Sirienův blogček: O diskusi

jonka píše:
Použiju parafrázi z Burning Wheel. Vítězit argumenty = přesvědčit diváky o tom, že mám navrch. Vítězství argumentů =/= vítězství pravdy. Aneb v bitvě argumentů mohou vítězit i jakékoliv nepravdy, klidně i vylhané.

(zde) (plus mínus stránka, znáte to, plovoucí diskuse...)

Co to je diskuse? Existuje vcelku nepřekvapivě mnoho různých definic, ale předpokládejme, že diskuse je interakce mezi dvěma a více lidmi, která není apriori nepřátelská, a ve které se zainteresovaní lidé baví o něčem objektivním. Pokud se diskuse zvrhne (viz dále), nebo pokud jde jen o "pokec", pak bych o diskusi moc nemluvil.

Základním důvodem proč se účastnit diskuse je snaha něco se dozvědět. V diskusi se vzásadě můžete dozvědět buď nějakou objektivní informaci, nebo názor druhé strany na daný problém. Oboje jsou legitimní zájmy, je však docela vhodné vědět, se kterým z nich kdo do diskuse vstupuje. Pokud se totiž baví dva lidé, jejichž názory jsou rozdílné a poměrně pevně zakotvené, pak nelze dost dobře dojít nějaké shody a diskuse se může snadno zvrhnout v hádku. Na druhou stranu se takoví lidé mohou docela dobře obohatit tím, že se dozvědí pozadí názoru toho druhého.
Trochu problém v tomto směru nastává v diskusi které se účastní více lidí, protože ve chvíli kdy se tyto motivace začnou míchat je docela těžké udržet si přehled o tom, ke komu se jak vyjadřovat, stejně tak nemusí být snadné udržet si přehled o tom kdo se snaží něco objektivního vyjádřit a kdo prezentuje svůj názor.

Diskuse zároveň můžeme rozdělit do dvou rozdílných typů. První je diskuse nerovnoměrná, ve které jsou vědomosti jedné strany větší než vědomosti druhé strany. V takové diskusi se jedinec s menším množstvím informací snaží dozvědět, naučit se, něco dalšího, nového, co ještě nezná, a zároveň tyto nové informace zkonfrontovat a uspořádat se současnými znalostmi.
Mnohdy pak vzniká konflikt v okamžiku, kdy se "vice informovaná" strana snaží protlačit spolu s tázanými informacemi i další kontext, který si ale "slabší strana" chce vytvořit sama, v takovém případě opět hrozí zvrhnutí diskuse v hádku (krásně jsme někteří viděli svého času na "diskusích" ohledně tzv. Velkého modelu (GNS) kdy se mnoho lidí kromě samotného modelu snažily ostatním protlačit i své vlastní pochopení důsledků Velkého modelu, o které ale ostatní nestály a chtěli si kontext vytvořit sami).

Rovnoměrná diskuse naopak často vzniká v okamžiku, kdy jeden člověk něco neví, a zeptá se na to jiného člověka, který je ale stejně informovaný jako on, takže mu nemůže vědomost předat přímo. V takové chvíli se diskuse stává prostředkem, ve kterém spolu tito lidé konfrontují své vědomosti ve snaze kýženou vědomost vymyslet skrze inspiraci z nových úhlů pohledu, které si vzájemně poskytují.
Problém fór často je, že lidé, kteří stojí o rovnoměrnou diskusi s nějakým výsledkem, jsou "zaplaveni" lidmi, kteří jsou svými vědomostmi níže a diskusi rozmělňují neustálými návraty k základům tématu. V určité chvíli jsem bohužel došel k názoru, že pokud potřebuji něco o RPG vědět poměrně rychle a není, kdo by mi to řekl přímo, je pro mě snazší si na ICQ odchytit Alnaga nebo Qualdezara (případně jiné, jejichž názor pro mě má v RPG váhu) a probrat problém s nimi, než jej prezentovat veřejně a dva týdny se snažit držet diskusi u původního námětu pod nátlakem lidí jejichž názor mě vpodstatě nezajímá, protože nepřináší nic nového. To je problém, který prostě je, není možné s ním nic moc dělat, není ani špatný, je to prostě rys veřejných diskusí, a jehož následkem je, že se tím lidé s mým přístupem občas ochudí o názor lidí, kteří by měli co říct, ale o kterých to nevědí nebo na ně nemají přímý kontakt.

Diskuse se zároveň může několika způsoby zvrhnout. Prvním z takových způsobů je demagogie, která nastává, když do rovnoměrné diskuse vstoupí někdo, kdo nemá zájem řešit problém, ale chce natvrdo protlačit jeden konkrétní způsob jeho řešení. Pokud je takový záměr odhalen, vede často k hádce, pokud ne, pak diskusi obvykle ubije. Pouze obratný demagog skutečně zvládne nepozorovaně svůj názor protlačit, a i tak jen některým (mnohdy ti, kteří jej odhalí, z diskuse prostě odejdou).
Druhým chybným modem diskuse je hádka. Zde je důležité rozlišovat flame-hádku, a pouze flame. Zná to divně, ale flame vzniká při osobním emotivním nasazení lidí v diskusi. To nemusí nutně znamenat, že se hned hádají, ve skutečnosti se mohou stále držet tématu. Bohužel, na první pohled to nelze vždy rozlišit a je potřeba diskusi trochu nastudovat, nebo se jí sám účastnit, protože "pouze flame" naopak vede k ryclejšímu tempu diskuse s větším zájmem své argumenty kvalitně obhájit a prezentovat, což zahrnuje i pečlivější hodnocení argumentů ostatních.
(to je důvod, proč jsem zásadně proti moderátorským vstupům bez znalosti diskuse - je dost nesmyslné moderovat jeden post, když nevíte, co mu předchází)

Pointou je, že dokud diskuse zůstává diskusí, pak se nevyhrává ani neprohrává individuálně. Buď vyhrávají všichni zůčastnění novým poznatkem, nebo prohrávají všichni jejím zvrhnutím ("plichta" pak je, když se diskuse nezvrhne, ale nedojde se k výsledku, což bývá následek nedostatku času, nebo nedostatku relevantních vědomostí všech zůčastněných)
Napsal: sirien
Autorská citace #81
13.3.2009 02:58 - sirien
Píše:
Imo existují i diskuse, kdy dvě strany mají každá svůj záměr a snaží se ho prosadit (proti sobě), jedna vyhraje a druhá prohraje.

"jeden názor se prosadí na úkor druhého" mi nepřijde zrovna jako "prohra" strany která hájila druhý názor. A pro publikum které je obvykle 10x větší než počet aktivních diskutujících (na netu) to už "prohra" není zcela určitě.

To že skutečně výrazně malá menšina nepřekousne svoje ego mi nepřijde jako argument proti tomu hodnotit "výhru" diskuse jako celek pro valnou většinu zůčastněných.
A to že někdo nepřekousne svoje ego není prohra diskuse, ale jeho osobní selhání.

Jestli sem teda teď napsal jasně co sem myslel...

Píše:
Navíc, když jeden druhému vyvrátí jeho názor, znamená to, že se ten druhej mýlil

...a byl vyveden z omylu a již se nemýlí => výhra

Rekurze nění ani tak problém diskuse, jako spíš smíchání více diskusí do jednoho tématu. To je občas nutnost, protože jak píšeš je někdy nutné vyřešit odbočku abys mohl vyřešit hlavní otázku, to je rys diskuse zabývající se nějakým komplexnějším problémem.

Godwinův zákon a jeho kritika
Godwinův zákon neříká nic o prohře v diskusi, říká že je-li diskuse dost dlouhá, pak se v ní vždy objeví nacisté. Tím Godwinův zákon končí.
To je něco k čemu jsem poněkud skeptický. Když bude diskuse dost dlouhá, tak se v ní objeví cokoliv ufonama počínaje přes Bushe jr. až po Zinkicinka trollí vílu zubničku, potřebná délka diskuse je pak dána pouze tím jak kulturně "silné" pozadí daná věc má (nacisté mají v Evropě docela silné. Ale třeba sex se obvykle objevuje značně dřív - a nikdo z toho nic nevyvozuje)

Mnozí GZ dále vykládají tak, že kdo první použije nacisty, prohrává.
Jak jsem k předchozímu skeptický, tohle je bullshit který neuznávám vůbec - nacisté jsou prostě extrémní příklad, extrémní příklad je relevantní argument ověřující platnost nějakého prohlášení (pokud není ad-absurdum, ale to jsme už někde trochu jinde).
V mnoha tématech (II.sv., diktatura, židé, genocida, politologie, sociologie, kult osobnosti, propaganda, státem vedený výzkum okultismu, moderní historie Evropy...) se tématu nacistů ani vyhnout nedá.
Zatřetí netuším, proč by mezu tou tunou neustále se opakujících motivů v diskusích měly být takhle vyhozeni jenom nacisté. Co takhle prohlásit "kdo první použije sexuální alegorii prohrál"? Nebo "kdo první použije automobilovou alegorii prohrál"? Ani jedno nedává o moc větší smysl. (a to se raději neptám proč nejsou zahrnuti komunisté, fašisté, nábožensští fundamentalisté...)
A konečně začtvrté jsem viděl použít Godwina prakticky vzato jen ve dvou kontextech - první byl humorný (bacha, Godwin, haha!) a druhý tendenční (už nemám co, ale hele, použil jako příklad extremismu Hitlera, ještě že tak, bejt to Stalin nemůžu vytáhnout Godwina) a oba mi přijdou diskusně dost nerelevantní, ne-li přímo kontraproduktivní.
Autorská citace #82
13.3.2009 04:20 - skew
Píše:
...a byl vyveden z omylu a již se nemýlí => výhra

Když ve cvičném souboji jeden druhého sejme, ten druhej se poučí do příště. Ale vyhrál první, ne oba.
Podobně jeden má pravdu a druhej se mýlí, kdo měl pravdu vyhrál (i když ji od teď budou mít oba, protože oba budou mít stejný názor).
Můj úhel pohledu, nehodnotím celkový přínos diskuse - jen, že pořád zůstává "win / lose" diskuse. Nnebo spíš, že pořád existuje tenhle náhled na diskusi, a že se pořád ještě jedná o diskusi - i přestože se to může jevit jako osobní souboj hraničící s hádkou.

O ostatních přihlížejících nemluvím (ti maximálně tak v duchu prohrajou nebo vyhrajou, podle toho s kým souhlasili, ale příležitost se poučit mají stejnou).

Píše:
A to že někdo nepřekousne svoje ego není prohra diskuse, ale jeho osobní selhání.

Jo, nicméně myslím že "win / lose" politika nemusí nutně znamenat, že zastánce téhle politiky -momentálně třeba já- se řídí / je ovládán svým egem(*).

Píše:
Godwinův zákon a jeho kritika

Hm, předně bych si myslel, že vyznění Godwinova zákona (plus jeho běžné použití pro určení poraženého) je natolik absurdní, že ho nebudeš brát tak vážně (a uhodneš, že se jedná o pokus o ironickej vtip, jen tak light).
:)

___
(*) Neříkám že jsi mě z toho obvinil, ačkoliv co já vím, třeba jsem ti někde špatně rozumněl.
Autorská citace #83
13.3.2009 08:04 - Sosáček
Zinkicinka trollí vílu zubničku
lol

EDIT: jinak kupodivu s tou vyhrou a prohrou nemate pravdu. resit vyhru a prohru muzes, kdyz jste v konfliktu, kdyz je vasim cilem vyhrat. to jsme ale nekde jinde.
Autorská citace #84
13.3.2009 08:33 - Argonantus
Souhlasím s Uživatelem 1513. Opravdu pěkné diskuse nevznikají tak, že každá strana má názor, a ten se snaží sdlěit ostatním.

Nejcennější diskuse vznikají, když debatéři neví, nejsou si jisti, a téma je dostatečně zajímavé, složité a nosné. To je důležité; bez tématu, které aktéry opravdu zajímá, není v debatě přítomen vnitřní oheň, bez kterého to prostě brzo chcípne.

Píše:
Příkladem třeba nějaká ta diskuse "Je paladin klaďas nebo záporák ?" (A) -> "Paladin určitě páchá dost radikální skutky a imho určitě i záporný... Počkej, co je to takovej zápornej skutek ?" (B) -> "Zápornej skutek je zlej. Co je to zlo a dobro ?" (C) -> "To nejde rozhodnout, protože objektivní dobro a zlo, platné za všech okolností a pro každého člověka, neexistuje"


Tenhle Skewův příklad je třeba typický; důležitý je přístup všech debatérů. Scholastický problém dobro/zlo nemá nějaké jasné a vědecky zjistitelné řešení; právě proto byly vynalezeny scholastické disputace, aby se objasnily některé složité zatáčky a konkrétní případy, které z toho plynou.
Pokud se debatéři chovají rozumně, na konci takové debaty vylezou chytřejší, než byli na začátku. Všichni bez výjimky.

Píše:
(D) -> "A co Nacisti ? Ti byli ultimátní zlo !" (E = Godwinův zákon,



Přiznám se, že existence Goodwinova zákona mi byla prozrazena relativně nedávno. On to není samozřejmě žádný vědecky zjištěný zákon, ale spíše vtipný diskusní postřeh, který poukazuje na jistý sklon mnoha lidí k děsnému přehánění.
Jak pravila jedna moje účastnice, to, že ji urazila jedna instituce během natáčení reklamy je počátek holocaustu.

Tudíž aby se dodala váha argumentu - třebas ne moc silnému - zvolá se "to už je jak Hitler" nebo, v našich krajích stejně často, "to už je jak komunisti" či "v padesátých letech". Dělají to politici, dělají to novináři, dělá to kdekdo - a je to určitý druh diskusního úletu.

Tajkže když se vrátím ke Skewovu příkladu o paladinovi a jeho dobru, v takové debatě, do té chvíle docela zajímavé, začal někdo zběsile přitvrzovat a tlačit na pilu, což obvykle souvisí s vnitřními důvody jeho duševní rovnováhy.
Debatě to pochopitelně moc neprospěje, ale i takovou zatáčku lze vybrat, pokud je nadšení ostatních dostatečně silné, nechají tuhle odbočku tiše chcípnout a nenechají se strhnout k další flamewarizaci problému, ("jakej Hitler? Sám jsi jako Hitler!!")
Autorská citace #85
13.3.2009 10:38 - skew
Sosáček:
Troll ? Co řekl sirien tak špatnýho, že si zaslouží tenhle titul ?

Píše:
EDIT: jinak kupodivu s tou vyhrou a prohrou nemate pravdu. resit vyhru a prohru muzes, kdyz jste v konfliktu, kdyz je vasim cilem vyhrat. to jsme ale nekde jinde.

Proč by jsme byli někde jinde ?
Copak když chce člověk dokázat tomu druhému, že má pravdu, tak to z té výměny názorů automaticky dělá... no, něco jiného (horšího ?), než diskusi ?

Krom toho mi určitá soutěživost přijde poměrně přirozená. A i když ve finále "prohra" znamená výhra (všichni se poučí a tak, happy-end) - nejsem schopnej to tak vždycky vnímat hned. Pokud vy to 100%ně dokážete, good for you (současně u mě riskujete, že vám to nebudu věřit, ale to je dost možná jenom moje chyba).

Bohužel spěchám na vlak, nestačil jsem si utřídit myšlenky. Nějak na to navážu později.

___
Jinak s paladinem a Hitlerem to byl fakticky jen příklad, napadl mě tak nejspíš proto, že jsem četl jen poslední 3 strany a viděl jak probíráte Bushe, dyslexii, oprávnění handicapovaného člověka udělat chybu, jestli je dyslexie v případě prezidenta příliš velká vada atp.
Nevyčítám to nikomu, mi to připomělo zorvna toho paladina.
Autorská citace #86
13.3.2009 11:47 - Argonantus
Skew:

prvním pravidlem úspěšné debaty je přiložit k Uživatelovým prohlášením kostku ledu, sundat revoluční prapory, vybít nábojnice a jeho údaje vydělit přibližně pěti.
Potom se ukáže, že jsou často docela rozumné.
Autorská citace #87
13.3.2009 11:52 - sirien
Píše:
Když ve cvičném souboji jeden druhého sejme, ten druhej se poučí do příště. Ale vyhrál první, ne oba.
Podobně jeden má pravdu a druhej se mýlí, kdo měl pravdu vyhrál

Diskuse není souboj.
Souboj je definován tím že se v něm vyhrává a prohrává. I když je cvičný. Diskuse je dialog.

Samozřejmě můžeme zahrnout širší pohled a prohlásit že někdo prohrál protože si nezvednul sociální statut v komunitě etc., nicméně to jsou už dost druhotné motivy.
Resp. nemusí být, ale jsou potom čistě osobní, zatímco diskuse není osobní, ale skupinová záležitost.

Měl bych takové divné přirovnání na ostří nože - představ si diskusi jako válku kde bojuje strana Pravdy se stranu Omylu.
Stejně jako ve válce, i když jedna strana zvítězí jako taková, mnozí její vojáci válku vlastně prohráli, protože padli. Nicméně i tak jsou počítáni k vítězné straně.

Stejně tak dojde-li diskuse výsledku, pak je možné, že někdo prohrál protože jeho původní motiv byl tlak na vlastní sociální statut nebo snaha okouzlit svou genialitou prsatou blondýnu, nicméně je to jako ten mrtvý voják - on sám prohrál, ale stejně je počítán k vítězné straně.

ad to ego - já tím chtěl říct, že nepřekousnutí vlastního ega z toho že zrovna já nemám pravdu je pro mě asi tak jediná představitelná varianta, kdy je možné o někom individuálně prohlásit že v diskusi prohrál (ale pořád to je až nějaká druhotná úroveň, sociální, jeho osobní...). To na co poukazuješ Ty mi vůbec nepřijde existující v rovině výhra/prohra.

Ad Godwin: Už delší dobu sem si tuhle kritiku chtěl sepsat, abych jí pak mohl jenom ctrl-c ctrl-v když s tim někdo přijde. Podstata je v tom že mě různí lidé už s Godwinkem lehoučce brnkají na nervy a já se ještě nikdy nedostal k tomu pořádně zformulovat proč je tak děsně nanic.

(mimochodem trollí víla zubnička je narážka na Pratchetta, nikoliv na trolly jako netový fenomen... nejsem si z Tvé výměny s Jakubem až tak moc jistý jestli to bylo pochopeno...)
Autorská citace #88
13.3.2009 14:34 - Sosáček
hele to vypada ze asi nebyla ;)

...

s tim soubojem bych to ale rekl jinak. nebo aspon u nas se souboje berou jinak -- kdyz bojujes o zivot, nebo na soutezi, nebo tak, tak delas vsechno pro to abys vyhral. ale kdyz trenujes, neni tvym cilem vyhrat ale neco se naucit (a pokud to lidi neumi pochopit tak obvykle moc dlouho nevydrzi, pac je na tom treninku zmrzaci nekdo kdo na ne uz nema naladu). To muze znamenat vyhravani i prohravani, zkouseni novych veci i kdyz vis ze ti napoprve nevyjdou a treba v tomhle kole prohrajes. Proc ne? Protoze o to tu nejde.

EDIT: to je prvni pripad kterej me napadl, pac jsem vcera prohral asi sestrat, ale moje uniky odsud jsou mnohem lepsi, takze jsem zjevne vyhral. Zju.

EDIT2: prosimte nechce pouzivat moje jmena konzistentne? Je asi jedno ktery si vyberes, pac je tu stejne vsichni pouzivaji jak se jim zrovna chce (ale 1513 je stylovy, ne?), ale kdyz pak clovek koukne do seznamu lidi co maji prijit na sraz a najde se tam dvakrat, tak je to volake zmatene.
Autorská citace #89
13.3.2009 15:21 - sirien
Poslední dobou jsem se ustálil na "Jakub", nicméně to si Ty co okolo vystupuje průběžně pod asi čtyřma nickama ;)
Autorská citace #90
13.3.2009 15:43 - skew
Píše:
(mimochodem trollí víla zubnička je narážka na Pratchetta, nikoliv na trolly jako netový fenomen... nejsem si z Tvé výměny s Jakubem až tak moc jistý jestli to bylo pochopeno...)

Jo, Prachetta neznám, tudíž jsem opravdu nepochopil.
Možná na příštím levelu investuju pár skillpointů do Decipher Sosacek.

Uzivatel píše:
s tim soubojem bych to ale rekl jinak...
Jo, tohle je dobrej argument. Jak jsem ale řekl, když si dáte cvičnej souboj a jeden skončí na zemi s hrotem u krku - řekneš že vyhráli oba ?
Vždyť jsem i uznal: oba se poučí, naučí se třeba něco nového. To, že prohraješ z tebe nedělá horšího diskutéra, nebo neshazuje tvoje ostatní názory nebo argumenty. V další bitce si povedeš jinak, nezávisle na té minulé (až na to, že sis z ní i něco odnesl... A při troše štěstí to něco bude poučení, a ne afekt vůči vítězi)

Píše:
Diskuse není souboj.
Souboj je definován tím že se v něm vyhrává a prohrává. I když je cvičný. Diskuse je dialog.
Já právě říkám že diskuse je podobná cvičnému souboji, a proto se v ní vyhrává i prohrává. Nevím, jak ještě to obhajovat.

Píše:
ad to ego - já tím chtěl říct, že nepřekousnutí vlastního ega z toho že zrovna já nemám pravdu je pro mě asi tak jediná představitelná varianta, kdy je možné o někom individuálně prohlásit že v diskusi prohrál

Jo, jak jsem se vyjádřil někde vedle, tohle dokonce považuju za o to větší prohru.

A ještě další názor:
mimojiné právě proto, že lidi považujou diskusi za souboj, nechtějí prohrávat. Já ale nevidím problém v tom "win / lose" náhledu. Problém vidím právě v tom, že někteří lidi neamjí koule na to, aby uznali prohru.
Sám jsi přiznal, že zkoušíš lidi, jak budou reagovat, jestli si z tvých postů pokusí něco vzít nebo se naštvou. Tohle je zkouška, kterou si na sebe ale lidi pletou sami. Vytvoří si vlastní pravidla a když se jim zrovna nelíbí, chtějí švindlovat - ale bystrej člověk ten švindl odhalí.

A myslím, že je vlastně jedno co říkáš - myslím že i ty (vy) vidíš v duchu diskusi jako takovej cvičnej souboj, akorát oba jinak rozlišujeme konečný stav.
Ty nazýváš výhrou i to, co já nazývám prohrou, přestože oba uznáváme, že konečný stav by měl být prospěšný pro všechny.
Já si jen prostě víc užívám, když přiznám i tu malou výhru / prohru, a myslím si že zdaleka nejsem jedinej.
Nesnažím se vyzdvihnout důvod diskuse nad dosažení pravdy. Jen přiznávám, že celej ten kolotoč neroztáčím jen pro Vyšší Dobro a dosažení Pravdy. Že souboj může být zábavnej, ať prohraješ nebo vyhraješ, ale bez výhry a prohry by to zdaleka nebyla zábava.

EDIT: sice nebylo určeno mě, ale
Píše:
prosimte nechce pouzivat moje jmena konzistentne?

Prosímtě, nechceš používat konzistentí jméno ? :)
(btw, za čtyři nicky, snad dokonce i různý avatary, bych dal trestné kopání do p****e. Srsly U guys.)
Autorská citace #91
13.3.2009 15:57 - sirien
Píše:
Možná na příštím levelu investuju pár skillpointů do Decipher Sosacek.

GURPS skill system: Mental: very hard. Lots of prereq.

Píše:
Jo, tohle je dobrej argument. Jak jsem ale řekl, když si dáte cvičnej souboj a jeden skončí na zemi s hrotem u krku - řekneš že vyhráli oba ?

Pokud to je cvičnej souboj, pak ano. Oba si zatrénovali, oba se pobavili, ten kterej ho srazil si zopakoval drill a ten co skončil na zemi dostal nové zkušenosti, možná se i rovnou něco naučil.
(jen tak dotaz - dělals někdy nějaký MA (MA, ne bojovej sport) nebo šermovals někdy? Jen tak ze zájmu)

Píše:
Já právě říkám že diskuse je podobná cvičnému souboji, a proto se v ní vyhrává i prohrává. Nevím, jak ještě to obhajovat.

No právě. Na cvičný souboj se aktéři nedívají jako na kontest kde by vítězili nebo prohrávali. Jdou do něj protože si buď chtějí něco zkusit, nebo si jen trochu fyzicky zamakat, nebo si něco ukázat. "souboj" se k tomu vlastně vůbec nehodí, což je důvod proč se obvykle mluví o "sparingu".

Nicméně mám čim dál víc dojem že jen nazýváš stejné věci jinak a diskutovat o terminologii mě už nějakou dobu trochu nebaví :)
Autorská citace #92
13.3.2009 16:15 - skew
Píše:
(jen tak dotaz - dělals někdy nějaký MA (MA, ne bojovej sport) nebo šermovals někdy? Jen tak ze zájmu)
Pokud dobře počítám, asi dva, dva a čtvrt roku jsem chodil do kroužku šermu, kde jsme se řezali dřevěnýma mečema a holema (jeden z kamarádů co, mě to učil, dnes sám přiznává, že nás techniku učili špatně...).

Píše:
Nicméně mám čim dál víc dojem že jen nazýváš stejné věci jinak a diskutovat o terminologii mě už nějakou dobu trochu nebaví :)
Viz:
Píše:
Ty nazýváš výhrou i to, co já nazývám prohrou, přestože oba uznáváme, že konečný stav by měl být prospěšný pro všechny.
Já si jen prostě víc užívám, když přiznám i tu malou výhru / prohru, a myslím si že zdaleka nejsem jedinej.
Nesnažím se vyzdvihnout důvod diskuse nad dosažení pravdy. Jen přiznávám, že celej ten kolotoč neroztáčím jen pro Vyšší Dobro a dosažení Pravdy. Že souboj může být zábavnej, ať prohraješ nebo vyhraješ, ale bez výhry a prohry by to zdaleka nebyla zábava.
Autorská citace #93
13.3.2009 16:29 - Sosáček
Prosímtě, nechceš používat konzistentí jméno ? :)
(btw, za čtyři nicky, snad dokonce i různý avatary, bych dal trestné kopání do p****e. Srsly U guys.)

Ale ja normalne pouzivam na kazdym ostruvku v internetu jiny jmeno. akorat d20 je propojeny s rpg, takze mi obcas rikaji takhle, no. Ale toho abyssala mam v avataru uz dlouho.

Pro přispívání do diskuse se musíš přihlásit (zapomenuté heslo). Pokud účet nemáš, registrace trvá půl minuty a 5 kliknutí.

sirien

Pokud mě chcete kontaktovat napřímo:
Mail/hangouts: sirien.neiris@gmail.comDiscord: sirien#2387Tel./Signal IM: +420 723 414 539* Jabber: sirien@jabber.org* ICQ: 208980071(nejsem a nebudu na FB)
* jen z počítačevíce
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.081055164337158 secREMOTE_IP: 3.16.83.150