Sirienův blogček: O diskusi

jonka píše:
Použiju parafrázi z Burning Wheel. Vítězit argumenty = přesvědčit diváky o tom, že mám navrch. Vítězství argumentů =/= vítězství pravdy. Aneb v bitvě argumentů mohou vítězit i jakékoliv nepravdy, klidně i vylhané.

(zde) (plus mínus stránka, znáte to, plovoucí diskuse...)

Co to je diskuse? Existuje vcelku nepřekvapivě mnoho různých definic, ale předpokládejme, že diskuse je interakce mezi dvěma a více lidmi, která není apriori nepřátelská, a ve které se zainteresovaní lidé baví o něčem objektivním. Pokud se diskuse zvrhne (viz dále), nebo pokud jde jen o "pokec", pak bych o diskusi moc nemluvil.

Základním důvodem proč se účastnit diskuse je snaha něco se dozvědět. V diskusi se vzásadě můžete dozvědět buď nějakou objektivní informaci, nebo názor druhé strany na daný problém. Oboje jsou legitimní zájmy, je však docela vhodné vědět, se kterým z nich kdo do diskuse vstupuje. Pokud se totiž baví dva lidé, jejichž názory jsou rozdílné a poměrně pevně zakotvené, pak nelze dost dobře dojít nějaké shody a diskuse se může snadno zvrhnout v hádku. Na druhou stranu se takoví lidé mohou docela dobře obohatit tím, že se dozvědí pozadí názoru toho druhého.
Trochu problém v tomto směru nastává v diskusi které se účastní více lidí, protože ve chvíli kdy se tyto motivace začnou míchat je docela těžké udržet si přehled o tom, ke komu se jak vyjadřovat, stejně tak nemusí být snadné udržet si přehled o tom kdo se snaží něco objektivního vyjádřit a kdo prezentuje svůj názor.

Diskuse zároveň můžeme rozdělit do dvou rozdílných typů. První je diskuse nerovnoměrná, ve které jsou vědomosti jedné strany větší než vědomosti druhé strany. V takové diskusi se jedinec s menším množstvím informací snaží dozvědět, naučit se, něco dalšího, nového, co ještě nezná, a zároveň tyto nové informace zkonfrontovat a uspořádat se současnými znalostmi.
Mnohdy pak vzniká konflikt v okamžiku, kdy se "vice informovaná" strana snaží protlačit spolu s tázanými informacemi i další kontext, který si ale "slabší strana" chce vytvořit sama, v takovém případě opět hrozí zvrhnutí diskuse v hádku (krásně jsme někteří viděli svého času na "diskusích" ohledně tzv. Velkého modelu (GNS) kdy se mnoho lidí kromě samotného modelu snažily ostatním protlačit i své vlastní pochopení důsledků Velkého modelu, o které ale ostatní nestály a chtěli si kontext vytvořit sami).

Rovnoměrná diskuse naopak často vzniká v okamžiku, kdy jeden člověk něco neví, a zeptá se na to jiného člověka, který je ale stejně informovaný jako on, takže mu nemůže vědomost předat přímo. V takové chvíli se diskuse stává prostředkem, ve kterém spolu tito lidé konfrontují své vědomosti ve snaze kýženou vědomost vymyslet skrze inspiraci z nových úhlů pohledu, které si vzájemně poskytují.
Problém fór často je, že lidé, kteří stojí o rovnoměrnou diskusi s nějakým výsledkem, jsou "zaplaveni" lidmi, kteří jsou svými vědomostmi níže a diskusi rozmělňují neustálými návraty k základům tématu. V určité chvíli jsem bohužel došel k názoru, že pokud potřebuji něco o RPG vědět poměrně rychle a není, kdo by mi to řekl přímo, je pro mě snazší si na ICQ odchytit Alnaga nebo Qualdezara (případně jiné, jejichž názor pro mě má v RPG váhu) a probrat problém s nimi, než jej prezentovat veřejně a dva týdny se snažit držet diskusi u původního námětu pod nátlakem lidí jejichž názor mě vpodstatě nezajímá, protože nepřináší nic nového. To je problém, který prostě je, není možné s ním nic moc dělat, není ani špatný, je to prostě rys veřejných diskusí, a jehož následkem je, že se tím lidé s mým přístupem občas ochudí o názor lidí, kteří by měli co říct, ale o kterých to nevědí nebo na ně nemají přímý kontakt.

Diskuse se zároveň může několika způsoby zvrhnout. Prvním z takových způsobů je demagogie, která nastává, když do rovnoměrné diskuse vstoupí někdo, kdo nemá zájem řešit problém, ale chce natvrdo protlačit jeden konkrétní způsob jeho řešení. Pokud je takový záměr odhalen, vede často k hádce, pokud ne, pak diskusi obvykle ubije. Pouze obratný demagog skutečně zvládne nepozorovaně svůj názor protlačit, a i tak jen některým (mnohdy ti, kteří jej odhalí, z diskuse prostě odejdou).
Druhým chybným modem diskuse je hádka. Zde je důležité rozlišovat flame-hádku, a pouze flame. Zná to divně, ale flame vzniká při osobním emotivním nasazení lidí v diskusi. To nemusí nutně znamenat, že se hned hádají, ve skutečnosti se mohou stále držet tématu. Bohužel, na první pohled to nelze vždy rozlišit a je potřeba diskusi trochu nastudovat, nebo se jí sám účastnit, protože "pouze flame" naopak vede k ryclejšímu tempu diskuse s větším zájmem své argumenty kvalitně obhájit a prezentovat, což zahrnuje i pečlivější hodnocení argumentů ostatních.
(to je důvod, proč jsem zásadně proti moderátorským vstupům bez znalosti diskuse - je dost nesmyslné moderovat jeden post, když nevíte, co mu předchází)

Pointou je, že dokud diskuse zůstává diskusí, pak se nevyhrává ani neprohrává individuálně. Buď vyhrávají všichni zůčastnění novým poznatkem, nebo prohrávají všichni jejím zvrhnutím ("plichta" pak je, když se diskuse nezvrhne, ale nedojde se k výsledku, což bývá následek nedostatku času, nebo nedostatku relevantních vědomostí všech zůčastněných)
Napsal: sirien
Autorská citace #1
7.3.2009 15:31 - pipux
jonka píše:
Použiju parafrázi z Burning Wheel. Vítězit argumenty = přesvědčit diváky o tom, že mám navrch. Vítězství argumentů =/= vítězství pravdy. Aneb v bitvě argumentů mohou vítězit i jakékoliv nepravdy, klidně i vylhané.

Ale nepravda může být pro jiného i pravdou, a to prosím s klidným svědomím.

Spousta lidí nerozumí slovu "pravda", zaměňuje jej se slovem "fakt".

Příklad faktu: trojúhleník má 3 strany.
Příklad pravdy: tato hra je dobrá.

Asi nejuspokojivější definice pravdy, kterou jsem našel, je následující: něco, co v určité době dává určité osobě smysl.

Jak osoba filtruje svět okolo sebe do své objektivní reality, hledá záchytné body. Pravda pomáhá zakotvit integritu osobnosti. Je to jako když si na toukách lesem postavíme stan (je to lepší, než spát nezakrytý ... ale je třeba vědět, že ráno budeme muset stan zabalit, přesunout se).

Samozřejmě, když příjde někdo a řekne, že náš stan leží na tekutém písku, nepotěší nás to.

sirien píše:
V určité chvíli jsem bohužel došel k názoru, že pokud potřebuji něco o RPG vědět poměrně rychle a není, kdo by mi to řekl přímo, je pro mě snazší si na ICQ odchytit Alnaga nebo Qualdezara (případně jiné, jejichž názor pro mě má v RPG váhu) a probrat problém s nimi, než jej prezentovat veřejně a dva týdny se snažit držet diskusi u původního námětu pod nátlakem lidí jejichž názor mě vpodstatě nezajímá, protože nepřináší nic nového.

"Nic nového", skutečně. Nemůžeš chtít ohýbat dráhy kosmických raket, když jsi právě vyšel z mateřské školy, lopotíš se s malou násobilkou.

I když, abych na druhou stranu nevyzvedával elitářství, můžeš jim to trpělivě vysvětlit. Ovoce nedozraje hned ... ale říká se, že trpělivost je cnost :)

Někdy ale ani toto nejde -- viz internetové portály, na kterých je "pravda" křupanů tak silná, že s ní nic neuděláš.
Viz třeba chat lide.cz. Hah :) ! Toto místo je marnivé, prokleté. Nikdy jsem se tu ničemu nedozvěděl.

sirien píše:
Diskuse se zároveň může několika způsoby zvrhnout. Prvním z takových způsobů je demagogie, která nastává, když do rovnoměrné diskuse vstoupí někdo, kdo nemá zájem řešit problém, ale chce natvrdo protlačit jeden konkrétní způsob jeho řešení. Pokud je takový záměr odhalen, vede často k hádce, pokud ne, pak diskusi obvykle ubije.

No, ptejte se sami sebe, diskutéři -- s čím do diskuze skutečně vstupujete?
Dostanete to, co vám náleží.

Demagogie nejsou tím nejhorším, domnívám se. Člověk, který má přehled o tématu nebude pohlcen. A naivka bude mít jednou příežitost se ze svých chyb poučit.

(nej)Horší jsou, dle mého skromného názoru, tvz. internetové žumpy (zase lide.cz, zpovednice.cz), na které chodí znuděné existence jen proto, aby vybyly svou energii. Panuje názor, že je lepší nechat tyto pochybné bytosti vyřádit se na internetu, než jinde (to by spouštely rvačky, dramata, rozbjely výlohy). Ale nevím ... když potkáte člověka, který svrhne obrovský kontroverzní flame, jen proto aby se pobavil (viz třeba "bezejmenní hrdinové" na diskuzích novinky.cz) :O ...

Na d20.cz se naštestí něco podobného moc nestává, ale nevím, jestli se tento trend s novými generacemi nezačíná rozšiřovat (řeč je o společnosti deprivantů).

sirien píše:
Druhým chybným modem diskuse je hádka. Zde je důležité rozlišovat flame-hádku, a pouze flame. Zná to divně, ale flame vzniká při osobním emotivním nasazení lidí v diskusi. To nemusí nutně znamenat, že se hned hádají, ve skutečnosti se mohou stále držet tématu.

Zde je dobré se vyznat v tom, co se samotný diskutér snaží sdělit. Komunikuje rozumem, nebo emocemi?

Emoce, zahnané do kouta, dosti často proti rozumu prohrávají; pak bývá v takto kořeněné diskuzi trochu toho poprasku.

---
Siriene, je tu ještě jedno klišé diskuzí, které jsi nevyzvedl: přemílání jedné té samé písničky dokola. Tedy, myslím, že se hrozně moc opakuji :)
Autorská citace #2
7.3.2009 16:34 - Fritzs
pipux píše:
Asi nejuspokojivější definice pravdy, kterou jsem našel, je následující: něco, co v určité době dává určité osobě smysl.


This is why we can't have nice things!!!
Autorská citace #3
8.3.2009 01:43 - sirien
pipux: Ok., mixování "pravdy" a "faktu" je také docela častý problém v diskusích. Bohužel vyjmenování všech takových by bylo spíš na knížku :)
Pravda je že tohle je problém docela častý a bohužel mnohdy i dost výrazný. Stejně tak mnohdy je hranice jednoho a druhého ne úplně ostrá. V diskusi lze každopádně hledat obojí.

Píše:
I když, abych na druhou stranu nevyzvedával elitářství, můžeš jim to trpělivě vysvětlit. Ovoce nedozraje hned ... ale říká se, že trpělivost je cnost :)

Myslím, že moje aktivita v diskusích a článcích a přístup k nováčkům docela dokládají že se to vysvětlovat snažím.
Dovolím si tvrdit že mám na kontě tolik článků, přednášek o RPG nováčkům s tolika oslovenými nováčky a tolik odehraných opengameingů, že v republice patřím alespoň k top 5.
A zorganizovaných přednášek a nováčků oslovených mnou zorganizovanými věcmi mám na kontě nejspíš s přehledem nejvíc (přednášek stovky - doslova, odhadem něco okolo tří nebo čtyř set plus aktuálně chystám další stovku. O uspořádaných opengameinzích nemluvě, to jsou silné desítky, možná bych řekl že i přes stovku co do mojí zásluhy)

Nicméně ne vždycky na to mám chuť, náladu a nebo čas a zase nejsem masochistický samaritán. Když potřebuju něco vědět do další hry co je pozítří, nebo když mě nějaký problém zaujme natolik, že chci znát odpověď hned, nebo naopak mě na chvíli zaujme problém, který mě ale zase až tak moc nepálí abych kvůli němu ztrácel čas v otevřené diskusi... často také jde o problém, o kterém ze zkušenosti vím, že bude ve veřejné diskusi prostě ubit buď lidmi co budou šťourat nebo lidmi co budou demagogizovat, to jsou prostě všechno chvíle kdy se mi veřejná diskuse fakt nehodí.

Píše:
(nej)Horší jsou, dle mého skromného názoru, tvz. internetové žumpy (zase lide.cz, zpovednice.cz), na které chodí znuděné existence jen proto, aby vybyly svou energii.

To je pravda, nicméně se přiznám že jsem při psaní tohodle dílu blogčku měl namysli spíš Kostku, RPG F, Annun a jiné portály s relativně dost rozumným obsazením.

Píše:
Siriene, je tu ještě jedno klišé diskuzí, které jsi nevyzvedl: přemílání jedné té samé písničky dokola. Tedy, myslím, že se hrozně moc opakuji :)

To je klišé, ne problém.
Může jít o uvíznutí na mrtvém bodě, může jít o to že přicházejí noví lidé kteří mají tentýž problém, ale nechtějí si přečíst starou diskusi, případně chtějí dodat něco svého, i když to není nic nového. Může stejně tak dobře jít třeba o to, že se dvě demagogizující strany střetávají stále dokola ve snaze vnutit svůj názor protistraně, ale neuvědomují si že ta je stejně zatvrzelá jako oni a do diskuse vstupuje se stejným záměrem.

Jinak z diskusních problémů které jsou plus mínus aktuální jsem (záměrně, abych nebyl osočen z podjatosti, už takhle sem si v tom blogčku trochu hlodnul) nezmínil třeba "attack of insane vocabulary" spočívající v příspěvcích s neskutečným mixem cizích a pseudoodborných slovíček, která jsou ale ve skutečnosti zbytečná, protože mají stravitelné ekvivalenty v češtině. Výsledkem je "vyčlenění" určité "elity", která je definována tím, že "rozumí".
V reálu k nahlédnutí třeba na RPG F aktuálně v trochu slabší podobě než jsou extrémy které jsem také už viděl, v tématu o konfliktech.
Autorská citace #4
8.3.2009 10:39 - Sosáček
Sefe pokud nejsi dost vzdelanej abys rozumel vzedlanejsim kdyz se bavi, nemel bys spis sedet v koutku nebo si doplnit vzdelani? Uplne te vidim jak spises na fyzikalni forum ze maji ubrat integralu pac to nechapes :D

Kdyz budes pouzivat odborne terminy, znamena to, ze nemusis vysvetlovat kazde druhe slovo, vymenou za to ze ti holt nekdo nebude rozumet. Diskuse je rozhovor s nekym, a casto cekas ze ten nekdo je na podobne urovni, nema to byt clanek ktery neco vysvetluje luze. Chapu ze kdyz je nekdo v pozici luzy tak mu to leze na nervy, ale koukni se na priklad tech fyziku vejs, heh.
Autorská citace #5
8.3.2009 11:10 - yashamaru
uzivatel 1513 zajimalo by me jestli jsi opravdu nepochopil o cem mluvi sirien nebo to jen hrajes ;-)
Autorská citace #6
8.3.2009 11:18 - Sosáček
To ze s nim nesouhlasim znamena ze jsem ho nepochopil? To je v poli diskusnich machinaci docela nova technika, tyjo.
Autorská citace #7
8.3.2009 11:22 - Fritzs
yashamaru: A jak to sirien ymslel?
Autorská citace #8
8.3.2009 11:57 - Argonantus
....a ve které se zainteresovaní lidé baví o něčem objektivním.

Tady se v Sirienově postu skrývá čertovo kopýtko.
Mám dojem, že různé druhy reality, kterými jsme obklopeni, dělají veliké zmatky jak v diskusích, tak i v chápání reality.

Pipux pravil, že problém je rozlišování pravdy a faktů, načež to pak ještě zasklil příkladem, který je zas o něčem třetím.

Konkrétně:
1) První rovina reality může být nazývána objektivní či hmotná. Tedy jisté shluky elementárních částic na vesmírné pláni... o kterých pojednává "tvrdá" věda jako fyzika, chemie či biologie.

To je zřejmě to, co myleli oba řečníci pod termínem "fakta".

Časem zjistíte, že o faktech se diskuse většinou - překvapivě - moc nevedou. Nemají totiž žádný smysl. Člověk, který dotyčný fakt zjistí (změří, zpozoruje dalekohledem, vyčte z google) debatu logicky ukončí.

2) Druhá rovina, která je hlavním předmětem gnoseologie čili filosofické nauky o poznání, je vtělování těchto faktů do lidských výroků a formulí.

Což není úplně totéž, co předchozí; počínaje Kantem a Heisenbergem víme, že pozorovatel dodává pozorovaným faktům jakousi nechtěnou "přidanou hodnotu".
Čili - výrok "tento stůl je ze dřeva" je výrok o pozorování faktu prvého typu, ale ježto je to lidský výrok, pak už může být moje pozorování zatíženo nějakou chybou, moje metodologie mohla být špatná, zkrátka, jsem vedle, a o tom lze vést čilou debatu.

Pokud je řeč o pravdě, pak tím bývá míně právě nulový rozdíl mezi mým výrokem a objektivním světem ad 1). Čili, můj výrok o stolu je buď pravdivý, nebo nikoli.

3) Další rovina jsou entity ryze subjektivně existující, nemající jinou existenci, nežli v mé hlavě. Změřit na nich nelze vůbec nic. Sem patří i Pipuxův výrok "tato hra je dobrá."
O nějaké objektivitě hodnocení čehokoli nemůže být už z principu řeči, a také se takový hodnotící závěr obecně nenazývá pravdou.

V RPG se v drtivé většině případů pohubujeme v této imaginární rovině, neb sama hra je ze své podstaty virtuální.
Kupodivu, tyto roviny naopak velmi lákají k živé diskusi, a to nejen zde.

4) Existují ještě další roviny reálna; případné další teorie nebo hodnocení RPG hry jsou pak dalšími odvozeninami ntého řádu, a tudíž mají v sobě ještě menší podíl reálna.

Diskutovat o nich lze také, ale v jistém bodě je třeba přiznat, že každý diskutující může realitu směle konstruovat dle svojí libosti, a tudíž nelze nikdy dojít k žádnému závěru.
Autorská citace #9
8.3.2009 12:03 - Sosáček
Argo s tou prvni rovinou nesouhlasim -- jiste sis vsiml treba oblibeneho sportu v internetovych diskusich ignorovat fakty protoze pochazi z nejakeho konkretniho zdroje a tak. Myslim ze je to logicke pokracovani pristupu "pokud si mysli neco jineho, musi s nim byt neco v neporadku". Dotazeno do krajnosti se pak dozvis ze Wikipedie neni duveryhodna, protoze se nekomu nelibil nejaky clanek o ekonomii ktery nepodporoval jeho politicke nazory, a tak podobne.

EDIT: zaroven ma spousta lidi problem chapat subjektivitu nekterych veci, takze i prohlaseni "nelibi se mi X" berou jako osobni urazku a v prvni fazi budou presvedcovat me ze jsem to spatne pochopil, pak zjisti ze je to zbytecne a v dalsi fazi budou presvedcovat okoli (a sebe sama) ze se mnou je neco v neporadku, protoze jinak by se mi X zcela jiste libilo. Nejsem si moc jisty z ceho to vychazi, a uz je to docela nebezpecne, ale jsem si jisty ze o tom vic dost.
Autorská citace #10
8.3.2009 12:28 - pipux
Uzivatel #1513 píše:
Sefe pokud nejsi dost vzdelanej abys rozumel vzedlanejsim kdyz se bavi, nemel bys spis sedet v koutku nebo si doplnit vzdelani? Uplne te vidim jak spises na fyzikalni forum ze maji ubrat integralu pac to nechapes :D

Protipól a častěji nastávající rozdíl je, jestli se on, jako fyzik, ocitne na fóru blbců. Pak si diskuzi na úrovni nebude moci dovolit, protože nebude jaksi mít s kým diskutovat.

Fritzs píše:
yashamaru: A jak to sirien myslel?

Budu hádat, že ne každý problém je, vzhedem ke společensko-vzdělanecké situaci prostředí, udiskutovatelný ke zdárným cílům.

sirien píše:
Když potřebuju něco vědět do další hry co je pozítří, nebo když mě nějaký problém zaujme natolik, že chci znát odpověď hned, nebo naopak mě na chvíli zaujme problém, který mě ale zase až tak moc nepálí abych kvůli němu ztrácel čas v otevřené diskusi... často také jde o problém, o kterém ze zkušenosti vím, že bude ve veřejné diskusi prostě ubit buď lidmi co budou šťourat nebo lidmi co budou demagogizovat, to jsou prostě všechno chvíle kdy se mi veřejná diskuse fakt nehodí.

Myslím, že Uzivatel #1513 to dobře nastínil s příkladem fyziků.

Když jsi elita (top five, jak říkáš ;) ), pak znáš předchozí stupně intelektuální evoluce ... dokážeš tak odhadnout, na jakém stupni se jedinec nachází.

Někdy jde problém tak moc do hloubky, že kdyby jsi měl vysvětlit pointu někomu nezasvědcenému, chtělo by to štosy papírů. A nebo hůře ... některé problémy nejde popsat, dotyčný by si je musel prvně zažít, vrýt mezi zkušenosti.

Problém "vrcholné pětky" není problémem diskuzí obecně, ale jen problémem těch nejlepších. Když zakládáš/stáčíš určitou diskuzi, ptej se sám sebe, jestli si to vzhledem k prostředí můžeš dovolit. S velkou mocí jde i velká zodpovědnost :)

sirien píše:
attack of insane vocabulary" spočívající v příspěvcích s neskutečným mixem cizích a pseudoodborných slovíček, která jsou ale ve skutečnosti zbytečná, protože mají stravitelné ekvivalenty v češtině

A je to horší, než si myslíš. Díky masově-mediálnímu amerikovlezdoprdelismu se užívání angloam. termínů na úkor těch českých stává módním hitem. Stačí kouknout na nějaký ten slogan reklamový.

Někdo pašuje tyto slovíčka do svého projevu jen proto aby byl "cool" či "in", nebo jak se to vlastně říká ... viz skoro jakýkoliv blog jedince věkové skupiny 13-16 let (angličtina mizerná, ale do nadpisu jít musí).
Někdo je tak zdegradovaný, že se mu vytratil český ekvivalent (tuhle jsem uprostřed rozhovoru použil "squirrel", protože jsem si zaboha nemohl vzpomenout, jak se řekne "veverka") ...
Někdo nechce, aby mu ostatní rozumněli. Profiluje se do pozice vědce, zatímco jím není (z čisté pompóznosti, nafoukanosti) ... také může takhle činit pod vidinou vyhnutí se diskuzi :)

K opakování se:
sirien píše:
Může jít o uvíznutí na mrtvém bodě, může jít o to že přicházejí noví lidé kteří mají tentýž problém, ale nechtějí si přečíst starou diskusi, případně chtějí dodat něco svého, i když to není nic nového.

Pěkně shrnuto. Začíná se mi vyjasňovat.
Tedy, řekl bych, že pod rouškou mnoha různých diskuzí bývá jeden tentýž podtext. Méně zdatní diskutéři jej odhalí až po čase.
Autorská citace #11
8.3.2009 13:00 - pipux
Argonaute, tvoje kategorie jsou o stupínek uhlazenější, nicméně ...

Co tvrdíme ... v jádru jde o tu samou věc. Kolik máš (sub)kategorií je záležitostí metod, se kterými pracuješ. Jisté ale je, že diskutéři tyto kategorie mezi sebou zaměňují (označ si mě jako zdárný příklad, jestli chceš), čímž vzníkají různé formy nedorozumění.

Další věc, kterou jsem se vymezením faktu x pravdy proti sobě chtěl ilustrovat (a která možná není není nejlépe vidět), je, že diskutérům tyto kategorie splývají -> vytváří se více zmatku.

Díky prostředí omezené racionality (ani ten nejlepší z nás neví všechno) se spousta subjektivních pravd mrzačí ve fakta (říkej jim pevné, pravdivé výroky, jestli chceš). Děje se tak proto, že mít věci nastavené v pevné rovině je pohodlnější, než se pohybovat v rovině nejisté (sdělovací prostředky jsou skvělým případem míchání kategorií pravd, objektivit, poznání, subjektivismů (etc. etc.) dohromady).

Když se ti další ovce vyjádří k otázce války v Afganistánu stejně, a to takto: "Al-srajdá jsou ti zlí a my hodní je musíme potrestat", co zmůžeš? Toto je pěkný případ, kdy se ti bude těžko separovat kategorie tam, kam patří.
Autorská citace #12
8.3.2009 13:15 - sirien
Nenávidim relativisty. Ale to je jedno.

Argonantus: Velmi... obsažné shrnutí, a myslím že jsem ho i pochopil.

Jakub: To o čem jsem mluvil a co jsi přehlédl je, že nemám nic proti používání odborných termínů jako takových. Vadí mi jejich nadužívání, když je někdo používá tam, kde to není třeba.
Uznávám, že slova jako metagame se překládají blbě a jsou navíc zažitá. Ale když někdo vyplivne větu "color scény je založen na resolution mechanice a distribuci pravomocí podle simulacionistické agendy" tak bych ho kopnul do řiti.
A když se odvoláváš k fyzikům - Brian Green: "Pokud něco nedokážete říct lidsky bez odborných výrazů, pak to znamená že tomu vlastně sami nerozumíte"

pipux: Hm. Nevím, ale zrovna anglicismy mi vůbec nevaděj, spíš naopak. Rozhodně nepatřím k zastáncům češtiny, jejíž jediná obhajoba stojí na principu "budeme jí bránit prostě protože je naše" a její přechylování k angličtině mi je osobně docela sympatické.
Jenže on je rozdíl mezi anglicismem a pseudoodborným termitem. Když místo veverka řekneš squirrel, tak se možná ani nepozastavim. Když místo veverka napíšeš Sciurus persicus, tak mě to lehoučce praští do očí...
Autorská citace #13
8.3.2009 13:34 - Sosáček
Jo, jeden z nejlepsich fyziku ktere znam jednou rekl ze (tj. divergence vektoru hustoty magnetickeho toku = 0) znamena "ze to magneticky pole je tak zkurveny, ze nikde nezacina ani nekonci" ;)

Ale ja jsem spis zvedavej jak bys to "color scény je založen na resolution mechanice a distribuci pravomocí podle simulacionistické agendy" rekl jinak? Protoze se bojim, ze by to zabralo aspon dva odstavce (teda, tohle je jasnej technoblabol ala stargate, ale realny priklady). A ono kdyz mas odstavec takovejch vet, tak ti to v "normalnim jazyce" muze dat par stranek, a kdo by si nechtel usetrit praci, zejo.
Autorská citace #14
8.3.2009 13:54 - Sethi
přestaď si brát do úst veverky. budeš mít chlupy mezi zubama.
Autorská citace #15
8.3.2009 13:57 - sirien
Mňo... tak Forgeový "color" můžu obratem nahradit za "dojem" nebo "atmosféru" nebo anglicistický "feeling" podle toho o čem mluvim. Resolution mechanice můžu napsat jako rozhodovacím mechanismu. "distribuci pravomocí" bych asi nechal, jen bych tam doplnil "mezi hráči" aby to bylo jasné i těm co se s tím setkají poprvé a "podle simulacionistické agendy" by se muselo nahradit podle toho o čem bych mluvil, ale třeba "podle orientace na roleplaying a postavu" by jít mohlo.

"Dojem ze scény je založen na rozhodovacím mechanismu a rozdělení pravomocí podle stylu zaměřeného na roleplaying a věrohodnost postavy"

"Color scény je založen na resolution mechanice a distribuci pravomocí podle simulacionistické agendy".

Je to o třetinu delší, což neni žádnej děs, protože obvykle takovejch vět fakt moc nemíváš. Nebo je minimálně nepotřebuješ.

Co chci říct je že obvykle neni těžký bavit se i o pokročilejch věcech normálně.
Autorská citace #16
8.3.2009 14:26 - Blaine
Proc se mi zda, ze tahle diskuze, ostatne jako hodne ostatnich je jenom takova intelektualni masturbace? (klidne pouzijte nejake ceske vyrazi ta ty tri neceske, ktere jsem pouzil ja:))
Autorská citace #17
8.3.2009 14:40 - Lotrando
já z toho mám jediný dojem


něčíst to!


už do toho chvíli čumim a i když pomalu začínám tušit, o čem se bavíte, klíčí ve mě myšlenka, jestli nemám dost svých starostí :)
Autorská citace #18
8.3.2009 14:52 - sirien
Hm. Intelektuální masturbace mi nepřijde, prostě diskuse o diskusích.
Popravdě řečeno co se vás obou týče, tak vůbec nechápu co tu děláte, pokud vám tahle diskuse nepřijde zajímavá, tak jí prostě nesledujte. Přijít do ní jenom abyste napsali že to je intelektuální masturbace případně že je nejlepší jí neříct - to je spíš vaše dobrá egomasturbace (a tak trochu trolling, ale ne až tak moc).

Shrnuto ničim nepřispíváte, otravujete ty co se tu bavěj a pokud mluvíte pravdu pak plýtváte vlastí čas a energii na něco co vás nezajímá.
Autorská citace #19
8.3.2009 15:01 - Lotrando
protože jsi někde kritizoval Peekae a Bifiho a tohle k jejich stylu teda nemá daleko.
Autorská citace #20
8.3.2009 15:20 - sirien
Eh...wtf?
No... ne že bych viděl libovolnou souvislost, ale když Tě to potěší tak ok.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.087724924087524 secREMOTE_IP: 3.134.90.44