Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
24.6.2011 11:04 - Fibriso
proto já osobně preferuji Pathfindera :)
24.6.2011 11:04 - Vojtěch
Mno, divím se tomu, že to takhle nechali dopadnout. Možná to neneslo jako Magic, ale uživilo se to, ne? Holt jsou věci mezi Abyssem a Astralem...
24.6.2011 11:53 - wlkeR
No já nevím, na jednu stranu je tu tuna updatů, což se přirozeně nelíbí - nemohli to udělat pořádně už od začátku? Ale zas na těch updatech je vidět, že se snažej ne jenom vydávat pořád nový a nový věci, ale i se ohlídnout a zajistit, aby ty starý byly pořád kvalitní. S tim rušenim to (prý) taky souvisí, prostě je snaha, aby věci co jdou do regálů byly co nejkvalitnější.

... Což mám od nich. Jestli je to pravda nebo ne, to asi nikdo z nás tady jen tak nezjistí.
24.6.2011 11:54 - Quentin
Fibriso: Těmahle řečma bych se vůbec nestresoval. Já používám jen PHB1, PHB2, PHB3, DMG1, DMG2, MM1, MM2, MM3, Dark Sun Creature Catalog, FRPG, Martial Power, Martial power 2, Arcane Power, Divine Power, Primal Power, Psychic Power. k tomu jedno PDFko Update Compiled, který neberem moc vážně a jednu tabulku opravenejch DCs na skill challenge.

Matroše (buildů, powerů a monster) je to hromada a všechny tahanice na netu (o updaty, insider etc.) můžou v klidu jít mimo tebe.



Hrát Pathfinder, když můžeš hrát 4e, mi přijde jako chcát proti větru :)
24.6.2011 12:08 - ShadoWWW
IMHO ho neodvolali kvůli tomu, že by bylo D&D prodělečné. Kdyby bylo, už dávno je pryč. Ale to, že si HASBRO pořád D&D drží je známka toho, že to zas tak špatné nebude.
Spíš bych řekl, že vedení WotC udělalo sérii špatných manažerských rozhodnutí: stáhnutí PDF z prodeje, zrušení stáhnutelných (a velmi oblíbených) CB a AT v době, kdy online verze těchto toolů ještě nebyly vyladěné, dále pak zrušení měsíčních kompilací Dragonu a Dungeonu, zmatky kolem updatů povolání z PHB a celkově ne úplně šťastná prezentace Essentials ("Bude to 10 produktů pro začínající hráče" vs. "Je to nový standard pro všechny nové produkty.") a jejich odmítnutí většinou fanoušků, na nových pravidlech u není nic o "core" příručkách, jsou tam doporučené Heroes of ... , DMK a MV, tedy fakticky verze 4.5 O doslova trapné příručce HotS nemluvě. Ale třeba drastické omezení produkce byl IMHO logický krok, to prostě muselo přijít.
Zkrátka vedení WotC se nechovalo ke svým zákazníkům úplně profesionálně. A to vyvolávalo velké bouře nevole na oficiálním foru. V HASBRO si možná uvědomili, že s tím musí něco udělat a začali vyhazovat. Paradoxně ve chvíli, kdy se WotC začali vycházet komunitě vstříc (série článků Rule of Three). Ale tak už to ve velkých firmách typu HASBRO chodí. Než udělají velké rozhodnutí, chvíli to trvá, ale pak je nic nezastaví.

A můj odhad dalšího vývoje? Rob Heinsoo, Andz collins, Stephan Schubert a nyní Bill - hodně autorů DnD 4E je pryč, za tři roky tu máme 40. výročí od 1. vydání D&D (1974). V HASBRO tuší, že přišel čas vyvíjet 5. edici.
24.6.2011 12:08 - noir
Kýblohlav: Když během měsíce vyjdou dva updaty na jedno povolání, přijde mi to jako tápání. Když si vytisknu deník své postavy 1. června, 15. června a 24. června, vyjede mi pokaždé něco úplně jiného. Pro mě je to matoucí - včetně sporů o pravidla. "Jo, ty neznáš ten květnovej update, ten to už opravil," slýchám (i používám) až zbytečně moc často.
24.6.2011 13:06 - Vojtěch
QuentinW píše:
Hrát Pathfinder, když můžeš hrát 4e, mi přijde jako chcát proti větru :)


Vidíš a nás to baví a dost dobře nechápeme proč hrát 4E, které nás zas tolik nebaví.
24.6.2011 13:27 - alef0
Nie je to náhodou nejaké manažérske rozhodnutie zhora, teda že Slavicska vyhodili? Veď on bol de facto hlava celej RPG sekcie. (Ešte aj to jeho memo je písané tak stručne, že mi z toho vychádza lay-off.) Alnag nevieš viac?

Tak či onak to vyzerá, že po tých XYZ rokoch, čo tam Slavicsek bol, je asi čas na veľké zmeny -- vždy, keď odchádzajú mozgy, je niečo zlé. (Viď Oracle a masový odchod Java hláv.)

,,I wish the best for those laid off from Wizards of the Coast today. Some were good friends. All, I'm sure, are talented and capable." (Monte Cook)
24.6.2011 15:14 - ShadoWWW
jj, Bill tam byl už za dob TSR.
24.6.2011 19:08 - wlkeR
Pár ne-zrovna-vybíravě-položených myšlenek NeoGrognarda na toto téma.
24.6.2011 19:39 - Alnag
Kýblohlav: Zajímavé, ale dost divoké... spíš je možné, že DnD prostě ukončí (pokud se to finančně nevyvíjí dobře). Budou prodávat jen knížky a licenci firmám, co chtějí dělat PC hry. Možná licencují DnD nějaké jiné firmě (Fantasy Flight Games?).
24.6.2011 19:50 - alef0
Otázka je, aké výhody by mal merger s FFG. FFG má silný základ v stolovkách, ale to má aj Hasbro.
24.6.2011 19:53 - Alnag
To je jednoduché, Hasbro zavře svou prodělečnou divizi WotC nebo ji výrazně oseká a ještě si namastí kapsu pronájmem (nedělám si iluze, že by to kdy prodali) své DnD licence. Otázka je, proč by to dělalo FFG...
24.6.2011 20:23 - noir
Skoro bych věřil té poslední varianti. Outsourcing prostě dnes frčí-dostávat prachy jen za to, že něco mám a nemusím za to nikomu platit, to je přece vlhký sen každého manažera.
24.6.2011 20:27 - wlkeR
No já nevím, co si mám myslet, na to nejsem s D&D dostatečně dlouho, takže víceméně repostuju co kde seženu, když browsim po novejch DM vychytávkách. Jiný společnosti neznam (mimo Altaru, ha!), ale jak praví článek co jsem postnul, každý si nakonec najde to svoje: se 4E jsem velmi spokojený, zejména s Essentials. Když vyjde 5E, ať už jí vydá kdokoli, nejspíš se s ní "spustím," a buď řeknu "jo, tohle bude nový systém pro mně," nebo "ne, zpátky ke zlatý čtyřce."

Stejně tak by to vypadalo s novými manuály ke stávajícím edicím, kde je to ještě lepší, protože nemusím řešit, jestli se MNĚ knížka líbí nebo ne, hlavně dokud je kompatibilní.
25.6.2011 08:10 - alef0
Outsourcing je dobrý nápad, ale prečo by FFG kupovalo neperspektívny produkt? Kvôli značke, ktorá je stále najlepšia na trhu? Jedine, že by to komplet prekopali a vydali FFG&D.

A tie mýty o piatej edícii sú na základe čoho? (Niekto hovoril, že Wizardi vyhadzujú po vydaní edície, nie pred.)
25.6.2011 10:54 - Alnag
alef0 píše:
A tie mýty o piatej edícii sú na základe čoho?


Wizardi vyhazují pořád. Nicméně spíš jejich produkce příruček je taková dost děravá... takhle vypadala naposledy před 4e, ale to je samozřejmě čirá spekulace.
25.6.2011 15:58 - wlkeR
Zrovna jsem skouknul revizi duchů a mám takovej pocit, že předefinovali Insubstantial (dle vzoru 3E minimálně). Nebo tam ta výjimka s force damage byla vždycky?
25.6.2011 17:24 - Alnag
Alef0 píše:
ale prečo FFG kupovalo neperspektívny produkt?


Hele Alefe, nečti tak rychle, abys nechytil obsah. Psal jsem o pronájmu licence, ne produktu. FFG expanduje (to je jasně vidět), DnD je dobrá, silná, známá značka. Když budou mít možnost, pronajmou ji (oni nebo Paizo), přilepí ji na svůj produkt (který budou produkovat za daleko menší peníze než WotC) a bude vymalováno.

Jinak další článek, který předpokládá DnD 5e (ve více či méně retro-stylu). A "pro dobrou míru" ještě jeden.
25.6.2011 17:32 - alef0
Nie je ale málo príručiek preto, že to osekali kvôli peniazom?

Alnag,
nie, ja len rozmýšľam, že Hasbro má peňazí dosť a môže dotovať D&D. FFG má peňazí tiež dosť. Keby FFG dostalo dobrú, silnú a známu značku a platilo by za ňu licenčné poplatky, muselo by nejakým majsterťahom zvýšiť predajnosť,... lebo inak dostanú nablýskanú a dokonalú zlatú guľu na nohu.

Inak možno sa oplatí špekulovať, či z hľadiska taktizovania a boardgameovosti nedosiahlo D&D svoj strop, možno ho už aj prerazilo. Na druhej strane sa blogy začínajú plniť oldschoolovými trendami a príbehovo orientované hry tiež majú svoje miesto.

Že či nie je čas na nejaký reboot. D&D zložité ako AD&D, kde namiesto milióna algoritmizovaných možností, ktoré treba testovať ako softvér sa nevrátiť k zdravému rozumu a soft mechanikám.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11400699615479 secREMOTE_IP: 18.222.240.21