Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
17.9.2010 20:58 - yashamaru
Toto neni moje puvodni myslenka, ale kdysi jsem to nekde cetl. Uz si presne nevybavuju jak to bylo puvodne napsane, tak vlastnimi slovy.

Me se treba obcas stava, ze mam nektere veci nejakym zpusobem zazite a zaskatulkovane a podvedomne si je prenasim i do novych veci. Muze se mi stat, ze jsem potom rozcarovanej, ze mi neco nefunguje, protoze ignoruju navod s tim, ze to je vsechno stejne na jedno brdo a se svyma zkusenostma to rozpohybovat zvladnu jako nic. Pritom ta nova vec treba resi nektere veci zamerne jinak nez ta stara a skripe, kdyz se ji snazim pouzivat starym zpusobem. V podstate tim jdu sam proti sobe, protoze naco pak zkousim neco noveho, kdyz to hraju po staru. (Viz. treba to trapeni se s NPC, kdyz v pravidlech se opravdu pise, ze se pro jednoduchost pouziji pravidla pro monstra).

Treba me funguje to, ze si reknu jaky lvl monstra chci. Potom se kouknu jaka jsou zhruba monstra na tom lvlu. A pak si najdu powery, ktere se mi libi a prijdou mi whodne pro to monstrum. A jen upravim cisla a pridam svuj fluff. A mam cokoli vytvorene asi za dve minuty.

Na druhou stranu bych se chtel zastat andtoma, protoze 4ku sleduje a hraje myslim od zacatku. A je to venku dva roky jestli se nepletu a rika ze ne teprve az ted. Takze asi neco nahrateho ma a ten naroz na necem zalozeny taky bude.
17.9.2010 22:01 - andtom
Lotrando: Stále se nachází někdo, kdo mi má potřebu vysvětlovat, že nechápu 4e. Merlina si nikdo nevšímá. Jako kdyby nenapsal, co napsal. Nenas ... nenaštvalo by Tě to? Diskriminace :-)
Wizardi vyprodukovali XPčka a pak Visty. Nezbývá než doufat, že vyrobí Sedmičky. Jako vedlejší efekt se pak bude dát jistě normálněji psát o Vistách, zatím to zažranci do Vist nesou těžce, protože je mají nainstalované, je potřeba aby upgradovali. U mně než vyjdou Sedmičky (pokud se tedy vydaří) jsou sympatičtější XPčka.
17.9.2010 22:18 - ShadoWWW
Já říkám, že pokud chce někdo odejít od 4E k jiné hře, je to OK. Není hra, která by bavila všechny nebo dokonce všechny napořád.

Dle mého 4E odvádí skvělou práci, zvlášť když tato edice má víc konkurentů než 3E: Všechny předchozí edice, Pathfinder, WoW i všechny ostatní MMORPG a počítačové RPG a mnohé jiné. A navíc je tu ekonomická krize.

A co se týká 5E, jednou určitě bude. Ale řekl bych, že nejdřív v roce 2015. Mnoho změň, které chtěli Wizardi v DnD udělat, provedli teď s příchodem Essentials.
17.9.2010 22:51 - Sethi
andtom píše:
Merlina si nikdo nevšímá.


Tak Merlina tu přece nikdo nebere vážně =)
18.9.2010 03:59 - tuleník
andtom, Merlina nikto neignoruje, napr. Sethi tu na jeho posledné príspevky reagovala, proste sú veci, čo Merlin popisuje, ktoré my buď nepoznáme alebo máme vyriešené... napr. overpowered postavy? ale to je presne len v porovnaní s 3e, v intenciách 4e je sila postáv zodpovedajúca hnusákom... OK, idem sa pchať Sethi do ... pozornosti ( ;) ), lebo tento problém už adresovala: powers si PÝTAJÚ prefluffovanie! ich flower texty sú dosť často trápne ako matelko (ja ich v CB rovno vypínam, aby nezavádzali hráčstvo) a tak je žiadúce aby boli nahradené
všimol som si jednu vec, že zatiaľ čo pravidlovo asi nikto nehráme "as written", z hľadiska "pocitu z hry" mnohí (asi väčšina) podliehame tomu, ako sú príručky písané... sám som veľa čakal od True20, napokon sa nadšenie nekonalo, lebo je to tak sterilne písané práve s dôrazom na to, aké je to univerzálne, že tomu chýba atmosféra... v tomto zmysle áno, 4e "as written" je plná overpowered superhero atmosféry (ale v hre sme sa jej zbavili - čo si pamätám, rovnako bola "privítaná" aj 3e a pritom som ten pocit pri hraní nemal)
problémom ale trochu je to prefluffovávanie...
v každom prípade pomáha vnímať powers len ako damage templát ("za koľko to schytá")/effect template ("čo ešte to urobí")
keď sa nad tým spätne zamýšľam, mnohé z týchto vecí, ak nie všetky, sme tu už riešili... mne len prekáža práve to, ako to končí verejne prejavovanou nakvasenosťou, mňa ak niečo prestane baviť, tak to bez nejakých emocionálnych výlevov proste opustím
na druhej strane si viem živo predstaviť, že za 2 roky sa vyhorieť rozhodne dá
len proste tá premrštene emocionálna poloha mi na tom vadí... presne to adresoval Lotrando otázkou, čo ti kto urobil, lebo zo subštandardného intelektu ťa naozaj nikto neobvinil a pokiaľ ide o "Ak skrachujú všetky pokusy, prečítaj si návod", to je Cahnova axióma ;) a ako je to s čítaním/vnímaním/chápaním akejkoľvek dokumentácie čohokoľvek, o tom by som vedel rozprávať dlho, humorne a priznajme si, že aj značne sebakriticky, takže to nebolo treba zobrať až tak vzťahovačne (je to, kurva, LEN hra!!!)
yashamaru: veď to, hrá to dlho, tzn. môže vyhorieť... ale potom mi je nepochopiteľný ten fail, robiť NPC ako postavu, proste DMG 1 str. 186 a ideš
(dokonca by som povedal, že u nebojujúcej NPC sa môžem na 90 % z toho úplne vykašlať, NPC proste bude len hovoriť a vedieť, čo treba)... a samozrejme, že to neznamená, že je idiot, proste niečo skúšal, lenže to niečo je niečo, čo je "mimo systém", tak ak mi to v ňom nefunguje, tak z failu neobviním systém, ale nabudúce to proste už tak nespravím
18.9.2010 22:06 - wlkeR
Hmm, to akcni vyuziti APcek co tu zaznelo mi prijde super, s dovolenim jej priklepnu do nasich houserules.

Ja hraju 3.5ku a DMim 4e, a ten rozdil je nebetycnej. Ve 3.5 jsou povolani rozdelena na 3 skupiny, a sice: a) ty co maj neomezeny, ale nudny zdroje (fighter), b) ty co maj zdroje zabavny ale omezeny (barbarian), a c) bookcrunchery (cleric). Definice je to hruba, ale zatim sem nenasel classu, kera by byla i na nizkem lvl dost dynamicka a malo slozita.
Ve 4e sem mel s powersama taky kost k obrani, hlavne u itemsu, ale Essentials to zatim resi, aspon co vim. Tech home uprav je vazne malo a tykaji se hlavne odmen a solo monster.

Rozhled mam maly, ale jedinej system co bych hral raci nez 4e je CPH XD
18.9.2010 23:17 - tuleník
Kýblohlav: nie je to môj nápad, ale osvedčilo sa to :)
19.9.2010 00:27 - raptoreček
Pro všechny zájemce - jak Essentials tak Rules Compendium je možné si objednat zde:

http://www.mysticshop.cz/katalog.php?idc=129

Kdo si objedná nejpozději do pondělí 20.9. do 10:00, tak bude mít knížky k odběru již na konci týdne! Platí i ostatním zboží D&D (Pathfinder bohužel nyní není).
19.9.2010 10:48 - Horacio
noir píše:
Problém je, že v 4e se NPC dělají úplně jinak. Stavět je jako hráčské postavy je nesmysl - nevyužití funkcí, které ti daný nástroj dává. 4e není postavená na boji PC vs. PC - nefunguje to na žádné úrovni. NPC se staví jinak... Nechci ani vědět, jak něco takového mohlo dopadnout... Prostě dostals zapalovač a pokoušel ses s ním zmrazit mrkev.


Jj, tenhle přístup už jsem kdysi někde viděl :-)

Nebo to třeba bylo tak, že si Andtom chtěl koupit ten nový sprej na mražení mrkve. Po několika neúspěšných pokusech ale přišel na to, ře je to lubrikační gel. Jenže on si chtěl dát tu mrkev na vánoce do salátu a ne s ní prožít vášnivou noc.

Andtom nepotřebuje, abych se ho zastával, takže jen shrnu: hrál 2e, 3.5e a 4e a nejvíc mu vyhovuje 3.5e. Já to jako hráč 2e plně respektuji, ale někdo s tím má evidentně problém.
19.9.2010 15:14 - Lotrando
andtom: tvůj názor je dost kategorický, oproti Merlinovu. V tom je asi ten hlavní rozdíl. Ale je to tvoje věc, koneckonců, tvůj čas. Jen by asi nebylo dobrý, kdyby ten názor vznikl vlivem špatného přístupu k 4E. A já mám velkou pochybnost v tomto směru a myslím, že přesně k tomu došlo.
19.9.2010 23:32 - andtom
Děkuji těm, kteří respektují jiný názor, považují ho za rovnocenný a nepodivují se nad tím, že druhý člověk k takovému jinému názoru může dojít.
Krčím ramenama nad těma, kteří mají potřebu jiný názor shazovat s odkazem na to, že dotyčný nepochopil, nezvolil správný přístup apod. Jinými slovy jsou přesvědčeni o své pravdě a nepřipouští legitimní vznik jiného názoru, jiný názor podle nich může vzniknout pouze chybou dotyčného.
20.9.2010 00:01 - Lotrando
andtom: z tvých reakcí čtu tak akorát "chyba nemůže být ve mě, a pokud to přesto nejde, je chyba v pravidlech."

Já jen, možná neobratně, poukazuji na to, že tvoje zkušenost vznikla na základě velmi nevhodného přístupu ke hře. A ne nutně tvého (chybného přístupu), protože ve tvém okolí bylo dost lidí, kteří tě měli varovat.
20.9.2010 01:06 - andtom
Lotrando: Mé reakce čteš tak, jak Ti to vyhovuje. Napsal jsem : "Mně ta hra přijde po pár letech pro mne, opakuji pro mne, divná. Tak nějak bych vyjádřil svůj pocit."

Je to můj názor a podrážděné reakce to uhrát na "velmi nevhodný přístup ke hře" dramatizované prohlášením "v Tvém okolí bylo dost lidí, kteří Tě měli varovat" jenom svědčí o tom, že zřejmě vládne vnitřní nervozita ze 4e, aby bylo potřeba jiný názor shazovat.
Nepovažuji se za někoho, kdo spapal všechnu moudrost světa, nicméně z nečeho vařím, hrál jsem pod Merlinem, pod Almim, zkusil ji jako DM (improvizovat, přehrát originál dobrodružství, připravovat se ...), jsem majitelem šesti příruček (psychologicky kdo něco zakoupí, má spíš tendenci to velebit). Považuji-li hru dle svého názoru za průšvih typu Windows Vista, tak je mi předhazováno, že jsem hru nepochopil, nevhodně uchopil, atd. Toto úžasné vysvětlení je zřejmě připraveno pro každého, kdo se 4e není spokojen. K tomu není říct co víc, než jsem napsal ve svém předešlém postu.
20.9.2010 07:47 - wlkeR
Toz objevila se tu chybka, byla opravena, a pocity se tahnou a tahnou.. Kde je Jane Austen, kdyz ji clovek potrebuje?
20.9.2010 08:10 - Merlin
já požaduji zdůvodnění, proč mě nikdo nebere vážně!
20.9.2010 08:12 - noir
Merlin: Protože kdyby ti řekli pravdu, tak na ně pošleš zásahovku?
20.9.2010 08:33 - Lotrando
andtom: pm
20.9.2010 09:01 - Merlin
Noir: zatr...tak proto
20.9.2010 12:51 - Sethi
Hele... Gamma World se hraje na drogách?
20.9.2010 13:15 - Blaine
Gamma World se imho hraje JENOM na drogach a uprostred atomovou hlavici znicene centralni tiskarny karticek Wizardu:)

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.11172914505005 secREMOTE_IP: 3.149.255.162