Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
24.5.2011 15:29 - ShadoWWW
U skillů je to celkem pochopitelné, že ten check nechali. Uvedu tu překlad oné části z tištěného Rules Compendia:

Skupinové ověření
Dějmistr může požádat dobrodruhy, aby provedli ověření jako družina. Je to užitečné, když se několik jednotlivců snaží něco vykonat jako skupina. V takové situaci pomohou trénované postavy těm netrénovaným.

Při skupinovém ověření provede každý člen družiny ověření dovednosti nebo vlastnosti specifikované Dějmistrem. TO pro skupinové ověření je téměř vždy lehká. Pokud uspěje aspoň polovina družiny, uspěje družina jako celek. V opačném případě družina neuspěje.

Skupinové ověření se hodí v nejrůznějších situacích: když se dobrodruzi snaží proplížit přes stráže (použitím Nenápadnosti), společně se snaží vylézt příkrý útes (použitím Atletiky), v přestrojení se snaží dostat přes skupinu orčích vojáků (použitím Klamání) apod. Taková ověření dovednosti jsou běžná hlavně v dovednostních výzvách.

Podpora (Aid Another)
V některých situacích můžeš při použití dovednosti nebo vlastnosti spolupracovat se svými spojenci. Tvoji spojenci ti mohou pomoci provést ověření dovednosti nebo ověření vlastnosti tím, že provedou akci podpora. Pokud si můžete vybrat, nechte postavu, která má v družině nejvyšší základní bonus ověření dovednosti, aby vedla, zatímco ostatní postavy jí asistují.

Podpora: Standardní akce. Když postava provádí tuto akci, určí sousedící cíl.
* TO: Asistující postava provede ověření dovednosti nebo ověření vlastnosti proti TO rovné 10 + polovina její úrovně.
* Úspěch: Cíl získá bonus +2 k následujícímu použití stejné dovednosti nebo vlastnosti před koncem příštího tahu asistující postavy.
* Neúspěch: Cíl získá postih −1 k následujícímu použití stejné dovednosti nebo vlastnosti před koncem příštího tahu asistující postavy. Tento postih představuje vyrušení nebo překážení způsobené neúspěchem asistující postavy.


Použitím akce podpora může postava ovlivnit jedno ověření pouze jednou. Avšak jedno ověření mohou ovlivnit až čtyři postavy, když použijí akci podpora.

V některých situacích ale DM může rozhodnout, že ověření mohou podpořit méně než čtyři postavy — nebo dokonce žádná. Například je nepravděpodobné, že při otvírání zámku by mohla asistovat více jak jedna postava.
24.5.2011 17:23 - Vojtěch
Aid another je ve skutečnosti v tištěném Compendiu od začátku ve dnou formách. Na útok se nehází a rovnou dá podporu a na skill se pro podporu hází proti DC odvislému na lvl překážky (jestli se dobře pamatuji). Takže mají pravdu ti co říkají že se hází, i ti co říkají že ne :)

Mám taky takový pocit, že jsem tam zahlédl, že když ten aid hod dostatečně poděláte, tak dáváte -1 postih.
27.5.2011 22:49 - LZJ
Ten Aid another, jak byl oerratován je IMO dobře použitelný.
Ale to ořezání klerika mi přijde divné. Teda je to hlavně ořezání, že? Když jsem teď viděl postavy na 15 levelu, tak mi klerik nepřišel nijak extra silný - fighter, rogue nebo wizard taky byli drsní, klerik nijak nevyčníval.
28.5.2011 07:50 - Vojtěch
Á... proč by měl klerik vyčnívat nad ostatní?
28.5.2011 08:35 - ShadoWWW
Mně to naopak přijde docela v pohodě. Hlavně přidali některé nové volby pro Str Clerica.
31.5.2011 23:45 - Fibriso
z trochu jiného soudku:
vyšla konečně hra Dungeons and dragons : daggerdale , dle pravidel 4E

Grafika vypadá jak z doby kamený, zvuky ... emh, žadná sláva, nevim jestli to neni jen u mě, ale nikdo u neumí mluvit, jen huhlaj (vyjma intra, které umí sice mluvit, ale je ze statických obrázků). Hudba prakticky neexistuje.
co se týče hry samotné: na výběr máte gnoma mága, elfa rogue, humana fightera a trpaslika priesta, na začátku si můžete upravit jméno, dva body do útočnych schopností (ze dvou, dalsi se odemykaji postupně) a jeden "feat". Toť vše, skilly neexistují, staty pevně zafixovane (chcete elfiho rogue na blízko" mate smulu. Trpaslík bojovník? tudle.
co se týče hraní... tak kdo hrál první díly tombraiderů, tak bude jako doma (vyjma toho ze tady se neskáče, ale jen bojuje: projdi chodbu, vybij mistnost, projdi chodbu a vybij mistnost, projdi chodbu, vybij mistnost, otevri dvere a vybij o co je za dveřmi. ...si dělaj prdel, ne?

výsledek z dvou hodinek testovani: ha Ha HA rofl debilita. Smazat.
(mam takový pocit, že slyším ve skříni zvracet Baldurs gate...)

jestli tohle je prezentace 4E na PC, tak to spise připomíná pomník postavený vedle hospody od hodně ožralého kameníka se silným epileptickým záchvatem.
1.6.2011 00:20 - alef0
Pool of Radiance bola tiež prvá 3E hra a bol to odpad... a tie ďalšie boli výborné. Ale ako pozerám, statočne tomu naložili všetci.
1.6.2011 06:19 - Vojtěch
Fanoušcoi 4E musí být nadšením bez sebe. Tak dlouho se čekalo až něco a ono je nakonec lepší vrátit se k WoWku? :D

To měl být beta test? Nebo někdo dělal oldschool hru? Nebo si někdo přečetl nějaké 4E dobrodružství a chtěl to udělat jako v tom sešitě (omáčka, tuna encounterů, mapu přehlédli a YAY! Tu jsou předpřipravené postavy, s jinými se to hrát NESMÍ)?
1.6.2011 07:16 - noir
Z ještě jiného soudku: Můj oblíbený blogger doporučuje tohle: http://www.wired.com/geekdad/2011/05/power2ool-makes-dd-encounter-design-a-critical-success/ Nezkoušel jsem, ale věřím mu :)
1.6.2011 08:40 - wlkeR
Tak Daggerdale byl prezentovaný jako pouhopouhý Hack-n-Slash. Že by ale zrovna tohle mělo přitáhnout nové hráče... Pochybuji.

noir: Možná by to chtělo opravit odkaz odkazu, takhle je to klikabilní a stejně to musí člověk zkopírovat, což je nejhorší možná varianta. Webapp... synchronizace... Noťas u herního stolu MOŽNÁ ano, ale ne s internetem :|
1.6.2011 16:15 - ShadoWWW
V podcastu s Jonem Schindehettem ,který je Senior D&D Creative Director, se hned na začátku zmiňuje, že spolupracují s ilustrátory z celého světa, například "from Czechslovakia". WOW!

Doteď jsem nic takového netušil. Víte o někom, kdo s nimi spolupracoval? Já jen vím, že Altar horko těžko sháněl ilustrátory pro DrD2.
1.6.2011 18:39 - andtom
Slovenka Martina Pilcerová ;-)
1.6.2011 21:49 - Blaine
andtom: ty Kamigawske ostrovy jsou nadherne. A Sest kralu (a asi i nejake dalsi veci v Eberronske prirucce, ze?) jsou taky dobri.
2.6.2011 00:57 - Almi
Tak se mi dostaly do rukou nejnovější Encounters: Dark Legacy of Evard. Zatím jsem je prolétl jen narychlo, ale co mne uchvátilo, jsou 3 oboustranné battlemapy, každá je naprosto skvělá a na některých jsou dokonce přetištěny staré mapy, které jsou těžko k sehnání. Dokonalé!

ALL: Kdo tu měl zájem o kity k Encounters? Dostalo se mi i min. jedna Phantom Brigáda navíc...
..a pak mám hromadu promo Fortune cards,pokud jste někdo maniaky.

btw: Byl by zájem, kdybych Encounter oskenoval a hodil třeba na podnos? Nebo jsou volně k dispozici a bylo by to nošení dříví do lesa?
2.6.2011 06:14 - wlkeR
Almi píše:
Byl by zájem, kdybych Encounter oskenoval a hodil třeba na podnos? Nebo jsou volně k dispozici a bylo by to nošení dříví do lesa?


Zájem by 100% byl, protože když NÁM konečně BF poslali D&D matroše (taky jsme žádali o Legacy), dorazilo Beneath the Lonely tower (k PH3 Game Dayi). Kdyby se to všecko jednoho krásného dne objevilo na Podnose, byl bych šťastnej, protože když o tom tak přemýšlím, zapomněl jsem to soustavně vyhledávat :( A taková inspirace se hodí vždycky...
2.6.2011 13:36 - Almi
Kýblohlav: Fajně, napiš mi adresu do PM, Encounters co mám navíc ti pošlu + pár dalších drobností...

..a jakmile budu nějaký víkend (možná už tenhle) na scaneru, hodím to sem pak...mapy scanovat asi nebudu. Jednak to neumím, jednak se dají sestavit často i z normálních tilesů a pak pochybuji, že by je někdo tisknul..nebo?
2.6.2011 13:56 - ShadoWWW
O Encounters bych mel urcite taky zajem (stacil by mi i scan).
2.6.2011 20:00 - wlkeR
Almi: Byl bych za ně moc zauzlovanej, ale posílat netřeba, myslím že by stačilo je nechat v Dungeonu, já odtaď brzy budu objednávat a Raptor mi je přibalí, nebo bych je tam rovnou vyzved.

Skeny jsou stejně tak dobré, i když papírově to vypadá přece jen trošku líp... Hlavně když DM sedí s deskama, na kterých je napsáno "Evil has a new face." Banda z toho byla mrtvá.)
3.6.2011 16:37 - ShadoWWW
Vysel betatest na update Černokněžníka z PHB. Po negativním ohlasu na update kněze už nechtějí riskovat. A btw tento měsíc vyjde i nový update kněze (pod názvem Battle Cleric Options).
3.6.2011 16:42 - Almi
ShadoWWW a Kývlohlav: Ok, tak já naskenuji co půjde :)

btw: Chcete naskenovat i ty Shadowfellové karty (tuším, že se jmenuji Despair deck nebo tak nějak), co teď jsou v té krabici s Shadowfellem?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.1185348033905 secREMOTE_IP: 3.144.84.155