Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
1.12.2010 20:30 - Blaine
Kybohlav: Toz mi to evidentne nemysli, asi jsem toho mel dneska moc v hlave jineho. Diky za zahlavec a jdu stahovat!:)
1.12.2010 23:40 - wlkeR
Tož to já nemam v hlavě nic jinýho než dungeon. Bohužel prázdný ^^;
6.12.2010 14:27 - noir
Konečně nějaká pěkné věci v budoucnu! Featy pro Vecnovy vyznavače! Blackguardi! Summony kostlivců! Konečně, chce se mi říct!
http://wizards.com/dnd/Article.aspx?x=dnd/4pr/20101206

Pro Nerhinn: Sice to není žralok, ale želatina taky není marná, ne? http://wizards.com/dnd/Article.aspx?x=dnd/4ex/20101206
6.12.2010 14:42 - Sethi
Ti Heroes of Shadow mají být pro Essentials nebo klasičtí? Design napovídá spíš tomu druhému, to bych vítala...
6.12.2010 16:02 - wlkeR
Vzhledem k části artiklu "nové školy magie" - don't think so. Přinejlepším to bude hybrid, ještě se necháme překvapit formátem Blackguarda. Wizárdům by nicméně prospělo vydat něco ve "starém formátu," aby dali náhubek lidem znechuceným nástupem 4.5E...
6.12.2010 18:46 - Vojtěch
Mňo, počíhám si na to možná budu s Essentials a 4E postupně končit (než se vytáhnou s nějakým tím příšerářem, nebo zajímavým settingem).
6.12.2010 22:33 - noir
Bohužel to IMHO bude zjevně především pro essentials hráče. Vede mě k tomu větička u jednoho z kouzel: "You must have the Expert Mage benefit associated with necromancy or nethermancy." Takže klasický 4e wizard se ho nenaučí :(
6.12.2010 22:35 - Sethi
Meh.
14.12.2010 21:33 - ShadoWWW
Zamyšlení nad zdroji schopností (power sources):

Když to vezmu chronologicky, tak někde při přípravě PHB3 si zřejmě Wizardi uvědomili, že dělit povolání podle zdrojů schopností není úplně dobré, protože to přináší velké restrikce při výběru. Proto si myslím, že zrušili Ki. Také si ale myslím, že v té době už měli navržených několik povolání pro Ki. A dnes je vidět, které to byly:

Mnich - Ki Focus a Full Disciplines dokazují, že toto povolání bylo předělávané z Ki na Psioniku. S ostatními psioniky nemá mnoho společného.
Runepriest- divine?! S ostatními božskými povoláními nemá nic společného. Nemá ani Božskou přízeň (Channel Divinity) a vlastně ani nečerpá své schopnosti od božstev. Řekl bych, že je to další předělávka z Ki povolání.
Seeker - proslýchá se, že to měl být typický magický střelec z anime, v podstatě jedno ze základních povolání Ki.
Vrah - Assassin. To, co Wizardi představili jako neesenciálního vraha, byl původně ninja využívající zdroj Ki. Protože Ki bylo zrušeno, přefluffovali ho na vraha s tím, že to bude zástupce budoucího Stínového zdroje, který byl tenkrát ještě v plenkách. To je mimo jiné důvod, proč ho dali do DDI a představovali ho po částech. Nebyl ještě úplně dotvořený a o ostatních stínových povoláních ze zatím jen diskutovalo.

Dnes už by Wizardi dali od dalších zdrojů nejraději ruce pryč. Nakonec se ukázalo (díky Essentials), že než vytvářet nové zdroje, je lepší vytvářet subpovolání těch současných. To zaručuje podporu již vytvořených schopností pro nová povolání a naopak nové buildy pro stará povolání. Hráči nových i starých povolání si přijdou na své a je to lepší, než vytvářet stále nové schopnosti pro stále širší paletu zdrojů. A odpadají velké problémy s multiclassem.

Proto v příručce Heroes of Shadow budou nová povolání jen podpovoláními (subclasses) těch stávajících s tím, že budou mít dva zdroje. Konec konců, předělaný eVrah už taky nemá čistě Stínový zdroj, ale je to martial/shadow. Stínový zdroj nebude pro žádné povolání jediným zdrojem. A s největší pravděpodobností to dopadne stejně i s živelným zdrojem.

Jaký máte názor na změnu konceptu "zdojů"?
15.12.2010 10:01 - Gurney
ShadoWWW: Mě vždycky přišly zdroje hlavně jako informace do kterých powerů se máš podívat, když chceš pro svoji postavu něco navíc. Navíc mi spousta zařazení spousty povolání přišla jako záležitost vkusu, např. Barbarian by dle mého klidně mohl být Martial, ale PHB2 už Martial nebyly, tak ho prostě práskli jako Primal. Stejně tak se mi líbil nápad používat v DS Paladina coby Arcane defilera s necrotic powerama. Dělit povolání dle stylu hry do kterého se hodí s radami jak si přefflufovat ty vhodná by mi přišlo o dost užitečnější než sourcy a přitom by tomu stačilo věnovat dvoustranu na konci každýho PHB a Powerů.

Přiznám se že netuším co jsou to subclasses, od vydání Essentials už nové věci kolem DnD4 moc nesleduju, až vyjdou errata doplňující 4e o věci z Essentials tak mě to teprve začne zajímat (pár nápadů z Essentials mi nepřišlo úplně špatných).
15.12.2010 11:29 - ShadoWWW
Trochu mám obavu, jestli ty errata, co očekáváš, vůbec vyjdou ke stažení. Wizardi už updaty nevydávají, přestože by byly potřeba, vzhledem k neustálým zásadním změnám, co přináší Essentials. Řekl bych, že se budou snažit errata na Essentials prodat v modulu Class Compendium: Heroes of Sword and Spell a v příštím roce by mělo vyjít ještě minimálně jedno Class Compendium, kde by byly updatovaná další základní povolání.
15.12.2010 12:22 - noir
Na Enworldu jsem si četl diskuzi o budoucnosti DnD pod Wizardama a docela mě pobavil příspěvek, kde kdosi popisuje, jak by DnD vypadalo, kdyby ho vydávaly jiné firmy:

WotC indeed has had some problems. But what's the alternative?
Give the license to White Wolf. They'll make you yearn for the good old days when a Realms-Shaking event only invalidated *some* of the material that had been previously released for the setting. Driz'zt will be more angsty than ever, and every class will be renamed to something like Wizard: the Fireballing, or Fighter: the Meatshielding.
Give the license to Fantasy Flight Games. D&D 5e will be a board game. It'll look incredible, and will have much better miniatures. But you'll need ten times as many "fiddly bits", and the game will be nigh unplayable until PH2, PH3, and the "revised" DMG are released.
Give the license to Mongoose Publishing. Wait for delays and disappointments in the release schedule. Eventually receive a sheepish apology that they nearly had the D&D license, but another company actually got to it before them.
Give the license to Games Workshop. Get a new edition every 3 years. Every class has it's own "classbook" that must be purchased independently of the core rules, and your character mini costs $40 (paint and assembly not included; non-approved minis may not be used).
Give the license to Paizo. Watch them re-release 4e (relabelled as 5e), fixing none of the problems with the rules... but adding new complexity, and making it even harder for new players to get into the game.
Give the license to Palladium. Sound the trumpets for the arrival of the 4 Horsemen of the Apocalypse.

Za ČR bych doplnil: Dejte licence Altaru. Slíbí, že ho vydá to roku 2054, ve skutečnosti vyjde jako Dračí Doupě+++ 2.01 roku 2071. Bude v něm kupónek, že na další verzi bude sleva 15 procent.
15.12.2010 12:48 - Fibriso
Píše:
Give the license to Paizo.

zaspal dobu chlapec, oni už ho mají, sice se jmenuje jinak, ale je to prostě DnD
plus, předělávka DnD 3.5 na pathfindera se jim poměrně dost povedla (a systém doznal mnoha (a dobrých) zjednodušení)
Graple, turn undead (treré bylo v 3.5 docela dost problém zjistit jak vůbec funguje)
15.12.2010 13:01 - Quentin
Fibriso: Mě naopak ta hláška přijde, že na PF celkem vtipně sedne :-)
15.12.2010 13:11 - Gurney
Fibriso píše:
předělávka DnD 3.5 na pathfindera se jim poměrně dost povedla (a systém doznal mnoha (a dobrých) zjednodušení)

A mohl být ještě mnohem jednodušší, kdyby došlo na menší genocidu 3.5 svatých krav a odstranění příšerné sekce DMG o tvorbě dobrodružství...
15.12.2010 13:39 - Vojtěch
Jo a Pathfinder neměl nikdy být 4E udělaná správně.

Tvůrci hry od začátku prohlašovali, že se snaží udržet kompatibilitu s 3.5 a tím i se svými staršími produkty. Bavilo je tvořit dobrodružství pod 3E a chtěli tato pravidla udržet v tisku. Pokud se podaří pár věcí vylepšit, tak to nebude na škodu. Plnohodnotná nová edice by měl být až nějaký Pathfinder 2.0 za zhruba 5-7 let (také od začátku tvrzení Paiza, že 3E chtějí dát tak jednu dekádu).

Jedovatá slina od Wizardů vůči ostatním firmám na trhu mi nepřijde úplně na místě, protože spousta věcí v nové edici taky šla až když se oběvily PHB2 a 3 a DMG2 (jízda na koni třeba), i když to tedy nebylo "unplayable". Přijde také na to, o kolik tedy vůči třeba Fantasy Flight nasazují (od nich materiály nemám, nechci soudit). A co se dalších verzí pravidel týče, tak jak dlouho trvalo vydat překopané verze pravidel? 3.0 -> 3.5 -> 4.0 -> Essentials, he?
15.12.2010 13:43 - Quentin
Wïzardi žádné jedovaté sliny nemají nebo jo?
15.12.2010 14:25 - Vojtěch
Poison je kouzlo 3. stupně, ne?

Edit: Sorry musí polymorph do nějaké té havěti, poison je druidí a kněžské.
15.12.2010 14:26 - Sethi
Wizard, lizard... to se snadno plete...
15.12.2010 21:05 - noir
Heroes of the Forgotten Kingdoms se ještě někde neválí? Díval jsem se a nikde to nevidím. To Wizardi zabránili tak dokonale únikům, anebo je to příručka natolik špatná, že ani nestojí za kradení?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.087032794952393 secREMOTE_IP: 3.134.81.206