Kultura

Alnag
28.5.2008 14:07
Dungeons & Dragons 4e (II)
Diskuse o čtvrté edici pravidel Dungeons & Dragons po jejich vydání. Prosíme i přes vypjaté téma o dodržování základních pravidel netikety, tak jako v jiných diskusích.

Navazuje na více či méně spekulativní diskusi o 4E.
8.10.2008 14:11 - noir
Almi: Mě připadá FR příruka skvělá. Opravdu nepotřebuju informace o tom, jak se jmenuej hotinský v hospodě v hospodě ve Westgate, na njaké je úrovni, jak velké poprsí má jeho dcera a kolik jeho synovců je bez práce. Lokality v 4e říkají něo o o konfliktech, zápletkách a nepřinášejí statická data, která se stejně změní, jakmile postavy s prostorem vejdou do interakce.
8.10.2008 14:23 - Alnag
Noir a Almi: Já myslím, že problém nových FR je, že jsou napsané s určitou představou použití, které je a) diametrálně odlišné od použití verzí předchozích b) je úplně tragicky nekomunikované tou příručkou.
8.10.2008 15:15 - Almi
Noir: Po 15ti letech pánování jsem ve stavu, kdy nemám čas tohle vymýšlet a přesně tohle vyžaduju. Je pohodlný pro mne si otevřít knížku, podívat se, jak velký má poprsí a jak se jmenuje a pokud se mi to nelíbí, tak upravit :o)) Proto mám rád FR a nehraju jiný setting nebo vlastní svět. Konfliktů a zápletek je ve FR dost a dost, ale tahle jsou načrtnutá hoodně obecně a schematicky. Prostě "udělej si sám". A k tomu FRCG nepotřebuju, na to mi ještě hlava slouží :-)
Alnag: Docelas mne zvyklal. Já jsem koukal na stránky WotC a tam psali, že už budou s errata (pro mne podmínka) a počítal jsem stím, že budou v kůži nebo tak něco. Fakt nebudou? Chjo! Teď abych si vymýšlel jinej vánoční dárek.. :/
8.10.2008 15:29 - Lotrando
Almi: nechci tě zrazovat, ale patnáct stovek za knížku je docela rána na to, že je to vlsatně stejná kniha jako předtím.
K těm FR příručkám. Četl jsem ty předchozí a získat z nich něco hodnotného taky nebylo úplně snadné. Ta změna je navíc patrná v celé hře. Tedy nabídnout zápletky a mechaniky a nechat hráče si vymýšlet. Kdyby jsi měl hráče, co nabifluje statiskiky a stříbrném pohraničí a pak tě z nich bude každou hru zkoušet, tak by se ti to asi nelíbilo. Navíc hráčům je celkem jedno, kolik obyvatel ta která vesnice má, je buď malá nebo větší a basta :).
10.10.2008 10:04 - Malfin
Možná hloupý dotaz ale co je to "errata"?
Pro mě jako úplného začátečníka hraní se setingem vůbec (konkrétně FRCS) je docela problém vdechnout Zapomenutým říším život. Tak bych hráči měli pocit, že tady to žije, něco se tady děje. Ale s každým prostudovaným materiálem je to snad lepší. Nehledě na to, že ani jako GM obecně nemám velké zkušenosti.
Proto myslím, že každému asi vyhovuje ten seting postaven jinak. Ostatně, člověk si může jen vybrat co chce. Ovšem jak říká Lotrando 1500 za knihu, která vyšla v bleděmodrém dříve je rána pro rozpočet.
10.10.2008 11:10 - Nachtrose
Errata jsou opravy chyb ci drobne upravy v knihach, vydavane bud na zvlaste harcich, nebo elektronicky, aby se nemusela pretiskovat cela kniha.
10.10.2008 11:10 - Lotrando
pravy, v podstatě seznam změn.
Očekávalo se, že nějaké změny budou, zatím jsou spíše kosmetické, nebo upřesňují výklad a zamezují nesprávné interpretaci. V DMG jsou naví cupraveny obtížnosti nebojových střetnutí a vůbec. V Deluxe edition bych čekal, že udělají vše proto, aby tyhle opravy zapracovali.
Problémy s hraním v settingu má asi každej, kdo dříve jel podle "svého" světa. Já si většinou vyberu menší lokalitu, kterou si předělám podle sebe a z publikovaných materiálů pak vytahuju to co se mi hodí. Zpravidla různé organizace, konflikty apod.
10.10.2008 11:12 - Almi
Kubulinek Všechny příručky pro FR jsou i v e-podobě. Pokud mohu poradit ze své zkušenosti, tak je fajn znát základní setting, mrknout do příručky hráče pro FR, jestli je tam něco zajímavého. A pak si prostě vybrat oblast a období, ve kterém chceš hrát. Výběr oblasti i vhodného období je téměř na článek, ale dá se říct, že si (jak poznamenal Alnag) fakt vybere každý - chceš hrát rytířský středověk? Pak hraj v Cormyru. Chceš městské intriky? Pak je ideální Waterdeep (aspoň ve 3.5e). Máš rád divoké pohraničí, okraj civilizace? Ideální je Silver Marches (překlad části dokonce na tady na d20.cz je), rád rejdiště pro dobrodruhy v civilizaci? hraj v Dalelands (i ta jsou tu přeložena), a tak by se dalo dál a dál pokračovat.
Podle toho si seženeš příručky týkající se dané oblasti, klidně i ze starších edic (často je věnována celá kniha něčemu, co je v novějších edicích odbyto jedním odstavcem).
A poslední rada na závěr - určitě neprohloupíš, když budeš mít (klidně koupenou, tahle je fakt krásná) Grand History of the Realms. vyšla asi před rokem a je tam všechno, co se kdy a kde v Říších stalo..tam se info o tom, co se kde děje čerpají snadno, stejně jako náměty.
10.10.2008 13:03 - Nachtrose
Mne prirostl z Risi k srdci hlavne Neverwinter( diky PC hram ). Skoda, ze ho ve 4e odstrelily. Ale ciste teoreticky jde hrat se 4e pravidly i v 3.5e settingu. Aspon castecne.
10.10.2008 16:46 - Almi
Nachtrose: My takhle hrajeme. Jediný, co jsme striktně vyhodili byli genasi..ty jsou už fakt moc ujetý :o)
11.10.2008 10:15 - Aeris
Almi: Vyhodiť rasu, ktorá vo FR existuje už pomerne dlhú dobu mi príde trochu čudné, ale budiž :))

Inak, mne sa 4E FR veľmi páči. Svet ožil akousi novotou a nabral trochu viac šedej a dark fantasy, čo mne len vyhovuje.
11.10.2008 10:41 - Dalcor
Děkuji všem že jste mě odradili od nákupu nových FRCS a sjem velmi rád a hrdým majitelem šedého boxu.
Pokud by někdo prodával Lost Empires a FRCS 3E nechť se mi ozve :)
12.10.2008 13:42 - Blaine
(novacek an tehle strankach, ktery je rad, ze je objevil:)) adFR: jedine co jsem z novych FR chtel a POTREBOVAL byl Swordmage. Uz dlouho jsem v DnD hledal nejakou mechaniku, ktera by mi dovolila hrat drsnaka, ktery se umi teleportovat a metat kouzla a pritom umi zaseknout svoji cepel do goblini lebzny (a nasledne ji rozdrti vybuchem ohne:)). Tak jsem si stahnul pdf a vytiskl tech par stranek, ktere jsem potreboval.
Jinak ty knizky nejsou nic co bych potreboval. Jako DM jsem lehce ocenil Threats, par monster rozhodne vyuziji. Ale nikdy me nelakala moznost masterovat nejakou kampan v FR. Proste pokud si svet neutvarim se vsim vsudy (a muze se mi stat, ze moji hraci proste maji nacteno vic jak ja a pak budou o svete vedet vic jak ja), tak mi svet neprijde jako "muj".
Ad 4e: Kdyz jsem zacal pred 10 mesici cist prvni veci o tom, jak by mohloa nova edice vypadat byl jsem skepticky, tesne pred vydanim jsem se ale tesil jak maly jarda. A ted, po trech mesicih hrani jsou knizky tak ohmatany a ja se stale bavim! Behem leta jsem svoji druzinku tahal svym svetem tak 4krat tydne (rana v praci nebyla moc hezka, oni jsou vsichni mladsi jak ja, liny vysokoskolaci zatraceni!) a porad me staveni dobrodruzstvi bavi. Jsem na vysost spokojeny
12.10.2008 19:34 - ShadoWWW
Na konci této stránky byla zveřejněna obálka Eberron Player’s Guide.
Vypadá takto:
12.10.2008 21:52 - Alnag
ShadoWWW: A taky je tam Adventurer's Vault II, předpovídám masivní inflaci magických předmětů, která povede k AV III, AV IV a konečně 5. edici D&D :))
13.10.2008 09:06 - Lotrando
Blaine: vítej v klubu, další oběť 4E :). Dříve jsem také hodně hrál ve vlastních světech, teď to kombinuju, ale když se to vezme kolem a kolem, hrajeme v málo popsané lokalitě, takže to ani s námi nebude tak žhavé (coby hráčů předpřipravené kampaně).
Alnag: tyhle příručky jsou dobrý tak na to, aby si člověk skouknul jaký mechanismy považují Wizardi za možný. Osobně taky nejsem z tohodle k-martu nadšenej. Víc se těším na PHB II, Martial Powers a hodně velkou obavu mám z Draconomiconu, tam to bude loterie.
ShadoWWW: nad Eberronem jsem hodně uvažoval před začátkem kampaně, ale nakonec jsem od toho utekl. Je to pulp a u nás tomu nikdo neholduje. Dělat z toho pak generický fantasy, protože to nebudeme umět uchopit ... no prostě jsem si na to netroufnul. Vy to chcete zkusit? Docela by mě zajímalo, jak na to.
13.10.2008 10:40 - Malfin
Nachtrose, Almi: děkuji za info a osvětlení.
Já do 4e zatím příliš nenahlédl. Kromě špatně koupeného MM4e, který mi poslali místo 3,5e ve slevě. Nicméně teď jsme teprve s družinou přešli na 3,5e. Občas zabroudám tady a zjišťuju, že hodně věcem ve 4e nerozumím. Aspoň tak jak to popisujete :)
13.10.2008 11:17 - Almi
Aeris: Jo, to sice existuje, ale ne jako další běžně se vyskytující hráčská rasa. Chápu, že ve světě FR mají genasi svoje místo, ale ne tam, kde vedu hru já :o))
13.10.2008 11:48 - Nachtrose
Kdyz jste tu nakousli ty settingy, muze mi nekdo napsat strucne, v cem se odlisuji, v cem shoduji, jake maji plusy a minusy a nejaka specifika aspon u tech nejznamejsich? Osobne mam jenom chabe povedomi o FR ( a to jenom diky BG a NWN ) a u ostatnich znam jenom nazvy ( nekterych ) jako je jiz zminovany Eberron, Dragonlance, Ravenloft, Greyhawk, Al cosi...
13.10.2008 12:26 - Alnag
Nachtrose: http://www.d20.cz/clanky/svety/1386.html
Něco takového?

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.087548971176147 secREMOTE_IP: 3.17.79.60