Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
16.9.2010 19:31 - Merlin
andtom: o to ani nejde být někde v klubu...jen mě ta hra nebaví, tak hledáme jinou
16.9.2010 19:37 - Nerhinn
andtom: Moment... ty nemáš rád čtvrtou edici? A proč? :.-(
16.9.2010 19:51 - Night of Triumphatorr
Merlin: doporučuji přejít na úplně něco jiného než klasická fantasy.
16.9.2010 19:51 - Quentin
Merlin: Nechci tu působit jako nějakej RPGf agent, ale jestli zrovna nehraješ 4e, tak bys mohl zvážit testování DrdII.
16.9.2010 19:55 - Alnag
Quentin: Působíš na mne jako nějakej RPGf agent. :D
16.9.2010 20:03 - Sethi
QuentinW píše:
Nechci tu působit jako nějakej RPGf agent...

A máš to spočtené. Jednotka kostkaninjů s nášlapnými čtyřstěnkami už ti je na stopě.
16.9.2010 20:30 - Quentin
Příště pošlu PMku :)

Hmm, ale nechal bych si líbit bandu kostkaninjů. Mám dneska večer trochu absťák a pár hráčema bych nepohrdl. A kdyby mezi nima byl DM, vůbec bych se nezlobil :)
16.9.2010 20:42 - ShadoWWW
Mě baví, že DnD 4E je hodně variabilní. Vem si, jak rozdílné jsou povolání v PHB1 a PHB3. Když mě přestane bavit jeden koncept, přejdu na jiný. Nebo rozšíření v (Source) Power knihách. A nebo povolání v Essentials budou zase jinak podané.

Nebo hodně pomáhá hra postavená na slušných backgroundech s větším zaměřením na RP.

S tím souvisí i settingy. Hra v nativním světě je dost jiná než v Eberronu a to je zas jiná hra než v Dark Sun. Různé settingy hodně mění feeling hry. A to ani nemluvím o Gamma Worldu.

Prostě když mě nebaví jeden koncept, zkusím jiný. A DnD nabízí hodně různě zabarvených her.
16.9.2010 21:43 - andtom
Nerhinn: Jsem na tom podobně jako Merlin, jsem z ní znechucen a nebaví mě. Neoslovuje mě.
16.9.2010 22:00 - Nerhinn
andtom: Jsem vážně překvapena, myslela jsem, že jsi její fanoušek. Co přesně ti vadí?
17.9.2010 00:27 - Merlin
Quentin: to jo...a budu kontrolovat podvozek, jestli tam nemám na drátkác h nějakou kostku :)
Ale ne, mě nedělá problém fantasy/klasik fantasy nebo nefantasy systém. Teď jsem třeba hrál v Evropě přelomu 12-13 století a hráčům se to líbilo. Zastávám názor, že na systému by nemělo až tak záležet. Nicméně jak už prezentuji cca rok, k 4e mám své výhrady. Možná jsem špatný hráč, nebo dýem nebo špatný stratég, aj to je možný. Jen jsem nechytil tu vlnu 4e, kdy jsou všichni megamastři co si vše naplánují a mají tisíce podivných powerů (ano vím, třeba Alnag měl na posledním Kafíkovi naprosto úžasně popsané powery!!!). Nejspíš to neumím řádně popsat, ale tou hrou jsem se trápil. A představa, že bych si měl jít odpočinout od DM a jít hrát mi vháněla chladný pot mezi půlky....(mám rád postavy s backgroundem a sociálním zázemím...neumím tvořit strategickou postavu)
17.9.2010 07:39 - andtom
Nerhinn: S klidným svědomím mohu říct, že Merlin je nejlepší DM pod kterým jsem kdy hrál.

Ve 4e se s Merlinem hrálo tak, že byly klidně 2-3 sezení po 5 hodinách hry bez boje. Ta hra na to není moc stavěná - kdo z milovníků 4e hraje takhle bez boje.
Dále 4e nijak zvášť nepřeje improvizaci a Merlin skoro stále improvizuje (se zapracováváním toho, co mu v reálném čase přihrají hráči). 4e je hodně stavěna na přípravě - kdo z milovníků 4e hraje bez přípravy.
Jak naznačil i Merlin: když netíhnete k tvorbě strategických postav, ke kombování a v minulosti máte vyzkoušeno, že vás Magic přestal po 2 letech bavit, máte zaděláno na problém se 4e.

Mně ta hra přijde po pár letech pro mne, opakuji pro mne, divná. Tak nějak bych vyjádřil svůj pocit.
17.9.2010 07:57 - Quentin
andtom píše:
kdo z milovníků 4e hraje bez přípravy.

Já. Přímo jsem řekl hráčům, že chci trénovat improvizaci a nebudu se nijak připravovat.

Ale jinak vás chápu. Proto jsem doporučoval testování drd2. To je na tenhle styl hry zatím zdá se docela dobré. (akorát si tam holt nedáte dvouhodinovej bossfight; a to by našim klukům chybělo :) )
17.9.2010 08:03 - noir
Nerhinn je děsivá bestie!
17.9.2010 08:16 - andtom
QuentinW: Nepotřebuji hledat, zajímá mě Pathfinder. Ale děkuji.
17.9.2010 08:25 - Quentin
Ale pathfinder přece má všechny nevýhody 4e a nepřináší žádné výhody. Nebo jo? To už bych raději zůstal u 4e.

Nechci do tebe kérovat, ale fakt mě zajímá, co ještě lidi na 3,5e vidí.
17.9.2010 08:31 - Fibriso
pathfinder je zjednodušená 3.5, jak tedy může mít pathfinder nevýhody 4E když nemá se 4E nic společného?
17.9.2010 08:31 - Lotrando
andtom: trošku mám strach, že kromě úplně speciálních případů vám nemusí vyhovovat žádný systém. všude je potřeba příprava, jen se liší to, co si připravujete a do jaké hloubky. Já mám třeba výborný zážitky z prvního kafíka. na druhou stranu, byl to docela specifický formát a nedokážu si to představit jako dlouhodobé hraní.

merlin: mě je třeba úplně jedno, co mají hráči za powers. a rozhodně mi nedělá problém dostat je do situace, kde se musí rozhodnout rychle a bez přípravy. stejně tak jim nemusí být nic platné naboostované skilly, často si jen připravím reakci na to co vím, že hráč "bude házet" :), abych měl co mu dát. obvykle tím posunu děj, dám indicii, všichni jsme spokojení.

Co může být trošku problém 4E je časová náročnost přípravy, která je zdánlivě neviditelná, ale hodně se projeví jakmile vám na ní začne chybět čas. Tam bych jako východisko viděl možnost vybrat jiný systém, nicméně Pathfinder apod. bude mít asi stejný problém.
17.9.2010 08:50 - Sethi
Už jsem to tu říkala asi osmkrát, ale klidně to řeknu znovu - nemyslím si, že člověk musí být stratég, aby se dokázal sžít se 4e. Sethi není stratég. Sethi nesnáší strategické hry, nejdou jí, neumí efektivně plánovat dál jak půl kola dopředu, a vždycky strašlivým způsobem prohraje kvůli chybě v plánu, které by si muselo povšimnout i tříleté dítě.

Co mně na 4e vyhovuje je, že podporuje obrazové, scénické hraní. A narozdíl od Exaltů je snadno k pochopení a člověk si nemusí kreslit grafy, aby vůbec prošel prvním soubojem. Většina těch kousků skládačky si přímo říká o přefluffování - člověk si s nimi může dělat co chce. Měnit se v hejno vran? Není problém. Nebo oživlé jezírko krve? No prosím. Zhmotnit si v ruce meč, ve skoku rozevřít křídla a s křikem se vrhnout na nenáviděného "návratového" padoucha, aniž by člověk vypadl z "v kole překvapení se smí udělat jen jedna akce?" No jasně.

Neříkám, že to nejde udělat jinde - určitě jde. Taky neříkám, že se s tou edicí ve dne v noci objímám a nekriticky ji chválím. To, jak svazuje pohyb mi pořád leze na nervy. Chybí mi volnější možnost interakce v soubojích a okamžitých reakcí - proto se mi hrozně líbily ty fanmade Drama Cards, které jsem tu dřív dávala, některé z nich přesně vyplňovaly ta kritická místa.

Nicméně pro mě je hlavním vývozním aspektem to, že výborně podporuje filmové scény, dokonce k nim nabádá, a funguje to oběma směry - buď si sama něco vymyslím a pak s překvapením zjišťuji (dobrá, už se mi to stalo tolikrát, že mě to přestává překvapovat), že si to můžu s klidem provést, aniž bych musela čelit nějakému konfliktu s pravidly, a nebo mě napadá estetické uplatnění, když vidím, s čím mám pracovat.

Ale tak každému jeho šálek mléka =)

Tak. Asi za hodinu mám být na zkoušce a ještě jsem to pořádně neviděla =)
17.9.2010 08:50 - Quentin
Píše:
pathfinder je zjednodušená 3.5, jak tedy může mít pathfinder nevýhody 4E když nemá se 4E nic společného?

4e je taky jen pozměněná 3,5e, nebo ne?

3,5e má stejnou ne-li složitější tvorbu postavy. Potvory jsou stejně obrovské stat-blocky jako ve 4e, takže tady velké zrychlení taky neni (i když uznávám, že se odhadují snáz). Postavy jsou šeredně nevyvážené.
Fakt mi to připadá jako takové chcaní proti větru. Když chci hrát masivní hru se vším všudy, tak si dám 4e. A když chci hrát lehkou hru bez přípravy, tak si dám drd2 (nebo jiný menší systém). Lámat přes koleno 3,5e by se mi nechtělo.

Tak jo přiznávám se; teď už do vás kéruju.

Nemohl by někdo pls stručně vypsat v čem se pathfinder liší od 3,5e, abych byl víc v obraze?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.12048387527466 secREMOTE_IP: 3.137.178.133