Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
12.5.2010 08:41 - Nachtrose
Lotrando: mam pocit, ze to Sethi ma spravne. U dovednosti/featu/cehokoli kde se druh poskozeni puli to je vyslovne uvedeno.
12.5.2010 09:15 - Merlin
Ano, Uši to má správně.

Nicméně..jak píše Babaj, včera jsem měl potforu co dělala útok mečem 1k10+5 dmg plus 1k10 nekrotic dmg. Když ji klerik proklel a potfora nasbírala postih -10 k dmg, znamená to, že pokud jsem nehodil na k10 sapoň 6 (+5)//po redukci tedy 1 dmg, nemůžu započíst tu nekrotiku za 1k10? (logicky by mi to vyplývalo..nezpůsobil jsem zranění, proto nemůžu šířit nekrózu...)
12.5.2010 09:21 - Merlin
Joo a ještě jedna doplňující otázka trochu mimo mísu...v erratě je změna u Pomoci druhému. 10 + polovina levelu. pochopil jsem správně, že polovina toho, komu chci pomáhat? (čím je výš, tím je složitější mu poskytnout adekvátní pomoc).
12.5.2010 09:42 - Babaj
usata nemas to spatne.. lotrando pouzil pravidlo pred pozmenenim eratami, kde to bylo zmeneno na pravidlo jiz tembou zminene.

lotrando: a v tom to pripade. co se tyka te cursy tak ta cursa to zredukuje jak? taky kazdou zvlast? nebo jen tu prvni a ta druha se pocita jako extra damage?
12.5.2010 10:09 - Naoki
Je to jak říká Sethi, u dvoutypového zranění musíš mít resist na oba. U toho Babajovo si myslím, že to bude spíš tak, že aplikuješ ten větší resist.
12.5.2010 10:13 - Lotrando
Mám takovej pocit, že po těch eratech měli napsat co je 4E a co 4.5E :) takhle aby se v tom prase vyznalo.

Nemám teď bohužel čas to zjišťovat, i když vím že tyhle věci se tam dost objevují. Můžu jen říct, že bych to hrál jako, "tu máš mečem, a tady ještě nekrotik". Takže resist pět z první várky pak resist na ten necrotik. Ale že to je správně, to bych si tvrdit netroufal. Určitě ocením, když si to někdo projde větu za větou v pravidlech a udělá nějakej sumář :)
12.5.2010 10:30 - Sethi
Lotrando píše:
Můžu jen říct, že bych to hrál jako, "tu máš mečem, a tady ještě nekrotik". Takže resist pět z první várky pak resist na ten necrotik.

Tohle bych viděla taky tak. To, že mě někdo jebne kusem železa, je věc jedna. To, že je to železo ještě nasáklé mrtvolným chladem, který nutí mé kosti sbalit se a jet k moři, je věc druhá.
12.5.2010 10:31 - Naoki
Mno, snažil jsem se to vyhledat, ale tentokrát musím asi dát zapravdu Lotrandovi. Vypadá to, že když jsou oddělené způsoby zraňování (jako ten "tu máš mečem, a tady ještě nekrotik"), tak by se resisty mohly opravdu aplikovat zvlášť.
12.5.2010 10:36 - Blaine
No ja osobne bych redukovakl jenom tu nekrotickou cast. Proste by prakticky nemel sanci dat zadne nekroticke dmg. A tu kletbu bych odecital od celkoveho dmg. Anebo bych to vyresil uplne nejsalamouctejs - porad bych odecital pet. A pokud by nekro bylo velke, tak bych odecetl jenom nekro.
12.5.2010 10:52 - Sethi
Když by se jednalo o zranitelnosti, ne resisty, tak by se aplikovala každá zranitelnost zvlášť na každý typ damage.

Vezměme si takovou Aissku. Aisska je drsná a nebojí se postavit zlému, co já vím, sněhulákovi. Sněhulák má přirozeně cold resist (třeba 10), ale zase je chytlavý na oheň (taky třeba 10). Aisska není úplně bijec, má všeho všudy asi jediný útok, co způsobuje zranění. Ten má v základu radiant damage. Navíc Aisska spálila akční bod, aby to mohla sněhulákovy osladit. To jí dává navíc kostky ohnivého zranění. A Aiss má kurva kliku a zahnízdí kritikal. To jsou navíc kostky ledového zdanění.

Takže tu je radiant damage, vůči kterému sněhulák nic zvláštního nemá, fire damage, který mu vadí, a cold damage, který mu naopak až tak nevadí.

V takovémhle případě bych prostě řešila každou skupinu zvlášť. V záběru by sněhulák dostal (čistý radiant) + (cold bez hodnoty resistu) + (fire plus hodnota zranitelnosti).

A stejně tak u toho nekrotického meče. Pět odresistit z damage zbraně, devět z toho přidaného.
12.5.2010 11:01 - Babaj
zebychom nasli trhlinu v pravidlech?:-)) i blain ted saha po homerules :-)

ono vicemene pokud se mame drzet pravidel jde vicemene o to jestli to jsou dve za sebou jdouci dmg, nebo jestli se z toho udela balicek jednoho smiseneho dmg...

teda jestli jde x untype a za nim Y necro (v tom to pripade se jednotlive rezisty uplatnuji)
nebo jestli se balicek vytvori (x+y)untype and necrotic dmg pak by to podlehalo pod pravidlo o smisenych zdrojich dmg... v tomto druhem pripade by pak bylo i jednoduche zhodnotit vliv cursy...

vratim li se k zapisu vypisu dmg u te nestvury, tak mi spis pripada, ze zvolili zcela nestastny druh zapisu.. na druhou stranu nemusime chodit ani tak moc daleko.. kdyz jsem hraval warlocka tak jsem vlastne tohle mel denne na taliri, ale jelikoz nenastal podobny problem s rezisty, tak to nikdo neresil..

slo o to ze jsi dal napriklad power fire dmg a pak k tomu dohodil extradmg s untypem z warlock cursy a nikdo nerozebiral jestli je to fireand untype nebo fire a pak untype :-) tak vam zatim nevim :-))) bylo by to trochu over powered, pokud by se tak lacino dalo obejit treba fire resist :-)
12.5.2010 11:04 - Babaj
jinak souhlasim s usatkou... proste mimo jednotlive zdroje dmg existuji zavaznejsi zdroje smisene..
12.5.2010 11:07 - Babaj
ovsem ted ,, pokud bychom se shodli na vyse uvedem,, vyvstava potiz jak prezentovat aplikaci cursy snizujici mele dmg...
12.5.2010 11:11 - Merlin
ha huš sme v pérdeli, pane hrábě.
12.5.2010 11:20 - Sethi
Babaj píše:
teda jestli jde x untype a za nim Y necro (v tom to pripade se jednotlive rezisty uplatnuji)
nebo jestli se balicek vytvori (x+y)untype and necrotic dmg


Když jsou typy damage v základu uvedené jednotlivě, tak nevidím důvod je balíčkovat, zvlášť když balíčkované zranění je jasně odlišené už tím, že je prostě nabalíčkované...

Když se ještě vrátím k tomu sněhulákovi, na ten smíšený damage jsem zapomněla.

Když by Aisska někde vyhrabala schopnost, která udílí fire&cold v jednom balíku, tak je sněhulák zřejmě nahraný. Nejen že nemůže aplikovat resist cold (protože nemá zároveň resist fire), ale současně bere damage navíc za tu fire vulnerability. To by ještě dávalo smysl.

Pak je tu ještě něco. Aisska je exemplární mrcha a ještě než se do sněhuláka pustila, nasadila mu vulnerability 10 vůči všemu zranění. A co teď?

Sama bych to viděla asi takhle: Sněhulák má resist cold 10, vuln. fire 10 - čiže fire to už předpokládám nezhorší, co se ale stane s cold, vyruší se? Čiže by dostal (radiant + 10) + (cold čistý) + (fire + 10 /beze změny/) ?
12.5.2010 11:31 - Merlin
Babaj: prostě pochop co tady říkají a pak se mi to pokus vysvětlit ve hře...i když...ty vlastně neznáš ani vlastní powery, tak ty ne :D, to radši Ajk.

Uši: není to nabalíčkované..je tam napsáno 1k10 +5 dmg plus 1k10 nekrotic dmg. jiný power té samé potfory je 2k10 +5 nekrotic dmg.
*Takže chápu to tak, že pokud zasíhne normálně mečem, způsobí zranění za 6-15 životů a navíc oběť začne stravovat nekróza za 1-10 životů.
*pokud použije (nabíjený)útok, který léčí, tak zraní postavu za 7-25 (2k10+5) nekrózou a vysaje tak životní energii bez fyzického zranění.
12.5.2010 11:39 - Sethi
No vždyť říkám, že to není nabalíčkované. Proto bych to nebalíčkovala násilně a prostě počítala slabší resist all pro untyped část a silnější resist necrotic pro tu nekrotickou.

Zase si ale myslím, že i kdyby ta untyped část nakonec neměla způsobit žádné zranění, tak bude pořád zraňovat ta nekrotická část (i když tě jen tak drcne tím trapným kusem železa, je v tom něco oslizlého, co tě zamrazí až do morku kostí), pokud není vyloženě psáno, že je to extra damage - takové by mělo navazovat na zranění udělené dřív.

Tohle je tedy všechno aplikace selského rozumu, jestli si pravidla myslí něco jiného, tak se omlouvám.
12.5.2010 11:47 - Babaj
o to prave jde :-) co ja vim ,, a to opravdu nevim vsechno, tak pravidlove to nejak nepodchytim a proto jsme s tim vyrukovali sem aby jsme dali nase vyschle mozky dokupy a nasli to radoby spravne reseni :-)
12.5.2010 11:51 - Babaj
a s tou zranitelnosti u naseho snehulaka jsi daleko neprestrelila , take je to aktualni zjimavustka, ktera mne hned tak netrkla.. muj Marach samozrejmne ma ve sve, arzenalu prave podobnou kulisarnu pro ty ktere je nutno rychle z Pacifikovat :-))

Exacting Utterance Cleric Attack 1
The suffering of your enemy instills your comrades with righteous
vigor.
Encounter • Divine, Implement
Standard A c t i o n Ranged 5
Target: O n e creature
Attack: W i s d om vs. W i l l
Hit: Until the end of your next turn, the target gains
vulnerability to all damage equal to your W i s d om
modifier, and any ally w h o attacks the target gains
temporary hit points equal to your W i s d om modifier.
12.5.2010 18:23 - Alnag
Je to tak, jak to je explicitně řečené, nevím co v tom hledáte za kulišárny. Když pravidla říkají je to 1d6 damage + 1d6 fire damage tak je to tak, jak je to napsáno. Když mám rukavice, které říkají change damage type to necrotic and add 1d6 additional damage tak je to co já vím 2k6 necrotic damage. Atd. Pokud je to oddělené, je to oddělené... a rezist se aplikuje do výše zranění, které je schopný vykrýt.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.089662075042725 secREMOTE_IP: 3.15.202.4