Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
4.6.2009 08:01 - Blaine
Jelikoz jsem si vsiml, ze to neni na podnosu, tak jsem si to hodil k sobe na RS ucet a tak jsem vam ovazal cervenou stuhou jeskyni a draka kvetnova cisla.
4.6.2009 08:24 - Almi
Geralt: Kdokoliv je z Prahy, KV (teoreticky i z Budějic), nabízel jsme možnost přidat se občas ke mně, využil zatím jen QuentinW :-)

..nad Černým rytířem jsem už zlomil hůl, raději ani nekomentovat. Kdybych sám měl volných pár tisíc, dám si tu práci a dovezu na vlastní náklad do ČR minimálně hromadu tilesu a nadělám na tom na Festivalu Fantasie a Gameconu balík :o))

Blaine: vrozená lenost to zapříčinila. Vždy to updatuju, když do mně někdo kopne nebo mi hromádka materiálů naroste na hodně :-)
4.6.2009 18:06 - Aglarond
Dnes mi prisel MM2 a jsem zklaman jeho kvalitou. Po strance obsahu je OK, ale forma...

Srovnam ho s MM1:
- cena: stejna
- velikost: MM1 = 287 str, MM2 = 223 str (o 22% mensi)
- kvalita papiru: !!!

Mensi pocet stran ani tak neboli, jako zmensena kvalita papiru, a to o hodne. Stranky vsech modulu byly vzdy lehce povoskovane. To je pryc. Nove stranky jsou hodne laciny, tenky papir, kde jedina kapka vody (potu) promoci hned nekolik stran.

Ze by byl WotC ve financni krizi? PHB3 ma mit take mene stran nez PHB2. A jestli bude na stejne spatnem papire, tak se hned znici. :( MM2 clovek zas tak casto do ruky nebere, jako PHB. To me hodne zklamalo.

Nezbyva, nez doufat, ze MM3 a PHB4 nebudou mit jen 100 stran na dvakrat recyklovanem toaletaku.
4.6.2009 19:09 - andtom
Aglarond: Jsem rád, že nejsem sám, kdo si všímá kvality papíru, vazby atd. a váží si slušné řemeslné práce. Jde to stále dolů, níž a níž. 3e byla co se týče papíru super, 3.5e pokles dolů, 4e ještě hlubší propad. MM2 jsem zatím neobjednal, takže nemohu posoudit, ale jestli je to tak jak píšeš, tak to už je slušná tragedie :(
4.6.2009 20:09 - ShadoWWW
Pravdou je, že přestože je grafika 4E přehlednější než 3.x, třetí edice byla pěknější. Ze starého designu mám jen The Grand History of the Realms, ale z té knihy přímo čiší atmosféra starých zašlých časů, přesně jak si to představuji u správné RPG. Ta kniha má pěkný font písma a ty stránky ala pergameny prostě byly hezčí, nemůžu si pomoct. A taky tloušťka papíru se teď dívám je větší než u 4E modulů. A to nemluvím o obrázcích. Ty jsou prostě v trojkové edici i GHotR pěknější.

Na 4E se mi líbí vyvážený, přehledný, jasný a zábavný herní desigh. Naopak se mi nelíbí stále větší a větší příklon k elektronickému formátu pravidel. Kdyby měla 4E takovou kvalitu materiálu, grafiky a cover designu jako 3.x, byla by to téměř dokonalá hra. Škoda, že není. Atmosféra příručky dělá hodně.
6.6.2009 03:59 - Element_Lead
No tesim se na divine power nebot avenger ac jsem moc moc chtel a hledal mi zatim prijde jako velky traged :P
6.6.2009 07:37 - Korax
Yashamaru: Tobe se nelibi striker s nejmensim dam, nizkym AC a nutnosti bojovat nablizko, aby vubec vyuzil sve suprove vlastnosti? Mne taky ne, a presto ho hraju. Taktez doufam ze Divine Power prinese alespon trochu stavy pro toto povolani ;-)
6.6.2009 07:54 - Blaine
Nejmensim AC? Nejmensim AC? COZE? Avenger ma nejvyssi AC, dmg ma taky velmi dobre - uz jenom kvuli tomu, ze se proste trefi vzdycky. A jeho triky jsou hodne vychytany.
Srvonani na 1.lvl: Melee ranger - s featem na armor bude mit tak 16 AC
Avenger - s featem na armor bude mit tak 18 AC
Barbar - 15 nebo 16 (podle toho, kolik dex budete mit, ale ja osobne bych mel jenom 15)

A dmg? Udelej si itemy a featy reagujici na crit. Mas dvakrat tak velkou sanci, ze das crit, vyuzij toho.
6.6.2009 10:37 - Element_Lead
Ja jsem si ho tak zkusmo nacrtnul a nevypada to uplne tragicky pokud nikde pobliz nemam sveho hranicare.

Zvolil jsem si elfa pro wis a dex bonusy. Taky je mi sympaticky racial reroll na attack. V kombinaci dvema hody na utok mame damage alespon konstantni kdyz uz ne vysoke. Zvolil jsem si at will a encounter ktere mi dovoluji pronasledovat muj cil. A druhy at will a daily ktere maji jako vedlejsi efekt leceni me. Tim spolu s featem na leather armor (AC 18) se snazim zvysit survivability kdyz se budu snazit eliminovat klicove protivniky behind enemy lines.

Damage 1d8 + 6 z longswordu obouric, priznejme si, neni zadna hitparada. Jini to hazeji z Hunter´s Quarry. Nemam problem s tim ze nekoho remele kdyz od nej utika. (+5 damage) mam pochybnosti ze to nekomu bude stat za utek :)
6.6.2009 12:58 - Element_Lead
Libi se mi ale celkove hrozne moc. metodicky zabijak. Jakmile si te vyhledne muzes si byt jist tim ze neuniknes. Dokaze projit jakkoli silnou obranou dokaze dohnat jakkoli rychleho protivnika. jeho bojovy styl je velmi rychly presny a usporny. utok nasleduje utok a potresta te za kazdou chybu, za jakkoli malou skulinku v obrane. sam oden v proskych satech nelidsky rychly. sam predvidajic kazdy uder. kde ostatni ze zoufalstvi sahaji po zbroji on ji odklada jako nepotrebnou obtiz. sebejistota. duvera ve sve schopnosti. to vse bez emoci bez jedineho hlesnuti. jako by to pro nej byla stejne prirozena cinnost jako rano vstat. je pouhym sluzebnikem.
6.6.2009 13:00 - Element_Lead
omlouvam se nechal jsem se unest...

love 4e :)
6.6.2009 19:00 - Nachtrose
Nechci zakladat dalsi diskuzi, ktera za chvili zanikne, tak se zaptam tady: K jakemu znamemu svetu ( ne jen pen&paper )by se dal prirovnat Eberron? Nestudoval jsem zadne starsi prirucky, ale tesim se na tuto ze 4e a z tech stripku, co o nem vim se mi ten svet zamlouva. I kdyz, jak jsem nekde cetl, se vetsine skalnich fandu jezi chlupy, kdyz nekdo Eberron oznaci za steam-/mage-/whatever-punk. Necmene to k tomuto srovnani primo vybizi. "Umela" inteligence, letajici lode, stroje pohanene zpoutanymi elementaly a je nevim co. Osobne mi to podle techto mala informaci pripomina nektere svety typu Final Fantasy ( 9 a 12, ostatni byli vice do sci-fi ) ci mozna trochu zlaty kompas. A uprimne me laka vest v podobnem svete druzinku hledacu pokladu s vlastni letajici lodi a kopou dalsich zazitych klise okolo ;-)
7.6.2009 01:15 - Blaine
No myslim, ze Final Fantasy k tomu ladi nejvic. Svet ne preplneny, ale s obcasnymi technomagickymi zazraky, ktere jsou hodne videt - protoze jsou velmi zajimave a povida se o nich. At uz jsou to letajici lode, warforged nebo vlak. Svet je to hodne zajimavy, elfove jsou nekromanti nebo poustni nomadi, pulcici jezdi na dinosaurech a bydli na planich, prvni civilizace na Khorvairu byla hobgoblinska, nez ji prijeli lide znicit, lide, kteri prchali pred nadvladou psionickych vladcu, kteri meli schopnosti od svych "goaldu". Orkove jsou velmi kladne podana rasa, zalozili druidovsku tradici a zahnali minimalne jednu invazi. Je to svet, ktery bori a vyuziva klasicka fantasy klise. A jde v nem bezproblemu hrat prakticky vse.
Vzdusni pirati? No problem.
Detektivni noir dobrodrustvi? No problem.
Intriky na par kralovskych dvorech, okorene napriklad eko-teroristy? No problem.
Kral, ktery je upir a vede gigantickou armadu nemrtvych? No problem.
Klasicky dungeon crawl, mozna okoreneny velmi exotickym prostredim... a mohl bych pokracovat dal a dal a dal.
Jasne, vsechno tohle se da hrat i v jinych svetech, ale tady je to pripravene. Dalsi super vec je, ze se daji pouzit i prirucky z 3,5ky, protoze jestli Wizardi dodrzi, co slibili, tak by se svet nijak moc lisit nemel - na rozdil od Forgotten Realms:)

P.S.: sorry za strasne dlouhy text:P
7.6.2009 11:51 - Element_Lead
Tak to jsem na to zvedavej teda...
7.6.2009 12:14 - Element_Lead
Muze paladin pouzivat Lay on Hands sam na sebe?
7.6.2009 12:16 - Nachtrose
Píše:

Muze paladin pouzivat Lay on Hands sam na sebe?



Urcite.
7.6.2009 12:52 - Nachtrose
Blaine píše:
P.S.: sorry za strasne dlouhy text:P


Tak za prve: neni dlouhy a za druhe: jsem vdecny za kazdy kousek informace ;-)

Jinak Final Fantasy je moje oblibena serie. Od FF7 jsem hral vsechny, krome online FF XI.
7.6.2009 21:24 - Element_Lead
Nachtrose píše:

Muze paladin pouzivat Lay on Hands sam na sebe?

Urcite.


Diky

Mam jeste jednu takovou pravidlovou. Stackuji se featy stubborn survivor a human perseverance? nebo na to plati to o stejnem zdroji puvodu = plati pouze jeden (feat)
7.6.2009 22:19 - Nachtrose
Tak jsem konecne nasel, ve ktere knize ten Stubborn Survivor feat je :-) A ano, stackuji se. Human preserverence dava +1 feat bonus a StS dava +2 (untyped) bonus. Bonusy s typem se vzajemne nestackuji, bonusy bez typu se stackuji bez omezeni i s bonusy s typem.
8.6.2009 10:23 - Quentin
Dotaz:

provokuje shamanuv spirit companion opportunity attacky, a jestli ano, muze shiftovat, nebo dela jen move?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.10639905929565 secREMOTE_IP: 3.144.12.205