34 - Nachtrose
Almi: myslis, ze by v tom sel dat i dobry oneshot? Treba na dalave, treba pod tvym vedenim ;-)
29.8.2011 13:20 - Almi
Nachtrose: Nu, asi by šel..když nic jiného, tak poslední Encounters jménem The Lost Crown of Neverwinter se přímo v Neverwinteru odehrávají a nemají špatnou zápletku...

..jinak - sám one-shotey moc neumím. Většina lidí (včetně mne) pak chce jít dál a dál.. ;-)

..a je otázka, zda nějaká Dálava organizovaná zde na d20 vůbec bude (viz jaro...)
29.8.2011 14:41 - Nachtrose
U mne by to s tin "chce jit dal" tak zhave nebylo, diky nutnosti dojzdet nemaly kousek. Jinak mas s tema srazama pravdu. Na jare se k nam temer nikomu nechtelo a nikso jinej se do organizace nepustil a podzim se taky zatim vzdy spomene jen tak mezi reci.

Sathel: jestli to tu ctes, jak to vypada letos s dalavou?
29.8.2011 14:50 - Gurney
Almi: To zní rozhodně zajímavěji než většina čtyřkových dobrodružství, co jsem viděl. Budu to muset omrknout.

Dálava - po "pádu" jarního srazu velmi dobrá otázka...
30.8.2011 08:32 - Almi
Gurney: Snad jsem to nepřechválil...pro mne jednoznačně za poslední léta vedou Monsters of Nentir Vale :-)
30.8.2011 08:44 - noir
Almi: Recenze dobrá, zřejmě to enbude takovej průser, jako většina ostatních věcí za poslední dobu. Jen dotaz: jaká je návaznost na staré město Neverwinter - NPC, aspoň trosky starých staveb...
30.8.2011 09:21 - Vojtěch
Dneska to chci prozkoumat ;)
30.8.2011 11:53 - Almi
noir píše:
jaká je návaznost na staré město Neverwinter - NPC, aspoň trosky starých staveb...


Teď to nemám u sebe, ale mapy jsem zkoumal docela podrobně a návaznost staveb je tam hodně velká. A dokonce zajímavě navazují i lokace v Shadowfellu a v normálním světě (byť by to mohlo být výraznější).

Co se NPC týče, tak navazují taky, ale úmyslně jsem to v recenzi vynechal, abych to nespoiloval, neb je to u jedné z hlavních NPC docela důležité. Prakticky se tak na té návaznosti staví a vychází se z ní s tím, že je dán dostatek prostoru pro DMa, protože Mor kouzel byl před cca. 107 lety a velká část posledního průšvihu následovala v desetiletích poté (nejsem si jistý, ale "díra v zemi" tuším nebude starší 30ti let)..je možné, že další věci budou v knížkách od Salvatoreho, co je hojně wizardi propagujou i v samotné NCG.
30.8.2011 13:52 - noir
Důležitý je jedno: je tam Drizzt? :)
30.8.2011 17:04 - Almi
noir: Co si pamatuju, tak ne..ale lze mu s něčím pomoct a za to získat nějaký boon.. :-)
30.8.2011 18:14 - wlkeR
Oo, nemáte někdo nááhodou přístup k Lair Assaultu? Až bude po sezóně, moc rád bych viděl, o co jde.
30.8.2011 20:43 - Vojtěch
Zatím jsem to špičaté ucho neviděl a vůbec mi tam nechybí :)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1253809928894 secREMOTE_IP: 3.15.5.183