Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
23.12.2010 08:54 - Almi
Lotrando: Má přenositelnou verzi :-)))

ALL: Tak jsem dostal do paciček i poslední z tzv. essentials tilesů - Wilderness. Stejně jako v předchozích případech jsem byl VELMI příjemně překvapen. Z deseti vylamovacích archů je minimálně polovina úplně nových, které doplňují ke stávajícím to co tu chybělo. Takže nyní má DM k dispozici nejrůznější terénní nerovnosti, jako jsou hromady padlých stromů (polom), strže (takže lze vytvořit různé svahy, stěny atp., které je nutné buď oběhnout nebo vylézt), hromady rybníčků, větších i menších jezírek (jedno dokonce velmi velké), několik tilesů s různými stromy, včetně hořících, kamenné plošiny různých velikostí (postavením na sebe vytvoříte i několika patrovou strukturu).

Krabice je opět stejně dobře využitelná jako v případě Dungeonu, takže sečteno, podtrženo - must have item :-) Peněz nelituji ani v náznaku a těším se na venkovní encountery.


A ještě malé ohlédnutí za essentials tilesy - City:

Krabice tentokrát docela nevýrazná. Ale spíše proto, že její povrch se dá využít spíš pro honičky po střechách. Na druhou stranu i uvnitř je hodně nových městských tilesů.

Nově si tak lze postavit interiér jakékoli budovy/hostince/kanceláře atp. Vše lze seskládat tak, že je to uvnitř dostatečně členité.

Dále obsahuje řadu dílků, u kterých jsem nevěděl smysl, až mi došlo, že se jedná vlastně o části hradeb/ochozů. A to v ideálně jednoduché a zároveň použitelné podobě, navazuje na "zelené" i "dungeonové" povrchy.

Třetí novinkou jsou pak nejrůznější městský mola a vůbec nábřeží. Kroucená, s mostem, zahnutá i rovná. ideální pro setkání kdesi v docích za měsíčku...

Omlouvám se za stručnost, ale v jádru je tu vše :-)

A co nás čeká v příštím roce?

Brzy po svátcích mají vyjít "icewind dale" tilesy - aneb vše na sněhu :-)

A na co se těším nejvíc, jsou tilesy "bažina". Co jsem viděl screen obálky, tak to vypadá hoodně zajímavě. Rozpadlý most postavený šikmo, přímo láká k prozkoumání, zda se dole pod ním skrývá troll i s hrncem zlaťáků :D
23.12.2010 09:22 - Blaine
Almi: A on pod nim urcite bude schovany. Ale jestli svuj hrnec se zlataky vyda dobrovolne?:)
23.12.2010 09:31 - Almi
Blaine: Nevydá, protože to bude ultradrsný essentials troll.. muhaha :)
23.12.2010 09:51 - Vojtěch
Vydá, protože na něj udělámue ultrablbě navrženou skill challenge :o)
23.12.2010 10:12 - noir
Vysvětlení Almiho příspěvku pro ty, kdo s ním hrají: pořiďte svým postavám ploutve, šnorchl a beranidlo.
23.12.2010 10:15 - Vojtěch
Chceš říct že ve svém pytli beztíže takové věci nemáš? :)
23.12.2010 10:29 - Sethi
No od té doby, co mu milenka roztrhala pytel beztíže...
23.12.2010 10:55 - Blaine
Koupim Almiho do otroctvi do JIhlavy. Navrhnete cenu!
23.12.2010 11:08 - Sethi
Pouštěj nám ho na čtvrtky domů a je tvůj.
23.12.2010 11:09 - Vojtěch
Živé věci se do pytle uzavírat nemají. To je v návodu... a taky, že se nemá strkat do mikrovlnky (zvláště obsahuje-li kočku, nebo kteroukoli její část) a vystavovat přemíře disintegrate.
23.12.2010 11:12 - Jarik
ja bych ho prodal za 30 stribrnych :D

Almi je na baziny uuuuplne ulitlej. Kdybych to byl vedel, tak volim jiny typ defendera nez oplechovanou pevnost,... ktera ma v bazinach jednu slabinu - jde ke dnu :D

Asi si koupim i ty Wildy. At mam prave dve krabice, kam se mi vejdou vsechny tilesy co mam :D
23.12.2010 11:29 - Alnag
Blaine píše:
Navrhnete cenu!


1.000.000 zlatých, ale v neoznačených stříbrňácích, které už byly delší dobu v oběhu... :D
27.12.2010 11:32 - Merlin
dám ze něj ten meloun v měďácích (neoznačených a prošlých oběhem), ale musíte si pro ně přijet
29.12.2010 12:50 - Gurney
Almi píše:
Essentials tilesy

Mě se na nich líbí (soudím podle záloh Dungeon ET) že už jsou v prakticky ideálním stavu t.j. "generic" plocha na kterou dle svého výběru přidáváš cokoli chceš.

Mimochodem dneska mě na EN worldu zaujalo review Monster Vaultu - 300 monster v novějším "MM3" formátu (z toho víc než polovina pro Heroic Tier, což mi ale vyhovuje) + 320 tokenů + dobrodružství + poster mapa a to všechno za nějakých 20$ (amazon) mi přijde jako dost hustá věc. Máte někdo? Případně dá se někde shlédnout záloha? (dost mě to nalákalo, ale stejně bych to nejdřív rád viděl, než něco koupím)

EDIT: Akorát to teda vypadá na paperback, místo obvyklé pevné vazby
29.12.2010 20:07 - Vojtěch
Je to box, jako ta nová DM bedna (nebo Red Box - krabice je o něco menší, než ta na tilesy) a kniha je v polovičním formátu, jako ostatní Essentials věci (papír B5?), ale jinak se mi to líbí velmi. Co je ale naprosto úžasný nápad jsou prstence, které umožňují large potvoru předělat na huge. Jinak tokeny jsou podobný tvrdý karton jako tilesy, jen s hladkým povrchem. Z jedné strany červený okraj, aby mohli značit bloodied stav potvůrky.

Akorát bacha - nejsou to novinky. Tohle je prakticky Monster Manual 1 pro Essentials.
30.12.2010 12:56 - Gurney
Zrovna ten poloviční formát je jedna z věcí co mi moc nesedí, přijde mi že co nejvíc stat-blocků potvor na jedné dvoustránce (a tedy méně otáčení, používám-li je nepřipravené, za běhu) tím líp. Tokeny mě naopak hodně lákají (prozatím používám svoje vlastní, vyrobené z polepených dámových kamenů).

Vojtěch píše:
Akorát bacha - nejsou to novinky. Tohle je prakticky Monster Manual 1 pro Essentials.

To mi ani tak nevadí, zvlášť pokud jsou to potovry erratované a v nových statblocích, víc mě zajímá složení potvor - nejvíc cením lidi a humanoidy na ně přefflufovatelné, po nich zvířata v běžných i zvětšených variacích (pokud možno bez nějakých vyloženě magických schopností), použitelní jsou i nemrtváci a konstrukty, neztratí se ani pár ctulhoidních věcí (ale zas jich nemusím mít plnej MM). Na druhou stranu bez silného přefflufování moc nemám využití pro ikonické DnD potvory typu beholder a owlbear, klasické rohaté ďábly a démony, milion druhů obrů, trollů, titánů, etinů a dalších proměskoronerozlišitelných "velkých týpků" a nevidímm moc výhod v potvorách, který mi přijdou "jako zombie, ale svítí to" a variací na DnD klasiku ve stylu nemrtvý beholder (vůbec všechny tyhle věci by měly dle mého spadat pod templaty a themes a nezabírat místo v MM)
30.12.2010 14:01 - Vojtěch
Možná by se ti hodilo tohle akorát si to převézt dál. Konec konců si 4E s pravidly pro potvory zrovna moc hlavu nedělá.

Vzhledem k tomu, že tu nejsou templates a themes, tak je tu docela dost variací. Uvádím počty statbloků, včetně hejn a minionů, které jsou u každé potvory. Jinak se v tom asi zorientuješ podle jmen, takže sám vidíš, kolik je tam čeho zaparkováno. Celkem hodně použitelné věci, žádná neznámost.

Potvory:
Andělé 4x, Archoni (z každého živlu jeden), Bazilišek 5x, Beholder 3x, Bulette 3x, Carrion Crawler 4x, Kyklop 4x, Death Knight, Démoni (klasická skvadra), Ďáblové (to samé), Doppleganger 3x, Draci (Od young a elder, nic mezi tím tu není) 2x Dracolich, Dragonborn 2x, Drake 6x, Drider 3x, Dryad 4x, Duergar 7x, Dwarf 2x low level chudáček, Efreet 3x, Elemental (za každý živel jeden), Elf 4x, Eladrin 4x, Drow 3x (člověk si říká, jak ti elfové přežijí střet, když jsou lvl 2 a Drowové lvl 13 asi jich mnógo), Ettin 4x, Gargoyle 5x, Ghoul 5x, Obři (hill, fire a frost - každý 3x + titán), Githyanki 4x, Gnoll 9x, Gnome 4x, Goblin 4x, Hobgoblin 5x, Bugbear 2x, Golemové (maso, kámen, železo), Hag 3x, Halfling 3x, Human 6x, Hydra 3x, Kobold 4x, Lich 3x, Lizardfolk 7x, Lykantropové (krysák a vlk), Manticore 4x, Medusa 3x, Mind Flayer 3x, Minotaur 4x, Mummy 4x, Ogre 5x, 5 různých slizíků, Ork 7x, Otyugh 3x, Owlbear 5x, Purple Worm 3x, Rakshasa 3x, Roper 3x, Rust Monster 3x, Skeleton 4x, Stirge 5x, Thiefling 2x, Treant 3x, Troglodyte 4x, Troll 4x, Umber Hulk 4x, Vampire 3x, Wraith 4x, Yuan-ti 4x, Zombie 4x + zvěřinec (2x medvěd, krokodýl, kůň, hyena, 2x krysa, žralok, 4x had, 4 pavouk a 2x vlk).
1.1.2011 15:03 - Gurney
Vojtěch: OK, to mi přijde jako dost usefull výběr, každopádně díky za vypsání.
2.1.2011 14:43 - Sparkle
Uffff tak jsme včera dohráli 2,5 roku dlouhou kampaň v 4e. I když na konci už jsme urychlovali expení, do třicítky se to dotáhlo. Epický finální fight kde zařval jeden polobůh a jeden bůh a dojemný konec. Systém mě na konci už docela iritoval, od 20. levlu už je tam toho moc, ale i tak na to mám super vzpomínky. Dám teď aspoň na nějakou dobu DnD4e k ledu, většinu knížek si nechám, ale kdyby nekdo chtěl Martial power a Arcane power, pustila bych je (kdyžtak PM).
2.1.2011 19:18 - Vojtěch
Gurney: Mno, vzhledem k tomu, jak dlouho to vydávají, tak už asi mají vyzkoušené co nacpat do základního Monster Manualu. Jinak není zač.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.096897125244141 secREMOTE_IP: 3.135.205.146